Śmiertnica

- 2025-04-07
- 2025-04-07
W sercu tajemniczego Podlasia, gdzie mrok splata się z codziennością, Wojtek powraca do rodzinnej wsi, by odbudować swoje życie po osobistej tragedii. Wraz z grupą przyjaciół podejmuje się renowacji odziedziczonego domu, nieświadomy, że sekrety tej zapomnianej wioski są bardziej niebezpieczne niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.
Na jaw zaczynają wychodzić kolejne tajemnice, a uśpione demony z przeszłości czają się w cieniu, gotowe do ataku. Nieoczekiwanie, zagrożenie przychodzi z zupełnie innej strony. Co łączy śledztwo prywatnego detektywa z malowniczą, podlaską wsią? Gdzie zniknął batiuszka i jaką rolę w tym wszystkim odgrywają warszawscy gangsterzy?
„Śmiertnica” to wielowątkowa opowieść, w której splatają się trzy światy: brutalna rzeczywistość przestępczego półświatka, niepokojące legendy i siły nadprzyrodzone oraz historie miłości, przyjaźni i osobistych zmagań. Czy prawda, którą odkryją bohaterowie, pozwoli im ocalić siebie czy też zaprowadzi ich w jeszcze większe niebezpieczeństwo?
Kup Śmiertnica w ulubionej księgarni
- .POL 1
- Wieś 1
- Las 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmiertnica
„Śmiertnica” to opowieść o sekretach – o tych, które ludzie ukrywają przed innymi, i o tych, które ukrywa sama ziemia. O tym, że nikt nie jest taki, jak się wydaje. O tym, że prawda potrafi być bardziej niebezpieczna niż kłamstwo. I o tym, że czasem najstraszniejsze nie są siły nadprzyrodzone, lecz to, co ludzie noszą w sobie. Torebko stworzył historię wielowątkową, dynamiczną i pełną napięcia, która łączy elementy kryminału, thrillera, powieści obyczajowej i lekkiej grozy. Nie jest to książka, która zmienia życie, ale z pewnością potrafi zapewnić kilka godzin solidnej, angażującej rozrywki.
pełna recenzja: https://www.instagram.com/p/DWlM_8qjZct/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Śmiertnica” Macieja Torebko to powieść, która wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać aż do samego końca. Akcja rozgrywa się na Podlasiu, w małej, pozornie spokojnej wsi, do której wraca Wojtek po osobistej tragedii. Dziedziczy tam stary, zaniedbany dom i razem z przyjaciółmi postanawia go odnowić, nieświadomy mrocznych tajemnic, jakie skrywa miejsce. W miarę postępu fabuły wychodzą na jaw różne sekrety – od zaginionego batiuszki po wpływy warszawskiego półświatka – a ludowe legendy łączą się z brutalną rzeczywistością, tworząc atmosferę narastającego napięcia. Stopniowo odkrywane tajemnice zmuszają bohaterów do konfrontacji z własnymi lękami, a każdy krok w stronę prawdy niesie ze sobą ryzyko i grozę.
Największą siłą powieści jest umiejętne budowanie atmosfery. Torebko doskonale łączy realizm z nutą niepokoju, dzięki czemu czułam, że każdy cień może kryć zagrożenie, a każdy napotkany człowiek może mieć ukryte motywy. Bohaterowie są wielowymiarowi i realistyczni – pełni słabości, wątpliwości i ukrytych dramatów, co sprawia, że stają się bliscy czytelnikowi. Relacje między nimi, pełne napięć, lojalności, a czasem zdrady, dodają historii głębi i sprawiają, że trudno przewidzieć, kto okaże się sojusznikiem, a kto wrogiem.
Fabuła jest pełna zwrotów akcji, które nie tylko dezorientują czytelnika, ale także budują ciągłe napięcie. Elementy kryminalne i zagadki z przeszłości bohaterów łączą się z psychologiczną głębią postaci w sposób naturalny i przekonujący, a narracja sprawia, że niemal czułam bicie serca wraz z bohaterami. Autor wprowadza też subtelne wątki nadprzyrodzone, które nadają opowieści lekko niepokojący, tajemniczy wymiar.
„Śmiertnica” to opowieść o winie, pamięci, ludzkich lękach i próbie odnalezienia własnego miejsca w świecie pełnym tajemnic. Jako czytelniczka poczułam zarówno napięcie, jak i niepokój, który długo nie opuszczał mnie po zamknięciu książki. To thriller, który łączy emocje z inteligentnie skonstruowaną fabułą, pozostawiając w głowie pytania o to, jak daleko człowiek jest w stanie się posunąć, by chronić prawdę lub siebie samego.
Oceniam ją wysoko – „Śmiertnica” wciąga, niepokoi i zostaje w pamięci na długo, a jej klimat i nieoczywiste zakończenie sprawiają, że trudno o niej zapomnieć. To lektura, która zadowoli zarówno miłośników mrocznych thrillerów, jak i tych, którzy cenią w powieści psychologiczną głębię i precyzyjnie skonstruowane postaci.
„Śmiertnica” Macieja Torebko to powieść, która wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać aż do samego końca. Akcja rozgrywa się na Podlasiu, w małej, pozornie spokojnej wsi, do której wraca Wojtek po osobistej tragedii. Dziedziczy tam stary, zaniedbany dom i razem z przyjaciółmi postanawia go odnowić, nieświadomy mrocznych tajemnic, jakie skrywa miejsce. W miarę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła rozwija się stopniowo, a wielowątkowość sprawia, że historia jest ciekawa i nieprzewidywalna. Choć momentami akcja zwalnia, zakończenie rekompensuje wszystko i pozostawia mocne wrażenie.
Uważam Śmiertnicę za bardzo dobrą propozycję dla czytelników, którzy lubią mroczne thrillery z elementami tajemnicy i lokalnych legend. To książka, którą warto przeczytać, jeśli szuka się czegoś niepokojącego i innego od typowych kryminałów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam Śmiertnicę za bardzo dobrą propozycję dla czytelników, którzy lubią mroczne thrillery z elementami tajemnicy i lokalnych legend. To książka, którą warto przeczytać, jeśli...
Świetnie napisany, mroczny kryminał, w którym śledztwo to tylko wierzchnia warstwa. Prawdziwe napięcie rozgrywa się w głowie bohaterów – ich lękach, traumach i tajemnicach, które wypływają na wierzch w najmniej oczekiwanych momentach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka, mroczna historia utrzymana w mocnym klimacie zamkniętej małej społeczności z ciekawymi wierzeniami tle. Tutaj niczego nie można być pewnym i nic nie jest takie, jak się wydaje. Uwielbiam taki dreszczyk emocji i niepewności, który towarzyszy od początku do końca. I uwielbiam takie zaskakujące zakończenia. Trochę tylko odczuwam niedosyt i brakuje mi wyjaśnienia pewnych wątków.
Rewelacyjna książka, mroczna historia utrzymana w mocnym klimacie zamkniętej małej społeczności z ciekawymi wierzeniami tle. Tutaj niczego nie można być pewnym i nic nie jest takie, jak się wydaje. Uwielbiam taki dreszczyk emocji i niepewności, który towarzyszy od początku do końca. I uwielbiam takie zaskakujące zakończenia. Trochę tylko odczuwam niedosyt i brakuje mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Śmiertnica" to bardzo wciągająca książka, czyta się ją jednym tchem i ciężko ją odłożyć, by wykonać prozaiczne czynności. Jest to opowieść wielowątkowa, autor splata tu wątki paczki przyjaciół, prywatnego detektywa i dwóch bandziorów od brudnej roboty. Akcja rozgrywa się w Warszawie, Białymstoku i Sierpinach. Na podlaskiej wsi rozgrywa się główna część akcji i związana jest z perepelicą obrzędem na kształt dożynek.
Poznajemy Wojtka, Alana, Bartka, Marka, Martę, Lidię, Bożenę oraz Agatę. Jakie plany miał Wojtek gdy przyjechali na tą cichą i spokojną wieś? Czy paczka przyjaciół przyjechała tylko w celach "rozrywkowych" ? Za kim przyjechali "karki" i na czyje zlecenie? Kogo szukał detektyw w Sierpinach? Jak potoczyły się losy przyjaciół i jaką ofiarę złożono w Perepelicę? Kim lub czym jest tytułowa Śmiertnica? Czy przyjaźń łączyła młodych ludzi? Czy to co wydaje się prawdą nią jest ? Na te pytania znajdziesz odpowiedź jeśli przeczytasz tę powieść.
Znajdziesz tu tajemnicę, stare wierzenia, przemoc i miłość. Odrobina napięcia wskazana by podkręcić akcję i zbudować lekki nastrój grozy. Panie Macieju udała się Panu ta książka!
"Śmiertnica" to bardzo wciągająca książka, czyta się ją jednym tchem i ciężko ją odłożyć, by wykonać prozaiczne czynności. Jest to opowieść wielowątkowa, autor splata tu wątki paczki przyjaciół, prywatnego detektywa i dwóch bandziorów od brudnej roboty. Akcja rozgrywa się w Warszawie, Białymstoku i Sierpinach. Na podlaskiej wsi rozgrywa się główna część akcji i związana...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Śmiertnica"
Maciej Torebko
Do wsi na Podlasiu przyjeżdża paczka znajomych Wojtka. Młodzi z misją niesienia pomocy przy remoncie starego domu, spędzają więcej czasu na spożywaniu alkoholu i narkotyków.
Nie wiedzą jeszcze ,że Wojtek ma dla nich inny, złowieszczy plan.
Jaki związek z wsią ma światek gangsterski oraz prywatny detektyw?
Wsi spokojna ,wsi wesoła - czy aby i tym razem?
"Śmiertnica" to wielowątkową opowieść. Wątki ,mimo iż początkowo całkiem odrębne ,na końcu powieści uzupełniają się doskonale.
Historia przeplata ze sobą elementy thrillera i kryminału a kwintesencją są tutaj lokalne wierzenia nadające opowieści niezwykłego wymiaru.
Akcja początkowo niespieszna z biegiem czytania wciągała w wir wydarzeń.
Autor miejscami mieszał czytelnikowi w głowie-nie do końca wiadomym było czy to rzeczywistość czy senna mara.
Tajemnica goniła tajemnicę, co udowadniało, że nie znamy w stu procentach nawet swoich przyjaciół.
Lubię takie nieoczywiste powieści!
#booklover #ksiazka
#bookrecomendation #czytaniejestsexy
#czytambolubie #thriller #kryminał #horror
#rybnikczyta #pijackawe_czytam
#myszaczyta #czytamsuspens #atramentmroku
"Śmiertnica"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaciej Torebko
Nie wiedzą jeszcze ,że Wojtek ma dla nich inny, złowieszczy plan.
Jaki związek z wsią ma światek gangsterski oraz prywatny detektyw?
Wsi spokojna ,wsi wesoła - czy aby i...
Każdy, kto choć raz był na Podlasiu, kocha je bezgranicznie. Za przestrzeń, ciszę, spokój, wspaniałych ludzi. Przynajmniej ja tak mam. Jedno jest jednak pewne, Podlasie ma swoje tajemnice i sprawy, które tylko na Podlasiu mogą się wydarzyć. I właśnie w te cudowne rejony Polski zabiera nas autor, a właściwie zabiera grupę przyjaciół, którzy jadą zobaczyć, odziedziczony niedawno po przodkach, domek Wojtka.
No tak. Mieszczuchy przybyły. A tam trawa po pas, żadnego sklepu, ciemno i wszędzie daleko, a na dodatek od sąsiadów śmierdzi. Stajnią i oborą...
Jednak postanawiają zostać, gdyż do tej pory stanowili bardzo zwartą grupę i wszystko robili razem. Pierwsza noc pokazuje, że może być cięże,j niż przypuszczali, choć miejscowi nie traktują ich źle, bo w końcu jest z nimi swój, czyli potomek jednego z mieszkańców, a to jest bardzo istotne.
Pewnie gdyby była to tylko opowieść o grupie znajomych, nie byłoby to takie emocjonujące. Jednakże, jeśli dodać do tego bandziorów z Warszawy, którzy podążają śladem, jednego ze swoich dłużników, to już robi się ciekawiej. A Szyna i Szyja, to najbardziej rasowi bandziorzy na świecie. Czy któryś z nich jest inteligenty i przebiegły? No cóż, aż tak daleko bym nie szła. Potrafią jednak ściągać należności, a każdy, kto ich spotyka, ten wie, że ma przerąbane. Tylko czy na pewno nie znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie będzie się ich bała ?! Dobre pytanie...
Poznajemy również Norberta, który jest prywatnym detektywem. Nie, nie tak znanym, jak ten najbardziej znany ;),ale coś tam robi i szuka. A teraz musi odnaleźć męża klientki, który wyjechał na Podlasie szukać swojego brata. Brat ten jest księdzem, a na krańce wschodnie musiał czmychnąć, bo... No bo nie był taki kryształowy, ale tu pozostawię was z tą wiedzą tylko, a po resztę zapraszam do książki.
A w książce dzieje się bardzo dużo. Bo i młodzi mają wiele przygód, które nie do końca są fajne i przyjemne, po drugie bandziorzy, którzy chyba odnajdują się tylko w miejskiej dżungli, a po trzecie pięknie nawiązująca do wszystkiego historia zaginionego brata.
Jest mocno, jest momentami brutalnie, jest przerażająco, czyli wszystko, czego potrzebuje dobry thriller, a taki właśnie jest. Bardzo dobrze napisany, w świetnym tempie, bez dłużyzn i do końca nie mamy pojęcia, co takiego naprawdę wydarzy się w tej, jakże malutkiej i urokliwej Sierpnicy. Zachęcam do czytania, bo jest to kawał doskonałej książki, a ja już niebawem zabieram się za kolejną książkę autora, do czego i was oczywiście zachęcam ;)
Książkę miałam okazję przeczytać, dzięki BT, organizowanemu przez Olesię z @olesia_w_krainie_ksiazek :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Śmiertnica" Macieja Torebko to wielowątkowa opowieść, która przeniosła mnie w serce tajemniczego Podlasia 😊 Główny bohater Wojtek, powraca do rodzinnej wsi Sierpiny, by odbudować swoje życie po osobistej tragedii. Wraz z grupą przyjaciół podejmuje się renowacji odziedziczonego po dziadku domu, nieświadomy, że sekrety tej zapomnianej wioski są znacznie bardziej niebezpieczne, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać 😨
Akcja książki osadzona w 2023 roku splata ze sobą trzy pozornie niezwiązane ze sobą światy. Wątek główny. Grupa przyjaciół z Warszawy, która przyjeżdża do Sierpin, by pomóc Wojtkowi. Podczas przygotowań do lokalnego święta zwanego Perepelicą, między nimi samymi oraz pozornie gościnnymi mieszkańcami wychodzą na jaw mroczne sekrety i grzeszki 🤫 Wątek kryminalny. Dwaj warszawscy gangsterzy, którzy przybywają na Podlasie, aby wyrównać rachunki 🥊 Ich "prosta robota" szybko okazuje się znacznie bardziej skomplikowana i niebezpieczna. Wątek detektywistyczny. Prywatny detektyw (były policjant z przeszłością alkoholową),który prowadzi śledztwo w sprawie zaginionego mężczyzny 🔍 Jego trop również prowadzi do Sierpin.
Autor misternie prowadzi te wątki, by w kluczowym momencie połączyły się one w jedną, zaskakującą całość, tworząc atmosferę narastającej paranoi i niepokoju 😵
Książka ma swoje mocne strony. Niesamowity klimat i fabuła. Maciej Torebko doskonale buduje duszną i mroczną atmosferę Podlasia. Opisy miejsc i sytuacji są tak sugestywne, że niemal czułam unoszący się w powietrzu zapach krwi i lasu. Wielowątkowość trzyma w napięciu, a zakończenie wbiło mnie w fotel. Jest absolutnie nieprzewidywalne 💥 Połączenie brutalnej rzeczywistości z słowiańskimi wierzeniami i ludowymi legendami dodaje historii wyjątkowego, niepokojącego charakteru.
W powieści nie brakuje wulgaryzmów i brutalnych scen, co może odstraszyć wrażliwszych odbiorców ⚠️
Bohaterowie są z krwi i kości. Postacie stworzone przez autora są autentyczne i wielowymiarowe. Mają swoje wady, sekrety i skrywane demony. Dialogi bywają ostre, przeplatane czarnym humorem, co wprowadza chwile wytchnienia w mrocznej opowieści 😏 Chociaż nie wszyscy bohaterowie są sympatyczni np. grupa przyjaciół Wojtka to mimo wszystko ich relacje i konflikty są przekonujące.
"Śmiertnica" to intrygujący i niepokojący thriller z domieszką grozy 😈
Jeśli lubisz książki, które umiejętnie łączą realizm z elementami nadprzyrodzonymi, budują gęsty, przytłaczający klimat (w tym przypadku Podlasia),oferują wielowątkową, misternie utkaną fabułę z zaskakującym finałem to lektura dla Ciebie! Daje solidną dawkę emocji i na długo zapada w pamięć.
Moja ocena: 8/10 🌟
Czy planujesz przeczytać "Śmiertnicę"? A może masz już za sobą lekturę i chcesz podzielić się swoimi odczuciami? 😊
BRUNETTE BOOKS
"Śmiertnica" Macieja Torebko to wielowątkowa opowieść, która przeniosła mnie w serce tajemniczego Podlasia 😊 Główny bohater Wojtek, powraca do rodzinnej wsi Sierpiny, by odbudować swoje życie po osobistej tragedii. Wraz z grupą przyjaciół podejmuje się renowacji odziedziczonego po dziadku domu, nieświadomy, że sekrety tej zapomnianej wioski są znacznie bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: MACIEJ TOREBKO @maciejtorebko
Tytuł: ŚMIERTNICA
Wydawnictwo: Wydawnictwo White Raven @wydawnictwowr
Cytaty z książki :
🔸"Często myślimy, że kogoś znamy, a ten ktoś okazuje się obcą osobą."
🔸"Wiedział, że jedynym niebezpieczeństwem, jakie może spotkać człowieka, jest drugi człowiek."
ŚMIERTNICA to nie tylko intrygujący tytuł, ale i wyjątkowy thriller, z dozą humoru i wplecionymi wierzeniami ludowymi.
Główny czas i miejsce akcji to 2023 rok pod koniec lipca, mała wioska Sierpiny znajdująca się w północno-wschodniej części Polski.
Sierpiny to rodzinna miejscowość głównego bohatera Wojciecha Protoniuk-"Proton".
Wojtek postanowił, zabrać tam swoich przyjaciół, żeby z ich pomocą doprowadzić do stanu użytkowego podwórko i dom rodzinny który odziedziczył po swoim dziadku, chce również zaprosić przyjaciół na obchodzone tam co roku dożynki zwane perepelica...
W tym czasie poznajemy każdego z pozostałych bohaterów, ich tajemnice i grzeszki, oraz poznajemy poszczególnych mieszkańców wsi.
Nie wszystko jest takie jakim się wydaje...
Ten kto miał okazję poznać pióro pana Macieja wie, że potrafi on bardzo zręcznie prowadzić kilka wątków historii na raz, jednocząc je w całość w odpowiednich momentach, dając zainteresowanie, dreszcz emocji, nutę niedowierzania, przybliżając historię w taki sposób, że głowa i wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach.
Opisy miejsc i sytuacji przenoszą nas właśnie w te miejsca, o których pisze autor, dając realne emocje. Książkę ciężko odłożyć, bo mimo obaw, ekscytacja i ciekawość, pcha do dalszego śledzenia tej wyjątkowej historii.
Pan Maciej zadbał, żeby czytający wiedział o czym i o kim jest dany wątek, co uwielbiam. Świetnie się bawiłam przy ŚMIERTNICY, o ile tak to można nazwać.
...tak mój czarny humor świetnie się tu odnajdywał.
Autor: MACIEJ TOREBKO @maciejtorebko
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: ŚMIERTNICA
Wydawnictwo: Wydawnictwo White Raven @wydawnictwowr
Cytaty z książki :
🔸"Często myślimy, że kogoś znamy, a ten ktoś okazuje się obcą osobą."
ŚMIERTNICA to nie tylko intrygujący tytuł, ale i wyjątkowy thriller, z dozą...