Święty Daimon

- 2025-09-01
- 2025-09-01
- 2018-11-07
- Marcin Piątkowski
„Święty Daimon” jest rezultatem ponad dziesięciu lat rytualnych i teoretycznych badań magicznych. Książka składa się z trzech części: „Historia”, „Pamięć” i „Praktyka”, stanowiąc solidne wprowadzenie, a także praktyczną ścieżkę do nawiązania komunii ze swoim świętym daimonem.
Zamiast czerpać z „Liber Samekh” Abramelina czy „Liber Samekh” Crowleya, Frater Acher powraca do źródła, analizując daimona, tak jak był on doświadczany w trzech kulturach: chaldejskiej, zoroastryjskiej i starożytnej Grecji. Dają one niezbędny przegląd kontekstualizacji materiału, który następuje, i przywracają daimonowi jego centralne miejsce w podróży do osiągnięcia. Następnie Acher przedstawia pełną relację ze swojej osobistej komunii ze swoim świętym daimonem.
Jako magiczny zapis współczesnego praktykującego jest to ważne świadectwo dla tych, którzy rozpoczynają ścieżkę, i rzadkie sprawozdanie, biorąc pod uwagę tajemnicę, w której funkcjonuje większość praktykujących. W trzeciej i ostatniej części dzieła Acher przedstawia swoje usprawnione ćwiczenia do osiągnięcia komunii z daimonem; kulminacją jest w pełni odtworzony rytuał z greckich papirusów magicznych.
Chociaż autor koncentruje się na umożliwieniu praktycznej pracy magicznej, książka nie jest tradycyjnym grimuarem ani „gramatyką magii”, ponieważ dzieło ma głęboko mistyczny charakter.
„Jeśli wyniesiesz z tej książki tylko jedną rzecz, mam nadzieję, że będzie to świadomość tego, jak bardzo jesteś ważny. Jesteś etycznym wzorem dla wszystkich dzikich duchów, które podziwiają nas za posiadanie wolnej woli. Jesteś partnerem, uczniem, nauczycielem i współtwórcą niezliczonych istot, które spotkasz na swojej drodze. Co to znaczy być sobą?
Co trzeba zrobić, aby stać się najlepszą wersją siebie?
Codzienne dążenie do odpowiedzi na to pytanie to podróż pełna poświęceń i pokory, współpracy zamiast rywalizacji oraz gotowości do ponoszenia częstych porażek i szybkiego podnoszenia się po nich. Jest to jednak również podróż pełna nieocenionych darów i wglądów”.
Kup Święty Daimon w ulubionej księgarni
Oceny książki Święty Daimon
11 użytkowników ma tytuł Święty Daimon na półkach głównych- Przeczytane 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święty Daimon
Na dzień dobry otrzymujemy ideologicznego luja w twarz. Autor wychwala ONZ oraz twierdzi, że ludzkość jest złośliwym wirusem na ciele madki ziemi. Nie wiem czy autor rozmawiał o tym z madką, jeśli nie - zalecam prewencyjne samobójstwo aby jej ulżyć. Po czymś takim miałem ochotę od razu wyrzucić książkę do śmieci, znałem jednak wersję angielską (gdzie na szczęście nie chciało mi się czytać wstępu) i to ocaliło mój egzemplarz. Część historyczna jest wartościowa. Część "praktyczna" - bardzo niepraktyczna, ponieważ nikt tego nie powtórzy. Niestety - nie ma tu ścieżek na skróty i przetartych dróg, traktuję to więc tylko jako ciekawostkę. Dałbym tej książce 6, ale za nachalną idologię na samym początku i to w publikacji która pod tym względem powinna być całkowicie neutralna daję 2/10 i dołączam fr Achera do licznej grupy zachodnich okultystów którzy własny ogląd świata zastąpili gotowym prefabrykatem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia książka jaką kupiłem w tym wydawnictwie.
Ostatnia książka jaką kupiłem w tym wydawnictwie.