Kulisy lewicy

- reportaż
- 2025-09-06
- 2025-09-06
Głośna i kontrowersyjna książka, która wstrząsnęła sceną polityczną.
Omawiana w dziesiątkach ogólnopolskich programów m.in. w Polsat News, TVN 24, Republika TV, Radiu Wnet, Radiu ZET.
HOUSE of CARDS polskiej Lewicy.
Występują w niej politycy z pierwszych stron gazet, w sytuacjach, w których nie chcą być widziani.
Prawdziwe rozmowy, konkretne decyzje, rzeczywiste mechanizmy wycinania ludzi z polityki.
Robert Biedroń publicznie apelował, by jej nie kupować. To jest jej najlepsza reklama.
Beata Maciejewska – była posłanka, wiceprzewodnicząca partii i kobieta, która zna politykę od podszewki – pokazuje bez znieczulenia, co dzieje się, gdy gasną światła kamer. Gdy kończą się konferencje prasowe, a zaczyna prawdziwa gra. Eliminacja. Chciwość Strach.
Kup Kulisy lewicy w ulubionej księgarni
Oceny książki Kulisy lewicy
- UpolujEbooka.pl(nieskatalogowane) 1
- Do kupienia 1
- Nie posiadam 1
- Nonfiction 1
Tagi i tematy do książki Kulisy lewicy
Cytaty z książki Kulisy lewicy
Czarzasty szedł do przodu nawet tam, gdzie nie miał większości. Ujawnił tym samym swoją zdolność do manipulowania strukturą, statutem i sytuacją. Powołując się na moralną wyższość dotrzymania umowy z Wiosną, wielokrotnie pogwałcił statut własnego ugrupowania i systematycznie wycinał swoich ludzi.
Przed kluczowym posiedzeniem zarządu partii zawiesił w prawach członków bun...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kulisy lewicy
Niesamowicie wciągająca książka, pełna politycznych smaczków i intryg. Świetnie napisana, polecam serdecznie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, zwłaszcza dla osób, które mają lewicowe poglądy. Akcja płynie wartko, dużo się można dowiedzieć o zapleczu polityki. Ma mocne fragmenty i ciekawe konkluzje. Tytuł dobrze oddaje, co można znaleźć w środku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to▫️Recenzja książki „Kulisy Lewicy” @B_Maciejewska▫️
W pierwszej części autorka opisuje wybory prezydenckie w Słupsku w 2014 roku, prezydenturę Roberta Biedronia i swoją własną rolę w tamtym okresie. Przedstawia kulisy powstawania partii Wiosna, a także kampanie wyborcze do Europarlamentu w 2019 roku i do Sejmu w tym samym roku.
Jedną z najciekawszych tez autorki jest stwierdzenie, że Wiosna została stworzona głównie jako jednorazowy projekt wyborczy, którego celem było zapewnienie mandatów w Brukseli Robertowi Biedroniowi, Krzysztofowi Śmiszkowi i Sylwii Spurek (partnerce Marcina Anaszewicza). Ostatecznie to Śmiszek nie zdobył mandatu, co- zdaniem autorki-sprawiło, że projekt Wiosny postanowiono kontynuować.
Autorka szczegółowo omawia również współpracę Biedronia z SLD i partią Razem przed wyborami parlamentarnymi. Bardzo krytycznie ocenia SLD, zwracając uwagę na dziwne sympatie części działaczy wobec Moskwy, autorytarne zachowania Włodzimierza Czarzastego (szczególnie w kontekście sprawy Gabrieli Morawskiej-Staneckiej) oraz fakt, że niektóre osoby, jak Anna Maria Żukowska, były były chronione przez partyjny „parasol”, nawet gdy ich wypowiedzi budziły kontrowersje.
Autorka trafnie przedstawia też polityczną katastrofę Roberta Biedronia. Polityk, który miał ambicję zmienić Polskę, ostatecznie zanotował najgorszy wynik lewicy w wyborach prezydenckich w III RP.
Druga część książki jest znacznie bardziej osobista. Autorka odsłania brutalność polityki – pokazuje, jak w momencie, gdy do partii trafiły obciążające ją nagrania, została po prostu usunięta z gry. Dla Lewicy, jak pisze, ważniejsza była „partia” niż pojedynczy człowiek.
Książkę czyta się świetnie. Jest dynamiczna, pełna szczegółów i zakulisowych historii. Ja sam pochłonąłem ją w zaledwie kilkanaście godzin.
Polecam ją każdemu, kto chce poznać prawdziwe kulisy funkcjonowania Lewicy w drugiej dekadzie XXI wieku oraz lepiej zrozumieć, jak działa polska polityka „od kuchni”.
▫️Recenzja książki „Kulisy Lewicy” @B_Maciejewska▫️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka składa się z dwóch wyraźnie odrębnych części, które razem tworzą fascynujący obraz polskiej sceny politycznej ostatnich lat.
Tę książkę rzeczywiście czyta się jednym tchem. To wartki, świetnie napisany reportaż zza kulis polityki. Naga prawda o tym jakie są motywacje i cele ludzi, którzy na co dzień mają usta pełne frazesów. Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa perspektywa, którą może przedstawić tylko osoba będąca w środku polityki. Świetnie się czyta.