O Gauguinie

- On Gauguin
- 2025-01-01
- 2025-01-01
- Agnieszka Nowak-Młynikowska
Griselda Pollock, uznana feministka i historyczka sztuki, obnaża rasistowskie, seksistowskie oraz imperialistyczne fundamenty dzieł Paula Gauguina, a także innych artystów, którzy rywalizowali o prymat w kręgach europejskiej awangardy lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XIX stulecia.
Ten esej, pierwotnie wygłoszony w formie wykładu w 1993 roku – na długo przed tym, jak dekolonizacja i decentralizacja historii sztuki stały się pilnym postulatem na gruncie tej dyscypliny – pozostaje mocną i niezmiennie aktualną odpowiedzią na tradycyjne narracje historii sztuki.
Kup O Gauguinie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki O Gauguinie
- Sztuka 1
- Do kupienia 1
- Biografie, autobiografie, pamietniki, listy.... 1

Opinie i dyskusje o książce O Gauguinie
Ta książka jest niebywale przeintelektualizowana albo ja jestem niedointelektualizowany. Gauguin - oczywiście przy całej jego niedopuszczalnej postawie dotyczącej kobiet - jest przedstawiony jako koniunkturalista artystyczny, który poprzez manipulacje zostaje awangardowym malarzem. A dowodów autorka, moim zdaniem na to nie przedstawia. Książka pięknie wydana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to esej, który powstał dla uczczenia pamieci Waltera Neuratha, założyciela wydawnictwa Thames and Hudson. Autorka, feministka i specjalistka w dziedzinie analizy kultury skupia się w swoich badaniach na różnicach kulturowych, płciowych i rasowych co znajduje wydzwięk w tej ksiażeczce. Wywód oparty jest na analizie obrazu Gauguina 'Manao Tupapau', który przedstawia 13 letnią żonę malarza. Od dłuższego czasu grzechy i haniebny stosunek Gauguina do kobiet wychodzą na światło dzienne. Pojawił się trend 'cancel Gauguin', w który praca ta choć stara dobrze się wpisuje. Aby zrozumieć wykład Pollock potrzeba solidnych podstaw z antropologii, psychoanalizy, etyki, estetyki, filozofii, a przede wszystkim oczytania w jej innych tekstach. Nie wiem, w jakich tłumaczeniach specjalizuje się tłumaczka tej ksiażki, chyba jednak nie w tego typu wykładach, bowiem jest on niezwykle trudny do przyswojenia.
Jest to esej, który powstał dla uczczenia pamieci Waltera Neuratha, założyciela wydawnictwa Thames and Hudson. Autorka, feministka i specjalistka w dziedzinie analizy kultury skupia się w swoich badaniach na różnicach kulturowych, płciowych i rasowych co znajduje wydzwięk w tej ksiażeczce. Wywód oparty jest na analizie obrazu Gauguina 'Manao Tupapau', który przedstawia 13...