LubimyCzytać5

- 2025-05-13
- 2025-05-13
- 2024-10-08
- Anna Reszka
Mistrzowsko napisany thriller psychologiczny o ojcu, który stawia na szali wszystko, by uratować córkę przed ryzykowną decyzją.
Kierowca firmy kurierskiej Frank Szatowski jest w szoku, gdy po trzech latach milczenia niespodziewanie odbiera telefon od swojej córki Maggie. Jest jeszcze bardziej zaskoczony, gdy córka zaprasza go na swój ślub w New Hampshire.
To jednak nie koniec niespodzianek – okazuje się, że wybrankiem Maggie jest syn słynnego miliardera z branży technologicznej, a sam ślub odbędzie się w luksusowej prywatnej posiadłości, do której tacy ludzie jak Frank zwykle nie mają wstępu.
Czując się zupełnie nie na miejscu, mężczyzna stara się naprawić relacje z córką i bliżej poznać jej nową rodzinę. Jednak niepokojące sygnały sprawiają, że zaczyna coraz bardziej podejrzliwie patrzeć na rodzinę Gardnerów, która najwyraźniej ma wiele tajemnic. I może jest jeszcze za wcześnie na świętowanie…
Typowy ojciec z klasy średniej walczy z rodziną miliarderów o duszę swojej córki w najlepszym thrillerze, jaki przeczytałem w tym roku. Grady Hendrix
Kup Ostatni gość weselny w ulubionej księgarnii
Ostatni gość weselny
Oceny książki Ostatni gość weselny
175 użytkowników ma tytuł Ostatni gość weselny na półkach głównych- Chcę przeczytać 92
- 2025 6
- Recenzenckie 2
- Kolejka 1
- Papierowy 1
- Absolutnie 1
- Wyzwanie czytelnicze 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatni gość weselny
świetnie się czyta, jakkolwiek bardzo irytujące są niektóre zachowania, a nawet jeśli ktoś już musi być takim głupkiem, to dlaczego główny bohater tego nie widzi?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama mam dzieci i chciałam zobaczyć, co ten ojciec jest w stanie zrobić, by chronić swoje dziecko. Autor niezwykle wciągnął mnie w tę zawiłą historię,pełną tajemnic i bogactwa, pokazując jednocześnie, co tak naprawdę jest w życiu najważniejsze: rodzinę, nie status.
Książka jest napisana w świetnym stylu. Miałam wrażenie, jakbym siedziała z tym pogubionym ojcem na kawie, a on opowiadał mi swoje życie. Pokazał swoje błędy rodzicielskie i nie wstydził się tego, to było bardzo prawdziwe i poruszające.
Jego córka była zagubiona, miała zupełnie inne cele. Świetnie ukazano walkę ojca o córkę, o to, by w końcu dostrzegła to wszystko, co widzi on.
Intrygująca historia, z niesamowitymi zwrotami akcji. Bardzo mi się podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana w świetnym stylu. Miałam wrażenie, jakbym siedziała z tym pogubionym ojcem na kawie, a...
Według mnie jest to książka, którą powinien przeczytać każdy nie tylko rodzic ale właśnie przede wszystkim dziecko od około piętnastego roku życia, żeby zobaczyło jak czasami rodzice toczą wielką walkę o ich bezpieczeństwo o której oni nigdy się nie dowiedzą. Autor zwrócił uwagę na to, co niepisane, czyli wychowanie dzieci przez matki, które dokładają wszelkich starań, żeby dzieci wyszły na ludzi. Ogarniają cały dom oraz prowadzą często niekończące się rozmowy o ich problemach szkolnych, czy też koleżeńskich o których ojcowie w ogóle nie pomyślą. Podkreślam to, gdyż naszej głównej wiekowej obecnie postaci zmarła małżonka w wieku 36 lat pozostawiając mu wtedy do opieki dziesięciolatkę. Dziecko przeżywało tą traumę zamykając się w sobie, a ojciec poprosił o wychowanie jej kogoś bliskiego, zapominając jak bardzo on sam był jej potrzebny. Opisuje nam jak bardzo starał się zapewnić jej opiekę, tylko na znanych sobie zasadach. Jak troszczył się o nią, sprawdzał z kim się zadaje, aby nigdy nie wpadła w złe dla niej towarzystwo. Nawet żałuje, że to nie on umarł, gdyż wie, że żona wszystkiego lepiej by dopilnowała. Te wspominki są dodatkiem w treści, gdyż obecnie po dłuższej nieobecności w życiu córki ojciec dostaje telefon, że niedługo ona wychodzi za mąż. Musi odbyć bardzo daleką podróż żeby zobaczyć, czy na pewno nic jej się nie dzieje, czy będzie w dobrych rękach. Widzimy jak kalkuluje wszystko o czym usłyszy i ile jest w tym wszystkim troski i miłości. Właśnie wtedy opisuje jak wiele kartek wysyłał córce pragnąc aby zawsze czuła, że o niej pamięta. Będąc już na miejscu nie takiego widoku się spodziewa. Był przekonany, że może nie wiedzie się jej najlepiej, a tu wychodzi na to, że kandydatem na jego zięcia jest osoba wysoko postawiona. Będąc wciąż jednak dobrym ojcem postanawia dowiedzieć się i upewnić, że córka będzie miała z nim dobre życie. Wtedy to właśnie z wolna będzie wychodziła prawda o jej wybranku. Ale czy nie będzie już za późno?
Świetna książka, która z początku ukazuje lekturę obyczajową wchodząca na tory thrillera psychologicznego. Napięcie będzie narastało z chwili na chwilę, a że nie ma wstawników z podpowiedziami, będziemy śledzili fabułę z opcji myślowej ojca dziewczyny. Wszystko odkrywamy razem z nim. Będąc rodzicem zaczniemy się zastanawiać, czy czasami nadmierna opieka nad pociechami nie jest często najlepszym wyjściem. Rozdziały są krótkie i ładnie oddzielone od kolejnego, a druk jest średniej wielkości. Według mnie to niesamowita książka, która powinna powitać szerokie grono odbiorców:-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest coś takiego w thrillerach o bogatych ludziach, że kojarzą mi się z telenowelami. Ciekawa, jest kilka zaskoczeń fabularnych. Jasonowi Rekulakowi udało się stworzyć antypatyczną postać, której podejrzenia podzielamy i którą z czasem da się polubić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaby kryminał. Już w trakcie lektury można się było łatwo domyślić, jak potoczy się fabuła. Jeśli ktoś naprawdę lubi dobre kryminały, lepiej niech po ten nie sięga — szkoda czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry thriller psychologiczny. Niby spokojnie się czytało ale na ramieniu czuło się to zło. Nic drastycznego, a trzyma w napięciu. Bywały momenty irytujące, ale to tylko świadczy, że historia została dobrze napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie zmęczyła ta książka. Po "Tajemnych rysunkach" byłam zachwycona i od razu sięgnęłam po kolejną książkę tego autora. Jestem zdziwiona tyloma pozytywnymi opiniami. Według mnie przez 90% książki nic nadzwyczajnego się nie dzieje, a akcja wlecze się niemiłosiernie. Główny bohater Frank to chyba najbardziej naiwny bohater ze wszystkich książek jakie miałam okazję przeczytać. Wiele rzeczy nie miało tam ładu i składu, nie mogłam się doczekać aż skończę te książkę. Myślałam, że może zakończenie chociaż będzie w porządku, ale ono z całej książki okazało się najsłabsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągający i świetnie napisany thriller psychologiczny, którego bohaterowie to przedstawiciele dwóch znacznie różniących się klas społecznych. Frank Szatowski wieloletni pracownik firmy kurierskiej - prywatnie ojciec dorosłej córki, właśnie został zaproszony na jej ślub z synem jednego z najbogatszych biznesmenów w kraju. Różnice w codzienności i pojmowaniu świata to jedno, ale morale i etyka to zupełnie inna sprawa. I właściwie to te dwa ostatnie aspekty chyba najbardziej zostają zapamiętane po przeczytaniu tej powieści.
Jason Rekulak, autor o polsko brzmiącym nazwisku, podobne personalia podarował swojemu głównemu bohaterowi.
Maggie, córce Franka Szatowskiego udało się dotrzeć do miejsca, o którym marzy wiele osób. Praca w dużej firmie, podróże, bankiety i świetne znajomości, prowadzące do luksusowego życia. To spełnienie doskonale wytyczonej ścieżki kariery, więc czy można mieć jakiekolwiek zastrzeżenia? O tak! Zwłaszcza, jeśli pozna się drugie dno całej historii i prawdziwe oblicze bogatych rodów ze skomplikowanymi wewnętrznymi relacjami i mocno zagmatwaną przeszłością. Czy Frank uratuje swoją małą córeczkę przed tymi ludźmi i czy ona w ogóle zdaje sobie sprawę, z kim ma do czynienia? Chciałoby się powiedzieć, że owszem wszystko będzie dobrze, tylko jest mały problem. Córka jest dorosła, a Frank tak naprawdę niewiele o niej wie.
Doskonale poprowadzona fabuła trzyma cały czas w napięciu i tylko bardzo wprawny czytelnik o dużym doświadczeniu w rozwiązywaniu takich tajemnic, przewidzi finał. Tajemnice rodziny bogatego biznesmena odkrywamy powoli i po kawałku. Wesele to tylko sceneria, w której rozgrywają się prawdziwe dramaty i sceny rodem z horrorów.
Wciągający i świetnie napisany thriller psychologiczny, którego bohaterowie to przedstawiciele dwóch znacznie różniących się klas społecznych. Frank Szatowski wieloletni pracownik firmy kurierskiej - prywatnie ojciec dorosłej córki, właśnie został zaproszony na jej ślub z synem jednego z najbogatszych biznesmenów w kraju. Różnice w codzienności i pojmowaniu świata to jedno,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatni gość weselny" jest pierwszą powieścią Jasona Rekulaka, jaką miałam okazję przeczytać.
Narrator to Frank Szatowski, doświadczony kierowca w jednej z amerykańskich kurierskich firm. Po trzech latach milczenia nagle dzwoni do niego jedyna córka. Oświadcza ojcu, iż wkrótce wychodzi za mąż i zaprasza go na swój ślub. Jakby tego było mało, przyszłym zięciem Franka okazuje się syn znanego miliardera, Errola Gardnera.
Ślub i przyjęcie weselne mają być poprzedzone próbami i przygotowaniami w posiadłości rodzicow pana młodego. Frank przyjeżdża tam że swoją siostrą i jej małą podopieczną. Od początku wyczuwa dziwny nastrój, nie czuje się dobrze w tym miejscu, a niektóre sytuacje ocenia jako podejrzane.
Z jednej strony ojciec chce naprawić relacje z córką, z którą kiedyś się pokłócił, z drugiej strony jednak wyczuwa, że związek z Gardnerami to zły pomyśl. Mężczyzna nie potrafi sprecyzować, dlaczego niepokoi się o Maggie. Zaczyna węszyć i odkrywa stopniowo różne skrzętnie skrywane sekrety...
Od początku lektury wyczuwa się niepokój bohatera. Udziela się on też czytelnikowi, którego jednocześnie niemal zżera ciekawość - dokąd zaprowadzą podejrzenia i prywatne śledztwo Szatkowskiego?
Dużym plusem są kreacje postaci. Niemal każdy ma jakąś swoją historię i coś ukrywa. Bywa i tak, że podczas lektury zmieniamy zdanie o bohaterach - ten dynamizm urozmaica fabułę, ale też ją zagęszcza i komplikuje. Czytelnik nieraz zostanie zaskoczony, a nawet wystrychnięty na dudka.
Zakończenie wbija w fotel, ale przynosi też ulgę (przynajmniej w moim przypadku tak było).
"Ostatni gość weselny" to doskonałe skonstruowany thriller psychologiczny ukazujący siłę manipulacji, żądzę władzy i mroczne pokłady drzemiące w ludziach.
Polecam szczerze!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd razu akcja przykuła moją uwagę, a różne niespodzianki fabularne sprawiły, że od lektury trudno było mi się oderwać.
Jestem gorliwą fanką twórczości Jasona Rekulaka już od jego pierwszej książki, czyli „Niemożliwej fortecy”.
Autor buduje napięcie powoli, skupiając się bardziej na psychologicznym klimacie niż na dynamicznej akcji. Niedopowiedzenia, tajemnice oraz pozorne uprzejmości stają się narzędziami grozy, a całość podszyta jest nietuzinkowym, czarnym humorem. Największym atutem książki jest właśnie ta duszna atmosfera oraz realistyczne, emocjonalne portrety bohaterów – szczególnie ojca, który gotów jest zrobić wszystko, by odzyskać bliskość z córką. Niestety, niektórzy bohaterowie sprawiają wrażenie przerysowanych lub mało wiarygodnych.
Mimo tych drobnych niedociągnięć „Ostatni gość weselny” to przejmująca opowieść o miłości, lęku, klasowych barierach i granicach, jakie jesteśmy gotowi przekroczyć w imię rodziny. Rekulak udowadnia, że thriller nie musi być krwawy, by budzić niepokój – wystarczy odpowiednio poprowadzony dialog, klaustrofobiczne wnętrze i historia, która mogłaby wydarzyć się naprawdę. To książka, która zostaje z nami na dłużej, skłaniając do refleksji, a jednocześnie nie pozwalając oderwać się od lektury. Mniam 🙂
A lato to czas wesel…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajnowsza „Ostatni gość weselny” to kolejny niepokojący thriller psychologiczny. Akcja powieści toczy się w luksusowej posiadłości w Nowej Anglii, gdzie od pierwszych stron daje się wyczuć atmosferę napięcia, izolacji i klasowych uprzedzeń.
Autor buduje napięcie...