ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać26
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
Agnes Sharp jedzie na urlop

- Śledztwa Agnes Sharp (tom 2)
- Agnes Sharp and the Trip of a Lifetime
- 2025-06-18
- 2025-06-18
- Jowita Maksymowicz-Hamann
Agnes Sharp i jej nietuzinkowa grupa przyjaciół dopiero co zdążyli rozwiązać swoją pierwszą sprawę, gdy spokojne miasteczko zostaje wstrząśnięte kolejną tajemniczą śmiercią. Atmosfera staje się napięta, a wszystkim przydałby się odpoczynek i zmiana otoczenia!
Aby uciec od narastającego chaosu, ekipa z Sunset Hall wyjeżdża na urlop, licząc na chwilę wytchnienia. Jednak tuż po przyjeździe do ekohotelu Agnes staje się świadkiem niepokojącej sceny: dwie osoby wybierają się na spacer wzdłuż klifów, ale wraca tylko jedna… Przyjaciele bagatelizują jej obawy i korzystają z hotelowych luksusów, do czasu gdy burza odcina hotel od świata i staje się jasne, że morderca jest wśród nich, a oni sami znaleźli się w śmiertelnej pułapce.
Kup Agnes Sharp jedzie na urlop w ulubionej księgarnii
Agnes Sharp jedzie na urlop
Już po ukończeniu tomu pierwszego zastanawiałam się czy lub kiedy polscy czytelnicy będą mogli zapoznać się z dalszymi losami jakże nietuzinkowych emerytów z Sunset Hall. I jest. W końcu nadszedł ten dzień. 18 czerwca. Premiera! Zanurzamy się w kolejną zagadkę kryminalną, którą zajmuje się Agnes z ekipą. A gdzie? Tym razem wyjazdowo. Edwina w dogodnym dla staruszków terminie dostaje zaproszenie na romantyczne wakacje we dwoje w Kornwalli, w ekologicznym hotelu o wdzięcznej nazwie „Eden”. Jako, że bojler nie działa a na zewnątrz powiewa chłodem, „Wspólnota” postanawia na owe romantyczne wakacje udać się tłumnie. Kości, żołądki i wytrwałość już nie te. Zatem siedmiogodzinną jazdę samochodem, która mogłaby rozciągnąć się do nie wiadomo jakiej długości zamieniają na lot samolotem. Tam dowiadują się, że przewożenie sekatora, nadmiernych ilości płynów do mycia szczęki oraz prochów Lilith jest niewskazane. Stanik piszczy a na pokładzie współpasażer wbija łokieć Agnes w żebra. Ale dolecieli i się zakwaterowali. A na miejscu Edwina znajduje nowego pupila - węża boa dusiciela - Oberona. Ekipa emerytów jest dosyć specyficzna i nie byłaby sobą, gdyby na wyjeździe nie trafiła na aferę. Jest nią morderstwo. Ale czy tylko jedno? Podejmują trop i węszą niczym psy myśliwskie a grozy dodaje fakt, że hotel nagle z powodów warunków atmosferycznych zostaje odcięty od świata a goście uwięzieni w nim wraz z potencjalnym mordercą. Kolejny raz czytając historię z Agnes dobrze spędziłam czas. Oprócz dreszczyku emocji autorka obdarza czytelnika także dawką humoru. Zarówno monologi wewnętrzne jak i dialogi prowadzone pomiędzy bohaterami są błyskotliwe oraz z nutą przemyśleń, która pojawia się w słusznym wieku. Leonie znowu uświadamia czytelnikowi, że starość, mimo że z pewnymi ograniczeniami mentalnymi jak i ruchowymi, wcale nie musi być nudna a osoby w „słusznym wieku” także potrzebują rozrywek do życia aby ne zgnuśnieć czy zgasnąć w ciasnym kaście domowego zacisza. Są to osoby, które wiele przeżyły mają swoje ułomności jak m.in. słaby słuch ale dzięki noszonemu aparatowi są w stanie usłyszeć więcej niż inni. Świetny kryminał napisany w lekkim stylu, który bawi, przyprawia o dreszczyk emocji i napawa czytelnika zadumą nad „słusznym wiekiem”. Gorąco polecam! Współpraca barterowa z Wydawnictwem Relacja.
Oceny książki Agnes Sharp jedzie na urlop
92 użytkowników ma tytuł Agnes Sharp jedzie na urlop na półkach głównych- Przeczytane 59
- 2025 6
- Kryminał 2
- PRZECZYTANE 2025 1
- Kupione 1
- W planach ebook 1
- EGZEMPLARZ RECENZENCKI 2025 1
- 1 THRILLER 1

Cytaty z książki Agnes Sharp jedzie na urlop
Agnes zdecydowanie wspinała się po schodach do saloniku, kiedy nagle usłyszała za swoimi plecami ciężki oddech, a do tego coś w rodzaju stukania, tarcia. Ktoś głośno dysząc, gramolił się po schodach. Nerwy miała tak napięte, że od razu chwyciła mocniej laskę gotowa do walki, tymczasem był to tylko corgi, który mozolnie wspinał się po schodkach na swoich krótkich nóżkach. Dogonił Agnes i zatrzymał się, aby odpocząć obok niej. Popatrzyli na siebie z nagłą sympatią, nierówni sojusznicy w walce ze wspólnym wrogiem: schodami.
Rozwiń ZwińJak szybko człowiek przyzwyczaja się do dobrych rzeczy w swoim życiu - a jak długo godzi się z tymi niezbyt dobrymi.
Jeszcze nigdy nie widziała tak wielu paskudnych przedmieść i przemoczonych owiec w jednym miejscu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agnes Sharp jedzie na urlop
Trochę lepsza od poprzedniego tomu o Agnes. Intryga wciągająca, aczkolwiek nadal brakuje mi głębi, której oczekiwałam po autorce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna kontynuacja, nawet bardziej mi się podobała niż poprzedni tom. Może to być kwestia tego, że już znamy bohaterów albo nieco ciekawszej akcji. Dzieje się ona na przysłowiowym urlopie, który wcale nie należy do spokojnych. Historia była nie przewidywalna, zabawna, chociaż uważam że wątek z samego początku powinien zostać bardziej pociągnięty, a mówię tu konkretnie o trupie, które na początku odnajduje Agnes. Mam nadzieję, że może w przyszłości powrócimy do tego wątku, bo myślę że o nim także fajnie by się cieszyło.
Świetna kontynuacja, nawet bardziej mi się podobała niż poprzedni tom. Może to być kwestia tego, że już znamy bohaterów albo nieco ciekawszej akcji. Dzieje się ona na przysłowiowym urlopie, który wcale nie należy do spokojnych. Historia była nie przewidywalna, zabawna, chociaż uważam że wątek z samego początku powinien zostać bardziej pociągnięty, a mówię tu konkretnie o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Agnes Sharp jedzie na urlop” to drugi tom serii Śledztwa Agnes Sharp. To lekki i bardzo przyjemny kryminał, który czytało mi się z ogromną radością. Bohaterowie – grupa energicznych seniorów – są barwni, zabawni i niezwykle sympatyczni, dzięki czemu łatwo się z nimi zaprzyjaźnić. Akcja rozgrywa się w hotelu do którego wybrała się Agnes ze swoimi przyjaciółmi. Autorka umiejętnie łączy zagadkę kryminalną z humorem i ciepłą atmosferą. Fabuła nie jest przesadnie dynamiczna, ale ciekawa i wciągająca aż do końca. Szczególnie podobały mi się dialogi i ironiczne spojrzenie na rzeczywistość. Książka idealnie sprawdziła się jako relaksująca lektura. Zdecydowanie polecam ją każdemu, kto lubi kryminały z humorem i nietypowymi bohaterami.
„Agnes Sharp jedzie na urlop” to drugi tom serii Śledztwa Agnes Sharp. To lekki i bardzo przyjemny kryminał, który czytało mi się z ogromną radością. Bohaterowie – grupa energicznych seniorów – są barwni, zabawni i niezwykle sympatyczni, dzięki czemu łatwo się z nimi zaprzyjaźnić. Akcja rozgrywa się w hotelu do którego wybrała się Agnes ze swoimi przyjaciółmi. Autorka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, co by się stało, gdyby panna Marple porzuciła angielski chłodny urok i ruszyła wakacje z grupą nieco... osobliwych towarzyszy, odpowiedź brzmi: powstałaby książka Leonie Swann.
--------------------
To już drugi tom cyklu Śledztwa Agnes Sharp. Tym razem grupa seniorów z Sunset Hall wyjeżdża na zasłużony urlop do uroczego hotelu w Kornwalii.
Autorka zabiera nas w szaloną podróż, w której wiek emerytalny nie oznacza końca przygód, a rozwiązywanie zagadek kryminalnych staje się skutecznym substytutem sanatorium. Agnes Sharp, bohaterka równie ekscentryczna, co nieustępliwa, bierze na siebie zadanie rozwikłania sprawy śmierci... trupów tu nie brakuje – a każdy kolejny wydaje się bardziej zaskakujący od poprzedniego.
Fabuła? Zakręcona. Tempo? Błyskawiczne, choć z przymrużeniem oka – bo przecież starsi państwo nie będą biegać za przestępcami, tylko ich przegadają, przechytrzą i... może nawet poczęstują herbatą 😊 Bardzo dobrze bawiłam się podczas lektury. Sporo jest śmiechu, do tego mamy lekkie dialogi pełne smacznego sarkazmu. To dobrze skonstruowana komedia kryminalna - cozy crime 😊
Autorka nie boi się mówić o starości, samotności i strachu – jednak robi to z wdziękiem, który bardziej rozczula niż przytłacza. Dlaczego warto przeczytać? Bo z każdą stroną tej powieści zbliżamy się nie tylko do rozwiązania zagadki, ale i do przyjemnego wniosku: że życie, nawet na emeryturze, może być pełne przygód. To również książka dla tych, którzy kochają literaturę z pazurem i dystansem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to--------------------
Trzyma poziom pierwszego tomu, może jest nawet lepiej, bo trochę mniej przewidywalnie. Tym razem Agnes i przyjaciele rozwiązują zagadkę morderstw w hotelu, w którym spędzają urlop.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Agnes Sharp jedzie na urlop” to druga część serii, do której usiadłam z nieskrywaną ciekawością. Tym razem Agnes i jej zwariowana ekipa zamiast marznąć w Sunset Hall lądują w eleganckim ekohotelu – miało być spokojnie i luksusowo, ale oczywiście szybko robi się podejrzanie. Ktoś znika, ktoś wraca sam ze spaceru, a w tle burza odcina bohaterów od świata. Idealne warunki, żeby znów wpaść w sam środek kryminalnej zagadki.
Dla mnie ta część była jeszcze lepsza niż poprzednia – więcej humoru, absurdu i momentów, które mnie rozbawiły. Najwięcej frajdy sprawiała mi Edwina, bo jej teksty i pomysły są po prostu bezbłędne. Podoba mi się też to, że autorka nie udaje, że starość to bajka – pokazuje bohaterów takimi, jacy są, ale z ogromną energią i chęcią życia.
Na początku akcja trochę się rozciągała, ale gdy już ruszyła, czytałam z wypiekami na twarzy. To książka, przy której można się i uśmiechnąć, i trochę podenerwować, a na końcu zostać z poczuciem, że chce się od razu kolejnej części.
„Agnes Sharp jedzie na urlop” to druga część serii, do której usiadłam z nieskrywaną ciekawością. Tym razem Agnes i jej zwariowana ekipa zamiast marznąć w Sunset Hall lądują w eleganckim ekohotelu – miało być spokojnie i luksusowo, ale oczywiście szybko robi się podejrzanie. Ktoś znika, ktoś wraca sam ze spaceru, a w tle burza odcina bohaterów od świata. Idealne warunki,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem dziwną kombinacją nieopierzonej nastolatki i kobiety po siedemdziesiątce.
Mam wrażenie, że agnes sharp i jej emerytowana wesoła grupa ma podobnie.
Tym razem autorka zabiera nas z zimnego, pozbawionego ciepłej wody, Sunset Hall, do wietrznej, pachnącej solą i wolnością Kornwalii.
Nasi bohaterowie postanawiają wyjechać na urlop.
odpocząć, zrelaksować się, zanurzyć w luksusie, a ubogie w siły witalne ciała otulić puchatymi szlafrokami.
Niestety, urlop zakłóca im morderstwo.
a w zasadzie morderstwa, bo ofiar jest więcej.
Mamy odcięty od świata hotel w urokliwej okolicy, trupy i grupę w wieku 65+, zdeterminowaną, by znaleźć mordercę.
Jak i w pozostałych książkach leonie swann, jest nieszablonowo, są skrajności, przeciwieństwa, humor ze szczyptą goryczy.
Pozornie lekka opowieść niesie za sobą refleksyjne odłamki tego, co trudne.
Życiowego bagażu, trudnych relacji, przemijającej świetności umysłu.
To satysfakcjonujący, lekkostrawny kawałek literackiej rozrywki.
Czekam na kolejne przygody Agnes i jej nietypowej świty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że agnes sharp i jej emerytowana wesoła grupa ma podobnie.
Nasi bohaterowie postanawiają wyjechać na urlop.
odpocząć, zrelaksować się, zanurzyć w...
Agnes Sharp i jej nietuzinkowa grupa po rozwiązaniu zagadki ostatnich morderstw, musi poradzić sobie w zimnym Sunset Hall z powodu zepsutego ogrzewania. Nieoczekiwanie przychodzi wybawienie, bowiem Edwina wygrała w konkursie pobyt w ekohotelu. Wszyscy lokatorzy postanawiają uciec od przejmującego zimna, napięć spowodowanych morderstwami i zakosztować trochę relaksu.
Nawet jednak tam w tym otoczonym przez strome klify pięknym, eleganckim budynku spotyka ich zagadka do rozwikłania. Tuż po przyjeździe do ekohotelu Agnes staje się świadkiem niepokojącej sceny: dwie osoby wybierają się na spacer wzdłuż klifów, ale wraca tylko jedna… Przyjaciele bagatelizują jej obawy i zamierzają cieszyć z luksusów, jednak szybko okazuje się, że morderca znajduje się wśród nich, a na domiar złego przez burzę zostali odcięci od świata...
To już moje drugie spotkanie z Agnes i jej przyjaciółmi i muszę przyznać, że było jeszcze lepsze od poprzedniego. Było tu o wiele więcej humoru, napięcia i szaleństwa. Na ogół nie przepadam za postaciami, które są w wieku moich dziadków, ale Agnes i jej przyjaciół pokochałam, w szczególności Edwinę za jej dziwactwa. Ta powieść ma swoisty urok, z jednej strony akcja pędzi na złamanie karku, ciągle coś dzieje, co chwile pojawia się nowy trup, co chwile jedno z nich się zawierusza, ale z drugiej strony jest tu taka powolność staruszków, w której dokładnie poznajemy co ich gdzie boli i z jakim trudem przemierzają korytarze i wspinają się po schodach, drobiazgowość w opisach, wszystko jest świetnie opisane, że podczas czytania czułam jakbym oglądała film, kadry same przelatywały mi przed oczami. To jest coś niezwykłego i niewielu autorów ma dar do takiego obrazowego pisania tekstu. Jedynym minusem tej powieści jest to, że zbyt szybko się skończyła. Jestem jednak pewna, że jeszcze wiele przygód czeka mieszkańców Sunset Hall i autorka się nimi z nami podzieli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet...
Bardzo fajna, wakacyjna lektura. Polubiłam Agnes i jej "gang" staruszków. Były momenty, że śmiałam się serdecznie. Również wątek kryminalny był dobrze poprowadzony i logicznie doprowadzony do końca. Podsumowując: świetna książka do poczytania w wolnym, urlopowym czasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⚜️⚜️⚜️⚜️ Recenzja ⚜️⚜️⚜️⚜️
Leonie Swann – „Agnes Sharp jedzie na urlop”
Seria: Śledztwa Agnes Sharp #2
@_leonieswann
Wydawnictwo: Relacja @wydawnictworelacja
⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️
„ – To będzie przygoda – ogłosiła Edwina, i zarówno Lillith, jak i na wpół nadmuchana Hettie 2 zdawały się z nią zgadzać.”
No i znowu to zrobiła.
Leonie Swann wrzuciła mnie w wir intrygi z zaskakującym gronem podejrzanych, atmosferą rodem ze starych angielskich kryminałów i... ekipą emerytów, której zazdroszczę bardziej niż własnej paczce z osiedla.
Jeśli myślisz, że emerytura to czas ciszy, spokoju i wieczorków z sudoku – Agnes Sharp właśnie rozwiązuje sprawę Twoich złudzeń. I to w kapciach.
W drugiej części serii nasi ukochani detektywi z Sunset Hall postanawiają złapać oddech. Kierunek: eko-hotel w Kornwalii. Brzmi jak pocztówka z katalogu wellness, prawda? No właśnie – do czasu, aż z klifu wraca tylko jedna z dwóch tajemniczych postaci. Agnes od razu czuje, że coś tu się nie zgadza – i nie chodzi tylko o granolę z bufetu.
Klimat? Jak u Agathy Christie, tylko że z większą ilością kocyków, zwierząt i sucharów o protezach. Mniej cygar, więcej naparów z podejrzanym składem.
Styl? Leciutki jak pianka na cappuccino, ale w środku znajdziesz porządną intrygę i bohaterów, których po prostu chce się znać. Swann ma dar – jej postaci nie są tylko tłem, one niosą całą historię. Z charakterem, z humorem, z odrobiną szaleństwa.
To nie jest kryminał z gatunku „akcja co trzy strony”. Tu celebruje się tempo, detale, dialogi i spojrzenia. Trochę jak kolacja z babcią, która przy deserze wyznaje, że kiedyś schowała sąsiadowi łopatę, bo miał „zbyt cwaniacki uśmiech”.
Dla kogo ta książka?
Dla każdego, kto ma ochotę na coś lekkiego, błyskotliwego i absolutnie uroczego – bez krwawych scen i łopatologii. To literacki koc – otulający, zabawny i bardzo stylowy.
📌 Dla fanów Miss Marple, Richarda Osmana i każdej starszej pani, która wie, gdzie schowany jest korkociąg i ciało. 🫣
PS: Żółw Hettie nadal milczy. I to mnie najbardziej niepokoi. 🐢
Uwielbiam ten klimat: z jednej strony klasyczny cosy crime, z drugiej – banda bohaterów, których nie da się wcisnąć w żaden szablon. Tu nie ma nudnych detektywów w garniturach – są seniorzy z charakterem, ciętym językiem i nosem do kłopotów.
Plusy?
✅ Bohaterowie, których się nie da nie kochać (albo przynajmniej nie śledzić z niedowierzaniem).
✅ Humor suchszy niż ciastko digestive w upale.
✅ Klimat brytyjski do szpiku kości – aż słychać stukot czajnika i szelest peleryny.
✅ Intryga, która potrafi zaskoczyć. I to nie raz.
Minus?
❌ Zdecydowanie za szybko się kończy. Chciałam jeszcze poplotkować z Edith, pogłaskać żółwia i rozwiązać kolejne morderstwo.
Swann pisze świeżo, z błyskiem w oku i ogromnym wyczuciem humoru.
Polecam – z całego serca i kubka herbaty.
„ Podróż to coś więcej niż tylko zmiana miejsca pobytu.
Podróż to ruch – wewnątrz i na zewnątrz.
Podróże oznaczają, że wszystko się zmienia.”
Agnes Sharp i reszta ferajny z Sunset Hall postanawiają wyrwać się z codzienności i pojechać na urlop do ekologicznego hotelu w Kornwalii. Miało być relaksująco, luksusowo i bez trupów. Niestety – już pierwszego dnia Agnes widzi coś, co nie daje jej spokoju: dwie osoby idą na spacer, wraca tylko jedna. Przypadek? Wątpliwe.
Oczywiście nikt jej nie wierzy – bo przecież to „tylko starsza pani z wyobraźnią”. Ale kiedy burza odcina hotel od świata, a napięcie rośnie szybciej niż ciśnienie przy braku herbaty, staje się jasne, że ktoś tu coś ukrywa. I że Agnes znowu będzie musiała zakasać rękawy (od szlafroka) i wziąć sprawy w swoje ręce. Bo kto inny, jak nie ona?
⚜️⚜️⚜️⚜️ Recenzja ⚜️⚜️⚜️⚜️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeonie Swann – „Agnes Sharp jedzie na urlop”
Seria: Śledztwa Agnes Sharp #2
@_leonieswann
Wydawnictwo: Relacja @wydawnictworelacja
⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️
No i znowu to zrobiła.
Leonie Swann wrzuciła mnie w wir intrygi z...