Dziewczyna z herbaciarni

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-08-01
- 2025-08-01
Wychowana w klasztornym sierocińcu Anastazja marzy o miłości i prawdziwej rodzinie. Tkwi jednak w opresyjnym i niebezpiecznym związku. Pewnego dnia postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i odmienić zły los. Porzuca toksycznego partnera i ucieka do małej miejscowości na Dolnym Śląsku, gdzie zatrudnia się w pałacowej herbaciarni. Pochłonięta rytuałami parzenia herbaty, wśród zapachu bergamotki i cynamonu, słuchając ludzkich historii i ciesząc się spokojną codziennością, uczy się ufać sobie i innym. Wciąż jednak zastanawia się, dlaczego herb właścicieli pałacu widnieje na medalionie – jej jedynej pamiątce po matce? Co zmieni w życiu Anastazji bogaty i wyniosły Otto von Wartenburg? Czy odnajdzie swoje szczęśliwe miejsce na ziemi?
Dziewczyna z herbaciarni to poruszająca historia o tym, jak ważne jest poczucie przynależności i świadomość własnych korzeni. To również opowieść o smakowaniu życia, więzach silniejszych od przeciwności losu i o tym, że miłość nadchodzi niespodziewanie.
Kup Dziewczyna z herbaciarni w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziewczyna z herbaciarni
210 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z herbaciarni na półkach głównych- Przeczytane 125
- 2025 7
- Legimi 5
- 2026 5
- Audiobooki 3
- Romans 3
- Obyczajowe 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna z herbaciarni
Książkę przeczytałam dzięki BookTour u Czytam dla Przyjemności. Było to moje kolejne spotkanie z twórczością autorki i jestem nią zauroczona.
Anastazja, główna bohaterka powieści, jest sierotą, wychowywała się w domu dziecka przy klasztorze. Nie zna swojej historii rodzinnej, nie wie dlaczego została porzucona. Poznajemy ją, gdy tkwi u boku przemocowego partnera, jednak następuje szybki zwrot akcji Anastazja postanawia zmienić swoje życie, zacząć żyć od nowa na swoich zasadach. Jest bardzo szczęśliwa, gdy znajduje pracę w przypałacowej herbaciarni w Bukowicach. Z dnia na dzień przeprowadza się i zaczyna nowe życie. Jest zafascynowana pałacem i parkiem wokoło. Praca bardzo jej się podoba i wprowadza różne nowości do menu. Poznaje też tajemniczego i srogiego właściciela pałacu, któremu raz po raz wchodzi w drogę i co chwilę o coś prosi.
Akcja toczy się żwawo, nie ma chwili nudy, jest wiele zaskakujących zwrotów akcji. Dodatkowo piękne opisy przyrody potęgują uczucie, że czytelnik jest częścią tej powieści. Autorka ma wspaniałą umiejętność oddania emocji i uczuć bohaterów. Czytelnik razem z bohaterami przeżywa ich radości, smutki i rozterki.
Czytając tę książkę miałam wrażenie, że sama przeniosłam się do pałacu w Bukowicach i że byłam jedna z bohaterek. Z całego serca polecam przeczytanie Dziewczyny z Herbaciarni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnastazja, główna bohaterka powieści, jest sierotą, wychowywała się w domu dziecka przy klasztorze. Nie zna swojej historii rodzinnej, nie wie dlaczego została porzucona. Poznajemy ją, gdy tkwi u boku przemocowego partnera, jednak...
Ciepła, lekka opowieść, choć bohaterka długo była irytująca, ale książka warta polecenia jako przerywnik od trudniejszej literatury
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Dziewczyna z herbaciarni” Agaty Sawickiej to emocjonująca i poruszająca historia. Czyta się ją szybko i z dużym zainteresowaniem, fabuła wciąga już od pierwszych stron. Autorka w ciekawy sposób przedstawia losy bohaterki, która musi zmierzyć się z trudną przeszłością i spróbować odnaleźć swoje miejsce w życiu.
Powieść wzrusza i skłania do refleksji nad relacjami międzyludzkimi, odwagą oraz potrzebą zmian. W książce pojawia się wiele emocjonalnych momentów.
To jedna z tych historii, od których trudno się oderwać – z każdą kolejną stroną rośnie ciekawość, jak potoczą się dalsze wydarzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść wzrusza i skłania do refleksji nad relacjami...
Książka "Dziewczyna z Herbaciarni" opowiada historie Anastazji -młodej doświadczonej przez życie dziewczyny wychowanej w sierocińcu prowadzonym przez siostry zakonne. Zostala porzucona przez matke i rozdzielona ze swoją siostrą.
Zaczęła nowa drogę życia dzieki pracy w hotelu w herbaciarni.
Jest to piękna opowieść przypominająca historie Kopciuszka i pełna intryg komedia romantyczna.
Polecam ją fanom komedii romantycznych gatunku.
Przeczytane dzięki BT
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęła nowa drogę życia dzieki pracy w hotelu w herbaciarni.
"Dziewczyna z herbaciarni "
Polecam książkę 🤗 dużo się dzieje 💚 dziękuję za kolejny BookTour 😘 pozdrawiam
"Dziewczyna z herbaciarni "
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna powieść ,o odnalezieniu siebie, siostry z którą ,została Anastazja rozdzielona jak była niemowlakiem . Czas rozterek miłości i o życiu. Tajemnice z przeszłości. Ludzie na drodze ,których poznała Anastazja 😉😉
Polecam książkę 🤗 dużo się dzieje 💚 dziękuję za kolejny BookTour 😘 pozdrawiam
Lubię sięgać po książki dobrych i sprawdzonych autorów. Tak było i tym razem. Dzięki Book Tour zorganizowanego przez Czytam dla przyjemności miałam okazję przeczytać powieść "Dziewczyna z herbaciarni". To współczesna powieść o Kopciuszku.
Po rodzicach została jej tylko kartka z imieniem i wisiorek.
Jako dorosła kobieta wiąże się z mężczyzną, który okazuje się zwykłym przemocowcem. Ucieka od niego i znajduje pracę w pałacowym pensjonacie jako herbaciarka. Kwaterę dzieli z Angeliką, dziewczyną która bardzo szybko staje jej się bardzo bliska.
Herb pałacu łudząco jest podobny do tego, który pozostał Anastazji po matce. Dziewczyna całkowicie oddaje się pracy i sprawom ludzi ze swojego nowego otoczenia.
Właściciel pałacu i dziedzic owiany jest złą sławą, większość czuje do niego spory respekt i strach.
Z dużym zdziwieniem Anastazja stwierdza, że przy bliższym poznaniu Otton zyskuje jej sympatię i ma w sobie duże pokłady empatii. To człowiek o wielkim sercu.
Zaangażowanie dziewczyny, jej pracowitość i wartości, które wyznaje powodują, że staje się dla wszystkich aniołem i bratnią duszą. To właśnie ona kreuje dobry wizerunek tego miejsca i swoją postawą łagodnie ujmuje dziedzica.
Niespodziewanie tajemnica jej wisiorka się rozwiązuje i kobieta odzyskuje swoją utraconą tożsamość. Do happy endu droga już jest prosta i na wyciągnięcie ręki. Przeczytajcie sami! Serdecznie polecam! 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWychowana w przyklasztornym sierocińcu Anastazja jako niemowlę została porzucona.
Po rodzicach została jej tylko kartka z imieniem i...
Można się ogrzać w letnim słońcu i kolejnej wariacji historii Kopciuszki. Anastazja wychowała się w sierocińcu. Niezbyt udanie ulokowała swoje uczucie. Uciekła od przemocowego partnera i znalazła swojego miejsce na Dolnym Śląsku. Mała miejscowość, pałac, muzeum I herbaciarnia, w której znalazła pracę. Jest też arystokratyczny właściciel pałacu, któremu dziewczyna się spodobała. Jest też duch pałacu. Przyjemna książka, w której trudna niemiecka historia Dolnego Śląska łączy się ze współczesnością. I oczywiście jest miłość pokonująca wszystkie przeszkody.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne czytadło, współczesna bajka o Kopciuszku, jak zresztą powiedział jeden z bohaterów. Warto dla ocieplenia serduszka:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakaż ta opowieść milusia. Cukierkowo było że hej :) Happy endom nie było końca. Aż po przeczytaniu czytelnik ma chęć wyściskac obcego przechodnia ;) Za dużo lukru jak dla mnie, powtarzalność pewna też mdli, zwłaszcza o przygryzaniu warg do krwi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dziewczyna z Herbaciarni” to opowieść, której sercem jest urokliwe miejsce w pałacowym parku. To właśnie tam Anastazja serwuje aromatycznie pachnące herbaty i staje się Aniołem tego miejsca.
Losy dwóch sióstr spowija rodzinna tajemnica, a jej symbolem jest herb widniejący na bramie pałacu. Co oznaczają jego dwie połówki? Jaka historia się za nimi kryje i czy uda się kiedyś połączyć je w jedną całość?
W tej pełnej emocji opowieści poznajemy także dziewczynkę wychowaną przez siostry zakonne. Czy odnajdzie swoje miejsce w świecie? Czy odkryje prawdę o tym, dlaczego matka zostawiła ją na progu klasztoru? I czy wreszcie znajdzie miłość, której tak bardzo pragnie?
To pierwsza książka Agaty Sawickiej, jaką przeczytałam. Sięgnęłam po nią zachęcona piękną okładką, ale to treść sprawiła, że ta historia została ze mną na dłużej. Z całego serca polecam tę poruszającą powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy dwóch sióstr spowija rodzinna tajemnica, a jej symbolem jest herb widniejący na bramie pałacu. Co oznaczają jego dwie połówki? Jaka historia się za nimi kryje i czy uda się...