ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać9
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać32
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska160
Czartoryska. Opowieść o matce

- powieść historyczna
- Czartoryska (tom 2)
- 2025-05-28
- 2025-05-28
Historia kolejnego pokolenia kobiet z rodu Czartoryskich pełna zaskakujących i mrocznych tajemnic.
Szokująca realizmem opowieść o świecie XVIII wiecznej arystokracji.
Młodziutka Maria Czartoryska zostaje zmuszona, tak jak niegdyś Izabela, do poślubienia niekochanego i dużo starszego mężczyzny. Ludwik Wirtemberski, hazardzista i hulaka, nadużywał alkoholu i miał skłonności do przemocy, ale cóż… To nie takie znów ważne, skoro wejście Ludwika do Familii miało zwiększyć szanse Czartoryskich na polski tron.
Marię, teraz już Wirtemberską, której biografia zawsze była pięknie wygładzana, nareszcie widzimy z bliska. Jej nieudane małżeństwo i życie uczuciowe zawsze otaczała zmowa milczenia. Teraz to postać z krwi i kości. Poznajemy jej burzliwe emocje, podwójnie trudne macierzyństwo, a także dramat niemożliwego rozwodu.
W tle obserwujemy wydarzenia Wielkiej Rewolucji Francuskiej, walkę o równouprawnienie kobiet oraz korowód autentycznych historycznych postaci z Marią Antoniną i Ludwikiem XVI oraz nieodgadnionym hrabią Saint-Germain na czele. Dzięki temu możemy nieomal bezpośrednio uczestniczyć w narodzinach nowożytnej Europy.
Liczne białe plamy w historii Familii autorka stara się skwapliwie wypełnić zaskakującymi, lecz całkiem możliwymi, wydarzeniami. To, jak było naprawdę, wie tylko Familia Czartoryskich…
Kup Czartoryska. Opowieść o matce w ulubionej księgarnii
Oceny książki Czartoryska. Opowieść o matce
438 użytkowników ma tytuł Czartoryska. Opowieść o matce na półkach głównych- Przeczytane 225
- 2025 13
- 2026 6
- Powieść historyczna 4
- Historia 3
Tagi i tematy do książki Czartoryska. Opowieść o matce

Inne materiały dotyczące książki Czartoryska. Opowieść o matce

Agnieszka Osiecka. Pamiętajmy o niej i oddychajmy nią
Cytaty z książki Czartoryska. Opowieść o matce
- Czasami myślę, że nasze ciała to opowieść o życiu, a ubranie to ilustracja tej opowieści. Ale co, jeśli ta historia mi się nie spodoba? Co, jeśli chciałabym ją zmienić?
Rose zbliżyła się do niej, trzymając w dłoniach zwiewny, perłowy muślin.
- Każda opowieść może być napisana na nowo, madame. Moda to tylko narzędzie. Ale to pani musi zdecydować, kim chce być.
Rozwiń ZwińGdybym wierzył, że to możliwe, oddałbym wszystkie swoje siły, aby ostrzec tych, którzy mają władzę. Ale, niestety, ludzkość ma jedną niezmienną cechę: zawsze ignoruje ostrzeżenia. Władza czyni ludzi głuchymi na głos rozsądku. A historia z bezwzględnym okrucieństwem udziela ludzkości kolejnych lekcji.
Gdybym wierzył, że to możliwe, oddałbym wszystkie swoje siły, aby ostrzec tych, którzy mają władzę. Ale, niestety, ludzkość ma jedną niezmie...
Rozwiń ZwińMężczyźni są prości w swoich ambicjach, księżno. My zaś potrafimy balansować między sercem a rozumem, między obowiązkiem a marzeniem. To właśnie czyni nas niezwyciężonymi. I jeszcze to, że potrafimy czekać. Do skutku.
Mężczyźni są prości w swoich ambicjach, księżno. My zaś potrafimy balansować między sercem a rozumem, między obowiązkiem a marzeniem. To wła...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czartoryska. Opowieść o matce
Pierwszy tom był zdecydowanie lepszy. Zabrakło mi w tej historii tego napięcia, ekscytacji, ciekawości. W pierwszej części jesteśmy świadkami przemiany młodziutkiej Izabeli z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia. Wzbudza to w czytelniku ekscytacje i zainteresowania co będzie dalej. Tutaj tego zabrakło. Momentami trzeba wracać do przeczytanego tekstu. Drugi tom nie wzbudza takich emocji jak pierwszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego właśnie oczekiwałam od beletryzowanej biografii historycznej postaci. Mam nadzieję, że autorka zechce dokończyć historię i sugeruję - jeśli to nie nietakt - żeby było to bardziej w stylu pierwszego tomu, który jest mistrzowski!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom był w moim odczuciu zdecydowanie lepszy.. tu podczas czytania kilkakrotnie złapałam się na wyłączeniu i musiałam wracać z czytaniem.
Nie wiem czy sięgnę po kolejną część, czas pokaże.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa rozumiem, że to jest powieść historyczna, a nie dokument, ale chyba zbyt dużo dla mnie wplotło się fikcji, natomiast doceniam słowa autorki na końcu w "od autorki" gdzie Pani Monika wskazuje co mogło być prawdopodobne.
Nie...
Wolę klimat pierwszego tomu, był gęstszy, bardziej nasycony historią. Ale nadal pozostaję fanką tej beletryzowanej biografii księżnej Izabeli. Mam nadzieję, że będzie kontynuacja utrzymana w duchu pierwszej części...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo słabsza niż 1 część. Gmatwa wątki, dodaje niepotrzebne, dodaje nakładkę "magiczną" bo nawet nie mistyczną... Daaaleko padła od opowieści historycznej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka pokazująca naprawdę solidnie reguły "oświeconego" społeczeństwa. Przypomina mi doskonały serial: "Arystokraci". Autorka podkreśla, że warto ją czytać z biografią księżnej Izabeli autorstwa p. Adama Zamoyskiego i jest to cenna uwaga, ponieważ w przypadku "Opowieści o matce" mamy do czynienia z beletrystyką, nie historyczną monografią. Tak czy inaczej: bardzo polecam!
Świetna książka pokazująca naprawdę solidnie reguły "oświeconego" społeczeństwa. Przypomina mi doskonały serial: "Arystokraci". Autorka podkreśla, że warto ją czytać z biografią księżnej Izabeli autorstwa p. Adama Zamoyskiego i jest to cenna uwaga, ponieważ w przypadku "Opowieści o matce" mamy do czynienia z beletrystyką, nie historyczną monografią. Tak czy inaczej: bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo dalej ?
Co dalej ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra powieść, napisana ze znajomością epoki i biografii poszczególnych postaci, co dla mnie, historyka jest bardzo istotne, bo drażni mnie powielanie schematów, plotek i bzdur. Nowe informacje, które pojawiły się dopiero w książce p. Adama Zamoyskiego, jeszcze przed premierą na polskim rynku. Za to szczególny szacunek. Dla mnie jednak cykl o Romanowach jest o "oczko wyżej";)
Bardzo dobra powieść, napisana ze znajomością epoki i biografii poszczególnych postaci, co dla mnie, historyka jest bardzo istotne, bo drażni mnie powielanie schematów, plotek i bzdur. Nowe informacje, które pojawiły się dopiero w książce p. Adama Zamoyskiego, jeszcze przed premierą na polskim rynku. Za to szczególny szacunek. Dla mnie jednak cykl o Romanowach jest o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała jak zwykle znajomość tematu i coraz lepszy warsztat, choć ja mam słabość mnie bardziej zaintrygował pierwszy tom. To naprawdę pokazanie historii od kuchni, co zaskakuje, irytuje i smuci. Czekam na kolejną książkę, chętnie przeczytam coś o arystokracji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam