Tam, gdzie tańczą umarli

- Detektyw Joe Leaphorn (tom 2)
- Dance Hall of the Dead
- 2025-07-15
- 2012-10-01
- Zbigniew Białas
Gdy jedno spojrzenie dzieli od śmieci... Rezerwat Indian Zuni, lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku. Trwają przygotowania do ceremonii przesilenia zimowego – Shalako. Joe Leaphorn pomaga lokalnej policji Zuni w odnalezieniu zaginionego chłopca. Szybko okazuje się, że Ernesto został zamordowany. Kto mógł to zrobić? A może Ernesto został ukarany za złamanie tabu? Czy Zuni posunęliby się do tak okrutnej zbrodni? Podejrzenia padają na młodego chłopaka z plemienia Navajo. Cień masek Shalako wisi nad wioską. Leaphorn, choć sam jest rdzennym Amerykaninem, nie zna wierzeń i religii Zunich. Zaczyna zgłębiać temat, powoli odkrywając tajniki ich obrzędów. W tym czasie na miejscu morderstwa ukazuje mu się tajemnicza postać w masce kruka. Kto odważył się znieważyć świętą ceremonię i plemienną maskę? A co, jeśli do śmierci chłopca nie przyczynił się człowiek? Tam, gdzie tańczą umarli jest powieścią detektywistyczną, ale osadzoną w bardzo wyjątkowym i ciekawym środowisku – świecie współczesnych rdzennych plemion amerykańskich. Autor bardzo umiejętnie łączy trzymającą w napięciu historię ze swoją wiedzą antropologiczną, zdobytą poprzez własne doświadczenie i przyjaźń z członkami ludu Navajo. Powieść skłania do przemyśleń na temat różnic między kulturą Zachodu a kulturą plemienną i pytań o to, ile człowiek jest w stanie poświęcić, żeby zdobyć to, co wydaje mu się najcenniejsze.
Kup Tam, gdzie tańczą umarli w ulubionej księgarni
Oceny książki Tam, gdzie tańczą umarli
58 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie tańczą umarli na półkach głównych- Chcę przeczytać 34
- 2025 4
- Legimi audio 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie tańczą umarli
DNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy to kwestia tłumaczenia, czy stylu autora, ale strasznie źle się to czyta. Zapowiadało się obiecująco, ale po kilku rozdziałach nie mam najmniejszej ochoty kontynuować mimo, że książka jest króciutka.
Krótka książka, a jej jedynym walorem jest miejsce akcji.. Niestety, intryga kryminalna dosyć słaba i słabo przedstawiona. Już po przeczytaniu dowiedziałam się, że to druga część serii, ale w czytaniu nie ma to znaczenia. Do pierwszej części jednak nie wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTony Hillerman W Tam Gdzie Tańczą Umarli znów udowadnia ,że kryminał może być czymś więcej niż tylko zagadką do rozwiązania .Lata 70 ,śmierć młodego Indianina i tajemnicze wierzenia rdzennych mieszkańców wciągają tak,że nie sposób odłożyć książki .Przy okazji dowiadujesz się że kultura Navajo jest również fascynująca ,co skomplikowana i tak samo wciągająca jak każdy zwrot akcji .
Tony Hillerman W Tam Gdzie Tańczą Umarli znów udowadnia ,że kryminał może być czymś więcej niż tylko zagadką do rozwiązania .Lata 70 ,śmierć młodego Indianina i tajemnicze wierzenia rdzennych mieszkańców wciągają tak,że nie sposób odłożyć książki .Przy okazji dowiadujesz się że kultura Navajo jest również fascynująca ,co skomplikowana i tak samo wciągająca jak każdy zwrot...