Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy

- 2025-10-10
- 2025-10-10
Bydgoszcz, maj 1949 roku. W nurtach Brdy odnaleziono ludzkie szczątki – to początek historii, która wstrząśnie miastem. Roman Sidorkiewicz, zabiera czytelnika w mroczne zaułki powojennej Bydgoszczy, gdzie codzienność mieszała się z biedą, przemocą i rozpadem dawnych wartości.
„Zabójca z Zamojskiego” to nie tylko rekonstrukcja brutalnego morderstwa, lecz także fascynujący obraz miasta targanego głodem, alkoholizmem, korupcją i społeczną degrengoladą. Autor z reporterską dokładnością odmalowuje życie mieszkańców – od eleganckich kawiarni i knajp pełnych dymu, po ciasne mieszkania komunalne, w których toczyły się dramaty rodzinne i sąsiedzkie konflikty.
To książka dla miłośników true crime, historii lokalnej i kryminału retro. Niezwykle plastyczne opisy, bogactwo szczegółów oraz autentyczne tło społeczne sprawiają, że „Zabójca z Zamojskiego” to nie tylko lektura o zbrodni, ale i opowieść o całej epoce – pełnej kontrastów, złudzeń i codziennych zmagań zwykłych ludzi.
Mroczna Bydgoszcz po wojnie jeszcze nigdy nie była tak bliska.
Kup Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy
31 użytkowników ma tytuł Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy na półkach głównych- Przeczytane 19
- Legimi 2
- Biblioteka! 1
- BIBLIOTEKA DYSK ZEWNĘTRZNY - ZBIORCZE 1
- TOP 1
Cytaty z książki Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy
Dodaj cytat z książki Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójca z Zamojskiego. Mroczne oblicze powojennej Bydgoszczy
Bydgoszcz. Świetny klimat przenosi nas do Bydgoszczy w czasach PRL-u. Bardzo podobała mi się narracja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zabójca z Zamojskiego” Romana Sidorkiewicza to książka osadzona w realiach Bydgoszczy i PRL-u, która wykracza poza ramy klasycznego true crime. Autor zapoznał się z autentycznymi aktami sądowymi dotyczącymi zbrodni z 1974 roku i wykorzystał je jako inspirację do literackiej fabuły. Punkt wyjścia (a są nimi odnalezione 14 maja w nurtach Brdy ludzkie szczątki) szybko okazuje się jedynie pretekstem do znacznie szerszej opowieści o powojennej Bydgoszczy. Autor prowadzi czytelnika w głąb tej rzeczywistości z reporterską uważnością, nie szukając taniej sensacji, lecz konsekwentnie odsłaniając mechanizmy, które sprzyjały narodzinom zbrodni.
Przedstawiając realia epoki, Sidorkiewicz zadbał o szczegóły. Odtworzył codzienność miasta – od zadymionych knajp i kawiarni, przez zatłoczone mieszkania komunalne, po atmosferę strachu, głodu i niepewności. Bydgoszcz jawi się tu jako żywy organizm: brudny, zmęczony, targany sprzecznościami, a jednocześnie pełen ludzi próbujących jakoś ułożyć sobie życie. Tło współtworzy sens całej historii.
Warto też zatrzymać się przy samej postaci zabójcy – około czterdziestoletnim Ludwiku Sólce – którego autor przedstawia bez taniej sensacji i bez prób usprawiedliwiania czynów. Sidorkiewicz pokazuje go raczej jako wytwór swoich czasów: człowieka uwikłanego w powojenną biedę, chaos moralny i osobiste frustracje. Sólko nie jest tu demonicznym potworem z kryminalnych legend, lecz postacią niepokojąco „zwyczajną”, co czyni jego historię jeszcze bardziej przejmującą. Autor ostrożnie rekonstruuje jego drogę ku zbrodni, pozwalając czytelnikowi samodzielnie ocenić, gdzie kończy się odpowiedzialność jednostki, a zaczyna wpływ brutalnej rzeczywistości. Dzięki temu portret zabójcy staje się jednym z najmocniejszych elementów książki – nie epatuje grozą, lecz skłania do refleksji nad tym, jak cienka bywa granica między normalnością a upadkiem.
Język autora – oszczędny, rzeczowy, momentami surowy – doskonale współgra z tematyką. Sidorkiewicz unika patosu i sensacyjnych ozdobników, stawiając na precyzję oraz sugestywność detalu. Dzięki temu opisy mają dużą siłę oddziaływania, a czytelnik niemal fizycznie czuje ciężar epoki: zapachy, hałas, biedę i narastające napięcie.
Styl reporterski nadaje całości wiarygodności i sprawia, że nawet najbardziej wstrząsające fragmenty nie popadają w tanią dosłowność.
„Zabójca z Zamojskiego” to książka, która zainteresuje nie tylko miłośników kryminałów i true crime, lecz także czytelników szukających rzetelnej, sugestywnej opowieści o powojennej Polsce. To historia o zbrodni, ale też o społecznej degrengoladzie, rozpadzie wartości i ludziach próbujących przetrwać w świecie pozbawionym stabilnych punktów odniesienia – mroczna, wciągająca i bardzo autentyczna.
„Zabójca z Zamojskiego” Romana Sidorkiewicza to książka osadzona w realiach Bydgoszczy i PRL-u, która wykracza poza ramy klasycznego true crime. Autor zapoznał się z autentycznymi aktami sądowymi dotyczącymi zbrodni z 1974 roku i wykorzystał je jako inspirację do literackiej fabuły. Punkt wyjścia (a są nimi odnalezione 14 maja w nurtach Brdy ludzkie szczątki) szybko okazuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📝 Powieść kryminalna, w której morderstwo stanowi jedynie pretekst do czegoś znacznie głębszego — podróży w czasie do powojennej Bydgoszczy. Roman Sidorkiewicz kreśli obraz miasta odbudowującego się po wojnie, tętniącego życiem, pełnego kontrastów i ludzkich historii. Tło historyczne miesza się tu z fikcją, a kolejne ulice, zaułki i miejsca kultowe (jak rondo XXX-lecia czy restauracja "Kaskada") tworzą niezwykle plastyczną mapę dawnych lat. Autor z dbałością o szczegół przywołuje realia, które dziś są już niemal zapomniane.
💭 Moja opinia:
Zaskoczyło mnie, jak bardzo w tej książce to nie samo zabójstwo, lecz Bydgoszcz gra główną rolę. Jako rodowita bydgoszczanka byłam zachwycona tą nostalgiczną wycieczką w przeszłość — do miasta, którego już nie ma, ale które wciąż żyje w opowieściach starszych pokoleń. Sidorkiewicz oddaje atmosferę tamtych lat z ogromną czułością i realizmem, a przywołanie takich miejsc jak rondo XXX-lecia, Kaskada, egzekucja przy kościele na Ugorach czy malarz Jan Szkaradek sprawia, że lektura staje się czymś więcej niż tylko rozrywką.
To hołd złożony miastu i jego mieszkańcom, a przy okazji bardzo solidny kryminał, który czyta się z prawdziwą przyjemnością.
⭐ Ocena: 8/10
📝 Powieść kryminalna, w której morderstwo stanowi jedynie pretekst do czegoś znacznie głębszego — podróży w czasie do powojennej Bydgoszczy. Roman Sidorkiewicz kreśli obraz miasta odbudowującego się po wojnie, tętniącego życiem, pełnego kontrastów i ludzkich historii. Tło historyczne miesza się tu z fikcją, a kolejne ulice, zaułki i miejsca kultowe (jak rondo XXX-lecia czy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zabójca z Zamojskiego" przyciągnął moją uwagę, ponieważ akcja rozgrywa się w doskonale znanych mi, jako mieszkance Bydgoszczy, okolicach. To kryminał retro, którego główną siłą jest autentyczny i żywy portret Bydgoszczy. Mimo że notka wydawnicza datuje akcję na 1949 rok, fabuła faktycznie bazuje na głośnym i brutalnym, morderstwie z 1974 roku przy ulicy Zamojskiego. Książka dokładnie opisuje bydgoskie realia lat 70. – od charakterystycznych miejsc i postaci, po problemy tamtych czasów – stając się szczególnie intrygującą lekturą dla osób, które znają te realia z opisów lub pamiętają tamtą rzeczywistość.
"Zabójca z Zamojskiego" przyciągnął moją uwagę, ponieważ akcja rozgrywa się w doskonale znanych mi, jako mieszkance Bydgoszczy, okolicach. To kryminał retro, którego główną siłą jest autentyczny i żywy portret Bydgoszczy. Mimo że notka wydawnicza datuje akcję na 1949 rok, fabuła faktycznie bazuje na głośnym i brutalnym, morderstwie z 1974 roku przy ulicy Zamojskiego....