„Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko

- sztuka
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Album zawiera autorski wybór materiałów z miesięcznika „Ty i Ja” ułożonych według działów: Moda, Ciało, Film, Literatura, Mieszkanie, Kulinaria, Reklama, Różności i Wiedza oraz współczesne teksty: Aleksandry Boćkowskiej, Justyny Jaworskiej, Marcina Wichy oraz Julii Libery i Agaty Szydłowskiej.
Projekt graficzny publikacji stworzył Kuba Maria Mazurkiewicz. Wyboru materiałów dokonały Julia Libera i Agata Szydłowska, redaktorki merytoryczne publikacji i kuratorki wystawy „Ty i Ja”. Lajfstajlowy magazyn z Peerelu, która będzie prezentowana w DSH od 27 września 2024.
Każdy z działów zawiera: reprodukcje oryginalnych rozkładówek, kolaże oraz pojedyncze ilustracje i opatrzony jest krótkim tekstem wprowadzającym, który objaśnia kontekst historyczno-kulturowy.
Redaktorki zaprosiły do współpracy autorów, dla których „Ty i Ja” z wielu względów miał szczególne znaczenie. W efekcie powstały eseje, teksty analityczne i artystyczne wypowiedzi. Ich lektura pozwala zrozumieć, jak wielkie znaczenie „Ty i Ja” miało nie tylko dla polskiej kultury, sztuki czy kształtowania gustów w PRL, ale też, jak oddziaływało na wrażliwość poszczególnych czytelników. Marcin Wicha snuje tu intymną opowieść o fascynacjach literackich, Aleksandra Boćkowska o modzie, rozdartej między marzeniami o Paryżu a realiami powojennej Warszawy, a Justyna Jaworska – o konsumpcji w czasach niedoboru. Osobne miejsce w albumie mają artystyczne wypowiedzi Szymona Zakrzewskiego, Nicolasa Grospierre’a i Tomasza Szerszenia.
„Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko to przede wszystkim wizualna uczta. Kuba Maria Mazurkiewicz, grafik i wykładowca ASP, inspirował się awangardowymi rozwiązaniami wprost z łamów „Ty i Ja”. Na rozkładanych alonżach obejrzeć można na przykład wszystkie 163 okładki pisma. Część z nich została powiększona i zaprezentowana na osobnych rozkładówkach. Kremowy odcień papieru nawiązuje do szorstkiego, pożółkłego papieru, na którym drukowano gazetę.
Książka została przygotowana w dwóch wersjach językowych – polskiej i angielskiej.
Kup „Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko w ulubionej księgarni
Oceny książki „Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko
6 użytkowników ma tytuł „Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko na półkach głównych- Chcę przeczytać 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce „Ty i Ja”. Magazyn, grafika, zjawisko