ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Zmień mnie, kochanie

- literatura obyczajowa, romans
- e-book
- wojenne ścieżki (tom 4)
- Zmień mnie, kochanie
- 2025-07-18
- 2025-07-18
Luke Anderson to były żołnierz marines, który po misji wraca do Seattle. Tam odnajduje swojego kolegę z wojska Damona – z którym zaczyna prowadzić warsztat samochodowy. Luke, choć sprawia wrażenie wyluzowanego i pełnego życia, to w sercu skrywa żal i ból po tym, co spotkało go na froncie.
Amelia Brown to początkująca dziennikarka, która swoją dociekliwością potrafi wywęszyć każdą najmniejszą sensację. Żyje i pracuje w Virginii, gdzie otoczona jest miłością swojej babci oraz przyjaciółki Sophii i jej rodziny. Do pełni szczęścia brakuje jej tylko drugiej połówki, ale wierzy, że pewnego dnia spotka mężczyznę, który zawładnie jej sercem.
Łączą ich przyjaciele. Dzieli wszystko inne.
Dla Amelii – Luke to bawidamek z napompowanym ego. Dla Luke’a – Amelia to lodowata dziennikarka z ironicznym spojrzeniem.
Jedna noc. Jedna pomyłka zmienia wszystko.
Ona chce o nim zapomnieć.
On wciąż ma ją w pamięci.
Kup Zmień mnie, kochanie w ulubionej księgarnii
Zmień mnie, kochanie
Karolina Wilczęga ponownie udowadnia, że jej historie dosięgają najgłębszych zakamarków duszy. „Zmień mnie, kochanie” to opowieść o bólu, stracie, nadziei oraz miłości, która rozwija się mimo przeszkód. Autorka dotyka istotnych tematów, takich jak traumy wojenne, samotność, strach przed bliskością oraz wyzwanie, jakim jest stawienie czoła własnym demoną. Luke Anderson, były wojskowy, wracając z misji, prowadzi serwis samochodowy wspólnie z przyjacielem Demonem. Na zewnątrz prezentuje się jako silny i pewny siebie, jednak wewnętrznie zmaga się z pustką i bólem. Szuka ucieczki w rozrywkach oraz krótkotrwałych relacjach, próbując wymazać przeszłość. Jego życie zmienia się, gdy poznaje Amelię Brown – dziennikarkę oraz przyjaciółkę Sophii, która nie jest łatwa do zdobycia. Amelia nie zamierza być tylko epizodem w jego istnieniu, a Luke, choć na początku nie pojmuje jej oporów, później zaczyna odkrywać prawdziwe emocje. Ich relacja rozwija się powoli, napotykając licznie wątpliwości, nieporozumienia oraz emocjonalne zawirowania. To historia dwojga ludzi, którzy muszą zmierzyć się nie tylko z własnymi uczuciami, ale także z życiem, które nie szczędzi im ran. Dopiero tragiczne wydarzenia sprawiają, że ich maski opadają, a prawdziwe uczucia wychodzą na jaw. Autorka w znakomity sposób potrafi budować napięcie i emocje. Jej postacie są prawdziwe, zranione, ale autentyczne – łatwo je polubić, ale ciężko o nich zapomnieć. Wyznania Luke’a oraz jego wewnętrzna transformacja poruszają do głębi, a każdy rozdział oddziałuje coraz intensywniej. „Zmień mnie, kochanie” to historia o miłości, która potrafi uzdrawiać, ale i przynosić ból. O trudnych wyborach pomiędzy rozumem a uczuciami. O tym, że czasem trzeba coś utracić, aby naprawdę dostrzec to, co jest tuż obok. To książka, która wzrusza, otula emocjami i pozostawia ciepły, refleksyjny ślad. Doskonała na długie, jesienne wieczory — pełna wzruszeń, zmysłowości i nadziei.
Oceny książki Zmień mnie, kochanie
149 użytkowników ma tytuł Zmień mnie, kochanie na półkach głównych- Przeczytane 110
- 2025 11
- Legimi 6
- Różnica wieku 2
- Romans 1
- Literatura obyczajowa romans 1
Cytaty z książki Zmień mnie, kochanie
- Każda leciała na twoje mięsnie? Na twoją gadkę?
– Nie – 𝘰𝘥𝘱𝘰𝘸𝘪𝘢𝘥𝘢𝘮 𝘯𝘢𝘵𝘺𝘤𝘩𝘮𝘪𝘢𝘴𝘵.
– Każda sama wpychała się do mojego łóżka, więc tak, to pierwszy raz, kiedy muszę starać się o kobietę.
- Każda leciała na twoje mięsnie? Na twoją gadkę?
– Nie – 𝘰𝘥𝘱𝘰𝘸𝘪𝘢𝘥𝘢𝘮 𝘯𝘢𝘵𝘺𝘤𝘩𝘮𝘪𝘢𝘴𝘵.
– Każda sama wpychała się do mojego łóżka, wi...
Albo komuś ufasz w stu procentach, albo nie. Nie ma półśrodków, bo zaufanie jest jak krucha porcelana. Raz upuszczona nie będzie wyglądać tak pięknie, jeśli będzie miała milion pęknięć.
Rozwiń ZwińCzasem lepiej nie pozwolić uczuciom dojść do głosu, niż później płacić za nie własnym spokojem.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmień mnie, kochanie
'- – Tata?
Przypomina mi jedną sytuację, która zostanie ze mną do końca życia. Pamiętam ten moment, kiedy pierwszy raz ją usłyszałem. Wtedy, kiedy byłem w zawieszeniu między życiem a śmiercią .
ona znała mnie,zanim ja sam zrozumiałem, kim jestem. -'
'- – Tata?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamykam oczy i uśmiecham się błogo. Znam ten głos. Słyszałem go, zanim wypowiedziała pierwsze słowo.
ona znała mnie,zanim ja sam zrozumiałem, kim jestem. -'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLuke Anderson,...
Hej, hej. Moliki książkowe 💛
Możesz wyjść z wojska, ale wojsko nigdy nie wyjdzie z ciebie. Luke, były żołnierz marines, próbuje odnaleźć się w świecie, który nagle stał się dla niego zbyt cichy, zbyt spokojny, zbyt normalny. Po latach służby powrót do codzienności nie jest prosty – w głowie wciąż rozbrzmiewają echa dawnych rozkazów, a wspomnienia nie pozwalają spać. Jedyny sposób, by choć na chwilę zapomnieć, to kolejna noc z kolejną kobietą, bez zobowiązań, bez emocji.
Amelia natomiast ma plan – chce pisać o sprawach ważnych, poruszających, a nie o błahostkach i celebrytach. Niestety los lubi płatać figle. W jej uporządkowane życie wdziera się Luke, jak huragan, który nie przyjmuje odmowy. Jedna noc. Jedna pomyłka. I wszystko, co znali, zaczyna się sypać. Ona pragnie o nim zapomnieć. On nie potrafi wyrzucić jej z głowy.
Są książki, które się po prostu czyta, i są takie, które wciągają cię w sam środek emocjonalnego chaosu i zostawiają tam bez broni. ZMIEŃ MNIE KOCHANIE to właśnie ten drugi przypadek — powieść, która nie tylko opowiada historię, ale też coś w tobie zmienia.
To czwarty tom cyklu Wojenne Ścieżki, ale spokojnie można po niego sięgnąć bez znajomości poprzednich części. Można czytać go oddzielnie, ale co to za zabawa, gdy nie możesz się wzruszyć nad kontynuacją losów ulubionych, chociaż teraz już pobocznych, bohaterów?
Początkowo nie wierzyłam, że dla Luka i Amelii jest jakakolwiek szansa. Mężczyzna z naganną opinią, próbujący przekonać sceptycznie nastawiaoną do niego kobietę o swojej rzekomej miłości. W skrócie ponętny romans pełen napięć. To miał być klasyczny romans, pełen chemii i zadziornych dialogów. A jednak… wbrew wszystkiemu, historia ta ma w sobie coś więcej. Autorka pozwala nam zajrzeć głęboko pod powierzchnię, do wnętrza postaci, które walczą nie tylko z uczuciami, ale i z samymi sobą.
Lecz to nie z powodu Luka nie miałam nadziei, a przez... Amelię. W skrócie nie polubiłam jej. Bo mam wrażenie, że trochę z niej pies ogrodnika. Czy nadal unikałaby mężczyzny, gdyby nie to jedno wydarzenie? Czasem działała mi na nerwy, czasem wydawała się zbyt uparta, jakby sama sobie była największym wrogiem. Ale może właśnie w tym tkwi siła tej książki — pokazuje ludzi z krwi i kości, nieidealnych, z pogmatwanymi emocjami.
Jeśli lubicie romanse z silnym tłem emocjonalnym, z bohaterami po przejściach i historią, która potrafi wzruszyć, ZMIEŃ MNIE KOCHANIE jest tytułem, po który naprawdę warto sięgnąć.
Hej, hej. Moliki książkowe 💛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożesz wyjść z wojska, ale wojsko nigdy nie wyjdzie z ciebie. Luke, były żołnierz marines, próbuje odnaleźć się w świecie, który nagle stał się dla niego zbyt cichy, zbyt spokojny, zbyt normalny. Po latach służby powrót do codzienności nie jest prosty – w głowie wciąż rozbrzmiewają echa dawnych rozkazów, a wspomnienia nie pozwalają spać. Jedyny...
„Miłość nie zawsze przychodzi od razu, ale kiedy już przyjdzie – zostanie z nami na zawsze.”
Spotykają się. Zderzają się, a jedna wspólna noc wszystko zmieniła. Ona chce zapomnieć. On nie potrafi i nie chce zapomnieć. Ta historia zaskoczy was emocjami, niedopowiedzeniami i czułymi gestami ukrytymi między słowami. Te emocje przetoczą się przez was jak tornado połączone z huraganem, nie pozostawią was obojętnymi na to, co będzie się działo między bohaterami. Będziecie się wzruszać i wylewać morze łez przy tej historii. Bo nadzieja mieszać się będzie z bólem, a tęsknota ze strachem. Tę dwójkę dzieli wszystko, ale los już dawno ustalił wszystko, co do nich i starannie rozgrywa ich życiem, tak by nie mieli nic do powiedzenia.
Luke poznaliśmy już jako pełnego humoru i luzu podrywacza, ale to tak naprawdę jest jego przykrywka, żeby nikt nie zobaczył, że nawet on ma swoją traumę i ból po tym, co przeżył jako żołnierz marines. Praca w warsztacie z przyjacielem i towarzyszem broni to dla niego bezpieczna przestrzeń. Gdy jego przyjaciele znajdowali swoje drugie połówki, które odmieniały ich życie i pomagały im. On nie wierzył, że też kogoś spotka, bo wolał luźne podejście, bez zobowiązań. Do czasu aż na jego drodze stanęła Amelia, przyjaciółka Sophii. Błyskotliwa, piękna, pyskata i ambitna dziennikarka. Obudziła w Luke emocje i pragnienia, których nie czuł do tej pory. Po raz pierwszy chciał się starać i walczyć o kobietę i pokazać jej prawdziwego siebie, tylko niestety jego podboje i wyczyny, zostały uwiecznione w internecie, sprawiając, że Amelia zmieniła swoje podejście do niego. Bała się emocji, uczuć i pożądania, jakie w niej wzbudzał Luke. Bo nie wierzyła, że ona również zasługuje na szczęście, którego nie potrafiła odnaleźć i otworzyć się na nie. Otoczona ciepłem babci i wsparciem przyjaciół, wiedzie na pozór spokojne życie. Gdzieś pod powierzchnią tej harmonii kryje się potrzeba prawdziwej miłości, tej jedynej, która zmienia wszystko.
Emocje tej dwójki zostaną wystawione na próbę, a los, mimo że lata mijały, nie zamierzał tak łatwo się poddać i odpuścić im.
"Zmień mnie, kochanie" to nie tylko romans, ale również opowieść o wewnętrznej przemianie i radzeniu sobie z bolesną przeszłością. O przełamywaniu barier, o sile przyjaźni i rodzinie. Karolina pokazuje, że czasem jedna decyzja może zmienić nasze życie na zawsze, a miłość potrafi być siłą, która pomaga przezwyciężyć najciemniejsze chwile. Umiejętnie balansuje między humorem a poważnymi refleksjami nad miłością, życiem i traumą. Karolina w mistrzowski sposób prowadzi fabułę, bawi się kontrastami i napięciem, które narasta między bohaterami.
Jedna noc, która stała się iskrą, która wywraca ich życie do góry nogami. Każda przeczytana strona tylko podsyca emocje, nie pozwalając się oderwać od czytania i przeżywania wszystkiego wraz z bohaterami. Wykreowała postacie tak cudownie, że pozwala nam na związanie się z nimi i zrozumienie ich motywacji i lęków. Bo przecież każdy zasługuje na drugą szansę, nawet jeśli droga do tego jest pełna nieoczekiwanych komplikacji i własnych słabości. Bo mimo że każdy z nas walczy ze swoimi demonami, to potrafimy znaleźć drogę do siebie nawzajem. Ta historia zostanie z wami na długo po tym, jak ją przeczytacie. Gorąco wam ją polecam, bo skradnie wasze serce tak jak i moje. Jest to bardzo wyjątkowa historia pełna autentycznych emocji, humoru i bohaterów, którzy są wyjątkowi. „Zmień mnie kochanie” jest prawdziwą perełką, a Karolina pokazała, że jeszcze nie raz nas zaskoczy. Gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpotykają się. Zderzają się, a jedna wspólna noc wszystko zmieniła. Ona chce zapomnieć. On nie potrafi i nie chce zapomnieć. Ta historia zaskoczy was emocjami, niedopowiedzeniami i czułymi gestami ukrytymi między słowami. Te emocje przetoczą się przez was jak tornado połączone z...
"Czasem lepiej nie pozwolić uczuciom dojść do głosu, niż później płacić za nie własnym spokojem."
Ostatnia misja na jakiej był Luke Anderson, odcisnęła spore piętno na psychice mężczyzny. Powrót do Seattle i odnalezienie kolegi z wojska Damona oraz otwarcie z nim warsztatu samochodowego, okazało się być dla niego niemałą odskocznią. I choć na codzień mężczyzna jest wyluzowany i czerpie z życia pełnymigarściami, tak w zaciszu mieszkania wciąż na nowo przeżywa to co spotkało go na froncie. Amelia Brown jest utalentowaną, a przy tym bardzo dociekliwą dziennikarką, której nie jest obojętna krzywda innych. Razem z babcią mieszka w Virginii otoczona przyjaciółmi na których zawsze może liczyć. Wciąż czeka na dzień w którym spotka swoją drugą połówkę. Pewnego dnia poznaje Luke'a.
Ona uważa go za bawidamka, który żadnej nie przepuści. Natomiast on uważa Amelię za lodowatą dziennikarkę z ironicznym spojrzeniem. Jedna decyzja. Jedna noc. Zmienia między nimi wszystko.
"W życiu nie chodzi o to, żeby ktoś zapewniał cię o miłości. Chodzi o to, żeby cię wybrał. Spośród wielu. I trwał nawet wtedy, kiedy będziesz milczeć."
"Zmień mnie kochanie" to historia o trudnych doświadczeniach na misjach wojskowych. To historia o przyjaźni, a także miłości, która mimo, iż jest na wyciągnięcie ręki, nie zawsze daje się złapać. Każdy z nas inaczej radzi sobie w trudnych sytuacjach. W przypadku Luke'a była to zabawa i kobiety, co niestety niszczyło go w oczach Amy. Kobieta długo nie mogła zaufać mężczyźnie. Do czasu kiedy... Psssst... Chcielibyście wiedzieć co było przyczyną zmiany zdania Amelii? W takim razie koniecznie przeczytajcie "Zmień mnie kochanie."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia misja na jakiej był Luke Anderson, odcisnęła spore piętno na psychice mężczyzny. Powrót do Seattle i odnalezienie kolegi z wojska Damona oraz otwarcie z nim warsztatu samochodowego, okazało się być dla niego niemałą odskocznią. I choć na codzień mężczyzna jest...
Nie czuję się jakoś wybitnie porwana przez tą część. Pierwsza i druga były intensywniejsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Zmień mnie Kochanie". Jest to czwarty tom serii "Wojenne ścieżki" i tak się składa, że te historię można czytać niezależnie, ponieważ opowiadają o innych parach bohaterów. Chociaż nie ukrywam, że z całego serca zachęcam do poznania tego cyklu od samego początku. W książce znajdziemy motyw różnicy wieku, on zakochuje się pierwszy czy found family. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko, ja pochłonęłam ją w jedno popołudnie i nie odłożyłam póki nie przeczytałam ostatniego zdania. Z ogromnym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem śledziłam to co działo się w życiu Luka i Amelii, których już mogłam poznać we wcześniejszych tomach. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i równie dobrze poprowadzona, a bohaterowie zarówno pierwszo jak i drugoplanowi zostali naprawdę świetnie wykreowani. To postaci, mają swoje demony przeszłości oraz wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami, tak jak my popełniają błędy czy postępują pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach, podzielając podobne bolączki i dylematy moralne. Historia została przedstawiona z perspektywy obojga bohaterów co pozwoliło mi jeszcze lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się borykają, mogłam także dowiedzieć się jakie wydarzenia z przeszłości odcisnęły piętno na ich obecnym życiu (w szczególności mowa o Luku),a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Amelia od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię, podobał mi się jej profesjonalizm jeśli chodzi o pracę, a także cudowna relacja łącząca ją z babcią. Luke to mężczyzna, który pod płaszczykiem wyluzowanego, wiecznie uśmiechniętego skrywa naprawdę bolesne przeżycia z frontu, które już na zawsze wyryły się w jego pamięci i sercu. Z łzami w oczach czytałam opisy tego czego doświadczył Luke, z jakimi stratami musiał się pogodzić. Obojgu z całych sił kibicowałam i chciałam dla nich jak najlepiej. Istotną rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe. Mowa o bohaterach poprzednich tomów oraz postaciach z serii "W&L&C Media" - Maxie, Sophie, Isabelli, Damonie, Mii, Travisie oraz babci Amelii czy Marii. Cieszę się, że mogłam dowiedzieć się co u nich słychać i obserwować niesamowitą więź łączącą ich wszystkich. Cudowne było to, że wszyscy mogli na siebie liczyć w trudnych chwilach, wspierali się, troszczyli o siebie. Relacja bohaterów została w rewelacyjny sposób poprowadzona. Od początku dało się wyczuć wyraźne przyciąganie pomiędzy nimi, które z czasem zaczęło przeradzać się w coś głębszego, co dla obojga okazało się bardzo niespodziewanym uczuciem, z którym nie umieli sobie początkowo poradzić. Cudownie było obserwować powolne budowanie relacji, więzi między bohaterami, to jak otwierali wzajemnie swoje dusze i serca. Chociaż naprawdę nie było to łatwe. Podobały mi się także ich potyczki słowne, które wielokrotnie wywoływały uśmiech na mojej twarzy. Autorka na przykładzie swoich bohaterów pokazuje, że czasami pozory mogą mylić i żeby wydać osąd trzeba najpierw poznać dobrze drugiego czlowieka. Karolina pokazuje także, że nie wszystko jest takim jakim się wydaje na pierwszy rzut oka. Ta opowieść wywołała we mnie całą lawinę emocji - cieszyłam się kiedy coś szło po ich myśli, płakałam kiedy spotykały ich przykrości i trudne, wręcz traumatyczne chwilę. Pisarka w swojej powieści porusza wiele ważnych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o problemach z zaufaniem, traumach z przeszłości, walce o siebie i swoje marzenia. "Zmień mnie Kochanie" to emocjonująca, miejscami poruszająca historia pełna życiowych doświadczeń, mądrości i prawd, która z pewnością skłania do refleksji. Pokazuje, że o prawdziwą miłość zawsze warto walczy i daje nadzieję na lepsze jutro. Cudownie spędziłam czas z tą książką i czekam już na kolejne powieści spod pióra autorki! Polecam
Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Zmień mnie Kochanie". Jest to czwarty tom serii "Wojenne ścieżki" i tak się składa, że te historię można czytać niezależnie, ponieważ opowiadają o innych parach bohaterów. Chociaż nie ukrywam, że z całego serca zachęcam do poznania tego cyklu od samego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmień mnie, kochanie to czwarty tom serii Wojenne ścieżki, ale zdecydowanie nie blednie na tle poprzednich. Wręcz przeciwnie – rozrywa emocjonalnie, wchodzi pod skórę i zostaje tam długo po przeczytaniu ostatniego zdania.
Luke Anderson to były żołnierz marines, który po zakończonej misji wraca do życia w Seattle. Ale wojna wcale się dla niego nie kończy. Nosząc w sobie niewyobrażalną stratę, winę i żal, ukrywa swoje prawdziwe emocje za fasadą luzaka, kobieciarza i duszy towarzystwa. Tyle że ten obraz to tylko maska – sposób na przetrwanie i oswojenie demonów, które nie dają mu spać w nocy.
Z kolei Amelia Brown – początkująca dziennikarka – to kobieta, która wydaje się mieć wszystko pod kontrolą. Zdeterminowana, ambitna, z marzeniem o stabilnej rodzinie, dzieciach i ciepłym domu, w którym nie będzie miejsca na chaos czy ból. Dla niej Luke to uosobienie wszystkiego, przed czym chciałaby się uchronić – głośny, impulsywny, niepoważny… a jednak nie potrafi wyrzucić go z głowy.
I to właśnie jest siła tej książki – kontrast. Dwa światy, które teoretycznie nie powinny się spotkać, a jednak zderzają się z ogromną siłą. Jedna noc między nimi miała być błędem, zapomnianym uniesieniem – a staje się początkiem niekończącej się walki między sercem a rozumem.
Luke próbuje wszystkiego. Chce ją poznać. Zdobyć. Zasłużyć. Ale Amelia widzi tylko to, co pozwala jej zobaczyć jego maska. I choć pragnie czułości i zrozumienia, nie daje sobie nawet szansy na to, by zajrzeć głębiej. Boi się zaryzykować. Boi się zaufać. A on? On kocha ją pierwszy. I mocniej. Bezgranicznie.
To nie jest klasyczna historia o miłości. To opowieść o tym, jak łatwo możemy się mijać. Jak często oceniamy kogoś przez pryzmat uprzedzeń, nie dając mu nawet szansy pokazać, kim naprawdę jest.
Luke nie tylko walczy o miłość. Walczy też o samego siebie. O to, by wreszcie ktoś zobaczył go takim, jakim jest – złamanym, poranionym, ale wciąż gotowym kochać. Przeszłość go nie opuszcza, ale jego marzenia są bardzo proste: rodzina. Spokój. Miłość. A Amelia? Amelia jest tą jedyną, którą wybrało jego serce.
To, co robi Karolina Wilczyga z emocjami czytelnika, zasługuje na osobne uznanie. Ta książka boli. Czasami frustruje. Innym razem wzrusza tak, że trzeba się zatrzymać i przełknąć łzy. A potem... daje cichą nadzieję, że każdy zasługuje na drugą szansę. Na to, by ktoś go pokochał – nie za maskę, ale mimo niej.
"Zmień mnie, kochanie" to piękna, poruszająca i do bólu ludzka opowieść o miłości, która wymaga odwagi. O zaufaniu, które czasem rodzi się w bólu. I o tym, że najgłębsze rany nie zawsze widać na pierwszy rzut oka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLuke Anderson to były żołnierz marines, który po zakończonej misji wraca do życia w Seattle. Ale wojna wcale się dla niego nie kończy. Nosząc w sobie...
🤎 RECENZJA 🤎
Zmień mnie Kochanie. Wojenne ścieżki #4
✒️ Karolina Wilczęga
📚 Wydawnictwo K&D Wilczega
[ Współpraca reklamowa ]
☆ Luke to ostatni z przyjaciół na froncie, były żołnierz marines, który szuka swojego miejsca na ziemi. Prowadzi wraz z Damonem warsztat oraz widzi wzrokiem za pewną upartą dziennikarką. Z Amelią połączyła go jedna bardzo namiętna noc, ale rozdzieliło wiele. Mijają lata i w końcu traci nadzieję. Czy tej dwójce pisane jest być razem?
☆ Pióro autorki czaruje poraz kolejny. Poziom emocji i siła uczuć w jej historiach, a już zwłaszcza w tej niesamowitej serii są z najwyższej półki! Dociera ona głęboko, czasem boli, często wzrusza. W mistrzowski sposób łączy ze sobą codzienność, a czynami wielkimi, napawa nadzieją i pozwala wierzyć w miłość, ktora wyzwala. Tu obnarzane są wszystkie demony i troski, ambicje są wielkie, a marzenia szczególne. Dusze są pokaleczone, a serca spragnione. Muszą stoczyć bój! Ale warto. 🤎
☆ Na Luce służba w armii wywarła silne piętno, pogłębione tragiczną śmiercią jednego z nich oraz ukochanej przyjaciela. Życie "po" powoduje, że przyjmuje on maskę, ukrywając się pod fasadą beztroskiego i wesołego. Niestety nabywa też okropnej opinii kobieciarza, co dosłownie skreśla go w oczach tej na której mu naprawdę zależy. Amy w życiu nie miała lekko, da się zrozumieć jej postawę, jednak w pewnym momencie miałam ochotę nią potrząsnąć by w końcu otworzyła oczy. Dla niej nie liczą się tylko słowa, a czyny a Luke udowadniał to nieraz. Niestety nieporadnie i bezskutecznie. Przełom następuje nieoczekiwanie. I na moment zatrzymuje moją akcje serca! Czy pozwoli im poukładać się na nowo?
☆ Fenomenalne w tej części jest ukazanie relacji przyjacielskiej, jako jednej wielkiej rodziny. Której nie łączą więzy krwi, a potężna siła wsparcia i oddania, potrzebnej dłoni, nawet gdy nie wie się, że jej potrzeba. Silna więź obydwojga z Maxem i Sophią, Damonem i Izabellą ich rozkosznymi pociechami, to coś cudownego. Gratką zaś jest dołączenie dwójki z niezapomnianego zespołu W&L&C Media, gdzie szczególnie szturmem uwagę moją skupił na sobie Trevor, brawurowo zachowując się wobec przyjaciela swojej żony Mii. Serce podbija wspaniała babcia Amelii, która jak dla mnie jest jej bezsprzecznym głosem jej rozsądku. Wartości, które płyną od tych osób to czyste złoto! Do takiej miłości i więzi jaką mają oni się wzdycha.
☆ Autorka w świetny sposób pokazuje rozterki i troski codziennego życia. Ambicje i wielki talent, nieoszlifowany diament podejmujący się tematów dziennikarskich, które mają służyć. społeczeństwu. Realizowanie się w nim. Podejmuje także temat mierzenia się z codziennością, po służbie wojskowej. Trudnym powrocie do normalności, jednocześnie pokazując silny heroizm.
☆ Jest to urzekajaca historia przedstawiająca miłość jako poświęcenie. O silnej potrzebie zaufania, obleczonej w silne obawy. O pragnieniach nie tylko ciała, a umysłu. Pochłaniająca i urzekajaca. Poprostu cudowna, i mam nadzieje nie ostatnia. Czytajcie Kochani to cudo 🤎
🤎 RECENZJA 🤎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmień mnie Kochanie. Wojenne ścieżki #4
✒️ Karolina Wilczęga
📚 Wydawnictwo K&D Wilczega
[ Współpraca reklamowa ]
Współpraca reklamowa
✨RECENZJA ✨
🪖Tytuł: "Zmień mnie, kochanie"
seria: Wojenne ścieżki t.4
🪖Autorka: Karolina Wilczęga
🪖Wydawnictwo K&D Wilczęga
🪖 Premiera: 25.07.2025r.
Premiera na Legimi: 18.07.2025r.
"Nigdy nie przypuszczałam, że mężczyzna, którego dawniej nienawidziłam, zmieni moje życie i sprawi, że nie będę chciała się z nim rozstać. W tym momencie jesteśmy tylko dla siebie. I to wystarczy"
🤎Luke jest weteranem wojennym, byłym marines. Wiedzie spokojne życie-razem z kumplem prowadzi warsztat samochodowy. O tym, co przeżył w wojsku, jaką poniósł stratę, z jakimi boryka się traumami, nie wie nikt. Na co dzień przywdziewa maskę luzaka i bawidamka. Nie wikła się w żadne związki z kobietami. To tylko zabawa, jedna wspólna noc. Wyjątek stanowi Amy, najlepsza przyjaciółka żony jego kumpla z wojska. Jest oczarowany dziewczyną, nie potrafi przestać o niej myśleć. Wzajemnie się przyciągają. Amy jest jednak obojętna. Stara się grać zimną i oporną na wdzięki i działania Luka. Niestety jego reputacja jest głównym tego powodem. Poza tym Amy boi się zaangażować, zakochać. Okazja nadarza się na ślubie ich wspólnych przyjaciół. Spędzają wspólnie noc. Ma to być tylko ta jedna noc. Jednak ona nie zmienia uczuć Luka, wręcz przeciwnie postanawia zawalczyć o Amy i zmienić jej zdanie na swój temat. Amy bardzo się opiera. Jednak pewna dramatyczna sytuacja sprawia, że dziewczyna łamie swoje lęki i postanawienia. Decyduje się dać Lukowi szansę. Czy odnajdą wspólne szczęście i dadzą sobie szansę na miłość?
🤎Luke - były żołnierz. Jednak dla niego wojna się nie skończyła. Nosi w sobie ból, winę, stratę i ogromny żal. Prawdziwe uczucia skrywa za maską luzaka, duszy towarzystwa, bawidamka. W ten sposób walczy z demonami wojny. Szczerze kocha Amy i z determinacja walczy o jej serce.
🤎Amy - dziennikarka. Jest ambitna, pracowita. Ma wszystko pod kontrolą. Pragnie założyć rodzinę, mieć dom i dzieci. Boi się utracić drugą osobę, dlatego tak jej trudno zaufać Lukowi.
🤎Luke i Amelia przez lata żyli osobno. Bali się. Każde z nich miało swoje traumy. Luke musiał przepracować swoje doświadczenia z wojska. Wspomnienia były bolesne. Amy zaś przestać uciekać w obowiązki zawodowe, zasłaniać się opieką nad babcia, by nie stracić poczucia kontroli, pozwolić sobie na uczucia. Często kłócili się ze sobą, walczyli, zamiast szczerze porozmawiać.
🤎Historia zapewniła mi emocjonalny rollercoaster. Podczas lektury potrzebowałam sporo chusteczek! Śmiałam się, wzruszałam, płakałam...
🤎Styl autorki jest lekki, przyjemny. Bohaterowie są bardzo dobrze wykreowani, doskonale oddają uczucia i emocje.
Nie tylko "Zmień mnie, kochanie" ale zmieńmy się nawzajem dla siebie, zmieńmy się dla nas!
To historia o nadziei, poświęceniu, walce o siebie i walce o miłość. Miłość, która nie jest prosta ale piękna.
"Miłość nie zawsze przychodzi od razu, ale kiedy już przyjdzie – zostaje z nami na zawsze".
Polecam😊🤎🪖
Współpraca reklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨RECENZJA ✨
🪖Tytuł: "Zmień mnie, kochanie"
seria: Wojenne ścieżki t.4
🪖Autorka: Karolina Wilczęga
🪖Wydawnictwo K&D Wilczęga
🪖 Premiera: 25.07.2025r.
Premiera na Legimi: 18.07.2025r.