John Coltrane: opowieść o brzmieniu

- Coltrane: The Story of a Sound
- 2025-06-23
- 2025-06-23
- Filip Łobodziński
Skąd bierze się uwielbienie? Skąd status świętości? I jak to się dzieje, że ta sama muzyka budzi najwyższy respekt i podziw, a zarazem przestrach i niezrozumienie? To są pytania o fenomen twórczości człowieka, którego rzez pewien czas nazywano wręcz synonimem jazzu – Johna Williama Coltrane’a.
Zanim podejmiemy próby odpowiedzi, cofnijmy się do czasu, gdy Coltrane był jeszcze nikim, i wraz z Benem Ratliffem, pójdźmy za nim drogą kolejnych odkryć, przemian i poszukiwań. Pójdźmy w kolejne odkrywane światy i możliwości, może na sam skraj muzyki – o czym świadczy poniższa anegdota:
Rashied Ali […] wspominał w jednym z wywiadów: „Pytałem go: «Trane, po co to robisz, po co łomoczesz w piersi i wyjesz w mikrofon?», na co odpowiadał: «Kurde, już nie mam co zagrać na rurze». Saksofon mu się wyczerpał. Już nie miał niczego do zagrania… saksofonowi skończyły się możliwości”.
A potem, gdy skończymy tę podróż, wróćmy i popatrzmy, jak słuchali go inni, jak budowali i usiłowali burzyć to sanktuarium.
Książka Ratliffa to fascynująca opowieść o tym, jak rodzi się sztuka i jakie ma konsekwencje, jak sieje ziarno, jak zbiera plony i jak te plony rozkwitają lub obumierają. To opowieść o tym, jak nadajemy sens naszemu życiu i co z tego sensu rozumieją potomni.
Kup John Coltrane: opowieść o brzmieniu w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki John Coltrane: opowieść o brzmieniu
59 użytkowników ma tytuł John Coltrane: opowieść o brzmieniu na półkach głównych- Chcę przeczytać 48
- Muzyka 3
- Biografia 2
- 2 Non Fiction 1
- - XXX - NOWOŚCI 1
- TRUDNE 1
- Chcę kupić 1

Opinie i dyskusje o książce John Coltrane: opowieść o brzmieniu
Bardzo inspirująca muzycznie lektura ze względu na liczne szczegóły stricte muzyczne. Podoba mi się, że autor zdecydował się podzielić z czytelnikiem swoimi opiniami na temat konkretnych utworów. Ciekawie jest konfrontować z nimi własne wrażenia. Natomiast mam wątpliwości co do jakości tłumaczenia. Od początku lektury do samego końca towarzyszyła mi myśl: ciekawe jak to (zdanie, wyraz) brzmiało po angielsku? Autobiografia Milesa w tłumaczeniu pana Łobodzińskiego znakomita. Tutaj coś kuleje. Ale może taki jest oryginał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper! Myślałem że to będzie nuda, a okazało się że bardzo ciekawie autor pisze o brzmieniu. Człowiek inaczej podchodzi do słuchania albumów Coltrane po tej książce. Świetnie też można się wczuć w osobowość i przemiany muzyka. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem wszystko, co wpadło mi w ręce na temat Johna Coltrane'a, którego uważam za najważniejszego muzyka jazzowego drugiej połowy XX wieku. Jest to z pewnością najlepsza biografia, jaką kiedykolwiek czytałam. Autor zagłębia się w muzykę, jazzowy klimat lat 50. i 60. oraz fascynującą podróż, jaką przebył Coltrane. Odkrycia Ratliffa na temat Coltrane'a w kontekście jego "kolegów" – Milesa, Monka, Ornette'a Colemana i Sonny'ego Rollinsa – są pięknie potraktowane i nie są łatwo dostępnymi gdzie indziej. Jeśli interesujesz się jazzem lat 50. i 60. lub Coltrane'em, jego muzyką i filozofią, kup tę książkę. Obiecuję, że nie pożałujesz.
Przeczytałem wszystko, co wpadło mi w ręce na temat Johna Coltrane'a, którego uważam za najważniejszego muzyka jazzowego drugiej połowy XX wieku. Jest to z pewnością najlepsza biografia, jaką kiedykolwiek czytałam. Autor zagłębia się w muzykę, jazzowy klimat lat 50. i 60. oraz fascynującą podróż, jaką przebył Coltrane. Odkrycia Ratliffa na temat Coltrane'a w kontekście...