Sekret terapeutki

- Mroczna strona
- 2025-04-09
- 2025-04-09
Nina Mars - ceniona psychoterapeutka specjalizująca się w kryzysach związków w ciągu jednego dnia traci wszystko. Zdrowie, szczęśliwą rodzinę, karierę, reputację. Po brutalnym ataku w jej gabinecie media nie zostawiają na niej suchej nitki, bo okazuje się, że ta, która miała ratować małżeństwa, romansowała z mężem pacjentki.
Gdy w domu Marsów pojawia się tajemnicza Zuza, Nina zaczyna wreszcie wychodzić z pokoju, a do domu, który wydawał się martwy, powoli wraca życie. Wiktor, mąż Niny, też jest wdzięczny młodej kobiecie, która ma dobry wpływ na ich rodzinę. Nie ufa jej tylko córka Wiktora i Niny, osiemnastoletnia Aleksandra.
Joanna Sądnicka, policjantka tuż przed emeryturą, dobrze pamięta sprawę sprzed niemal dwudziestu lat, w rozwiązaniu której pomagała jej Nina. Wspomnienia te odżywają, gdy w okolicy wybucha kolejny pożar. Ogień zdaje się kroczyć w ślad za Zuzą. Tyle że Zuza… nigdy nie istniała naprawdę.
Kobieta, którą Nina i Wiktor wpuścili pod swój dach, szuka rozwiązania zagadki z przeszłości, nie zdając sobie sprawy, że ona sama jest do niej kluczem.
Kup Sekret terapeutki w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Sekret terapeutki
Gdy próg domu przekroczy bestia od nieszczęść…
„Podobno wszyscy nosimy w sobie zalążek śmierci”.
Cóż może być w życiu gorszego, bardziej nieprzyjemnego i budzącego codzienny lęk i frustracje niż skrywanie przez lata tajemnic, o których wie się, że ich odkrycie przez najbliższych zmieni bieg losu? Każdy ma inny, mniej lub bardziej wstydliwy sekret, ale niezależnie od jego kalibru chce pilnie go strzec, by nie ujrzał światła dziennego. Co mają do ukrycia bohaterowie najnowszego thrillera Grety Drawskiej?
Nina Mars jest cenioną terapeutką. Specjalizuje się w problemach małżeńskich i pary w kryzysie pchają się do niej drzwiami i oknami. Ma tak zajęty terminarz, że brakuje jej czasu na życie prywatne. Do czasu. Podczas pewnej sesji do jej gabinetu wpada pacjentka i atakuje ją nożem, zadając liczne i prawie śmiertelne rany, a następnie popełnia samobójstwo. Okazało się, że słynna terapeutka miała romans z jej mężem. Fala oburzenia i hejtu przetoczyła się przez cały kraj. Natychmiast została zepchnięta z piedestału. Ucierpiała na tym też i jej najbliższa rodzina: mąż i córka. Nina po wyjściu ze szpitala zaszywa się w swojej sypialni i nie chce widzieć nikogo, nie rozmawia nawet z bliskimi, zostawiając ich swojemu losowi. Pewnego dnia na progu ich domu zjawia się Zuza – kobieta od sprzątania. Kim jest? Dlaczego tak bardzo zależało jej na kontakcie z odizolowaną Niną i jej rodziną? Dlaczego Zuza miewa nocne koszmary, w których występuje ogień i niemowlęce kwilenie?
„Wszyscy mamy coś do ukrycia, bo wszyscy projektujemy i osądzamy innych. Jesteśmy wybiórczymi daltonistami. To, co dla mnie świeci na czerwono, dla innych jest szare i odwrotnie”.
Mam problem z oceną tej książki. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Grety Drawskiej, ale nie zaiskrzyło. Początkowo nie umiałam się w pełni wciągnąć w przedstawioną historię. Wydawała się jedną z wielu: przewidywalna i schematyczna, jednak po pewnym czasie było ciut lepiej i żwawiej, a tajemnice bohaterów na tyle mnie zaangażowały, że przestałam odpływać myślami do zwykłych obowiązków. Jednak mimo wszystko czytałam bez znanego wszystkim molom książkowym zacięcia, by jak najszybciej dojść do sedna intrygi i poznać całą prawdę. Jestem w miarę zadowolona z lektury, ale czuję niedosyt. Czym jest spowodowany? Przede wszystkim kreacja bohaterów nie jest aż tak dogłębna i poruszająca, jak bym sobie tego życzyła. Uwielbiam w thrillerach psychologicznych wgryzać się w wątki obyczajowe i poznawać bohaterów od podszewki. Od dobrej i złej strony. Tu w tej kwestii nic mnie nie zdołało zaskoczyć, wszystkie zachowania były mi dobrze znane z innych tego typu powieści. Kolejny zarzut to nierówne tempo i finał. Po długo rozwijającej się intrydze samo zakończenie przyszło zbyt szybko i było przedstawione pobieżnie. Niektóre opisy były zbyt rozwlekłe, przez co lektura traciła impet, i właśnie epilog, który miał być kulminacją całej historii i odpalić petardę, wyszedł dość miałko i czytałam bez większych emocji. Samą książkę zamykałam raczej z lekkim rozczarowaniem. Potencjał był, ale cóż z tego.
„Sekret terapeutki” to dobry thriller, ale nie rewelacyjny. Nie zakochałam się w twórczości Grety Drawskiej. Lektura nie wbiła mnie w fotel i nie pozbawiła tchu. Nie zostanie na długo w mojej pamięci. Czytałam już znacznie ciekawsze intrygi zakończone prawdziwymi fajerwerkami.
Anna Szulist
Oceny książki Sekret terapeutki
227 użytkowników ma tytuł Sekret terapeutki na półkach głównych- Przeczytane 136
- 2025 18
- Przeczytane 2025 3
- Sensacja 2
- Literatura polska 2
- Czytnik 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekret terapeutki
Autorka dobrze buduje napięcie, a psychologiczne aspekty fabuły są wiarygodne i mocno osadzone w emocjach bohaterów. To opowieść o tym, jak bardzo może nas zmienić strata i jak łatwo wpuścić do swojego życia kogoś, kto niekoniecznie jest tym, za kogo się podaje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNina Mars, znana terapeutka par, została zaatakowana w swoim gabinecie, a oprócz problemów ze zdrowiem została jej po zdarzeniu opinia złodziejki cudzych mężów. Jej długo budowany wizerunek runął. To rzuciło cień również na jej życie rodzinne. Zarówno mąż, jak i córka, przyzwyczaili się już, że Nina woli nie opuszczać swojego pokoju i wylewa frustracje na wszystkich, włącznie z zatrudnionymi rehabilitantami. Kiedy więc zjawia się w ich domu nowa pomoc, Zuza, wszyscy są zdziwieni, że Nina postanawia nie tylko opuścić w końcu swój pokój, ale że nawiązuje bezpośredni kontakt z dziewczyną.
Czyżby kryzys minął?
Autorka zaserwowała nam wielowarstwowy thriller psychologiczny z wątkiem kryminalnym, gdzie poznajemy historię zarówno „teraz”, jak i „kiedyś”, podążając za opowieściami kilku narratorów. To daje dobry obraz całości. Bohaterowie świetnie kłamią, wątki w końcu się ze sobą łączą, a każda kolejna strona wywołuje mały dreszczyk emocji. Podobała mi się, jest w moim guście.
Nina Mars, znana terapeutka par, została zaatakowana w swoim gabinecie, a oprócz problemów ze zdrowiem została jej po zdarzeniu opinia złodziejki cudzych mężów. Jej długo budowany wizerunek runął. To rzuciło cień również na jej życie rodzinne. Zarówno mąż, jak i córka, przyzwyczaili się już, że Nina woli nie opuszczać swojego pokoju i wylewa frustracje na wszystkich,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki ze współprac bywają czasem wielką niewiadomą, gdyż czytając tylko okładkowy opis a nie robiąc testu pierwszych zdań, można różnie trafić. Po tym co ostatnio przeczytałam wnioskuje, że mam coraz lepszego nosa do powieści nieznanych jeszcze mi autorek.
Co takiego jest w najnowszej historii Grety Drawskiej? Jaka tu jest zawarta intryga? Czym przyciąga czytelnika oraz w jaki sposób?
Sekret terapeutki to książka opowiedziana przez trzy najważniejsze postacie:
Aleksandrę - nastolatkę, która próbuje uporać się z typowymi problemami a także i nietypowymi dla jej wieku,
Wiktora - jej ojca oraz męża tytułowej terapeutki, który stara się trzymać rodzinę w kupie, mimo wielu problemów związanych ze zdrowiem żony po nieszczęśliwym wydarzeniu w poprzednim roku.
Zuzę - która znanym sobie sposobem ma wpływ na życie rodziny Marsów, głównie Niny. Jakim? I o co jej tak naprawdę chodzi?
W ten sposób czytelnik poznaje nastawienie bohaterów do tego co wydarzyło się w ich życiu oraz motywy ich działania. A są one niejednoznaczne. Zwłaszcza Zuzy, do której Ola od początku nie jest przekonana.
Sekret terapeutki to realny obraz rodziny doświadczonej przez tragedię spowodowaną przez romans. Zagubiony w rzeczywistości mężczyzna, hejtowana nastolatka trwają w maraźmie, który przerywa energiczna pomoc domowa. Po tym jak matka i żona wychodzi z kokonu nicości, życie rodziny wychodzi w miarę na prostą.
Ale czy na pewno? Jaki wpływ ma na to kolejny dziwny pożar? Jakie tajemnice wyjdą na jaw? I kim tak naprawdę jest Zuza?
Greta Drawska w Sekrecie Terapeutki kreśli niecodzienne losy bohaterów, których życie jest jedną wielką tajemnicą. Zwłaszcza tytułowej bohaterki ale i nie tylko. Cała historia trzyma w napięciu do końca, co powoduje, że nie można oderwać się od powieści. Tajemnice oraz retrospekcje bohaterów wiele wyjaśniają nam czytelnikom i co najważniejsze tej najbardziej zainteresowanej osobie na samym końcu. Cóż za genialny nieprzewidywalny splot twist. Rewelka.
Fabularny trick, tajemniczy klimat oraz lekki styl to całkiem fajny pomysł na nietuzinkową historię. Coś czuje, że to nie będzie jedyna książka Grety Drawskiej, która wyjątkowo mi podpasowała. Ten psychologiczny thriller to zaledwie początek mojej przygody z twórczością pisarki.
Jeśli także lubicie ten rodzaj książek polecam serdecznie.
W skali od 1 do 6 oceniam na 5.
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Sztukater.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo takiego jest w najnowszej historii Grety Drawskiej? Jaka tu jest zawarta intryga? Czym przyciąga czytelnika...
„Sekret terapeutki” to powieść, która łączy głęboką analizę relacji międzyludzkich z napięciem charakterystycznym dla thrillerów psychologicznych. Główna bohaterka, terapeutka, zmaga się z własnymi demonami, jednocześnie pomagając innym w ich problemach. W miarę jak odkrywa tajemnice swoich pacjentów, zaczyna dostrzegać, że niektóre z nich mogą być związane z jej własną przeszłością. Książka porusza tematy zaufania, manipulacji i granic między profesjonalizmem a osobistymi emocjami. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIrytująca, infantylna i bez pomysłu na fabułę. PS. Kto to jest „dziekana”?
Irytująca, infantylna i bez pomysłu na fabułę. PS. Kto to jest „dziekana”?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałam żadnych oczekiwań co do tej powieści aczkolwiek po przeczytaniu opisu z tyłu książki moje wyobrażenie co do treści było zupełnie inne. A zatem niezwykle miło się zaskoczyłam brakiem przewidywalności. Powieść ma świetny psychologiczny klimat a stopniowe odkrywanie warstw psychiki bohaterów i powiązanych ze sobą wydarzeń z przeszłości sprawia, że czytelnik jest ciekawy co wydarzy się dalej. Jest to opowieść o traumie, tajemnicy i relacjach. Opowieść z naprawdę dużym potencjałem, ale… Niestety w moim odczuciu cała historia bardzo powoli się rozkręca a tak naprawdę punkt kulminacyjny i „efekt wow” zaczyna się mniej więcej 100 stron przed końcem książki. Na dużą pochwałę zasługuje świetnie zbudowana atmosfera jednak całość, choć intrygująca to pozbawiona impetu. Fabuła ukazywana jest wielowątkowo i z perspektywy wielu bohaterów co niestety dla mnie jest minusem. Na zakończenie Autorka zaserwowała nam niezły plot twist a ja jestem ogromną fanką tego typu zabiegów w powieściach. W moim odczuciu finał nie był oczywisty co jest dużym plusem.
Styl pisania Drawskiej jest lekki a zarazem bogaty w emocje. Moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki ale myślę, że nie ostatnie.
Nie miałam żadnych oczekiwań co do tej powieści aczkolwiek po przeczytaniu opisu z tyłu książki moje wyobrażenie co do treści było zupełnie inne. A zatem niezwykle miło się zaskoczyłam brakiem przewidywalności. Powieść ma świetny psychologiczny klimat a stopniowe odkrywanie warstw psychiki bohaterów i powiązanych ze sobą wydarzeń z przeszłości sprawia, że czytelnik jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#books_consumption_2025: 045
Pierwsze moje spotkanie z twórczością Grety Drawskiej. Czy ostatnie? Nie wydaje mi się, acz po „Sekrecie terapeutki” kolejne będą raczej dosyć „ostrożne”. Ten tytuł, to zasadniczo bardziej grzebanie w ludzkiej psychice osadzone w ramach kryminalnej historii. Tyle, że owa kryminalna nuta jest tutaj bardzo mało widoczna i jest jedynie tłem do przedstawiania najróżniejszych emocji postaci. Jest Nina Mars, której kariera psychoterapeutki legła w gruzach przez kilkudziesięciosekundowe, ewentualnie kilkuminutowe wydarzenia, który miały miejsce w jej gabinecie psychologicznym. Jest Kinga, Zuza, jakie są ich historie, jak (i o ile w ogóle) splatają się z Niną, jej mężem i córką. Jest sporo o strachu, o byciu tą „parszywą owcą” dla rówieśników ze szkoły, czy „dorosłą parszywą owcą” dla świata ludzi dorosłych, o zdradzie, o traumach i ich wpływie na życie.
Jest jeszcze trochę przeskoków odnośnie linii czasowej wydarzeń, a P.T. Autorka nie ułatwia i nie pomaga w zgadywance „kto jest kim”. Dlatego też to nie jest lektura na przerywane epizody pt. „kilka stron w kolejce do kasy”, gdyż wtedy odnosi się wrażenie chaosu. Książka ciekawa owszem, choć początkowo właśnie ten pozorny chaos mnie trochę męczył. Dlaczego piszę o pozornym chaosie? Cóż. Po ostatniej stronie zaczyna się mieć inne wrażenie. Może będziecie mieli podobne, może nie.
Dla mnie 6/10.
#books_consumption_2025: 045
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze moje spotkanie z twórczością Grety Drawskiej. Czy ostatnie? Nie wydaje mi się, acz po „Sekrecie terapeutki” kolejne będą raczej dosyć „ostrożne”. Ten tytuł, to zasadniczo bardziej grzebanie w ludzkiej psychice osadzone w ramach kryminalnej historii. Tyle, że owa kryminalna nuta jest tutaj bardzo mało widoczna i jest jedynie tłem do...
„Sekret terapeutki” najnowsza książka autorstwa Grety Drawskiej to mocny thriller, który akurat mnie nie uwiódł od pierwszych stron, ale jednak…
Główną bohaterką jest Nina Mars, ceniona psychoterapeutka. Pewnego dnia Nina wdaje się w romans z mężem swojej pacjentki, która gdy się o tym dowiedziała brutalnie ją atakuje. Rozpętuje się medialna burza. Cała ta sytuacja sprawia, że Nina traci zdrowie, szczęśliwą rodzinę i zawodową reputację przez co zapada się w sobie, zamyka przed światem, wpada w apatię. Gdy w domu Marsów pojawia się Zuza, Nina zaczyna odżywać - wychodzi z pokoju, który do tej pory był całym jej światem, a do domu pogrążonego w emocjonalnym mroku, powoli wraca życie.
Jednak nie wszyscy cieszą się z pobytu w domu Zuzy. !8-letnia córka Niny i Wiktora nie ufa jej i zadaje sobie cały czas pytanie – kim jest Zuza i po co pojawiła się w ich życiu.
To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. I choć, tak jak napisałem wcześniej, nie od pierwszych stron ta historia mnie urzekła, to muszę przyznać, że zagłębiając się w nią, odczuwałem coraz większy dreszczyk emocji doprawiony szczyptą zaciekawienia. Być może sprawili to bohaterowie – bardzo wyraziści i niejednoznaczni świetnie kłamiący i manipulujący, a być może narracja z perspektywy kilku osób. Autorka stworzyła wyśmienitą opowieść utkaną z manipulacji, kłamstw i niedopowiedzeń. Tutaj wszystko ma swoje miejsce i cel – dopracowane do perfekcji omamia, ale na szczęście finalnie splata w spójną całość i… zaskakuje zakończeniem.
Jeżeli chcesz dać się wywieść na czytelnicze manowce, to jest to książka dla Ciebie. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką jest Nina Mars, ceniona psychoterapeutka. Pewnego dnia Nina wdaje się w romans z mężem swojej pacjentki, która gdy się o tym dowiedziała brutalnie ją atakuje. Rozpętuje się medialna burza. Cała ta sytuacja...
W świecie, gdzie reputacja jest wszystkim, a zaufanie buduje się latami, wystarczy jedna chwila, by runęło wszystko. To właśnie spotyka Ninę Mars, uznaną psychoterapeutkę specjalizującą się w kryzysach małżeńskich, której życie wali się w gruzy w ciągu zaledwie jednego dnia. Brutalny atak w jej gabinecie oraz obnażony romans z mężem pacjentki sprawiają, że media nie zostawiają na niej suchej nitki, a szczęśliwa rodzina, zdrowie i kariera stają się jedynie wspomnieniem.
W ten mroczny obraz, gdzie dom Marsów zdaje się być pozbawiony życia, wkracza tajemnicza Zuza. Jej pojawienie się działa jak katalizator – Nina powoli wychodzi z izolacji, a do pozornie martwego domu wraca oddech. Wiktor, mąż Niny, również wydaje się wdzięczny młodej kobiecie za jej pozytywny wpływ na rodzinę. Jedyną osobą, która nie ufa Zuzie, jest osiemnastoletnia Aleksandra, córka Niny i Wiktora.
Gdy w okolicy wybucha seria pożarów, odżywają wspomnienia Joanny Sądnickiej, policjantki tuż przed emeryturą, która niemal dwadzieścia lat wcześniej współpracowała z Niną przy podobnej sprawie. Związek między pożarami a Zuzą staje się coraz bardziej oczywisty, prowadząc do zdumiewającego odkrycia - Zuza nigdy nie istniała. To właśnie ten moment stanowi punkt zwrotny, który wywraca całą narrację do góry nogami i zmusza do ponownego przemyślenia wszystkiego, co wydawało się pewne.
Kobieta, którą Nina i Wiktor wpuścili pod swój dach, okazuje się szukać rozwiązania zagadki z przeszłości, nieświadoma, że sama jest do niej kluczem. Autorka doskonale buduje napięcie, stopniowo odkrywając kolejne elementy układanki i wplatając w fabułę elementy psychologiczne, które pozwalają zagłębić się w motywy postaci i ich złożone relacje.
„Sekret terapeutki” to książka, która z pewnością wciąga od pierwszej strony i nie pozwala odetchnąć aż do samego finału. Mnogość zwrotów akcji, dobrze zarysowane postacie i nieustannie narastająca intryga sprawiają, że lektura jest niezwykle satysfakcjonująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThriller psychologiczny z elementami kryminału.
Zuza znajduje prace u pani psycholog, ktora zostala zaatakowana przez pacjentke
Poznajemy czesc mlodosci Zuzy i tajemnice ktore skrywa Nina - pani psycholog
Kto jest kim?
Warta przeczytania
Thriller psychologiczny z elementami kryminału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZuza znajduje prace u pani psycholog, ktora zostala zaatakowana przez pacjentke
Poznajemy czesc mlodosci Zuzy i tajemnice ktore skrywa Nina - pani psycholog
Kto jest kim?