Punk Rock Jesus

Jacek Żuławnik

Kup Punk Rock Jesus w ulubionej księgarnii

Oceny książki Punk Rock Jesus

OPINIE i DYSKUSJE o książce Punk Rock Jesus

Kojarzycie uczucie kiedy czytacie książkę z przed laty i uświadamiacie sobie, że to co w książce było fikcją teraz realnie się dzieje? Tak miałam czytając „Punk Rock Jesus”.
W erze kiedy każda sekunda życia dziecka jest nagrywana i wrzucana do sieci(włącznie z porodem) ten komiks staje się przerażająco realny. Postać klona Chrystusa jest cudownym ucieleśnieniem młodzieńczego buntu, otwarcia oczu, ale i głupoty nieuniknionej w tym wieku,(z drugiej strony trudno mu się dziwić); pokazuje, że choćby skały srały nastolatka przed buntem nie powstrzymasz. Zachwycam się tak postacią klona Jezusa bo sama jestem na etapie młodzieńczego buntu i, co łączy mnie jeszcze bardziej, od urodzenia ateistka, a od 4 lat punkówa(ps POLSKI PUNK DO TEGO KOMIKSU TO ZŁOTO),co niezmienia faktu, że fabuła też zapiera dech w piersiach (już nie wspominając o zajebistej kresce) i nie raz kręciły mi się łzy w oczach z przerażenia. Polecam, szczerze polecam.

Dwudziesty pierwszy wiek. Klonowanie Jezusa Chrystusa, transmisja jego narodzin w tv i pokazywanie jego dorastania jako reality show. Brzmi jak edgy komiks dla nastolatków? Ze wszech miar.

Ale czy pod spodem skrywa się coś więcej?

Otóż nie. Ten komiks jest dokładnie tym, czym powinien być. I całe szczęście.

Sean Murphy to autor znany choćby ze słynnego „Tokyo Ghosta”, który i mnie urzekł. Tutaj również wizualnie jest bardzo dobrze (szkoda tylko że sama czerń i biel). Dużo tu takiego niby szkicowego chaosu, ale całkowicie pod kontrolą, pełnego dynamiki i szczegółów. Ale przede wszystkim Murphy to narracyjny kocur, czyta się to po prostu wyśmienicie, gładko jak pupa niemowlęcia i ze sporą radochą.

Komiks zaczyna się od modlitwy przechodzącej w strzelaninę. Zwiastuje dobra zabawę bez napinki, ale z fajnymi pomysłami, i tak właśnie jest. To komiks akcji, a nie głęboka Krytyka Religii i Społeczeństwa, choć te wątki siłą rzeczy się tu pojawiają. To kilka fajnych pomysłów na przeinaczenie wątków z historii pana zbawiciela, do tego wątek Twardziela z Tragiczną przeszłością i dużo efekciarskiej przemocy.

Jest efektownie, umownie, buntowniczo i sensacyjnie. Komiks nie traktuje się śmiertelnie poważnie, a jednocześnie nie jest jednym wielkim żartem - postaci da się lubić i im kibicować. Nie jest to nic wyjątkowego, ale sprawia sporo przyjemności.

Rozczarował mnie natomiast fakt, że prawie połowa tego albumu to dodatki, jakoś mało to przystaje do tego „tylko” przyzwoitego komiksu akcji.

Po więcej recenzji zapraszam na Instagram: @traczytanko

Ale czy pod spodem skrywa się coś więcej?

Otóż nie. Ten komiks jest dokładnie tym, czym powinien być. I całe szczęście.

Sean Murphy to autor znany choćby ze słynnego „Tokyo Ghosta”,...

47 użytkowników ma tytuł Punk Rock Jesus na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Punk Rock Jesus na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Punk Rock Jesus

Okładka książki Batman. Biały Rycerz przedstawia: Pokolenie Jokera Katana Collins, Sean Murphy
Batman. Biały Rycerz przedstawia: Pokolenie Jokera Katana Collins, Sean Murphy
Okładka książki Batman - Biały Rycerz przedstawia: Harley Quinn Katana Collins, Sean Murphy, Matteo Scalera, Dave Stewart
Okładka książki Batman: Klątwa Białego Rycerza Matt Hollingsworth, Klaus Janson, Sean Murphy
Batman: Klątwa Białego Rycerza Matt Hollingsworth, Klaus Janson, Sean Murphy
Okładka książki Batman Noir - Batman Black & White. Nigdy po trupie Neal Adams, Rafael Albuquerque, Doug Alexander, Lee Allred, Michael Allred, Brent Anderson, John Arcudi, Mark Askwith, Brian Azzarello, Hilary Barta, Lee Bermejo, John Bolton, Philip Bond, Ivan Brandon, Ed Brubaker, Dave Bullock, Riccardo Burchielli, Blair Butler, Mike Carey, Tommy Castillo, Eric Cherry, Cliff Chiang, Michael Cho, Becky Cloonan, Darwyn Cooke, Denys Cowan, Dan Didio, Paul Dini, Danielle Dwyer, Nathan Edmondson, John Floyd, Nathan Fox, Sean Galloway, Alex Garland, Keith Giffen, Dick Giordano, Rafael Grampa, Rob Haynes, Adam Hughes, Rian Hughes, Victor Ibáñez, Geoff Johns, Dave Johnson, J.G. Jones, Michael William Kaluta, Chip Kidd, Paul Kupperberg, Derek Laufman, Jeff Lemire, David Macho, Howard Mackie, Jim Mahfood, Steve Mannion, Dwayne McDuffie, Don McGregor, Mike Mignola, Scott Morse, Olly Moss, Dean Motter, Sean Murphy, Dustin Nguyen, Alex Nińo, Troy Nixey, Ann Nocenti, John Ostrander, Jimmy Palmiotti, Ruben Pellejero, Scott Peterson, Will Pfeifer, Sean Phillips, Whilce Portacio, Jon Proctor, Javier Pulido, Joe Quinones, Rodney Ramos, Sal Regla, Joe Rivera, Paolo Rivera, Andrew C. Robinson, Kenneth Rocafort, Robert Rodi, Stephane Roux, Chris Samnee, Damion Scott, Ryan Sook, Dave Stewart, Dave Taylor, Kimo Temperance, Jill Thompson, Michael Uslan, John Watkiss, Len Wein, Chris Weston, Maris Wicks, Judd Winick, Marv Wolfman, William Wray, Danijel Žeželj

Okładka książki Batman: Łowy Paul Gulacy, Doug Moench
Batman: Łowy Paul Gulacy, Doug Moench
Okładka książki Donżon. Wydanie zbiorcze 7 David B., Boulet, Bastien Quignon, Joann Sfar, Lewis Trondheim
Okładka książki Władca much William Golding, Aimée de Jongh
Władca much William Golding, Aimée de Jongh