Kulisy lewicy

Beata Maciejewska Wydawnictwo: Gdynia 2025 reportaż
reportaż
2025-09-06
2025-09-06

Kup Kulisy lewicy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kulisy lewicy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kulisy lewicy

Niesamowicie wciągająca książka, pełna politycznych smaczków i intryg. Świetnie napisana, polecam serdecznie!

Bardzo ciekawa książka, zwłaszcza dla osób, które mają lewicowe poglądy. Akcja płynie wartko, dużo się można dowiedzieć o zapleczu polityki. Ma mocne fragmenty i ciekawe konkluzje. Tytuł dobrze oddaje, co można znaleźć w środku

▫️Recenzja książki „Kulisy Lewicy” @B_Maciejewska▫️

Książka składa się z dwóch wyraźnie odrębnych części, które razem tworzą fascynujący obraz polskiej sceny politycznej ostatnich lat.

W pierwszej części autorka opisuje wybory prezydenckie w Słupsku w 2014 roku, prezydenturę Roberta Biedronia i swoją własną rolę w tamtym okresie. Przedstawia kulisy powstawania partii Wiosna, a także kampanie wyborcze do Europarlamentu w 2019 roku i do Sejmu w tym samym roku.

Jedną z najciekawszych tez autorki jest stwierdzenie, że Wiosna została stworzona głównie jako jednorazowy projekt wyborczy, którego celem było zapewnienie mandatów w Brukseli Robertowi Biedroniowi, Krzysztofowi Śmiszkowi i Sylwii Spurek (partnerce Marcina Anaszewicza). Ostatecznie to Śmiszek nie zdobył mandatu, co- zdaniem autorki-sprawiło, że projekt Wiosny postanowiono kontynuować.

Autorka szczegółowo omawia również współpracę Biedronia z SLD i partią Razem przed wyborami parlamentarnymi. Bardzo krytycznie ocenia SLD, zwracając uwagę na dziwne sympatie części działaczy wobec Moskwy, autorytarne zachowania Włodzimierza Czarzastego (szczególnie w kontekście sprawy Gabrieli Morawskiej-Staneckiej) oraz fakt, że niektóre osoby, jak Anna Maria Żukowska, były były chronione przez partyjny „parasol”, nawet gdy ich wypowiedzi budziły kontrowersje.

Autorka trafnie przedstawia też polityczną katastrofę Roberta Biedronia. Polityk, który miał ambicję zmienić Polskę, ostatecznie zanotował najgorszy wynik lewicy w wyborach prezydenckich w III RP.

Druga część książki jest znacznie bardziej osobista. Autorka odsłania brutalność polityki – pokazuje, jak w momencie, gdy do partii trafiły obciążające ją nagrania, została po prostu usunięta z gry. Dla Lewicy, jak pisze, ważniejsza była „partia” niż pojedynczy człowiek.

Książkę czyta się świetnie. Jest dynamiczna, pełna szczegółów i zakulisowych historii. Ja sam pochłonąłem ją w zaledwie kilkanaście godzin.

Polecam ją każdemu, kto chce poznać prawdziwe kulisy funkcjonowania Lewicy w drugiej dekadzie XXI wieku oraz lepiej zrozumieć, jak działa polska polityka „od kuchni”.

▫️Recenzja książki „Kulisy Lewicy” @B_Maciejewska▫️

50 użytkowników ma tytuł Kulisy lewicy na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Kulisy lewicy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kulisy lewicy

Beata Maciejewska
Beata Maciejewska
Była wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy i klubu parlamentarnego Lewicy. Jedna z najbardziej aktywnych posłanek IX kadencji Sejmu. Pracowała w komisjach ds. energii i gospodarki, kierowała Parlamentarnym Zespołem ds. Legalizacji Marihuany. Wcześniej pełnomocniczka ds. zrównoważonego rozwoju w Słupsku oraz szefowa gabinetu prezydenta Roberta Biedronia. Współtworzyła partię Wiosna. W 2019 roku otwierała gdańską listę wyborczą Lewicy, zdobywając ponad 23 tysiące głosów. W 2023 roku działalność Beaty Maciejewskiej przerwały pomówienia i zmanipulowane nagrania, które uniemożliwiły jej start w wyborach parlamentarnych. Od lat działa na rzecz praw kobiet, równości, ochrony zwierząt, obywatelskiej energetyki i zrównoważonego rozwoju.

Cytaty z książki Kulisy lewicy

Beata Maciejewska Kulisy lewicy Zobacz więcej