Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

- informatyka, matematyka
- Tidy First?: A Personal Exercise in Empirical Software Design
- 2024-07-16
- 2024-07-16
- 2023-10-28
- Grzegorz Werner
Niechlujny kod to koszmar programisty. Utrudnia zrozumienie logiki programu i często prowadzi do problemów z debugowaniem. Komplikuje modyfikację i rozbudowę programu, pogarsza współpracę z zespołem. Z kolei uporządkowany kod jest zrozumiały i łatwy w utrzymaniu. To proste: czysty kod to szczęśliwy programista!
"To ważna książka na ważny temat!"
Dave Farley, założyciel i dyrektor Continuous Delivery Ltd.
Ta zwięzła publikacja przyda się profesjonalistom, którzy lubią drobne ulepszenia prowadzące do dużych korzyści. Zrozumiale wyjaśniono w niej, na czym polega proces tworzenia czystego i niezawodnego kodu. W rozsądnej dawce podano zagadnienia teoretyczne, takie jak sprzężenie, kohezja, zdyskontowane przepływy pieniężne i opcjonalność. Porządkowanie kodu jest tu przedstawione jako element codziennej pracy programisty, prowadzący do poprawy struktury całego projektu. W książce znalazło się mnóstwo praktycznych przykładów, dzięki którym można wypróbować wybrane techniki, najlepiej sprawdzające się w danym przypadku.
"W tej książce znajdziesz praktyczne rady dotyczące ulepszania kodu."
Sam Newman, autor książek Budowanie mikrousług i Od monolitu do mikrousług
Najciekawsze zagadnienia:
teoretyczne podstawy projektowania oprogramowania
różnica między zmianami działania systemu a zmianami jego struktury
najlepszy czas na sprzątanie kodu
dokonywanie dużych zmian małymi krokami
projektowanie oprogramowania jako ćwiczenie z obszaru relacji międzyludzkich
"Tę książkę polecam każdemu, komu zależy na czystym i czytelnym kodzie!"
Gergely Orosz, autor newslettera The Pragmatic Engineer
Kup Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania w ulubionej księgarni
Oceny książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania
16 użytkowników ma tytuł Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania na półkach głównych- Przeczytane 14
- Progamming itp 1
- Przeczytane w 2024 1
- 2024 1
- Programowanie 1
Tagi i tematy do książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania
Cytaty z książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania
Dodaj cytat z książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania
Dobrze napisana.
Dobrze napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKróciutka książeczka (100 stron) podzielona na trzy części.
Pierwsza część dotyczy małych refaktoryzacji, określanych mianem 'tidying'. Z racji tego, że byłem po lekturze 'Refaktoryzacji' Martina Fowlera, nie znalazłem tutaj niczego nowego, a niektóre techniki stoją nawet w sprzeczności z książką Fowlera (np. Explicit Parameters z tej książki, który stoi w sprzeczności z Introduce Parameter Object czy Preserve Whole Object z 'Refaktoryzacji').
Z kolei druga część już okazała się przydatna. Argumentuje, dlaczego zmiany strukturalne (refaktoryzacje) powinny mieć własny PR i nie być mieszane z 'behavioral change' (bo PR jest mniejszy i bardziej zrozumiały dla reviewera) oraz tłumaczy wielkość PRów ze zmianami strukturalnymi (mniej więcej). I co najważniejsze, przedstawia bardzo przydatny framework 'First, After, Later, Never' do szacowania, kiedy należy dokonać refaktoryzacji (tak, nawet Kent Beck potrafi przyznać, że czasami nie warto zmieniać kodu w danym miejscu).
Trzecia część to z kolei bełkot o tym co sprawia, że wytwarzanie oprogramowania jest drogie. Trochę filozofi o tym, dlaczego refaktoryzacje są ważne i gdzie tkwi ich wartość biznesowa (w szybszym wdrażaniu przyszłych feature i naprawianiu istniejącego kodu).
W międzyczasie trochę o 'coupling' i 'cohesion' kodu, ale brakuje w tej książce przykładów, które by to jakoś obrazowały. Tutaj to są po prostu mgliste terminy, przy których kiwamy głowami i przechodzimy dalej w nadziei, że może kiedyś wypatrzymy ten 'cohesion', gdy zniwelujemy 'coupling'. Czy jakoś tak.
Ogólnie rzecz biorąc nic nie uzasadnia ceny tego zbioru artykułów z Substacka.
Zamiast tego jeszcze raz polecam Refaktoryzację Martina Fowlera.
Tutaj jest link do IMO najważniejszego rozdziału z książki: https://tidyfirst.substack.com/p/first-after-later-never
Króciutka książeczka (100 stron) podzielona na trzy części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część dotyczy małych refaktoryzacji, określanych mianem 'tidying'. Z racji tego, że byłem po lekturze 'Refaktoryzacji' Martina Fowlera, nie znalazłem tutaj niczego nowego, a niektóre techniki stoją nawet w sprzeczności z książką Fowlera (np. Explicit Parameters z tej książki, który stoi w sprzeczności z...
Kupiłem po polsku żeby zaoszczędzić. Zgodnie z oczekiwaniem, tłumaczenie jest fatalne. Irytuje mnie to że zawsze musi tak być i nie można zapłacić komuś kto rozumie ten obszar żeby to dobrze przetłumaczył, a przede wszystkim podal przy każdym z dupy przetłumaczonym terminie jego angielski odpowiednik. Kazdy programista wie co to jest commit. Może książka by dziwnie wyglądała będąc najeżona angielskimi słowami, ale wtedy dało by się to czytać, a to jest najważniejsze.
Myślę jednak że byłbym jeszcze bardziej zawiedziony gdybym zapłacił pełna cenę za oryginał. Nie ma w tej książce prawie za grosz treści.