Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi

- literatura młodzieżowa
- Niepowstrzymani (tom 3)
- Unstoppable Us, Volume 3: How Enemies Become Friends
- 2025-11-26
- 2025-11-26
- Justyn Hunia
Dlaczego świat wygląda tak, a nie inaczej?
Czy największym wynalazkiem człowieka są pieniądze? Gdzie wymyślono zawołanie „szach-mat”? Co łączy nas z bohaterami dawnych mitów? Odpowiedzi na te i inne pytania kryją się tej książce.
W trzecim tomie swojej bestsellerowej serii Yuval Noah Harari zabiera nas w podróż przez największe starożytne imperia – rzymskie, mongolskie, kartagińskie. Z dystansem i humorem wyjaśnia, jak powstawały nowe miasta, kultury i języki. Opowiada o religiach, podróżach i konfliktach.
Autor "Nexusa" pokazuje historię ludzkości w nowym wymiarze, udowadniając, że doświadczenia naszych przodków zdecydowały o kształcie naszego świata.
Kup Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi w ulubionej księgarni
Oceny książki Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi
55 użytkowników ma tytuł Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi na półkach głównych- Chcę przeczytać 34
- Dla dzieci 2
- Sprezentowane 1
- 7. Audiobook 1
- 1.2026 1
Tagi i tematy do książki Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi
Cytaty z książki Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi
Dodaj cytat z książki Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi
Ciekawie napisana.
Ciekawie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA niech mnie. Czytałam najnowszą książkę z serii jednego z bardziej poczytnych pisarzy popularno-naukowych i miałam dejavu 😳. Bo dopiero co w pierwszym semestrze przerabiałam ze starszakiem, na jego szkolne sprawdziany, kluczowe cywilizacje Europy i Azji. Od Babilonu, Cesarstwa Rzymskiego, po początki Indii i Chin. I co?
I jakie to było genialne! W podręczniku szkolnym zgrabnie opisali najważniejsze kwestie, ale ta książka to jest absolutny game changer, po przeczytaniu którego dopiero wszystkie kropki, połączyły nam się w jedną całość, wiedza usystematyzowała i pojawiło się takie wiecie "aha, to tak to było" 😅.
Nie śmiem twórczości Yuvala Noaha Harari porównywać do szkolnych podręczników, bo to zupełnie inny poziom potraktowania tematów, ale jeśli miałabym Wam polecić książkę, która wesprze edukację Waszych dzieci, w prostych i zrozumiałych słowach zaprosi Was do początków, w których kształtował się świat, na podwalinach którego powstała nasza obecna rzeczywistość. To to jest właśnie TO!
Autor w bardzo ciekawy i wręcz fabularny sposób opowiada o cywilizacjach Babilonu, o tym jaki rosło w siłę Cesarstwo Rzymskie i jak w tym wszystkich rodziło się chrześcijaństwo. Ale to nie tylko lista faktów geopolitycznych. Autor przenosi nas do codzienności zwykłych ludzi tamtych czasów, udowadniając czytelnikom, że tak na prawdę nie różnymi się od siebie. Że to kim jesteśmy, jak się czujemy i co myślimy bywa względne. Że wróg, może stać się przyjacielem, jeśli spróbujemy go zrozumieć.
W moim odczuciu, to przesłanie o różnorodności, która składa się w jedną wyjątkową całość zwaną społeczeństwem, jest w tej książce największą jej siłą. To spojrzenie na czasy starożytności oczami ludzi, którzy w nich żyli i mieszkali.
Genialnie się czytało. Serdecznie Wam polecam 💛.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jakie to było genialne! W podręczniku szkolnym...
Czy zdarza Ci się czytać książkę, która nie kończy się razem z ostatnią stroną? Która zostaje w głowie, prowokuje pytania, uruchamia rozmowy przy stole i zmienia sposób patrzenia na świat? Dla mnie taka właśnie jest seria „Niepowstrzymani”, a najnowszy tom - „Jak wrogowie stają się przyjaciółmi” ponownie to powiedzą.
To opowieść o ludzkości – o relacjach, kulturze, wojnie i pokoju, szacunku, tolerancji i ciekawości drugiego człowieka. O tym, jak od starożytności jedne kultury podbijały drugie, a potem role się odwracały. Ale to nie jest tylko historia wojen i imperiów. To przede wszystkim historia wzajemnych wpływów. O tym, że wszyscy od siebie czerpiemy, nawet z miejsc, które wydają się nam bardzo dalekie. I że różnice wcale nie muszą dzielić, a mogą łączyć i wzbogacać.
To także książka o wielkich zmianach, błędach i poprawkach. O spojrzeniu na decyzje przodków bez prostych ocen. O pytaniu, czy to, co dziś uznajemy za porażkę, kiedyś też było porażką. I czy niektóre dawne zwycięstwa nie okazują się dziś czymś zupełnie odwrotnym.
Dla mnie to również opowieść o wdzięczności za różnorodność świata. Prowadzona jak esej, spokojnie, uważnie, z faktami, które mówią same za siebie. Autor, Yuval Noah Harari, po raz kolejny pokazuje, że historia jest wielowątkowa, nieoczywista i pełna sprzeczności. I że właśnie dlatego warto ją próbować rozumieć.
Zostaję po tej lekturze z jednym mocnym pytaniem: kim będą nasi potomkowie? Czego nauczą się od nas, a co zrobią zupełnie inaczej?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opowieść o ludzkości – o relacjach, kulturze, wojnie...
Uwielbiam serię Yuvala Noaha Harariego Niepowstrzymani za to, jak świetnie opowiada o świecie i jak kompleksowo ukazuje przeszłość, bo opowiedzieć o ewolucji ludzi nie jako jednostek, ale społeczności. Polecałam wam gorąco dwa poprzednie tomy - o tym, jak przejęliśmy władzę nad światem i o tym, dlaczego świat nie jest sprawiedliwy, a teraz dodam do tego tom 3 – Jak wrogowie stali się przyjaciółmi.
Podróż w tej książce zaczyna się mniej więcej 5200 lat temu. A właściwie od pytania, jak to jest, że ludzie potrafią sobie ufać i ze sobą współpracować nie tylko w małych grupach, spokrewnionych czy osobiście znanych osób, ale też w znacznie większej liczbie, także z obcymi. Poruszając się po osi czasu od miasta Uruk, w którym wynaleziono pismo, po postać mongolskiego chana, który 770 lat temu chciał ustalić, w co wszyscy powinni wierzyć, mówi o tym, jak wiara w opowieści przekształciła się we współdziałanie i uformowała ogromne, zróżnicowane społeczności zdolne do współdziałania.
Autor przygląda się dziejom i temu, jak pojawiające się na przestrzeni wieków opowieści scalały społeczności, ale też dzieliły ludzi. Mówi o pozytywach wnoszonych przez wspólne wierzenia, ale też ich roli w formowaniu konfliktów. A przede wszystkim pochyla się nad tym, jak różne są te opowieści i jak kruche bywa czasem zaufanie.
To wspaniała książka dla młodszych i starszych czytelników, którzy szukają odpowiedzi na pytania o to, jak ukształtowała się nasza rzeczywistość, jak to, co kiedyś, wpłynęło na współczesny obraz świata. To doskonały przykład publikacji popularnonaukowej, której odbiorcy mogą mieć lat kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt. Moc wiedzy podanej w sposób przystępny i odpowiednio skondensowany, a jednocześnie ukazanej w możliwie szerokim kontekście.
Harari pisze ze swadą, bez zadęcia, dopasowując przekaz do możliwości przeciętnego odbiorcy. Korzysta ze zrozumiałych porównań i szuka dla faktów naukowych punktów odniesienia osadzonych we współczesności młodzieży. Jednocześnie unika infantylizacji języka i wypowiedzi. Ta książka jest jak drzwi do wiedzy niedostępnej w szkole, otwierające przed czytelnikiem szerokie horyzonty. Autor pokazuje, że wiedza o przeszłości, także tej zamierzchłej, jest nie tylko ciekawa, ale i przydatna. Dawne mechanizmy są bowiem wciąż w użyciu i odzywają się w nas, mimo że jesteśmy ich nieświadomi.
Choć z oczami zwróconymi ku przeszłości, Harari opowiada też o tym, co tu i teraz, zmusza do stawiania pytań o to, w co wierzymy obecnie, jak bardzo niezgoda co do tego, w co wierzymy, jest zarzewiem wszystkich konfliktów i o to, czy wszystkie opowieści są warte podtrzymywania. Doskonale uzmysławia, że pewnym rodzajem opowieści są choćby pieniądze i cały współczesny system handlowy opiera się na wierze w ich wartość. Harari nie ocenia żadnej opowieści, nie wartościuje ich, także tych dotyczących wiary, za to zostawia z pytaniem o to, czy możliwe jest ustalenie, w co wierzyć należy, a co jest całkowicie zmyślone.
Nie brak w tej książce nienachalnego humoru i swobody w prowadzeniu naukowego wywodu, któremu znacznie bliżej jest do fascynującej opowieści, którą można by snuć przy ognisku. To książka, która rozbudza ciekawość świata, kipi od informacji, a jednocześnie pozwala na przyjemne spędzenie czasu przy lekturze. Yuval Harari nie tylko świetnie pisze, gdy kieruje swoje słowa do dorosłego odbiorcy. Okazuje się, że równie dobrze radzi sobie z inspirowaniem znacznie młodszych odbiorców. Jakość publikacji gwarantują też świetne ilustracje Ricarda Zaplany Ruiza. I pozostaje mieć nadzieję, że Harari będzie cykl kontynuował.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to👬🏼👣
🏘️🏚️
Chętnie sięgam po kolejne tomy tej serii, ponieważ jest ona ciekawie napisana. Myślę, że młodsi czytelnicy tym bardziej docenią przystępny język i formę. Całości dopełniają piękne, brawne ilustracje, które pobudzają wyobraźnię.
Tym razem autor skupia się na władzy, wojnach i konfliktach, pokazując, jak wygodny dla wszystkich jest podział na ,,dobrych i złych", który często jest uproszczeniem, mającym niewiele wspólnego z prawdą. Opowiada o imperiach, ich powstaniach i upadkach.
Polecam, zwłaszcza ciekawym świata, młodym czytelnikom!
🧭🗺️
[współpraca reklamowa z @wydawnictwoliterackie]
👬🏼👣
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Niepowstrzymani 3. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi" to kolejny tom serii, której autor w przystępny sposób przybliża czytelnikom dzieje ludzkości.
Poprzednie części stanowiły rozważania nad tym, jak ludziom udało się przejąć władzę nad światem, co stanowi ich największą siłę oraz jak to możliwe, że nasze standardy życia tak bardzo się od siebie różnią....
"Niepowstrzymani. Jak wrogowie stają się przyjaciółmi" to kolejna część serii książek dla starszych dzieci, która w wyjątkowo przystępny, a jednocześnie ambitny sposób podejmuje tematy z pogranicza historii, ekonomii i religii. To lektura, która pokazuje młodemu czytelnikowi, że świat, w którym żyjemy, nie wziął się znikąd – jest wynikiem decyzji, konfliktów i idei, które przez wieki kształtowały ludzkość.
Książka w fantastyczny sposób wyjaśnia, czym są podboje i dlaczego ludzie od zawsze dążyli do rozszerzania swoich wpływów. Autor tłumaczy, skąd wzięły się pieniądze, po co je wymyślono i jak zmieniły relacje między ludźmi. Szczególnie wartościowe jest poruszenie tematu wojen na tle religijnym – z dużą uważnością, bez oceniania, za to z naciskiem na zrozumienie przyczyn i mechanizmów, które do nich prowadziły. To ogromny atut książki, bo uczy myślenia przyczynowo-skutkowego, a nie prostych, czarno-białych ocen.
„Niepowstrzymani” to prawdziwa skarbnica wiedzy, napisana z wyczuciem i polotem. Treść została skonstruowana tak, aby była jak najbardziej zrozumiała dla młodego odbiorcy – język jest klarowny, przykłady trafne, a narracja dynamiczna. Nie ma tu poczucia szkolnego wykładu; zamiast tego czytelnik ma wrażenie, że ktoś opowiada mu fascynującą historię świata.
Na uwagę zasługuje również szata graficzna. Niewielka ilość ilustracji nie przytłacza, ale subtelnie urozmaica treść i pomaga zatrzymać uwagę czytelnika. Dzięki temu książka pozostaje lekka w odbiorze, mimo poważnych tematów, które porusza.
To idealna propozycja dla starszych dzieci, które zaczynają zadawać pytania o świat, historię i sens wydarzeń, o których słyszą w mediach czy szkole.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitny naukowiec i autor międzynarodowych bestsellerów - Yuval Noah Harari, powraca z trzecią odsłoną cyklu „Niepowstrzymani” - serii, skierowanej do młodszych nastolatków. I po raz kolejny udowadnia, że 50 milionów sprzedanych książek w 65 krajach, to nie przypadek!
Jeśli masz dziecko w wieku 9-15 lat, nie możesz przegapić tego tytułu! Jak żaden inny, otwiera oczy, pomaga zrozumieć świat, wzajemne zależności między ludźmi i to, jak historia kształtuje nasze życie.
Jakże prosty byłby świat, gdyby był podzielony na wygodne szufladki. Przykładowo - urodziłeś się w szufladce A, więc myślisz dokładnie to samo, co inni z Twojej szufladki, wierzysz w tych samych bogów, mówisz tym samym językiem i mieszkasz w tym samym, co oni miejscu. Podobnie byłoby z ludźmi urodzonymi w szufladce B, itd.
Ale rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, a historia ma to do siebie, że jest bardzo skomplikowana. Harari, w niezwykle przystępny, fascynujący sposób pokazuje dzieciom, jak ZMIANA i RÓŻNICA kształtowały przez wieki granice państw, języki, którymi ludzie się posługiwali, ich wierzenia, a nawet spożywane jedzenie. I jak wiele my, współcześni ludzie, zawdzięczamy ludziom, którzy kiedyś mieszkali w obcych nam krajach.
Biorąc za punkt wyjścia starożytną Kartaginę, największe i najbogatsze wówczas miasto na świecie, autor przeprowadza dzieci przez motywy, jakie kierowały ludźmi, którzy wyprawiali się w dalekie podróże i pokazuje wielkie targi, na których można było kupić właściwie wszystko. Opowiada czytelnikom o powstaniu pieniądza (najsprytniejszy wynalazek w dziejach). Uświadamia, że konflikty zbrojne, wprawdzie polegały na toczeniu bitew i zabijaniu, ale były też okazją do podpatrywania zwyczajów, osiągnięć, a nawet rozrywki wrogiej strony. Pokazuje też, w jaki sposób w poszczególnych regionach pojawiały się i znikały kolejne religie, w tym chrześcijanizm.
Ta książka jest po prostu wybitna! Polecam gorąco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli masz dziecko w wieku 9-15 lat, nie możesz przegapić tego tytułu! Jak żaden inny, otwiera oczy,...
Trzeci tom sagi Harari bierze nas w podróż po upadłych imperiach, które w swoim czasie rządziły w swojej części świata. Mamy tutaj do czynienia z imperium rzymskim czy mongolskim, a także z ich bohaterami Gilgameszem, królem Midasem i wieloma innymi.
Książka w bardzo przystępny sposób, bo skierowany do młodszego czytelnika, pokazuje jak istotne i nieuniknione jest przenikanie kultur i zacieranie się granic pomiędzy nami, i innymi stanowiącymi przykład obcości. Granice są umowne i istnieją tylko w naszej głowie, a kolejne imperia i ich możliwości prowadzące do upadku to uwidaczniają. Historia pieniądza, merkantylnych zasad, które rozwijały się w świecie to kolejny przykład na prezentację międzyludzkich relacji leżących u podłoża zachodzących zmian i wpływających na warunki w których żyjemy.
Lektura, chociaż skierowana do dzieci, pozwala dorosłym przenieść się do czasów starożytnych i przeżyć tę przygodę po raz kolejny. Słowo pisane i umiejętność przekazywania historii zaklętych w ludzkiej przestrzeni kulturowej to nadal najmocniejsza waluta, którą posługuje się człowiek. A Harari świetnie tego dowodzi i pokazuje, że warto zgłębiać podstawy ludzkiego doświadczenia.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Literackim
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w bardzo przystępny sposób, bo skierowany do młodszego czytelnika, pokazuje jak istotne i nieuniknione jest...
Podział na swoich i obcych jest naprawdę wygodny. Jasno wyznacza granice, oddziela tych „lepszych” od tych „gorszych”, ukierunkowuje myślenie i podbudowuje ego. Ma się świetnie od zarania dziejów. Kiedyś podyktowany był strachem przed tym, co nieznane i odległe. Czym jest obecnie? Czyżby nadal podjudzany tym pierwotnym lękiem, który różne środowiska wykorzystują by utrzymywać ten podziały także w globalnym społeczeństwie…
O tym, jak trudne jest określenie kto jest „nasz”, a kto „obcy”, że nie definiuje tego, ani miejsce zamieszkania, ani język, którym się posługujemy, ani religia, którą wyznajemy, że nie ma granic, których nie można przekroczyć, opowiada Yuval Noah Harari w trzeciej części genialnych „Niepowstrzymanych”. Snując opowieść o wielkich starożytnych imperiach i toczonych przez nie wojnach porusza wiele ważnych kwestii związanych z przynależnością, z wędrówką ludów, z przenikaniem się kultur i ich wzajemnym wpływaniu na siebie.
Operuje opowieściami o dawnych bohaterach i władcach, ale też tworzy fikcyjne postaci i poprzez ich losy, dialogi i przemyślenia zmusza do podobnych refleksji czytelnika. Pokazuje, jak pieniądze zmieniły świat, jak wpłynęły na zmniejszenie podziału na swoich i obcych; jak wszyscy wzajemnie na siebie wpływają, jak kultury, języki i religijnie się przenikają i tworzą nowe podwaliny dla kolejnych pokoleń; że w świecie nic nie jest czarne lub białe i nie ma w nim prostych odpowiedzi nawet na z pozoru łatwe pytania.
Spoglądając na treść „Niepowstrzymanych. Jak wrogowie zostają przyjaciółmi” w szerszym kontekście należy uznać, że jest to książka o relacjach międzyludzkich, ukierunkowana na empatię, otwartość i tolerancję. Głęboka, filozoficzna i zmuszająca do myślenia, do spojrzenia na siebie, swoje otoczenie i poglądy z dystansu. Momentami może uwierać co niektórych poprzez swoją wyrazistość i dosłowność w mówieniu, np. o religii. Ale warto pamiętać, że czasami te najbardziej niewygodne pytania i tezy w największym stopniu mobilizują do refleksji.
To książka zdecydowanie nie tylko dla dzieci i młodzieży, ale też i dorosłych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanką „Niepowstrzymanych” i zawsze z wielką radością otwieram kolejny tom. Oczywiście, największe wrażenie zrobił na mnie pierwszy tom o praludziach, homo sapiens i świecie sprzed milionów lat. Trzeci tom skupia się na historii wojen z czasów starożytnych - mamy tu podboje starożytnych krain jak Kartagina i Efez, za pośrednictwem fikcyjnych bohaterów autor opowiada o wymieszaniu kultur na przestrzeni wieków i powolnym znikaniu granic między starożytnymi cywilizacjami. Autor w prosty sposób stara się odpowiedzieć na pytanie, czy faktycznie granice sprawiają, że ludzie różnią się między sobą? Ciekawe były tu dla mnie wplecione historie Gilgamesza czy cesarzy Rzymskich, wyjaśnienie potęgi pieniądza i mechanizmu rynkowego. Cudowne są ilustracje, bardzo fajna oś historii czasu. Książka w dużej mierze skierowana jest do najmłodszych, ale ja zawsze bardzo chętnie łaszę się na kolejne tomy „Niepowstrzymanych”, bo czytanie ich sprawia mi olbrzymią frajdę. No i jak pięknie pachną te książki!! To jakaś masakra XD Oczywiście nie obyło się bez tezy, powtarzanej jak mantra w kolejnych tomach, iż „umiejętność snucia opowieści daje nam, ludziom, ogromną przewagę nad wszystkimi innymi zwierzętami”.
Jestem fanką „Niepowstrzymanych” i zawsze z wielką radością otwieram kolejny tom. Oczywiście, największe wrażenie zrobił na mnie pierwszy tom o praludziach, homo sapiens i świecie sprzed milionów lat. Trzeci tom skupia się na historii wojen z czasów starożytnych - mamy tu podboje starożytnych krain jak Kartagina i Efez, za pośrednictwem fikcyjnych bohaterów autor opowiada o...