Dasz radę! Porozmawiaj ze mną

Okładka książki Dasz radę! Porozmawiaj ze mną autora Anna Jankowska, 9788382999563
Okładka książki Dasz radę! Porozmawiaj ze mną
Anna Jankowska Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Porozmawiaj ze mną literatura dziecięca
32 str. 32 min.
32 min.

Kup Dasz radę! Porozmawiaj ze mną w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dasz radę! Porozmawiaj ze mną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dasz radę! Porozmawiaj ze mną

"Dasz radę!” to książeczka-przytulanka dla przedszkolaka, stawiającego pierwsze kroki ku samodzielności. Praktyczne scenki z życia i zachęta przebijająca z treści: "Każdy ma swoje tempo, Ty też dasz radę!” – to motyw, który zostaje na długo w pamięci.

⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁?

Książka ma na celu pokazanie, że w każdej sytuacji dziecko jest w stanie sobie poradzić, ale zdobycie każdej umiejętności wymaga czasu, ćwiczeń, cierpliwości etc.

Treść umiejętnie rozwija pewność siebie i samodzielność – poprzez scenki z życia codziennego w domu, przedszkolu i na placu zabaw, książka przekonuje dzieci, że każde osiągnięcie wymaga czasu, a każde "dam radę” przybliża do celu.

Tytuł wspiera także emocjonalną adaptację. Maluchy uczą się, że mogą się pomylić, że porażki są naturalne. To idealna pomoc w trudnych momentach, jak rozstanie z rodzicem. Książka zawiera praktyczne wskazówki jak "Skrzynka samodzielności" , gdzie dziecko może wrzucać gwiazdki za kolejne małe sukcesy. Taki element motywacyjny wzmacnia wiarę w siebie i pozytywną postawę.

💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?

🔹Tekst to potężna dawka odwagi i wsparcia dla dziecka
🔸Pomaga przejść trudne momenty adaptacji – nowe miejsce, nowe emocje
🔹Buduje pewność siebie poprzez praktyczne ćwiczenia
🔸Dla rodziców – ułatwia mądrą rozmowę bez presji na szybki rozwój

📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?

Książka będzie odpowiednia dla dzieci od 3. roku życia.

📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲

"Dasz radę" to świetna książka, ale też konkretne wsparcie dla rodziców małych dzieci. Pomaga budować pewność siebie, zrozumieć, że każdy cel jest w zasięgu pod warunkiem, że będziemy niestrudzenie próbować i wierzyć, że nam się uda. Polecam na adaptację – to książka, która mówi: "Ciężko? Dasz radę, jestem z Tobą”.

⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁?

Książki z serii „Porozmawiaj ze mną”, autorstwa Anny Jankowskiej, to pozycje, które polecam wszystkim rodzicom przedszkolaków.
To książki będące pomocą nie tylko dla dzieci ale również dla samych rodziców, którzy szukają wsparcia w rozmowie z dziećmi.

„Dasz radę!” to książka, dzięki której mój starszy przedszkolak od jakiegoś czasu wciąż powtarza, że zdobył kolejną gwiazdkę. :)
Autorka pokazuje zalety samodzielności, zachęca dzieci do podejmowania wyzwań i nauki kolejnych umiejętności. Proponuje, by za każdą nową umiejętność przyznawać sobie gwiazdkę.
Sugeruje także rodzicom, by na tę samodzielność dzieciom pozwolić.

Bardzo lubię tę serię za prosty przekaz, dopasowany do możliwości dziecka. Powtarzające się zwroty pozwalają na wpojenie dziecku ważnych zdań.
Te książki są także wsparciem dla mnie, bo zawarta tu treść idealnie trafia do moich dzieci i nie muszę trudzić się z wytłumaczeniem im zasad z danego zakresu. Zawierają także cenne rady i wskazówki dla rodziców.

Polecam Wam całą serię!

Samodzielność dziecka jest bardzo ważna. Nie tylko dla jego początkowego rozwoju ale i całego przyszłego życia. Pomaga ona dziecku w adaptacji w przedszkolu, sprawia że łatwiej nawiązuje kontakty z innymi i przede wszystkim pomaga nabrać mu pewności siebie. W książce "Porozmawiaj ze mną. Dasz radę!" autorka na podstawie codziennych przykładów z życia uświadamia nam, że żadna umiejętność nie przychodzi od razu, że każde dziecko jest inne i ma swoje tempo nauki. Nabywanie jej nie przychodzi łatwo, często wymaga wielu ćwiczeń i zmagań z różnymi towarzyszącymi mu emocjami. Znajdziemy w niej drogocenne wskazówki jak sobie z nimi radzić i jak postępować w przypadku niepowodzenia. To bardzo wartościowa książka, która pokaże nam jak wspierać dzieci w dążeniu do samodzielności i jak wiele satysfakcji ona im daje.

31 użytkowników ma tytuł Dasz radę! Porozmawiaj ze mną na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Dasz radę! Porozmawiaj ze mną na półkach dodatkowych