W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

- reportaż
- 2025-05-01
- 2025-05-01
Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego.
Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.
Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.
Z tej książki dowiesz się czym są emulgatory, stabilizatory, azotany, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana, lecytyna sojowa, maltodekstryna, guma ksantanowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, gluten, przeciwutleniacze i wiele innych dodatków technologicznych często występujących na etykietach produktów żywnościowych.
Kup W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności w ulubionej księgarni
Oceny książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
59 użytkowników ma tytuł W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności na półkach głównych- Chcę przeczytać 43
- Zdrowie 2
- Wypożyczyć 1
- Zdrowie, medycyna, rozwój 1
- Domowa Biblioteka (K) 1
- Kulinaria 1
- Biblioteka 1
Tagi i tematy do książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Cytaty z książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Dodaj cytat z książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Czytając tą książkę człowiek uzmysławia sobie jak bardzo większość współczesnej żywności jest szkodliwa. Nie dziwi fakt tak wielu chorób współcześnie. Autorka przeanalizowała chyba wszystkie produkty i składniki do jedzenia pod kątem wpływu na zdrowie na podstawie badań naukowych.
Osobiście po tej książce wprowadziłam więcej warzyw w swojej diecie, rozsądniej wybieram produkty, np oliwę do surówki by witaminy się przyswoiły. Może nie mam dostępności do żywności bio czy ekologicznej w wielkich ilościach, ale rezygnacja z wielu przetworzonych produktów to i tak duży postęp. Cenna książka o tym by zadbać o zdrowie, a tym samym inwestować w przyszłość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsobiście po tej książce wprowadziłam więcej warzyw w swojej diecie, rozsądniej wybieram...
Nazwij mnie szaloną, ale ta książka jest na prawdę dobra. Cholernie dobra. Cały czas myślę nad tym, co by się musiało stać żeby była jeszcze lepsza i nie ma takie rzeczy. Na prawdę nie ma. Na początku sama wpadłam w stereotyp, że to jest przecież Pawlikowska czyli to będzie totalne gówno z tego tomiszcza. Fakty są takie, że:
1. Książka ma genialną szatę graficzną. Tutaj na prawdę czapki z głów. Zdjęcia i ich układ to mistrzostwo
2. Każda teoria jest poparta prawdziwymi badaniami (sama sprawdziłam prawie każdą)
3. Ogromna ilość stron w bardzo niskiej cenie jak na obecne czasy i standardy
4. Bardzo duża ilość dobrych przepisów z kodów QR
5. Gruby, mocny i lekki papier. Osobiście go uwielbiam, a książka dzięki niemu jest lekka
6. Zero opinii, same fakty. Nie znajdziesz tu kazań spod tytułu "Oj, oj, ale Wy źle jecie."
7. Prosty i zrozumiały język bez naukowych określeń
To co boli najbardziej, to fakt, że to wszystko jest prawdą. Jest źle z żywnością na całym świecie. Cholernie źle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1. Książka ma genialną szatę graficzną. Tutaj na...
Według mnie warto przeczytać. Dobrze wiedzieć co mamy w naszym pożywieniu, co lepiej wybrać. Osobiście trochę się nie zgadzam z tym zastępowaniem produktów odzwierzęcych roślinnymi. Ale na pewno każdy sam zdecyduje zgodnie z sobą i z pomocą książki co jest dla niego najlepsze:)
Podobała mi się szata graficzna i prostu język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się szata graficzna i prostu język.
To nie jest książka "do czytania", to bardziej taka encyklopedia/leksykon, napisana w przystępny sposób, miejscami "fabularyzowana".
Wydana w typowym dla Pawlikowskiej stylu: dużo fotografii, akapitów, prześwitów, przerostu formy nad treścią, choć informacyjnie wartościowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę się rozczarowałam, bardzo niewiele nowych rzeczy się z niej dowiedziałam. Choć widać, że autorka włożyła w nią spory wysiłek - bibliografia jest całkiem niezła.
Wydana w typowym dla Pawlikowskiej stylu: dużo fotografii, akapitów,...
Ta książka to drogowskaz: jak umiejętnie czytać etykiety produktów spożywczych i nie zgubić się w sklepie wśród oferowanych towarów, jak nie dać się zmanipulować i świadomie dbać o siebie. Hasła ułożono alfabetycznie, plus za ciekawą szatę graficzną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć ciężka a przez to niewygodna w czytaniu, warto się pomęczyć. Książka obronna w wielu aspektach.
Po przeczytaniu tej książki zmieniło się moje życie!
Po przeczytaniu tej książki zmieniło się moje życie!