Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

Okładka książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania autora Kent Beck, 9788328913349
Kent Beck Wydawnictwo: Helion informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
Tidy First?: A Personal Exercise in Empirical Software Design
2024-07-16
2024-07-16
2023-10-28
Grzegorz Werner

Kup Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

Dobrze napisana.

Dobrze napisana.

Króciutka książeczka (100 stron) podzielona na trzy części.

Pierwsza część dotyczy małych refaktoryzacji, określanych mianem 'tidying'. Z racji tego, że byłem po lekturze 'Refaktoryzacji' Martina Fowlera, nie znalazłem tutaj niczego nowego, a niektóre techniki stoją nawet w sprzeczności z książką Fowlera (np. Explicit Parameters z tej książki, który stoi w sprzeczności z Introduce Parameter Object czy Preserve Whole Object z 'Refaktoryzacji').

Z kolei druga część już okazała się przydatna. Argumentuje, dlaczego zmiany strukturalne (refaktoryzacje) powinny mieć własny PR i nie być mieszane z 'behavioral change' (bo PR jest mniejszy i bardziej zrozumiały dla reviewera) oraz tłumaczy wielkość PRów ze zmianami strukturalnymi (mniej więcej). I co najważniejsze, przedstawia bardzo przydatny framework 'First, After, Later, Never' do szacowania, kiedy należy dokonać refaktoryzacji (tak, nawet Kent Beck potrafi przyznać, że czasami nie warto zmieniać kodu w danym miejscu).

Trzecia część to z kolei bełkot o tym co sprawia, że wytwarzanie oprogramowania jest drogie. Trochę filozofi o tym, dlaczego refaktoryzacje są ważne i gdzie tkwi ich wartość biznesowa (w szybszym wdrażaniu przyszłych feature i naprawianiu istniejącego kodu).
W międzyczasie trochę o 'coupling' i 'cohesion' kodu, ale brakuje w tej książce przykładów, które by to jakoś obrazowały. Tutaj to są po prostu mgliste terminy, przy których kiwamy głowami i przechodzimy dalej w nadziei, że może kiedyś wypatrzymy ten 'cohesion', gdy zniwelujemy 'coupling'. Czy jakoś tak.

Ogólnie rzecz biorąc nic nie uzasadnia ceny tego zbioru artykułów z Substacka.
Zamiast tego jeszcze raz polecam Refaktoryzację Martina Fowlera.

Tutaj jest link do IMO najważniejszego rozdziału z książki: https://tidyfirst.substack.com/p/first-after-later-never

Króciutka książeczka (100 stron) podzielona na trzy części.

Kupiłem po polsku żeby zaoszczędzić. Zgodnie z oczekiwaniem, tłumaczenie jest fatalne. Irytuje mnie to że zawsze musi tak być i nie można zapłacić komuś kto rozumie ten obszar żeby to dobrze przetłumaczył, a przede wszystkim podal przy każdym z dupy przetłumaczonym terminie jego angielski odpowiednik. Kazdy programista wie co to jest commit. Może książka by dziwnie wyglądała będąc najeżona angielskimi słowami, ale wtedy dało by się to czytać, a to jest najważniejsze.
Myślę jednak że byłbym jeszcze bardziej zawiedziony gdybym zapłacił pełna cenę za oryginał. Nie ma w tej książce prawie za grosz treści.

16 użytkowników ma tytuł Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

Cytaty z książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania

Dodaj cytat z książki Uporządkowany kod. Ćwiczenia z empirycznego projektowania oprogramowania