Wszystkie brakujące fragmenty

Okładka książki Wszystkie brakujące fragmenty autora Catherine Cowles, 9788384182147
Okładka książki Wszystkie brakujące fragmenty
Catherine Cowles Wydawnictwo: NieZwykłe literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
All the Missing Pieces
2025-08-21
2025-08-21
2025-01-07
Anna Gurgul

Kup Wszystkie brakujące fragmenty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystkie brakujące fragmenty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystkie brakujące fragmenty

Kryminał plus romans. Bez nachalnych scen erotycznych, czego się bałam ze względu na Wydawnictwo. Raczej dla początkujących zwolenników kryminałów. Czegoś mi zabrakło w momencie rozwiązania sprawy, ale... podobała mi się ta powieść.

Wszystkie Brakujące Fragmenty Catherine Cowles to książka zdecydowanie dla tych, którzy szukają jednak romansu, a kryminał chcą poczytać między kartkami. Historia zaczyna się naprawdę dobrze. Ridley, główna bohaterka podróżuje swoim vanem po Stanach, aby nagrywać podcasty o tajemniczych i niewyjaśnionych zbrodniach. Tak właśnie trafia do Shady Cove, niewielkiej mieściny, w której lokalna społeczność nadal żyje tajemniczym porwaniem sprzed lat. Na miejscu próbuje, z większym lub mniejszym skutkiem, wkupić się w łaski mieszkańców. Nie jest to łatwe, gdyż lokalna społeczność broni swoich brzydkich tajemnic. Jednak to miejscowy szeryf – Colter Brooks okazuje się być jej największym wyzwaniem w dążeniu do prawdy.

Gdybym mogła to pierwszą połowę tej książki oceniłabym jako fantastyczną. Jest tam wszystko czego oczekiwałam: bohaterowie są zabawni i mają fajne dialogi bez kija w dupie, jest klimat lokalnej społeczności, czułam górskie, czyste powietrze w otoczeniu bohaterki, koty i psy w książce są urocze, a kryminalna akcja wciąga, aż nie chcesz odkładać czytania na jutro. Ale wszystko to zostaje przerwane w momencie, gdy Ridley dostrzega serca w oczach Coltera…

W drugiej połowie książki autorka zbacza z ścieżki zbrodni i wybiera ścieżkę miłości, co gorsza już na nią nie wraca. Pojawia się motyw, którego osobiście bardzo w książkach nie lubię, a mianowicie - „nie wiem jak to skończyć, więc zrobię to szybko”. Wypracowane wcześniej wątki mające prowadzić do rozwiązania przestają mieć znaczenie, zbrodniarz zostaje odkryty przypadkiem przez przypadkowych bohaterów, morderca to osoba, której nigdy nawet nie powiązaliśmy ze sprawą, kluczowy dla sprawy wywiad zostaje przerwany z powodu miłosnych uniesień bohaterów... itd. Dodatkowo autorka na końcu rozpływa się nad zakończeniem i epilogami (ewidentnie też ma serca w oczach).

Podsumowując, dla tych którzy przeczytali, powiedzmy sobie szczerze – dwie sceny seksu mniej a więcej śledztwa dodałoby tej książce kolejną gwiazdkę. Oceniam na 6/10 i bardzo żałuję, że nie mogę ocenić jej wyżej, chociaż miała do tego absolutne zadatki.

Książka bardzo wciągająca i bardzo dobrze napisana, że nie da się od niej oderwać

1055 użytkowników ma tytuł Wszystkie brakujące fragmenty na półkach głównych
217 użytkowników ma tytuł Wszystkie brakujące fragmenty na półkach dodatkowych

Catherine Cowles
Catherine Cowles
Writer of words. Drinker of Diet Cokes. Lover of all things cute and furry, especially her dog. Catherine has had her nose in a book since the time she could read and finally decided to write down some of her own stories. When she's not writing she can be found exploring her home state of Oregon, listening to true crime podcasts, or searching for her next book boyfriend.

Cytaty z książki Wszystkie brakujące fragmenty