Zlot

2025-04-23
2025-04-23

Kup Zlot w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zloti

Tam, gdzie majówka splata się z koszmarem

1175 759 113

Oceny książki Zlot

Majówka na wsi, z dala od miasta, w gronie ludzi, których łączy wspólna pasja. Brzmi jak idealny plan na odpoczynek, prawda? A co jeśli ta sielanka okaże się… pułapką?
„Zlot” Daniela Komorowskiego to thriller, który zaczyna się bardzo niewinnie. Grupa osób znających się głównie z internetu – połączonych fascynacją uniwersum Wiedźmina i działalnością pewnego influencera – postanawia spotkać się na wspólnym wyjeździe pod Krakowem. Ma być integracja, dobra zabawa i chwila wytchnienia od codzienności. Jednak szybko okazuje się, że ten weekend zmieni się w coś znacznie mroczniejszego.
Autor świetnie buduje napięcie i atmosferę niepokoju. Choć akcja rozgrywa się na otwartej przestrzeni, czytelnik momentami ma wrażenie klaustrofobii i osaczenia. Z każdą kolejną stroną atmosfera gęstnieje, a między bohaterami zaczynają pojawiać się podejrzenia, konflikty i ukryte emocje. W ekstremalnej sytuacji pękają maski a na powierzchnię wychodzą lęki, dawne urazy i prawdziwe oblicza postaci.
Podobało mi się również to, że historia jest opowiadana z różnych perspektyw. Dzięki temu lepiej poznajemy poszczególnych narratorów i ich motywacje, a sama intryga staje się jeszcze bardziej złożona. W tle pojawiają się też subtelne nawiązania do słowiańskich wierzeń, które dodają historii tajemniczego klimatu.
„Zlot” to mocny, momentami brutalny thriller psychologiczny, który potrafi wciągnąć i trzymać w napięciu do samego końca. To opowieść o tym, jak cienka jest granica między normalnością a koszmarem – i jak szybko może rozpaść się pozornie spokojny świat.
Co ważne finał tej powieści zaskakuje, a styl pisania autora znanego przede wszystkim z historycznej sagi o Mieszku nie traci ani odrobiny lekkości i dynamiki w innym gatunku literackim.
Mimo ,że książka zalicza się raczej do sporych cegiełek lektura jest mocno angażująca i w moim przypadku było to spotkanie bazujące na stwierdzeniu "Jeszcze tylko jeden rozdział ", ponieważ byłam niesamowicie ciekawa co się stanie na kolejnej stronie.
Z największym zainteresowaniem czytałam jednak te fragmenty w których głos zabierają Artur i Gabriel.
Jednym słowem mogę powiedzieć, że to było na­praw­dę coś nietuzinkowego i godnego uwagi.

Lubicie nieoczywiste, pełne tajemnic i słowiańskich motywów historie, w których dla niektórych bohaterów czas się po prostu zatrzymał, a pogańskie rytuały przejęły kontrolę nad życiem?

"Zlot" to właśnie taka powieść, która pokazuje nam jak dawne wierzenia i oddawanie czci poszczególnym bogom i bóstwom słowiańskim, może wpływać na bieżące wydarzenia. To nieszablonowy, pełen przerażających i brutalnych scen, przyprawiający o dreszcze kryminał z elementami thrillera psychologicznego, który wymaga pełnego skupienia. Mnogość bohaterów, ich wzajemne koneksje i powiązania w połączeniu z szybką akcją i częstymi jej zwrotami sprawiają, że trzeba zachować czujność, by się nie pogubić.

Do niewielkiej wsi Borowy pod Krakowem przyjeżdża kilkunastoosobowa grupa ludzi, znajomych z jednej z internetowych grup tematycznych. Pasjonują się "Wiedźminem" i jego przygodami, a ten wypad ma ich zbliżyć do siebie.

Niestety już na samym początku długo planowanej majówki natykają się w lesie na makabryczne znalezisko. Przerażeni i zaszokowani, zmuszeni zostają do zrobienia czegoś, co swymi konsekwencjami całkowicie przerośnie ich siły i emocje..

W tej wiosce dzieją się dziwne rzeczy.. W barbarzyński sposób giną ludzie i to właśnie grupie internetowych przyjaciół przyjdzie mierzyć się z mściwym zabójcą. On nie tylko wierzy, że rytualne mordy oczyszczą Ziemię ze zła, on prowadzi również swoją prywatną wendettę..

Intrygująca, momentami przerażająca i kipiąca emocjami lektura, która z pewnością przeznaczona jest dla czytelników o mocnych nerwach. Opowiedziana z perspektywy kilku bohaterów (w tym mordercy),przez co łatwiej wczuć się w klimat i poznać psychologiczny aspekt ich działania.

Ciekawa i intrygująca historia, mroczna, tajemnicza, oddająca duszy klimat małomiasteczkowej społeczność. Tam nie ma miejsca na nudę, tam strach ma wielkie oczy...

Zerwę plaster od razu: „Zlot” nie był książką dla mnie . Pomysł wyjściowy może nie jest szczególnie nowy, ale liczyłam, że wątek słowiańskiego kultu doda historii rumieńców i mrocznego klimatu. Tymczasem ten element jedynie muska fabułę.

Największym problemem okazała się konstrukcja. Mnóstwo bohaterów i zmienne narracje, które miały dodać historii głębi, często powtarzają te same informacje innymi słowami. Zamiast różnych perspektyw miałam poczucie kręcenia się w kółko. Sceny, które powinny budować napięcie, giną w nadmiarze dialogów i dygresji, przez co fabuła traci tempo i staje się przewidywalna a to ostatnia rzecz, której szukam w kryminale. Przyłapywałam się w trakcie na przewracaniu oczami w stylu "no a teraz pewnie stanie się to" - i niestety tak było.

Tym bardziej szkoda, bo lubię Komorowskiego w jego historycznej odsłonie. Losy Ragnara pochłaniałam z pełnym zaangażowaniem  -  były zwarte, mięsiste i klimatyczne. Przy „Zlocie” miałam wrażenie, jakbym czytała książkę zupełnie innego autora, niestety na minus. Zbyt szkolnie i zbyt prosto, nie będę czarować

Na plus mogę jednak zaliczyć dość zaskakujący finał i myślę, że ta powieść może spodobać się osobom dopiero zaczynającym przygodę z kryminałem ze względu na stosunkowo mało wymagający odbiór na start i kilka widowiskowych scen (bo takie też były).

283 użytkowników ma tytuł Zlot na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Zlot na półkach dodatkowych

Daniel Komorowski
Daniel Komorowski
Od zawsze zainteresowany średniowieczem, ówczesnymi wojami i bitwami. Najbardziej zafascynowali go wikingowie, dzięki czemu powstała ta właśnie książka. Z wykształcenia grafik, który uwielbia filmy i książki historyczne.

Cytaty z książki Zlot