Strażnik Pamięci

Kup Strażnik Pamięci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Strażnik Pamięci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strażnik Pamięci

[współpraca recenzencka]

Książka przypadła mi do gustu swoją pomysłowością i nie typową tematyką. Nie lubię książek, których akcja dzieje się w Polsce, ale to już kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Za mała objętość, jak na tyle wątków fabularnych. Brakowało też czasu, aby przywiązać się i utożsamić z głównym bohaterem. Wydaje mi się też, że powieść nie dostała wystarczająco dużo czasu, aby się rozkręcić. Nie było jakiś bardzo rzucających się w oczy błędów w budowie zdań, czy pisowni. Mniej powtarzania "mężczyzna z warkoczykiem"!

[współpraca recenzencka]

Jest to debiutancka książka Ady i uważam, że jest świetna dlaczego? Mamy tu ciekawą tematykę, a pozycja ta jest bardzo wciągająca. Po pierwszych stronach już przepadłam. Główną postacią jest Arché, chłopak ukończył 17 lat i miał zostać członkiem czarnego kręgu, jednak nie wszystko idzie po myśli tamtejszych kapłanów, oraz Bogów, a chłopak ucieka ze swojej wioski Feroz. Na swojej drodze spotyka przyjaciół, ale za to czeka go kara za ucieczkę, ponieważ Feroz, to odosobniona wioska, o której nie wie nikt poza mieszkańcami w środku bariery. Kiedy ludzie wychodzili, tracili pamięć, jednak nie Arché. Według mnie świetne i zdecydowanie polecam, nawet jeśli ktoś ma zastój czytelniczy, bo książka nie jest długa i nie przynudza. Sama główna postać jest już mega ciekawa, chłopak na początku niepotrafiący się odnaleźć, staje się odważniejszy niż na początku i postawił się swoim bogom, jednak czy wyszło mu to na dobre? Dowiecie się, kiedy przeczytacie to cudo.

"Strażnik pamięci" to bardzo udany debiut Ady Glebko, który wciąga czytelnika już od pierwszych stron. Książka liczy zaledwie 169 stron, a mimo to nie sposób się przy niej nudzić.

Akcja toczy się w Feroz, miejscu, gdzie czas jakby stanął w miejscu. Mieszkańcy żyją tu w harmonii z naturą, wykonując proste prace i czcząc bogów. Jednak ta sielanka okazuje się iluzją. Przekonuje się o tym nasz główny bohater, Arché, w Noc Czarnego Kręgu, gdy poznaje mroczną prawdę. Zmuszony by podjąć decyzję o swojej przyszłości, wyrusza w podróż, poczas której przeszłość i współczesność zaczynają się wzajemnie przenikać.

Autorka pisze lekko i przyjemnie, umiejętnie łącząc elementy przeszłości i teraźniejszości, tworząc przy tym atmosferę niepokoju. Fabuła ciekawa i wciągająca, pełna zwrotów akcji, które nie pozwalają na chwilę wytchnienia. Dialogi są dynamiczne, a świat przedstawiony jest dopracowany i przekonujący. Postacie zostały dobrze nakreślone. Autorka zmusza czytelnika do refleksji, zostawiając go z pytaniem o to, czym naprawdę jest pamięć. To wciągająca lektura, która pozostaje w głowie na długo po zakończeniu. Spędziłam z nią miło czas i z przyjemnością powrócę jeszcze do tego świata.

26 użytkowników ma tytuł Strażnik Pamięci na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Strażnik Pamięci na półkach dodatkowych

Okładka książki Co przemilczała Jaskółka Jelena Malisowa, Katierina Silwanowa
Co przemilczała Jaskółka Jelena Malisowa, Katierina Silwanowa
Okładka książki Wiedźmineczka Rafał Babraj, Giada Carboni, Nadia Gasik, Katarzyna Grzyb, Sebastian Kalemba, Katarzyna Kraińska, Łukasz Ludkowski, Tomasz Matera, Krzysztof Muciak, Jacek Rembis, Alex Sutton, Bartosz Sztybor, Milena Zając, Marcin Zwierzchowski
Okładka książki Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi Yuval Noah Harari, Ricard Zaplana Ruiz

Cytaty z książki Strażnik Pamięci

Dodaj cytat z książki Strażnik Pamięci