Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki

- poradniki dla rodziców
- Evidence-Based Parenting: From Toddler to PreTeen
- 2025-04-16
- 2025-04-16
- Ewa Ziembińska
Chcesz wychować szczęśliwe i zdrowe dziecko bez stresu i frustracji? Codziennie balansujesz między miłością a dyscypliną? Uciekasz się do szantażu i gróźb, by zachęcić dziecko do współpracy i wykonania obowiązków? Toczysz bitwy, by oderwać je od ekranów i zmusić do nauki? Chcesz być autorytetem, ale bez surowości? Stanowczym, a jednocześnie ciepłym i wspierającym rodzicem? Chcesz stawiać granice, ale nie ograniczać?
Sprawdź, jak nauka może wspierać cię w wychowaniu. Wprowadź małe zmiany, które przyniosą wielkie efekty! Poznaj oparte na badaniach z psychologii, pedagogiki i naukach społecznych strategie, które działają. Praktyczne wskazówki, które wdrożysz od zaraz. Bez krzyku, frustracji, poczucia winy.
Ta książka to mapa, która przeprowadzi cię przez meandry wychowania, pomoże uniknąć błędów i sprawi, że będziesz cieszyć się rodzicielstwem.
Kup Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki w ulubionej księgarni
Oceny książki Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki
29 użytkowników ma tytuł Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki na półkach głównych- Chcę przeczytać 20
- RODZICIELSTWO 1
- Parenting 1
- Nie posiadam 1
- Polecenia z IG 1
- Kupno 1
- .2025 1
Cytaty z książki Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki
Dodaj cytat z książki Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzicielstwo na faktach. Skuteczne metody wychowawcze według nauki
Autorka zaprasza rodziców do refleksji na temat swojego dzieciństwa (namawia do przypomnienia sobie swoich doświadczeń i emocji z tamtego okresu),zachęca do wspierania dziecka (komunikacji bez krzyku, zawstydzania czy zastraszania). Radzi, jak panować nad emocjami, skutecznie pokazywać granice, jak przekazywać wskazówki, a przede wszystkim budować w dziecku poczucie własnej wartości i poczucie sprawstwa. Rekomenduje zachowanie granic między pracą a domem (niełatwe!),równowagi między rodzicielstwem a troską o swoje samopoczucie. Zwraca uwagę na zdrowie, dobry sen i ruch. Pozycja ciekawa i inspirująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo poradnik stworzony z myślą o rodzicach i opiekunach dzieci w wieku od 2 do 10 lat. To, co ujęło mnie od razu, to fakt, że książka w całości oparta jest na badaniach (źródła i odniesienia do konkretnych publikacji znajdują się na jej końcu) 📚
Autorka w bardzo przystępny sposób tłumaczy, co naprawdę działa w rodzicielstwie, bazując na wiedzy z psychologii, socjologii i medycyny. Zagadnienia są jasno uporządkowane, a każdy rozdział kończy się krótkim podsumowaniem, dzięki czemu łatwo można wrócić do wybranego tematu, bez przeszukiwania całej książki 🙌🏼
Dzięki tej lekturze dostałam nie tylko rzetelną wiedzę, ale też poczucie wsparcia i zrozumienia 🫶🏼☺️
I właśnie tego oczekuję, sięgając po poradniki 💛
To książka mądra, konkretna, wspierająca.
Czyta się szybko i lekko, ale zostaje w głowie na długo.
Dobrze mieć w swojej biblioteczce coś,
co nie wywołuje presji, tylko otacza zrozumieniem.
Dla mnie to jest naprawdę wartościowa pozycja ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w bardzo przystępny sposób tłumaczy, co naprawdę działa w rodzicielstwie, bazując na wiedzy z psychologii, socjologii i...
"Rodzicielstwo na faktach" – nauka w służbie codziennego rodzicielstwa,
autorstwa Matildy Gosling to poradnik, który zaskoczył mnie swoją prostotą, trafnością i… ulgowym podejściem do nas, rodziców. Nie ma tu oceniania, presji ani złotych recept, które obiecują, że po przeczytaniu jednej strony twoje dziecko przestanie się buntować. Zamiast tego dostajemy solidne, naukowo potwierdzone strategie, które można wdrażać od zaraz — małymi krokami, bez rewolucji, za to z realnym wpływem na relację z dzieckiem.
Gosling sięga po ponad tysiąc badań z psychologii, pedagogiki i nauk społecznych, by odpowiedzieć na jedno z najważniejszych pytań każdego rodzica: co naprawdę działa w wychowaniu dzieci? I odpowiada rzeczowo, konkretnie i z empatią. Książka skupia się na dzieciach w wieku od 2 do 10 lat — czyli w okresie, kiedy rodzice najczęściej toczą nierówne bitwy o obowiązki, odstawienie ekranów, czy o zwykłą codzienną współpracę.
To, co szczególnie wyróżnia tę pozycję, to struktura rozdziałów zakończonych podsumowaniami. Dzięki nim najważniejsze treści zostają z nami na dłużej i można do nich wracać w każdej chwili. Same rozdziały są z kolei napisane z dużym wyczuciem — mają rytm, narrację i tworzą coś więcej niż suchy zbiór porad: poczucie, że ktoś naprawdę nas rozumie.
Autorka porusza m.in. tematy stawiania granic bez ograniczania, bycia autorytetem bez surowości, dyscypliny bez krzyku oraz budowania relacji opartej na zaufaniu i wzajemnym szacunku. Podkreśla, że lepsze efekty daje pochwała niż kara, a każde dziecko (i każdy rodzic!) ma inne potrzeby. To zdrowe, nowoczesne podejście, które nie tyle zmienia dziecko, co pomaga dorosłemu lepiej je zrozumieć i wspierać.
✅ Plusy, które mogę wyszczególnić:
Oparcie na rzetelnych badaniach naukowych
Praktyczne wskazówki gotowe do wdrożenia
Czytelny, przystępny język
Świetne podsumowania po każdym rozdziale
Równowaga między teorią a praktyką.
🔍 Minusy:
Dla rodziców zaawansowanych w tematyce część porad może być już znana — ale mimo to warto je sobie przypomnieć
Poradnik dla każdego rodzica dziecka w wieku 2–10 lat, który chce wychowywać z empatią, spokojem i bez poczucia winy.
To książka, którą warto mieć w domu — nie tylko do jednorazowego przeczytania, ale jako codzienne wsparcie w rodzicielskiej podróży. Polecam z całego serca.
"Rodzicielstwo na faktach" – nauka w służbie codziennego rodzicielstwa,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toautorstwa Matildy Gosling to poradnik, który zaskoczył mnie swoją prostotą, trafnością i… ulgowym podejściem do nas, rodziców. Nie ma tu oceniania, presji ani złotych recept, które obiecują, że po przeczytaniu jednej strony twoje dziecko przestanie się buntować. Zamiast tego dostajemy solidne, naukowo...
,,Rodzicielstwo na faktach. Rzetelne kompendium oparte na tysiącach badań z dziedziny psychologii, socjologii, medycyny i nauk o wychowaniu’’ to bardzo obszerny poradnik w który z pewnością pomoże wielu z was znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania i wątpliwości dotyczące macierzyństwa.
Poradnik dotyczy wychowania dzieci w wieku od 2-10 lat więc obejmuje spory zakres wiekowy i zawiera masę wiedzy i informacji. Każdy rozdział zakończony jest podsumowaniem które zawiera najważniejsze punkty. Ponadto informacje podzielone są na badania wysokiej jakości, badania średniej jakości oraz dowody anegdotyczne, porady ekspertów.
Mi bardzo się to podoba, że porady oparte są na badaniach i faktach. Możecie na własne oczy zobaczyć, że dana metoda działa i się sprawdziła. Często poradniki nie opierają się na badaniach więc ciężko stwierdzić, czy jest to wymysł autora czy ma to jakieś przełożenie w wynikach.
Na samym początku autorka trafnie zaznacza, że każde dziecko jest inne, każda rodzina jest inna i u każdego z nas będzie działało coś innego w zakresie wychowania dzieci. Poradnik zawiera naprawdę rozległą tematykę i myśle, że każdy z rodziców znajdzie w nim informacje których szuka w obszarze macierzyństwa. Style wychowania, konflikty w rodzinie, relacje, zawieranie przyjaźni, nauka i zabawa to tylko część tematyki która zostaje poruszona.
Serdecznie wam polecam. Mam nadzieję, że będzie powstawało więcej takich poradników, opartych na konkretnych danych :) 9/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoradnik dotyczy wychowania dzieci w wieku od 2-10 lat więc obejmuje spory zakres...
Jak już pewnie zauważyliście - raz na jakiś czas zarzucam Was tutaj recenzją jakiegoś poradnika parentingowego. Dzieje się tak, ponieważ delikatnie mówiąc ja mam obsesję na punkcie bycia dobrym rodzicem. Oczywiście nie jakimś tam idealnym, bo tacy nie istnieją (podobno) ale jednak taka presja społeczna i wrodzony perfekcjonizm zmusza mnie do dokształcania się na temat rodzicielstwa w każdy możliwy sposób. Tak, tak wiem, że i tak za 30 lat pewnie usłyszę, że przeze mnie moje dzieci muszą chodzić na terapię albo, że je traumatyzowałam, ale będę mieć chociaż mini asa w rękawie mówiąc 'I did my best!' - robiłam co mogłam, żeby było dobrze. Czasem jest lepiej, czasem gorzej, ważne że się staramy, prawda?Tym razem sięgnęłam po "Rodzicielstwo na faktach" - wiecie nauka też ma swoje do powiedzenia odnośnie emocji, relacji i dobrego samopoczucia. Także zabierzmy się za to od nauki strony, bo czemu nie? Książka od razu na początku rzuca w nas pojęcie, że "Dobry rodzic to taki, który ma odpowiednie narzędzia" i tu się zgadzam. Myślę też, że dobry rodzic to taki, który potrafi zadbać o te narzędzia i o siebie. Jeśli my jesteśmy nieszczęśliwi to ciężko by nam było wychowywać szczęśliwą młodzież, prawda?Ten poradnik oferuje nam praktyczne wskazówki i strategie, które są oparte na badaniach psychologicznych i pedagogicznych. Powiem szczerze, że czasem czułam, że za dużo tu treści pisanej dla mojego prostego mózgu w dość naukowy sposób - ale, ale pod koniec każdego rozdziału mamy PODSUMOWANIE, co z kolei jest takim mini zbiorem najważniejszych informacji. I tu muszę przyznać te podsumowania są świetnie napisane i potrzebne. Oczywiście rozdziały dają nam poczucie takiej głębszej historii, ale ja jako osoba totalnie niespokojna, czasem już nie mogłam się doczekać "najważniejszych punktów rozdziału". Może to wynikać z tego, że ja lubię szybko, już teraz, natychmiast wiedzieć.Generalnie polecam, ciekawie napisany poradnik zawierający bardziej i mniej oczywiste rady i metody. Każda dodatkowa wiedza zawsze spoko kochani!Trzymajcie się tam w walce o dobre rodzicielstwo, niech moc będzie z nami!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł i opis kusi, szczególnie gdy rodzice stają przed pewnymi problemami.
"Skuteczne metody wychowawcze według nauki" - czy to się sprawdzi i przede wszystkim wystarczy?
Wiadomo - każdy rodzic i przede wszystkim każde dziecko jest inne, ale zawsze można szukać wsparcia i ta książka trochę pomoże, obniży stres a to jest ważne, bo wtedy problemy i relacje też są jakby ... bardziej jasne.
Cieszyć się rodzicielstwem - każdy o tym marzy, choć nie ma ideałów, jednak nauka, doświadczenia innych i obserwacje własnych dzieci to mały krok ku właśnie dobremu rodzicielstwu.
Autorka opisuje naukowe metody w wychowaniu, jak i przytacza swoje własne doświadczenia z córkami, co czytelnik na pewno przyjmie z większym optymizmem.
Pod koniec każdego rozdziału mamy jakby podsumowanie czyli: "Najważniejsze punkty rozdziału" by jeszcze raz wrócić do tego o czym przeczytaliśmy i utrwalić.
Dużo rad, bardziej lub mniej oczywistych czy znanych, więc każdy na pewno wyłowi coś dla siebie i zawsze może wrócić, gdy będzie taka potrzeba. Warto mieć książkę w zasięgu ręki i przede wszystkim pamiętać, że każdy jest inny i najczęściej lepsze są pochwały niż kary ...
Tytuł i opis kusi, szczególnie gdy rodzice stają przed pewnymi problemami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana w czytelny i rzeczowy sposób i mimo, że to poradnik, to nie odstrasza, tylko dzięki rozdziałom do czytania i skorzystania z tego co oferuje, zaprasza.
Wiadomo - każdy rodzic i przede...