Dasz radę! Porozmawiaj ze mną

- Porozmawiaj ze mną
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- 32 min.
Książka skierowana jest do dzieci w wieku przedszkolnym, które zaczynają przygodę z samodzielnością. Dzięki instruktażowym poradom i konkretnym scenkom z życia codziennego dziecko nauczy się, że każdy ma swoje tempo nauki, a ćwiczenie nowych umiejętności to proces pełen wyzwań, ale też satysfakcji. Sytuacje przedstawione w książce mogą mieć miejsce zarówno w domu, w przedszkolu, czy na placu zabaw.
Kup Dasz radę! Porozmawiaj ze mną w ulubionej księgarni
Oceny książki Dasz radę! Porozmawiaj ze mną
31 użytkowników ma tytuł Dasz radę! Porozmawiaj ze mną na półkach głównych- Przeczytane 22
- Dziecionkowe 1
- Literatura dziecięca 1
- 2025 (książki dziecięce) 1
- Półka dziewczynek 1
- Posiadam ❤️ 1
- Bonito 1
- Teoś i Lusia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dasz radę! Porozmawiaj ze mną
"Dasz radę!” to książeczka-przytulanka dla przedszkolaka, stawiającego pierwsze kroki ku samodzielności. Praktyczne scenki z życia i zachęta przebijająca z treści: "Każdy ma swoje tempo, Ty też dasz radę!” – to motyw, który zostaje na długo w pamięci.
⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁?
Książka ma na celu pokazanie, że w każdej sytuacji dziecko jest w stanie sobie poradzić, ale zdobycie każdej umiejętności wymaga czasu, ćwiczeń, cierpliwości etc.
Treść umiejętnie rozwija pewność siebie i samodzielność – poprzez scenki z życia codziennego w domu, przedszkolu i na placu zabaw, książka przekonuje dzieci, że każde osiągnięcie wymaga czasu, a każde "dam radę” przybliża do celu.
Tytuł wspiera także emocjonalną adaptację. Maluchy uczą się, że mogą się pomylić, że porażki są naturalne. To idealna pomoc w trudnych momentach, jak rozstanie z rodzicem. Książka zawiera praktyczne wskazówki jak "Skrzynka samodzielności" , gdzie dziecko może wrzucać gwiazdki za kolejne małe sukcesy. Taki element motywacyjny wzmacnia wiarę w siebie i pozytywną postawę.
💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?
🔹Tekst to potężna dawka odwagi i wsparcia dla dziecka
🔸Pomaga przejść trudne momenty adaptacji – nowe miejsce, nowe emocje
🔹Buduje pewność siebie poprzez praktyczne ćwiczenia
🔸Dla rodziców – ułatwia mądrą rozmowę bez presji na szybki rozwój
📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?
Książka będzie odpowiednia dla dzieci od 3. roku życia.
📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲
"Dasz radę" to świetna książka, ale też konkretne wsparcie dla rodziców małych dzieci. Pomaga budować pewność siebie, zrozumieć, że każdy cel jest w zasięgu pod warunkiem, że będziemy niestrudzenie próbować i wierzyć, że nam się uda. Polecam na adaptację – to książka, która mówi: "Ciężko? Dasz radę, jestem z Tobą”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁?
Książki z serii „Porozmawiaj ze mną”, autorstwa Anny Jankowskiej, to pozycje, które polecam wszystkim rodzicom przedszkolaków.
„Dasz radę!” to książka, dzięki której mój starszy przedszkolak od jakiegoś czasu wciąż powtarza, że zdobył kolejną gwiazdkę. :)
Autorka pokazuje zalety samodzielności, zachęca dzieci do podejmowania wyzwań i nauki kolejnych umiejętności. Proponuje, by za każdą nową umiejętność przyznawać sobie gwiazdkę.
Sugeruje także rodzicom, by na tę samodzielność dzieciom pozwolić.
Bardzo lubię tę serię za prosty przekaz, dopasowany do możliwości dziecka. Powtarzające się zwroty pozwalają na wpojenie dziecku ważnych zdań.
Te książki są także wsparciem dla mnie, bo zawarta tu treść idealnie trafia do moich dzieci i nie muszę trudzić się z wytłumaczeniem im zasad z danego zakresu. Zawierają także cenne rady i wskazówki dla rodziców.
Polecam Wam całą serię!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książki będące pomocą nie tylko dla dzieci ale również dla samych rodziców, którzy szukają wsparcia w rozmowie z dziećmi.
Samodzielność dziecka jest bardzo ważna. Nie tylko dla jego początkowego rozwoju ale i całego przyszłego życia. Pomaga ona dziecku w adaptacji w przedszkolu, sprawia że łatwiej nawiązuje kontakty z innymi i przede wszystkim pomaga nabrać mu pewności siebie. W książce "Porozmawiaj ze mną. Dasz radę!" autorka na podstawie codziennych przykładów z życia uświadamia nam, że żadna umiejętność nie przychodzi od razu, że każde dziecko jest inne i ma swoje tempo nauki. Nabywanie jej nie przychodzi łatwo, często wymaga wielu ćwiczeń i zmagań z różnymi towarzyszącymi mu emocjami. Znajdziemy w niej drogocenne wskazówki jak sobie z nimi radzić i jak postępować w przypadku niepowodzenia. To bardzo wartościowa książka, która pokaże nam jak wspierać dzieci w dążeniu do samodzielności i jak wiele satysfakcji ona im daje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka motywacyjna dla dzieci. Bo samodzielność jest super!
Książka motywacyjna dla dzieci. Bo samodzielność jest super!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Porozmawiaj ze mną" to seria, która jest wsparciem dla rodziców i pomocą dla dzieci. Jasny przekaz, konkretne sytuacje to jej główne atuty. W najnowszej części Anna Jankowska porusza temat samodzielności.
Przedszkolaki odkrywają i poznają wszystko, co je otacza. To oznacza także naukę nowych rzeczy. Niektóre z nich przychodzą łatwiej, inne trzeba powtarzać kilkakrotnie. Gdy już się uda, satysfakcja jest ogromna. Dlatego tak ważne jest wspieranie dzieci i nauka samodzielności. Nie zawsze jest łatwo, co czasem powoduje u dzieci złość, smutek, czy rozczarowanie. Nie ma w tym nic złego - każda emocja jest ważna i potrzebna, każda czegoś uczy. Tak samo każde dziecko jest inne i nowe umiejętności nabywa w innym czasie.
W książce znajdziecie ciekawy pomysł na skrzynię samodzielności, do której dziecko może wrzucać gwiazdki, gdy nauczy się czegoś nowego.
Autorka zwraca uwagę nie tylko na czynności dnia codziennego, ale także na relacje między rówieśnikami, nawiązywanie nowych znajomości i nie poddawanie się. W prostych scenkach, które są sytuacjami mogącymi wydarzyć się w domu, przedszkolu, czy na placu zabaw pokazuje, jak reagować, jak radzić sobie z emocjami i jak wspierać dzieci w nauce samodzielności.
Komunikaty w książce są proste i zrozumiałe. Ilustracje również są utrzymane w tym samym stylu - prostota i jasny przekaz są tutaj bardzo ważne. Równie ważne, jak bycie przy dziecku i budowanie w nim poczucia własnej wartości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedszkolaki odkrywają i poznają wszystko, co je otacza. To oznacza także naukę nowych rzeczy. Niektóre z nich przychodzą łatwiej, inne trzeba powtarzać kilkakrotnie....
Ta niewielka książeczka kryje w sobie mnóstwo wartościowej treści na temat samodzielności.
-nauka nowych rzeczy wymaga cierpliwości i wielu powtórzeń,
-nie ma złych emocji i to normalne, że czasami denerwujemy się, gdy coś nam nie wychodzi (i podpowiada jak sobie z tym poradzić),
-warto próbować nowych rzeczy
każdy uczy się w swoim tempie i to jest okej,
-proszenie o pomoc to dobry pomysł.
Jest to książka potrzebna nie tylko dzieciom, ale także wielu dorosłym, którzy czasami zapominają, że samodzielność jest niezwykle ważną umiejętnością, która buduje pewność siebie i której trzeba się po prostu nauczyć. A żeby było to możliwe, trzeba pozwolić dzieciom działać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim pokazuje, że samodzielność jest super, ale także uświadamia, że...
-nauka nowych rzeczy wymaga cierpliwości i wielu powtórzeń,
-warto...
Dasz radę" to kolejny - trzeci już tom cyklu "Porozmawiaj ze mną". Skupia się on na motywowaniu dziecka w wiarę we wlasne możliwości, a także rozwijaniu jego samodzielności.
Dasz radę, są to słowa nacechowane dużą dawką pozytywnej energii, niosące motywację, zachęcające do odważniejszych kroków, podejmowania prób, a także dające dziecku więcej pewności siebie. Samodzielność jest ważna. Ona sprawia, że jesteśmy szczęśliwi, dumni kiedy nabywamy nowe umiejętności. Ważne, aby najmłodsi się nie zrażali, bo opanowanie nowych czynności wiąże się z ćwiczeniami, nie raz z próbami które się po prostu nie udają i to jest normalne.
Myślę, że to świetna publikacja, bardzo wartosciowa dla rodziców, pedagogów, ale i dla najmłodszych. Pomaga, jest wskazówką jak ułatwić dzieciom drogę do samodzielności, jak zachęcić, co robić kiedy pojawiają się trudności. Dotyczy sytuacji z życia codziennego dzieci, jak np. ubieranie się, nawiązywanie znajomości itp. To "most", który prowadzi do rozmów o tym, co ważne.
"Wazne jest, aby wspierac dzieci w wysilkach, jednoczesnie dajac przestrzen na potkniecia i sukcesy".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDasz radę, są to słowa nacechowane dużą dawką pozytywnej energii, niosące motywację, zachęcające do odważniejszych kroków, podejmowania prób, a także dające dziecku więcej pewności siebie....
Samodzielność jest potrzebą rozwojową każdego dziecka. Maluchy uczą się jej poprzez działanie, doświadczanie, eksperymentowanie. Nie zawsze jest łatwo, szczególnie początki mogą przerażać i zrażać, dlatego cierpliwość, życzliwe zachęcanie i dopingowanie odgrywają w tym procesie ogromną rolę. Książeczka „Porozmawiaj ze mną. Dasz RADĘ!” w niezwykle przyjemny, obrazowy sposób prezentuje młodemu czytelnikowi, na czym dokładnie polega samodzielność, jak ją trenować, a także wyjaśnia, dlaczego nie można się poddawać przy pierwszych niepowodzeniach i jak sobie z nimi radzić. Przedstawione sytuacje są doskonale znane, bliskie dziecku, dzięki czemu poznawana historia angażuje wszystkie zmysły i skłania do refleksji, wspólnej rozmowy, błyskawicznie przywołując z pamięci podobne własne doświadczenia.
Bardzo spodobało mi się, w jaki sposób zaprezentowano, iż błędy i porażki są nieodłącznym elementem tego procesu. Znajdziemy tu także cenne wskazówki, jak postępować przy niepowodzeniach, dzięki czemu dziecko czuje od razu asekurację, wie, że nawet jeśli coś się nie uda, to nie można się załamywać i zrażać. Czasem wystarczy odpocząć i spróbować za jakiś czas ponownie, najważniejsze to, by się nie poddawać. Ucząc się na własnych błędach, nasza pociecha staje się przecież bardziej samodzielna, odpowiedzialna i pewniejsza w pokonywaniu przeszkód.
„Porozmawiaj ze mną. Dasz RADĘ!” to kolejna przepięknie zilustrowana, angażująca, wartościowa książeczka z serii, sugestywnie i przystępnie wyjaśniająca dziecku ważne pojęcie, jakim jest samodzielność, a także niosąca nieocenione wsparcie dla zatroskanych rodziców. Gwarantuję, że zarówno ta ciepła, mądra historia, jak i uroczy bohaterowie całkowicie Was zachwycą, jak i ułatwią szczerą rozmowę na temat skomplikowanych relacji z rówieśnikami. Polecamy gorąco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pouczająca książeczka, która wniesie do dziecięcego świata dużo dobrego. Ta książka daje rodzicom znakomity wstęp do rozmów o tym, co ważne.
Ta bogato ilustrowana czytanka zachęci dzieci do rozmowy o emocjach i uczuciach związanych z samodzielnością. To książka, która pokazuje scenki z codziennego życia i rozwiązania wspierające Okruszków w komunikacji. To przewodnik, który daje czytelnikowi wiarę, w to, że w różnych sytuacjach sobie poradzi.
Książki, które niosą wraz ze swoją treścią pouczający przekaz to dla nas istne perełki. Ta książka do nich należy. Jest bogato ilustrowana oraz uświadamia tak wiele rzeczy. Warto ją mieć w biblioteczce Okruszka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW środku tej wyjątkowej książki znajdziemy kolorowe ilustracje i wartościowy tekst o samodzielności.
❓ Twoje dziecko uczy się samodzielności?
Możesz wesprzeć je w tej nauce odpowiednią książką dla dzieci 📖
Książka „Dzasz radę!” zachęca dziecko do samodzielności, jednocześnie pokazując, że wiele emocji może się przy tym pojawić 😊 Jednak każda z tych emocji jest ważna 😊
Przypomina również o tym, że każdy uczy się w swoim tempie, a nowe umiejętności wymagają ćwiczeń 🤭
Dodatkowo samodzielność prowadzi do niezależności, bo zamiast prosić o pomoc i czekać, dziecko zawsze może zrobić coś samo 😊
Daje też radę, że to nic złego zrobić przerwę, jeśli coś nie wychodzi, a bezmyślnie naśladowanie innych, może nie być do końca dobrym pomysłem.
Bardzo podoba mi się motyw skrzynki samodzielności i wrzucania do niej gwiazdek, za każdą czynność, którą dziecko potrafi samodzielnie zrobić ⭐️
Możemy w ten sposób podbudować poczucie własnej wartości dziecka, pokazując mu, jak wiele już potrafi 😊
Życzę Wam więc powodzenia! Niech słowa „Dasz radę!” będą Waszym mottem. I przeczytajcie z dzieckiem tę książkę. Gwarantuję, że dziecku spodoba się ta lektura, ze względu na scenki z życia codziennego, które znajdują się w środku 🤭
Sięgnij także po książki dla dzieci:
✨ „Bicie stop!”
✨ „Słowa mogą ranić”
❓ Twoje dziecko uczy się samodzielności?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożesz wesprzeć je w tej nauce odpowiednią książką dla dzieci 📖
Przypomina również o tym, że każdy uczy się w swoim tempie, a nowe umiejętności wymagają ćwiczeń...