Retro Wspomnienia lat 80

- Retro Gamer Presents: Ultimate flashback to the 80's
- 2025-07-17
- 2025-07-17
- Maciej Hopek
Wybierz się w podróż w czasie do ukochanej dekady gamingu
Przygotuj się na nostalgiczną podróż do świata gier wideo lat osiemdziesiątych. W tej wyjątkowej, zakrzywiającej czas książce cofniesz się do epoki, w której piksele rządziły ekranami, salony gier tętniły życiem, a tacy bohaterowie jak Mario stawali się ikonami popkultury. Zatem wskakuj i przygotuj się, by przeżyć na nowo najbardziej odjazdową, epicką i totalnie kultową dekadę w historii gier!
• Szalone momenty: Cofnij zegar i przeżyj na nowo wszystko
to, co sprawiło, że granie w latach osiemdziesiątych było
tak wyjątkowe — od salonów arcade, przez komputery
domowe, aż po kultowe magazyny i nie tylko
• Odjechane gry: Odkryj bogactwo niesamowitych tytułów,
które zdefiniowały tę genialną dekadę w historii gier – od
Donkey Konga po Final Fight
• Bohaterowie z przytupem: Poznaj ikony takie jak Mario,
Link i Pac-Man – narodzonych w kreatywnym tyglu, który
napędzał całe lata osiemdziesiąte
• Odlotowy sprzęt: Zajrzyj pod maskę maszyn, które napędzały
gry, w których się zakochałeś
Kup Retro Wspomnienia lat 80 w ulubionej księgarni
Oceny książki Retro Wspomnienia lat 80
18 użytkowników ma tytuł Retro Wspomnienia lat 80 na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Kolekcja 1
- Retro 1
- Serie 1
- Popularnonaukowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Retro Wspomnienia lat 80
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Retro Wspomnienia lat 80 to książka, która jak sama nazwa wskazuje przenosi nas do czasów narodzin nowoczesnej rozrywki elektronicznej. Lata 80. to dekada, w której gry wideo zyskały ogromną popularność i wkroczyły do domów milionów graczy. Z tytułu bije autentyczna pasja do tamtych lat, kiedy każda nowa konsola była wydarzeniem, a każda gra – przygodą. Nie jest to jednak tylko książka dla starszych graczy. Młodsze pokolenie także znajdzie tu coś dla siebie – wiedzę, kontekst i mnóstwo ciekawych faktów.
Jest to zbiorowa praca oparta na materiałach z kultowego magazynu „Retro Gamer” (podobnie jak recenzowana już publikacja Retro. Wspomnienia lat 90). Znajdziemy tu teksty autorów, którzy dorastali razem z branżą gier i z pasją dzielą się swoimi spostrzeżeniami. Książka skupia się nie tylko na konkretnych tytułach, ale również na całym środowisku, które napędzało ówczesną scenę gamingową. Rozdziały poświęcono automatom arcade, konsolom i komputerom, takim jak Atari 2600, Commodore 64 czy ZX Spectrum. Nie zabrakło także ikon lat 80., jak Mario, Pac-Man czy The Legend of Zelda. Autorzy często zagłębiają się w to, dlaczego dana gra odniosła sukces, czym się wyróżniała i jak wpłynęła na przyszłość branży. Dzięki temu lektura jest dynamiczna, a zarazem pełna konkretów.
Największym atutem książki jest jej podejście do historii gier – opowieść o rozwoju postaci, które przetrwały dekady. Mario, Link czy Donkey Kong pojawiają się tu nie tylko jako bohaterowie gier, ale jako kulturowe symbole. Autorzy opisują pierwsze kroki tych legendarnych postaci oraz znaczenie, jakie miały dla całej branży. Co ważne, nie skupiono się wyłącznie na hitach. Obok znanych tytułów pojawiają się mniej popularne, ale równie ciekawe produkcje z epoki. Widać tu prawdziwe zrozumienie i szacunek dla historii gier. Każdy miłośnik klasyki znajdzie tu coś, co przywoła uśmiech...