ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać9
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać32
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska160
Patrycjuszka. Choćby na koniec świata

- fantasy, science fiction
- Patrycjuszka (tom 1)
- 2022-02-02
- 2022-02-02
Wieść o zaginięciu narzeczonego sprawia, że Eurein Tessaro - córka zamożnego kupca bławatnego - porzuca wygody rodzinnego domu i rusza na poszukiwania. Towarzyszy jej garstka wiernych sług oraz najemnik: przedstawiciel starożytnej rasy Amainów, podobno najlepszy w swoim fachu, a z całą pewnością najdroższy. Jednak Eurein nie zważa na koszty. By odnaleźć swego rycerza, nie zawaha się wyprawić jego śladem choćby na koniec świata.
Czy jednak jej upór i poświęcenie okażą się warte swojej ceny?
Dołącz do fascynującej podróży szlakami Środkowych Krain: przez miasta, zatłoczone trakty i odludne ścieżki Pustkowi, na których najtężsi mężowie rzadko wytrzymują dłużej niż tydzień. Wejdź do świata, w którym rycerze nie zawsze są bez skazy, niewiele rzeczy dostaje się za darmo, a to, za co zapłacono, nie zawsze okazuje się tym oczekiwanym.
Kup Patrycjuszka. Choćby na koniec świata w ulubionej księgarnii
Oceny książki Patrycjuszka. Choćby na koniec świata
293 użytkowników ma tytuł Patrycjuszka. Choćby na koniec świata na półkach głównych- Przeczytane 173
- Fantasy 6
- 2025 4
- 2022 3
- Fantastyka 3

Cytaty z książki Patrycjuszka. Choćby na koniec świata
Gdy każde zlecenie wiąże się z narażeniem skóry, wskazane jest umieć ją załatać.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Patrycjuszka. Choćby na koniec świata
Przeczytałam książkę przez przypadek i jestem pod wrażeniem jest rewelacyjna.
Przeczytałam książkę przez przypadek i jestem pod wrażeniem jest rewelacyjna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i porywająca.
Ciekawa i porywająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie odsłuchałam audiobooka,super lektor Wojtek Masiak.Przykre,że na tak dobre książki trafiam losowo,podczas gdy dużo słabsze są reklamowane przez BookToka,aż do przesady.Fantastyka w której jest wątek romantyczny,ale nie przysłania całej historii.Są potwory,krew,potyczki,brutalny świat,ale nie przytłaczający przemocą.Polityczna intryga,dość prosta,ale mocno plątajaca losy wielu bohaterów,przez kilka krain.Książka drogi i przygody,gdzie czytelnik ma poczucie czasu i przemierzanych odległości.Logiczny rozwój bohaterki.Inteligentna,sprytna i wytrwała Eurein,do tej pory wiodła dość bogate,a więc wygodne i łatwe życie.Podczas swojej wyprawy nabiera doświadczenia i nowych umiejętności.Dziewczyna wykazuje nieprzeciętne uzdolnienia jeśli chodzi o walkę,jednak wciąż jest to wiarygodnie długi proces nauki.Dla mnie wszystko w tej historii było interesujące,spójne i sensowne,do tego mniej powtarzalne.Polecam i namawiam.
Właśnie odsłuchałam audiobooka,super lektor Wojtek Masiak.Przykre,że na tak dobre książki trafiam losowo,podczas gdy dużo słabsze są reklamowane przez BookToka,aż do przesady.Fantastyka w której jest wątek romantyczny,ale nie przysłania całej historii.Są potwory,krew,potyczki,brutalny świat,ale nie przytłaczający przemocą.Polityczna intryga,dość prosta,ale mocno plątajaca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo opiniach wiedziałem że to coś dla mnie, ale nie spodziewałem się że aż tak mi się spodoba, że po 50 stronach zamówiłem dwa pozostałe tomy i dwie książki rozgrywające się w tym samym uniwersum.
Klimat około średniowieczny, fascynująca podróż przez Środkowe Krainy, pustkowia, spotykamy przedstawicieli starożytnej rasy Amainów, rycerzy nie zawsze honorowych, są intrygi, spiski, w cieniu kryją się potwory, a całości dopełniają piękne rysunki wykonane przez autorkę. Świat Avaroth dopiero poznajemy, i jest bardzo ciekawy i rozwojowy.
Patrycjuszka Eurein Tessaro wynajmuje sławnego najemnika Avero, by odnaleźć zaginionego narzeczonego , z uporem i poświęceniem wędruje przez dzikie pustkowia, a gdy dopina swego, jest w szoku, a niebezpieczna gra dopiero się zaczyna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimat około średniowieczny, fascynująca podróż przez Środkowe Krainy, pustkowia, spotykamy przedstawicieli starożytnej rasy Amainów, rycerzy nie zawsze honorowych, są intrygi,...
Naprawdę mi się podoba ta historia - ma w sobie lekko średniowieczny klimat, lecz w wersji kobiecej, bo przecież wszystko zaczyna się od Eurein, która chcąc odnaleźć narzeczonego postanawia wynająć najemnika, by wyruszył z nią na pustynię.
Cenię tę historię za świetną przemianę Eurein z damy w wojowniczkę, postać Żmijuna (którą pokocha każdy fan smoków),intrygi, świetnie scharakteryzowane, unikatowe plemię Amainów i ogólnie wciągająca fabułę z idealnym wątkiem romantycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCenię tę historię za świetną przemianę Eurein z damy w wojowniczkę, postać Żmijuna (którą pokocha każdy fan smoków),intrygi, świetnie...
Biorąc pod uwagę fakt że to debiut, nie jest źle.
Wady: Logika świata trzeszczy jak koga w czasie sztormu :) Zachowania bohaterów bardzo determinowane przez potrzeby fabuły.
Warto przeczytać ale na pewne rzeczy należy przymknąć oko, jeśli chcemy się cieszyć lekturą.
To zdecydowanie 'kobieca' fantastyka.
Biorąc pod uwagę fakt że to debiut, nie jest źle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZalety: magia świata, dobrze nakreśleni bohaterowie, sposób prowadzenia narracji
To zdecydowanie 'kobieca'...
Zaskakująco dobra książka: pełnowymiarowi bohaterowie, logiczna akcja, ładny język. Polecam z czystym sumieniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna fantastyka z dobrze dopracowaną fabułą! I to dzieło polskiej autorki!!! Aż dziw bierze, że o tej serii nie jest głośniej! Powinno być.
Bardzo przyjemnie sie czytało! Świetny a'la średniowieczny klimat, bardzo fajni bohaterowie ktorych po prostu nie sa się nie lubić, akcja, intrygi, polityczne gierki, wątek romantyczny ktory nie przytlacza fabuły a jedynie ja ubogaca bo odbywa się w tle.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie sie czytało! Świetny a'la średniowieczny klimat, bardzo fajni bohaterowie ktorych po prostu nie sa się nie lubić, akcja, intrygi, polityczne gierki, wątek romantyczny ktory nie przytlacza fabuły a jedynie ja...
I oto znalazłam perełkę! Szkoda, że książka tak mało znana, bo naprawdę warto przeczytać.
Główna bohaterka bardzo dobrze napisana, bardzo ją polubiłam (a na ogół bohaterki większości fantasy mnie po prostu irytują). Zresztą każda z postaci, w tym antagonistów, ma swój niepowtarzalny charakter. Świat przedstawiony jest rozbudowany, ale nie na tyle, aby szło się pogubić w zawiłościach politycznych czy geograficznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka bardzo dobrze napisana, bardzo ją polubiłam (a na ogół bohaterki większości fantasy mnie po prostu irytują). Zresztą każda z postaci, w tym antagonistów, ma swój niepowtarzalny charakter. Świat przedstawiony jest rozbudowany, ale nie na tyle, aby szło się pogubić w...
Bardzo poprawna pozycja i pod każdym względem solidnie napisane fantasy. Fabuła trzyma się kupy, wydarzenia są ze sobą powiązane. Czyta się szybko, opowieść wchodzi gładko. Bohaterowie opisani z sympatią, postacie kobiece ciekawsze niż mężczyźni - to chyba największy plus powieści. Główna bohaterka daje radę i miło się obserwuje jej rozwój.
Jedyny minus to rażący błąd ortograficzny, który przepuściły przynajmniej cztery osoby (dwie w redakcji i dwie w korekcie) - coś takiego pod żadnym pozorem nie powinno mieć miejsca! Rozumiem, że każdy się może pomylić, ale jeśli pięć osób się w ten sposób myli, to włos staje na głowie, zwłaszcza przy kosztach redakcji i korekty.
Pierwszy tom na tyle dobry, że sięgam po drugi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus to rażący błąd...