Monument

Kup Monument w ulubionej księgarnii

Oceny książki Monument

OPINIE i DYSKUSJE o książce Monument

@w.swiecie.niepokojacych.ksiazek

Jawnie i głośno mówię, że jestem psychofanką twórczości wyżej wymienionego pisarza.

Świat, do którego tym razem zaprasza nas Maciej Torebko, to kraina brutalnych, zezwierzęconych morderstw na nieprzypadkowych kobietach. Zbrodniarz jest łowcą. Polując osacza ofiary, po czym działa z zaskoczenia. Atakuje. Drapieżnik wyborowy. Świetnie zorganizowany, kilkadziesiąt lat nieuchwytny. Przebiegła bestia w ludzkiej skórze.

"Monument" to rasowy thriller psychologiczny z elementami kryminału. Autor wprowadza nas do świata białostockiej policji kryminalnej. Elity.

Język postaci jest bezkompromisowy i adekwatny do sytuacji. Śmiało napiszę, że jest ludzki.
Czytajac ma się wrażenie czynnego uczestnictwa w policyjnych akcjach.

Bohaterowie nie są wycięci z szablony, to osoby takie jak my, z wadami i zaletami. Tutaj zdecydowanie przeważają wady. Takie życie.

Fabuła jest wartka, z nieoczywistymi zwrotami akcji. Nie sposób się nudzić.

Finał przewrotny, wbijajacy w fotel, tudzież w krzesło.

Macieju, kłaniam się nisko.
Czytajcie koniecznie wieczorem i nocą 😀

@w.swiecie.niepokojacych.ksiazek

Nie dam rady tego doczytać. Mam inne, ciekawsze tytuły na stosiku obok fotela. W dodatku lepiej językowo i warsztatowo napisane. Nie zrozumcie mnie źle - czytadło niezłe, choć przerysowane i infantylizowane (to jakaś klątwa ostatnio). Wiecie: zapijaczona policja, zero realizmu, retrospektywy przerywające wątki (to kolejna klątwa, która mnie prześladuje podczas lektur),które zamiast dynamiki wprowadzają chaos, niewiarygodne postaci (chociażby główny bohater - genialny aspirant, który mimo młodego wieku dorobił się już dwójki dzieci, jest geniuszem informatyki i w pół roku z game'owego nerda dał radę przeistoczyć się w sportowca, by zdać egzaminy do policji i po uratowaniu pieska przenieść się do kryminalnej w Białymstoku). Jeżu kolczasty jest tego więcej. Zła jestem o kolejny przerysowany przykład policjantki (Kosa). No na moc posępnego czerepu, ileż można grać tą samą kartą: silna, w-mordę-chcesz-dostać policjantka z mentalnymi cohones, rzucająca wulgaryzmami, seksizmami mizogińskimi, a w środku wydmuszka bez grama niezależności i siły. Klisze, klisze, klisze.
Stwierdziłam, że lepiej posłuchać podcastu o wampirze, niż brnąć w to dalej.
Ale jeśli kto nie ma nic innego pod ręką - niech doczyta.

„Monument” to kolejna świetna książka Macieja Torebko. To kryminał z wyraźnymi elementami thrillera psychologicznego, czyli pozycja, obok której nie da się przejść obojętnie.

Autor zabiera nas do Białegostoku, gdzie mistrzowsko splata śledztwo sprzed 30 lat ze współczesnym morderstwem. Fabuła prowadzona jest w dwóch liniach czasowych, co sprawia, że historia jest niezwykle wciągająca i trudno się od niej oderwać. Każdy rozdział kończy się w taki sposób, że po prostu trzeba czytać dalej. Z każdą kolejną stroną zostajemy wciągnięci w coraz bardziej zawiłą sieć intryg, sekretów i niedopowiedzeń. Jest mrocznie, brutalnie i bardzo niepokojąco.
Bohaterowie zostali świetnie nakreśleni, są naturalni i wiarygodni dzięki czemu z łatwością towarzyszymy im w odkrywaniu kolejnych elementów śledztwa. Autor doskonale pokazuje, że „Nie każdy potwór czai się w ciemnościach. Niektóre uśmiechając się, mijają cię na ulicy." To właśnie ten aspekt najmocniej buduje napięcie i wywołuje dreszczyk niepokoju.

Bardzo polecam „Monument” i z niecierpliwością czekam na kolejne książki autora.

146 użytkowników ma tytuł Monument na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Monument na półkach dodatkowych

Maciej Torebko
Maciej Torebko
Maciej Torebko (ur. 1995) to polski pisarz młodego pokolenia, autor powieści kryminalnych i thrillerów. Pochodzi z Białegostoku, gdzie dorastał i stawiał pierwsze kroki twórcze – początkowo w muzyce, zanim odnalazł własny język literacki. Zadebiutował w 2024 roku powieścią „Ręce Boga” wydaną przez wydawnictwo Initium, która od razu zwróciła uwagę czytelników mrocznym klimatem oraz połączeniem kryminalnej intrygi z refleksją nad religią i naturą zła. Rok później ukazała się jego kolejna książka – „Śmiertnica”, a wkrótce potem także „Monument”, potwierdzające jego zainteresowanie tematyką zbrodni i psychologicznych dramatów osadzonych w niepokojącej, dusznej atmosferze. Torebko buduje swoje opowieści w sposób sugestywny, łącząc elementy klasycznego kryminału z thrillerem o silnym ładunku emocjonalnym. W jego prozie widać fascynację granicą między dobrem a złem oraz rolą wiary w życiu człowieka.

Cytaty z książki Monument

Maciej Torebko Monument Zobacz więcej