Ona jest moja

Okładka książki Ona jest moja autora Małgorzata Smolec, 9788397633001
Okładka książki Ona jest moja
Małgorzata Smolec Wydawnictwo: Małgorzata Smolec Selfpublishing literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
e-book
Ona jest moja
2025-07-15
2025-07-15

Kup Ona jest moja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ona jest moja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ona jest moja

To była niezwykle intensywna lektura, która wciągnęła mnie od pierwszych stron. Małgorzata Smolec stworzyła historię, która tylko pozornie wydaje się klasycznym romansem, a w rzeczywistości jest gęstą od emocji opowieścią o ucieczce przed przeszłością i poszukiwaniu bezpieczeństwa w ramionach kogoś, kto sam to bezpieczeństwo potrafi odebrać.

Największym atutem książki jest bez wątpienia dynamika między głównymi bohaterami. Relacja Leili i Nikosa opiera się na elektryzującym napięciu - autorka świetnie operuje motywem „enemies to lovers”, gdzie początkowa irytacja i sąsiedzkie utarczki w nowojorskim apartamentowcu stopniowo przeradzają się w coś znacznie głębszego i mroczniejszego. Styl autorki jest bardzo przystępny, lekki, a jednocześnie mięsisty. Podoba mi się, jak obrazowo opisuje Nowy Jork i świat wielkiej mody, w którym obraca się Leila - czuć w tym autentyczność, jakbyśmy sami zaglądali za kulisy luksusowych magazynów.

Bardzo trafnym zabiegiem było wprowadzenie retrospekcji z dzieciństwa głównej bohaterki. Te krótkie wstawki o dorastaniu z braćmi, o trudnej relacji z matką, nadają Leili wielowymiarowości. Dzięki temu rozumiemy, że jej pogoń za sukcesem i perfekcyjnym wyglądem to forma pancerza, który ma ją chronić przed powrotem do dawnej biedy i chaosu.

Jeśli miałabym wskazać słabsze ogniwa, to momentami tempo akcji w środkowej części książki wydawało mi się nieco zbyt gwałtowne. Niektóre zwroty akcji, szczególnie te związane z mroczną przeszłością bohaterki w Miami i powiązaniami Nikosa, następują po sobie tak szybko, że chciałoby się dać bohaterom (i sobie) chwilę dłuższego oddechu na przetrawienie tych rewelacji. Również postać Nikosa, choć fascynująca, momentami ociera się o archetyp „samca alfa”, który bywa aż nadto dominujący, co może budzić mieszane uczucia, choć idealnie wpisuje się w konwencję gatunku.

„Ona jest moja” to dla mnie książka o kontrastach. Z jednej strony mamy blichtr Manhattanu, z drugiej - brutalny świat mafijnych porachunków i lojalności, która bywa przekleństwem. Urzekło mnie to, jak autorka pokazała relację Leili z jej braćmi - to najjaśniejszy punkt tej historii, dający poczucie, że mimo mroku, jaki otacza bohaterkę, ma ona solidny fundament, do którego może wrócić. To lektura, która nie pozwala o sobie zapomnieć, a sceny pełne napięcia zostają pod powiekami jeszcze długo po zamknięciu ebooka.

To dojrzała, przemyślana i niezwykle zmysłowa opowieść, która udowadnia, że od przeznaczenia nie da się uciec, nawet jeśli zamieszka się na dwunastym piętrze luksusowego wieżowca. Autorka wykonała kawał świetnej roboty, budując napięcie, którego nie powstydziliby się najlepsi twórcy gatunku.

Największym atutem książki jest...

Mafia. To jedno słowo klucz mówi wszystko. Uwielbiam ten gatunek i każda nowość jest powodem do sięgnięcia po nią.

"Ona jest moja" to historia pozoru jakich wiele zapewne na naszych półkach. Ale...

No właśnie to drobne "ale" nadaje nowy kierunek.
Redaktor naczelna znanego magazynu dla kobiet zna brutalny świat od kołyski. Wychowana przez braci, praktycznie bez rodziców więc nie dziwi to, że pragnąc akceptacji uwikła się w toksyczny związek. Z mafiozem.

Zmuszona do opuszczenia dotychczasowego miejsca ucieka do Nowego Jorku. Właśnie tam na nowo narodziła się Leila Blair.

Nikos Genove jest dziedzicem niezwykłego imperium. Nowe oblicze mafii nosi właśnie wspomniane nazwisko. Mężczyzna taki jak on kiedyś musi spotkać kobietę niezłomną. I tak też się dzieje.

Na przeszkodzie stanie oczywiście przeszłość w postaci Fabio Orione. Będzie niezwykle niebezpiecznie.

Ten niebezpieczny " kawałek chleba" karmi się ludzkim strachem. Im go więcej w powietrzu,tym silniejsza pozycja. Bohaterowie posiadając pierwiastek zwyczajności stają się nam bliżsi i zdecydowanie przyjemniejsi w odbiorze. Emocje im towarzyszące potęgują to odczucie.

Leila i Nikos oczywiście nieśmiało ( a momentami dosyć odważnie) badają swoje granice. Cudownie być częścią takich prywatnych wycieczek i rozterek.

No właśnie to drobne "ale" nadaje nowy kierunek.

„Ona jest moja” to romans z dobrze znanym motywem mafijnym. Bogaty mężczyzna i niezależna kobieta, co stanowi mieszankę napięcia, luksusu i konfliktu.
Książka idealna dla osób, które lubią romanse mafijne i typowe schematy gatunku. Bohaterowie dobrze wykreowani, historia wciąga od pierwszych stron a lektura świetnie się sprawdzi na zimowy wieczór z lampką wina i kocem.

58 użytkowników ma tytuł Ona jest moja na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Ona jest moja na półkach dodatkowych

Okładka książki W blasku Paula Ciulak, Agata Kaczmarek, Angelika Łabuda, Kinga Litkowiec, Agata Mania, Charlotte Mils, Dagmara Rek, Małgorzata Smolec
Okładka książki Lek na miłość Anne Marie, Justyna Chmiel, Patrycja Cygan-Jeż, Sandra Czoik, Joanna Denko, Anna Koliber, Ewelina Maria Mantycka, Karolina Milcarz, Małgorzata Smolec, Katarzyna Wit-Formela
Okładka książki Tylko Ciebie... Chcę A.P. Mist, Anne Marie, Justyna Chmiel, Patrycja Cygan-Jeż, Anna Koliber, Małgorzata Smolec, Katarzyna Wit-Formela
Małgorzata Smolec
Małgorzata Smolec
Urodzona w Głogowie na Dolnym Śląsku, mieszkająca w Polsce i za granicą. Od kilku lat jej największą pasją jest pisanie romansów, bo jak twierdzi, potrafią świetnie umilić codzienność. Tworzy bohaterki z pazurem. Prywatnie szczęśliwa mama, którą łatwo przekupić gorzką czekoladą lub nową książką. Kocha sport,muzykę, podróże i seriale. Debiutowała w 2021 roku „Relacją (Poza)służbową”.

Cytaty z książki Ona jest moja