- poradniki
- How to Apologise for Killing a Cat
- 2025-09-24
- 2025-09-24
- Maciej Domagała
Żaden kot nie ucierpiał podczas pisania tej książki
Porady Guya Dozy, specjalisty od przemówień, pomogą ci podczas rozmowy o pracę, dyskusji z partnerem, pogawędki na imprezie czy wizyty w warsztacie samochodowym, a także w wielu innych momentach, kiedy dosłownie brak ci słów. Dowiesz się też, jak wyjść z twarzą z sytuacji całkiem beznadziejnych… i nie dostać kota!
Autor pokazuje, jak umiejętność przekonywania w mowie i piśmie może zmieniać rzeczywistość. W przejrzysty i dowcipny sposób tłumaczy chwyty retoryczne, analizuje wystąpienia wielkich oratorów, a także wyjaśnia, jak działa retoryka uliczna.
Każdy powinien poznać tajniki języka perswazji – nie tylko aby lepiej przekonywać innych do swoich racji, lecz także by umieć rozpoznać zamiary tych, którzy chcą manipulować nami. Naucz się nie wierzyć ślepo ludziom, którzy próbują wcisnąć ci rozmaite bzdury.
Kup Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych
38 użytkowników ma tytuł Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 35
- Ebook 1
- Popularnonaukowe 1
- Chcę kupić 1
- 09-2025 1
- Nasze książki 1
- Samodzielne 1
Cytaty z książki Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych
Dodaj cytat z książki Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak przeprosić za zabicie kota. Sztuka przekonywania w sytuacjach kłopotliwych i beznadziejnych
Do przeczytania tej książki zachęcił mnie tytuł, przypominający powieść Doroty Masłowskiej Kochanie, zabiłam nasze koty. Publikacja Guy’a Dozy nie jest tym samym, ale magia słów i obietnica treści skutecznie przykuły moją uwagę.
Jakie mam wrażenia z lektury? Pozytywne, choć bez zachwytu. To krótki poradnik, pokazujący, jak rozpoznawać i demaskować techniki manipulacji wpływające na nasze decyzje. Autor ujawnia mechanizmy stosowane m.in. przez polityków i specjalistów od komunikacji, a znajomość tych chwytów pozwala zachować dystans i odporność.
Książka jednak bywa wymagająca. Nagromadzenie greckich i łacińskich nazw technik może męczyć i utrudniać zapamiętanie, choć ułatwia to słowniczek zamieszczony na końcu. Ten mankament nie przekreśla wartości całości – można do niej wracać wielokrotnie.
Poradnik otwiera oczy, uczy świadomego reagowania i przestrzega, że tę wiedzę można wykorzystać także w nie najlepszych celach. To przyjemna, przydatna lektura, szczególnie w epoce fake newsów i manipulacji. Można przeczytać.
Za egzemplarz dziękuję @wielkalitera
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie mam wrażenia z lektury? Pozytywne, choć bez zachwytu. To krótki poradnik, pokazujący, jak rozpoznawać i demaskować techniki manipulacji...