Polska silna historią

Karol Nawrocki Wydawnictwo: Gazeta Polska historia
historia
2025-04-16
2025-04-16

Kup Polska silna historią w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polska silna historią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polska silna historią

Wg autora, najgorszym wrogiem polskości jest demokracja liberalna, która traktuje naród jako wspólnotę wolnych obywateli, a nie jako jeden organizm spojony tradycją, religią i nieomylną władzą. Nie docenia realnej siły Polski, biorącej się z uczestnictwa we wspólnocie europejskiej, rodzimych tradycjach obywatelskich, bogactwie współczesnej kultury i życia intelektualnego. W efekcie promuje Polskę skarlałą, słabą i rozpaczliwie osamotnioną, bez wiarygodnych sojuszników. Przerost kiepskiej formy nad wykreowaną treścią, a do tego elementy autobiograficzne bez niewygodnych, a powszechnie znanych faktów. Strata czasu.

Bardzo dużo powtórzeń, właściwie co chwilę ma się deja vu, że to przecież już czytałam dwie strony wcześniej. Treść książki zmieściłaby sie na 100 stronach.

Ta książka to próba uświadomienia roli historii Polski w życiu naszego społeczeństwa. Pokazania jej wpływu na nasze postrzeganie świata. Ta książka obrazuje historię nie jako coś co przeminęło, ale ciąg przyczyno skutkowy, który nieustannie wpływa na to kim jesteśmy jako Polacy.
W moim odczuciu to książka, która może stać się początkiem drogi, która pozwoli lepiej poznać a przede wszystkim zrozumieć historię naszej Ojczyzny. Zrozumieć naszą mentalność. Zrozumieć mechanizmy przyczynowo skutkowe poszczególnym wydarzeń, które odmieniły losy Polski. Ponadto warte zaznaczenia jest, że książka została napisana przystępnym piórem. Jej autor stara się unikać suchych faktów a za to raczy nas co chwilę ciekawostkami historycznymi. Ciekawostkami, które zainspirowały mnie do poszukiwania w IPN-ie pomocy dotyczącej dwóch spraw z czasów drugiej wojny światowej. Jedna z nich między innymi dotyczyła mojej rodziny a druga nieznanego żołnierza w września 1939 roku, który został pochowany na miejscowym cmentarzu. Wobec tego mam szczerą nadzieję, że impuls, który ta książka mi dała przyniesie ich rozwiązanie... Dodatkowo w książce można znaleźć sporo informacji dotyczących obecnego prezydenta RP. Dzięki temu możemy lepiej poznać jego osobę.
Polska silna historią to książka, po którą warto sięgnąć. Ja jestem zadowolona, że po nią sięgnęłam.

98 użytkowników ma tytuł Polska silna historią na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Polska silna historią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polska silna historią

Okładka książki Czerwiec 1976 na Pomorzu Piotr Abryszeński, Piotr Brzeziński, Jerzy Klimczak, Konrad Knoch, Jakub Kufel, Karol Nawrocki, Wojciech Polak, Przemysław Ruchlewski
Okładka książki Wielka Lechia Moich Marzeń Karol Nawrocki, Jarosław Wąsowicz
Wielka Lechia Moich Marzeń Karol Nawrocki, Jarosław Wąsowicz
Okładka książki Lechia - Juventus. Więcej niż mecz Mariusz Kordek, Karol Nawrocki
Lechia - Juventus. Więcej niż mecz Mariusz Kordek, Karol Nawrocki
Karol Nawrocki
Karol Nawrocki
Polski historyk i polityk. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego (2008). W latach 2017-2021 był dyrektorem Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, a od 2021 roku pełni funkcję prezesa Instytutu Pamięci Narodowej (IPN). Zajmował się w badaniami nad opozycją antykomunistyczną, przestępczością zorganizowaną w PRL oraz historią sportu. Autor publikacji takich jak "Spowiedź Nikosia zza grobu" (2018, pod pseudonimem Tadeusz Batyr). W 2024 roku zgłoszony przez Prawo i Sprawiedliwość na kandydata w wyborach w 2025 roku, od 06.07.2025 prezydent Polski.

Cytaty z książki Polska silna historią

Dodaj cytat z książki Polska silna historią

Ciekawostki historyczne