Game Story: Silent Hill 2

Łukasz Hajdrych

Kup Game Story: Silent Hill 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Game Story: Silent Hill 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Game Story: Silent Hill 2

Przeczytałem. Z pewnym trudem. Pokręcona gra. Gry typu survival horror są jednak nie dla mnie. Ja uwielbiam gry strategiczne i RPGi (a najlepiej mix obu gatunków jak na przykład seria Jagged Alliance). Jednak rozumiem jak gra mogła stać się hitem.

Mike Drucker stworzył nie tylko przewodnik, czy swoją analizę kultowej gry, to książka znacznie bardziej osobista, refleksyjna i ciekawa analiza między potworami na zewnątrz, a tymi w środku człowieka.

Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie książka, bo już na wstępie podobnie jak gra ma ukryte drugie dno i poszukiwania żony nie są jedynym motywem, bo w tle jest motyw walki z własnymi demonami i słabościami. Właśnie w tym momencie Drucker pokusił się o bardziej filozoficzne rozważania na temat uporania się z żalem, obwinianiem i próbą własnego odkupienia dla spokoju ducha.

Drucker poświecił też nieco miejsca na konstrukcje techniczna gry i analizę miasteczka pod kątem architektury, jak chociażby estetyce budynków hotelowych, częstym klaustrofobicznym korytarzom i wszechobecnej mgle, która gest niczym mleko obciąża nie tylko oczy, ale i psychikę.

Absolutnym majstersztykiem i częścią, która mnie najbardziej usatysfakcjonowała, była ta poświęcona winie i karze. Autor bardzo logicznie i precyzyjnie objaśnił, jak niemal każdy „potwór” jest symbolem różnego aspektu psychologicznego, jak chociażby żal, wstyd, nienawiść, poczucie winy. Właśnie to stworzenie legend gry pozwoliło mi spojrzeć na nią inaczej i zrozumieć, dlaczego jej rezonowanie emocjonalne jest tak silne i bądź co bądź trwałe, bo ta gra wyryła się w pamięci całego mnóstwa graczy.

Dla fanów gier, a zwłaszcza znających Silent Hill ta książka to klasyczny must read. Autor udowodnił mi, że literatura na temat gier komputerowych to nie musi być zwyczajne streszczenie fabuły, a pełna głębokich analiz próba zgłębienia tajemnic ludzkiego umysłu, które w grze mogą być ukryte.

Myli się ten kto uważa, że "Silent Hill 2" to kolejny zwyczajny survival horror. Choć czerpał m. in. z popularnego wówczas "Resident Evil", proponuje on graczowi rozgrywkę na zupełnie innym poziomie. I nie, to nie potwory są najbardziej przerażające w całej tej historii. Za analizę tego genialnego tytułu zabrał się pisarz i komik Mike Drucker a swoje wnioski zawarł w swojej publikacji z serii Game Story pt.
" Silent Hill 2".

"Silent Hill 2" to horror psychologiczny japońskiego studia Konami. Świat stworzony przez twórców gry wydaje się być nierzeczywisty i ( dosłownie) mglisty. Wszystko, co się w nim dzieje, postacie, które się w nim pojawiają, stanowią odbicie traum przebywających w nim bohaterów. Wraz z Jamesem, głównym protagonistą, przemierzamy miasteczko w poszukiwaniu jego zmarłej żony Mary. Jako wskazówkę pozostawiła mu jedynie list. Z każdym kolejnym krokiem zanurzamy się w odmętach ludzkiej swiadomości, by odkryć to, co głęboko ukryte.

Bardzo liczyłam na tę książkę, jednak nie do końca dostałam to, co chciałam. Autor nie napisał niczego odkrywczego jeśli chodzi o samą grę i jej interpretację. Raczej zebrał wszystko to, co zostało już na jej temat napisane i powiedziane. Mike odnosi się często do wypowiedzi recenzentów tytułu, artykułów i wywiadów. Szukanie materiału źródłowego oczywiście wymagało sporego nakładu pracy, co należy docenić.

Autor analizuje i interpretuje znaczenie głównych kluczowych postaci, jak choćby Eddiego Dombrowskiego czy monumentalnego i przerażającego Piramidogłowego oraz rozgrywających się w miasteczku wydarzeń. Nie obyło się bez przywoływania konkretnych momentów gry, z tego względu lekturę tej książki, zgodnie z zaleceniem autora i z własnej autopsji, proponuję rozpocząć po ukończeniu rozgrywki. Cała zabawa w tej grze polega na możliwości niespiesznego odkrywania świata i ukrytej w fabule mrocznej prawdy, a w publikacji pojawia się bardzo dużo spoilerów.

I choć "Game Story: Silent Hill 2" czytało mi się szybko, to niestety moim zdaniem analiza fabuły, choć ciekawie napisana, została przez Mike'a potraktowana po łebkach. A szkoda.

Polecam ją tym, którzy już choć raz zagrali w grę i nie wgryźli się dobrze w jej świat. Dla zagorzałych fanów, którzy już znają grę od podszewki, książka nie wniesie niczego nowego.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

27 użytkowników ma tytuł Game Story: Silent Hill 2 na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Game Story: Silent Hill 2 na półkach dodatkowych