Usłyszeć na czas

Okładka książki Usłyszeć na czas autorstwa Tomasz Zieliński
Okładka książki Usłyszeć na czas autorstwa Tomasz Zieliński
Tomasz Zieliński Wydawnictwo: Akademia Komunikacji poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2024-12-16
2024-12-16
Książka zawiera rozmowy przeprowadzone z dziećmi i ich rodzicami. Wspólnie poszukiwaliśmy wskazówek dotyczących tego, co niechcąco przegapiamy w kontakcie z tymi, którzy są w naszym życiu ważni. Przywołane rozmowy są pięknymi drogowskazami. Wskazują, jak można usłyszeć tych, których kochamy.

Znajdziesz w niej też, Drogi Czytelniku, kilka moich przemyśleń. Zamieściłem je tu nie po to, by „krzyczeć, jak ma być”, ale raczej po to, by zachęcać Cię do własnych, czułych refleksji. Nie znajdziesz tutaj złotych zasad, a bardziej serdeczne podszepty…

Kup Usłyszeć na czas w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Usłyszeć na czas

Opinie i dyskusje o książce Usłyszeć na czas

Niesamowicie mądra. Pomaga zrozumieć...zatrzymać się...nie wyciągać pochopnie wniosków...a pytac...do zrozumienia relacji z najbliższymi, do nauczenia się co zrobić, żeby je utrzymać. To perełka. Gorąco polecam...od pierwszej strony płyną łzy.

Kilka zebranych rozmów z dziećmi/nastolatkami.
O tym jak kochać bezwarunkowo i wejść w świat dzieci.

Na pewno większość pochodzi z rodzin, gdzie powiedzenie czegoś typu "kocham Cię, dobrze że jesteś" powoduje poczucie zażenowania albo dziwnego skrętu wstydu w środku. Ale parafrazując autora czy byś dla swojego dziecka/żony/męża dał się wygłupić i coś takiego powiedział bo jest to wartościowe?

Kilka zebranych rozmów z dziećmi/nastolatkami.
O tym jak kochać bezwarunkowo i wejść w świat dzieci.

Każdy powinien tą książkę przeczytać, nie tylko rodzice nastolatków. Rodzice nastolatków szczególnie, by usłyszeć na czas.

96 użytkowników ma tytuł Usłyszeć na czas na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Usłyszeć na czas na półkach dodatkowych

Czytelnicy Usłyszeć na czas przeczytali również

Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko Daniel J. Siegel
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko
Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson
Przeczytałam wiele książek o wychowaniu, porozumieniu bez przemocy, jak mówić żeby dzieci słuchały, o self-regu, o działaniu mózgu i dalej niewiele potrafiłam zastosować w praktyce. Dziękuję Agnieszce Stążce-Gawrysiak, autorce "Self-Regulation. Nie ma niegrzecznych dzieci" za przywołanie książki "Zintegrowany mózg..."(zajrzyjcie do mojej recenzji, gdzie przytaczam jej opis),gdyby nie jej wzmianka, nigdy nie dowiedziałabym się o istnieniu tego rewolucyjnego podręcznika. "Zintegrowany mózg..." to rewelacyjna książka, po którą sięgnęłam gdy córka miała 9 lat. Okazał się to trafiony moment, bo książka skupia się na pracy z dziećmi 6-10 lat. Przykłady w większości ich dotyczą. Podręcznik prosty i wszechstronny, możemy wiele z niego wynieść, bo mózgi mamy wszyscy, ale nikt nie dostał instrukcji ich użytkowania, aż do teraz. W skrócie, w rezultacie pracy neurologa i pediatry otrzymujemy niesamowity niezbędnik. Wielką zaletą książki jest uporządkowana treść, spójność, prostota, zwięzłość i brak wypełniaczy. Teoria jest opisana w prosty i przystępny sposób. W 6 rozdziałach poświęconych kolejnym zagadnieniom otrzymujemy paczkę wiedzy z przykładami, następnie 12 strategii z przykładami i ilustracją graficzną. Na końcu rozdziałów są krótkie komiksy objaśniające dzieciom działanie mózgu, w kontekście omówionego materiału. Jest też podrozdział z wiedzą dla rodzica. Garść przykładów i teorii w sam raz na tyle, ile nasze przeciążone umysły są w stanie przyswoić. Bardzo cenię sobie nienatrętne powtórzenia w treści, bo pozwalały utrzymać kontakt z przyswajaną wiedzą. Krótkie podrozdziały i zwięzły język utrzymywały moją uwagę. Na końcu podręcznika umieszczono ściągawkę z wypunktowaniem najważniejszych treści, tabelkę z przedziałami wiekowymi i niezbędnymi informacjami stosownie do wieku, indeks. Wszystko, co jest niezbędne do przyswajania wiedzy w duchu minimalizmu z "Rzeczozmęczenia" i "Jak myśleć nie używając mózgu". Można skrót wiedzy z końca książki przekazać drugiemu rodzicowi lub opiekunowi. Niesamowite, nowatorskie koncepcje działania mózgu jako parteru i piętra, analizowania stanów emocjonalnych jako koła roweru z centralną piastą. Praca z opowiadaniem własnej historii jako budulcem doświadczenia i zmianą postrzegania. Nauka empatii. Książkę można odnieść do pracy ze wszystkimi dziećmi, również tymi bardzo trudnymi. Autorzy zapowiadali stworzenie pozycji dla rodziców nastolatków, ale ta jest dla mnie wystarczająca i wyczerpująca temat. Uważam że każdy rodzic powinien ją dostać. Dziwi mnie słabe nagłośnienie o istnieniu takiej pozycji. W mojej opinii, mogłabym przeczytać 10 książek mniej o wychowaniu i mózgu, w zamian za poznanie "Zintegrowanego mózgu". Inne książki w tym zakresie, którym poświęcałam czas powodowały frustrację i poczucie błądzenia, zalewały mój mózg chaosem, słowotokiem i nadmiarem. Wreszcie mam poczucie, że autorzy, chwycili moją dłoń i poprowadzili we właściwym kierunku. Przyswajam wreszcie upragniony podręcznik użytkownika mózgu. Arcydzieło.
Warsztat - awatar Warsztat
Kochaj i pozwól na bunt. Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu Joanna Szulc
Kochaj i pozwól na bunt. Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu
Joanna Szulc
Książka Joanny Szulc to potrzebny i bardzo aktualny głos w rozmowie o relacjach z nastolatkami. Autorka nie traktuje buntu jako problemu do wyeliminowania, lecz jako naturalny i ważny etap dorastania, który odpowiednio przeżyty, może stać się szansą na pogłębienie więzi między młodym człowiekiem a dorosłym. „Kochaj i pozwól na bunt” nie jest klasycznym poradnikiem pełnym gotowych recept. To raczej przewodnik po emocjach nastolatków i ich rodziców. Szulc pokazuje, że rolą dorosłego nie jest pełna kontrola, lecz towarzyszenie: słuchanie, bycie obecnym i stawianie granic bez odbierania dziecku prawa do autonomii. Autorka trafnie opisuje codzienne sytuacje znane z wielu domów - milczenie, wybuchy złości, prowokacje czy zamykanie się w sobie i pomaga zrozumieć, co może się za nimi kryć. Duży nacisk kładzie na empatię, dialog oraz refleksję nad własnymi lękami i schematami wychowawczymi, które często utrudniają porozumienie. To książka napisana spokojnym, wspierającym tonem, dająca rodzicom poczucie, że nie muszą być idealni. Wystarczy, że będą uważni, otwarci i gotowi na rozmowę, nawet wtedy, gdy bywa ona trudna. „Kochaj i pozwól na bunt” to wartościowa lektura dla tych, którzy chcą nie tylko przetrwać okres dojrzewania dziecka, ale przejść go razem, z większym zrozumieniem i wzajemnym szacunkiem.
bookreaders_pl - awatar bookreaders_pl
Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka Caroline von St. Ange
Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka
Caroline von St. Ange
Czy Twoje dziecko jest dzieckiem-smokiem? Dzieckiem, które lubi wiedzieć po co coś robi? Moi chłopcy zdecydowanie tak… „One są autonomiczne, mają silną wolę, negują, są przyzwyczajone do podejmowania decyzji, chcą rozumieć powody dla których mają wykonać takie czy inne zadanie. Nie nauczą się, dlatego, że ktoś im każe - i nie uczą się, bo rozumieją, po co to robią. Chcą poznać sens” Nie mam pojęcia jak będzie wyglądał rynek pracy za 15-20 lat. Dlatego tak dużo mówi się o kompetencjach przyszłości: kreatywność, krytyczne myślenie, komunikatywność, otwartość na zmiany. Tego trzeba się nauczyć, trzeba to wypracować. Ale przy okazji muszą ogarnąć całą masę materiału z przeróżnych dziedzin i choć w klasach 1-3 głównie to polski i matematyka, to już pojawiają się pytania „a po co mi to?”, albo małe zwątpienia „powtarzam to i powtarzam, a ciągle mi nie wychodzi”. Motywowanie małego człowieka jest trudne, ale wierzę w to, że wzorce, które wypracują teraz - pomogą im w przyszłych zmaganiach. Dlatego sięgnęłam po książkę „Łatwiej. Co robić by szkoła i nauka szły jak z płatka” Caroline von St. Ange. O nastawieniu do nauki, wewnętrznej motywacji, sposobach przyswajania wiedzy. O strachu przed egzaminami też jest i o tym jak go oswajać. W skrócie ta książka jest o tym jak pomóc dziecku w tym turbo trudnym procesie edukacji i jakich metod nie brać pod uwagę, bo kompletnie nie zadziałają (jak np. dość popularne ostatnio: płacenie za oceny). Przyda się najbardziej rodzicom, których dzieci dopiero zaczynają edukację szkolną oraz tym, którzy dopiero do szkoły będą iść. Żeby wiedzieć na co przygotować siebie i dziecko.
Zrobmy_Cisze - awatar Zrobmy_Cisze
Jak porozumieć się z nastolatkiem. 10 rzeczy, które powinien wiedzieć każdy rodzic Pawłowska Paulina
Pawłowska Paulina
Nawet nie zdążycie mrugnąć, a TO nastąpi i będziecie mieć w domu nastolatka. Nasz syn ma już czternaście lat, a dopiero co składał Batmobil z klocków i zbierał patyki po całym osiedlu. Ten czas wcale nie musi być taki trudny, jak ktoś może was straszyć. Serio! Owczem, każdy nastolatek jest inny, ale istnieją pewne „mechanizmy” zachowań, które można zaobserwować u większości młodych ludzi. Warto zrozumieć czego tak NAPRAWDĘ potrzebują nastolatki. Często dorosłym się wydaje, że wiedzą doskonale czego potrzebują ich dzieci, ale nie dają im przestrzeni na wyrażenie własnego zdania. Uważają, że jako Ci dorośli, wiedzą lepiej i już. Nie pozwalają imuczyć się na błędach, obrzucają milionem porad i wskazówek. Nie mają pomysłu na wspólne spędzanie czasu z nastolatkiem i potrafią się irytować, że „jego to nic nie interesuje” albo „jej to nie dogodzi”. Ale czy zadają sobie trud, żeby dowiedzieć się czym obecnie interesują się ich dzieci? No, właśnie... Jak poprawić komunikację z nastoletnim dzieckiem? Jak rozmawiać, żeby się... dogadać? Myślę, że ta książka pomoże wielu rodzicom znaleźć wspólny język ze swoją dorastajacą pociechą. Pokaże jak nie powielać błędów, które popełnili nasi rodzice. Mam nadzieję, że zrozumieją jak ważna dla młodego człowieka jest akceptacja i zrozumienie. Cierpliwa obecność i wysłuchanie.
MałeKsiążkoweMole - awatar MałeKsiążkoweMole
Dziecko w świecie trudnych emocji. Jak pomóc mu radzić sobie ze złością, strachem i smutkiem Weronika Jackowska
Weronika Jackowska
Poprzednie pokolenia wychowywane były metodą całkowitego posłuszeństwa i posłuchu. Niewygodne wtedy emocje tłumiono krzykiem, karami, które miały na celu ukształtowanie "silnego dorosłego". Dzisiaj wiemy że większość z nich dawała odwrotne efekty, bo emocje tak naprawdę nie są złe! Są po prostu trudne! Jak pomóc naszemu dziecku aby jego emocje zamiast wielkim polem prawdziwej bitwy stały się mądrym życiowym drogowskazem, który ułatwi i usprawni jego samoregulację? Jako Mama prawie 6 letniego chłopca i jednocześnie autysty podwójnie wiem jak trudne są dzieciece emocje. Każdy rodzic doskonale wie ile chwilami trzeba łez, rozmów, tłumaczeń, przytulasów i cierpliwości by ukoić dziecięcy smutek, złość, czy lęk. Przyznaję, że w naszym przypadku najtrudniejsza jest złość, a ja ... nie radzę sobie z nią najlepiej. Nigdy nie sądziłam, że będzie tak trudno pracować z własnym dzieckiem 🫣. Czuję się chwilami na maxa bezsilna ... i że zawodzę jako Mama 😢. Nie potrafię nawet zadbać o siebie, swoją równowagę co przekłada się na kolejne trudności 🙈. Dzięki współpracy z @wydawnictwo_sensus w łapki wpadła mi ta wspaniała książka autorstwa Weroniki Jackowskiej - psycholożki i psychoterapeutki, która na codzień wspiera dzieci i rodziców w "emocjonalnych zmaganiach" @dziecko_u_psychologa 🫶🏻. Spis treści : I - Świat dziecięcych emocji II - Radzenie sobie z emocjami przez dzieci III - Lęk u dziecka (lęk rozwojowy, lęk separacyjny, adaptacja przedszkolna) IV - Smutek i brak wiary w siebie (m.in. konflikty w rodzinie, choroby czy żałoba) V - Złość i frustracja (agresja, manipulacja, wymuszanie, rozwiązywanie konfliktów itp) Książka jest wypełniona po brzegi prostymi wskazówkami jak sobie radzić w różnych sytuacjach. Bardzo jasno omawia rozwój emocjonalny dziecka. Autorka dzieli się także wieloma gotowymi materiałami i ćwiczeniami dla dziecka i rodziców, oraz bardzo trafnymi i czasem zaskakująco oczywistymi myślami jak np : "Jeśli prosisz dziecko o to samo już setny raz, a ono nadal tego nie robi, to które z Was uczy się wolniej?" Daje do myślenia, prawda?
Karolina Hajdysz - awatar Karolina Hajdysz

Cytaty z książki Usłyszeć na czas

Dodaj cytat z książki Usłyszeć na czas