Poznaj robala

Okładka książki Poznaj robala autora Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik, 9788328736399
Okładka książki Poznaj robala
Magda MieśnikPiotr Mieśnik Wydawnictwo: Magiczne popularnonaukowa dziecięca
48 str. 48 min.
popularnonaukowa dziecięca
2025-03-12
2025-03-12
48 min.

Kup Poznaj robala w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poznaj robala

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poznaj robala

Jest to zabawna i edukacyjna książka, która odkrywa fascynujący świat robaków.

Jest to zabawna i edukacyjna książka, która odkrywa fascynujący świat robaków.

Kto z Was boi się robaków? Przyznajcie się bez bicia! Jedne potrafią przerazić, inne obrzydzić, a są i takie, które – o dziwo – mogą zachwycić!

Przed Wami siedemnaście starannie wyselekcjonowanych gatunków – od wampirycznych wszy, przez gigantyczne australijskie mrówki i najgroźniejszego pająka z naszego kraju, aż po te, które mogą mieszkać tuż obok Was, jak choćby rybik (który z rybą ma tyle wspólnego co nietoperz z nietoperką) czy wtyk amerykański, znany z tego, że potrafi naprawdę solidnie… nasmrodzić!

Książka napisana z perspektywy owadów (tak, to one opowiadają!) pokaże młodym czytelnikom, gdzie takie stwory żyją, co robią, gdy wyczują strach (np. wspomniany już wtyk) i jakie mogą stanowić zagrożenie. Kleszcz chętnie podzieli się swoją „czarną listą”, a szczurza pchła pochwali się, że jednym susem potrafi skoczyć na 50 cm. Prawdziwa mistrzyni olimpijska!

To książka dla odważnych – ale i dla tych, którzy mają odrobinę dystansu, nie boją się robaków (albo chociaż udają, że się nie boją) i chcą stanąć oko w oko z tym fascynującym światem miniaturowych potworów.

Wydawnictwo Magiczne ma w swoim katalogu interesujące książki na różne tematy w tym także przyrodnicze. Bardzo ciekawym wydaniem, które ostatnio się ukazało jest książka „Poznaj robala” przedstawiająca ciekawostki o robakach. Czytelnicy mają okazję poznać wija, który może mieć nawet 284 nogi, długą skolopendrę, owada przypominającego kreta i mrówkę zwanego buldogiem, niebezpiecznego kleszcza, ogromną dżdżownicę, mrówkę, wesz, a także pluskwę. To gatunki, które ludzie zwykle omijają szerokim łukiem, ale nie przyrodnicy badający ich cechy charakterystyczne. W niektórych regionach świata spożywa się robaki, gdyż są bogate w białko i tańsze od mięsa! Autorzy książki Borys, Magda i Piotr Mieśnik przedstawiają dzieciom najważniejsze informacje na temat tych specyficznych zwierząt.

19 użytkowników ma tytuł Poznaj robala na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Poznaj robala na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poznaj robala

Okładka książki Wszystkie nasze strrrachy! Bajki wspierające Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik, Paulina Nachman
Okładka książki Poznaj zwierzaka słodziaka Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Poznaj zwierzaka słodziaka Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Noski. Tak ćpają polskie dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Noski. Tak ćpają polskie dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Kwaśne jabłka. O przemocy wobec dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Kwaśne jabłka. O przemocy wobec dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Poprawione. Jak operacje plastyczne zmieniają Polaków Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Śmierć all-inclusive. Jak Polacy umierają na wakacjach Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Jesionka dla trupa Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Jesionka dla trupa Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik

Cytaty z książki Poznaj robala

Dodaj cytat z książki Poznaj robala