Damaged Goods

Okładka książki Damaged Goods autora L.J. Shen, 9788383717999
Okładka książki Damaged Goods
L.J. Shen Wydawnictwo: Papierowe Serca Cykl: All Saints High (tom 4) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Anna Zaborowska-Cinciała

Kup Damaged Goods w ulubionej księgarnii

Oceny książki Damaged Goods

OPINIE i DYSKUSJE o książce Damaged Goods

„Łączy w sobie szorstkość i delikatność, jest jak powietrze i woda w jednym. Jest dla mnie wszystkim, a jednocześnie w chwili obecnej także nikim. I kiedy teraz o nim myślę, czuję, jak pęka mi serce”.

Bailey od zawsze była tą grzeczną, ułożoną i delikatniejszą z sióstr Followhil. Najlepsza uczennica, troskliwa przyjaciółka, słodka, śliczna córka, która nigdy nie sprawiała problemów. „Tam, gdzie Daria, walczyła, chcąc prawdziwą siebie, ja cieszyłam się, że pozwalałam się kształtować mamie”. Jej marzenia były marzeniami jej matki, poszła w jej ślady i dostała się do słynnej szkoły muzycznej Juilliard. Presja, ból, strach, że nie sprosta oczekiwaniom, zmienia ją w osobę, którą nigdy nie chciała się stać. Dziecko z problemami, kłamczucha, ćpunka … Nie taką dziewczynę znał Lev Cole, z którym niegdyś byli nierozłączni. Ceniony rozgrywający, złoty chłopiec All Saints High od wyjazdu najlepszej przyjaciółki, prowadzi życie, które nie jest jego marzeniem. Dziewczyna u jego boku nie jest jego miłością, pasja, którą kocha jego rodzina, jest dla niego udręką, a na dodatek po długim milczeniu odzywa się ona. Nie spodziewał się tego, co usłyszy po drugiej stronie słuchawki. „Co zrobić, kiedy kogoś kochasz, a ten ktoś postanawia się przypadkowo zabić i w ostatniej chwili wyciąga do ciebie rękę?”

Czekałam 4 lata na kolejny tom All Saints High i w końcu nadszedł ten dzień, gdy mogłam przeczytać „Damaged Goods”. Opinię chciałam napisać od razu, jak tylko zamknęłam książkę, ale postanowiłam odczekać miesiąc i dać sobie czas na przemyślenia. I wiecie co? Nadal tak samo przeżywam to, co przeczytałam. L. J. Shen ponownie wciągnęła mnie w swoją fabułę razem z całym moim sercem i umysłem. Uwielbiam jej książki, a w szczególności tę serię (muszę nadrobić Świętych Grzeszników ups). Historia Bailey i Leviego łamała i sklejała moje serce wielokrotnie. Walka tych młodych ludzi o siebie, o swoje marzenia, o akceptację najbliższych i ich miłość była trudna, bolesna, kręta i pełna emocji. Kolejna piękna opowieść, w której autorka poruszyła wrażliwe tematy tj. samookaleczanie, nadużywanie środków odurzających i farmakologicznych, śmierć czy samobójstwo. Pomimo ciężaru tych wątków nie czułam się przytłoczona fabułą, a w głębi wiedziałam, że będzie dobrze, że oni się z tym uporają, bo zasługują na szczęśliwe zakończenie. Uwielbiam i polecam z całego serducha zwłaszcza tym czytelnikom, którzy lubią wątki friends to lovers 😉 „Lev i ja od zawsze byliśmy sobie pisani. Oboje byliśmy zbyt dumni, zbyt przestraszeni, zbyt perfekcyjni, by to zaprzepaścić”.

współpraca reklamowa Papierowe serca

„Damaged Goods” to czwarty tom serii “All Saints High”, który skupia się na historii Leva Cole’a i Bailey Followhill. Szczerze nie sądziłam, że doczekam się czwartego tomu serii “All Saints High”. Pamiętam, jakby to było wczoraj, gdy czytałam poprzednie tomy i całkowicie dla nich przepadłam. Gdy zobaczyłam, że „Damaged Goods” ukaże się po polsku – bardzo się ucieszyłam. Uwielbiam książki L.J. Shen i byłam ogromnie ciekawa, co na tą historię zaplanowała autorka. W czytanie wciągnęłam się niemal od razu. Jestem fanką tego, jak autorka genialnie kreuje bohaterów i jak manewruje wydarzeniami. Już po kilku stronach wiedziałam, że ta historia ściśnie moje serce i nie myliłam się. Było emocjonalnie i to bardzo. Fabuła skupia się na relacji naszych bohaterów. Motyw „friends to lovers” jest jednym z moich ulubionych motywów i to właśnie on, gra tu główne skrzypce. Bailey Followhill jest chodzącym ideałem – słodka, troskliwa i śliczna przyszła baletnica, uczennica słynnej szkoły muzycznej Juilliard. Jest wszystkim tym, czym nigdy nie była jej sprawiająca kłopoty siostra Daria. Ale im wyższe oczekiwania innych, tym większa presja by być lepszą. Bailey staje się obiektem plotek i zyskuje całkiem nową reputację – dziecka z problemami. Lev Cole jest złotym chłopcem All Saints High. Ceniony rozgrywający, kapitan drużyny futbolowej, najgorętszy facet szkole. Ale z dziewczyną, której nie kocha, i ścieżką kariery, której sam dla siebie nie wybrał, Lev stoi na krawędzi. W dodatku Bailey, najbliższa mu na świecie osoba, weszła na ścieżkę autodestrukcji, z której wyjątkowo trudno zawrócić. Ta historia była bolesna. Autorka poruszyła tu delikatny ale równocześnie ważny temat - uzależnień u nastolatków. Czytanie perspektyw obu postaci, gdzie jedno tkwi w uzależnieniu a drugie chce je za wszelką cenę chronić – było po prostu bolesne. Bolało mnie to, że momentami Lev i Bailey nie byli w stanie się dogadać. Bolało mnie to, że Lev tak bardzo kochał Bailey, że przekładał jej dobro ponad swoje. Jednak pomimo tego bólu, ta historia była genialna. Pokochałam tych bohaterów i uważam, że autorka po mistrzowsku poprowadziła ich relacje. Bardzo podobała mi się przemiana Bailey, gdzie zaczęła akceptować samą siebie i swoje wady. Tak samo jak Lev, który jej w tym pomagał i sam zaczął uwalniać się z tego „królestwa kłamstw”. Już nie wspomnę, że na samą wzmiankę o bohaterach z poprzednich tomów, miałam totalny uśmiech na twarzy. „Damaged Goods” to historia o walce o samego siebie, o trudnościach z tym związanych, o tajemnicach i miłości tak silnej, że przezwycięży wszystko. Gorąco polecam!💜

1907

Na półkach: , , , , ,

01:06 skończyłam 😊

Uwielbiam ksiazki Shen! A ten tom był super!!! Bailey i Lev to cudowna para 🥹 Super sieno nich czytało.

I szczerze? Matko jak ja bym chciała przeczytać o losach Deana i Dixie!
Historia Deana i Rosie MEGA mi sie podobała i przykro mi było żegnać sie z Rosie w tomie z Knightem 🥺

01:06 skończyłam 😊

I szczerze? Matko jak ja bym chciała przeczytać o losach Deana i Dixie!

401 użytkowników ma tytuł Damaged Goods na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Damaged Goods na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Damaged Goods

L.J. Shen
L.J. Shen
L.J. Shen is USA Today and Washington Post bestselling author of contemporary romance books. She lives in California with her husband, son and lazy cat. When she's not writing, she enjoys reading a good book with a glass of wine and catching up on her favorite HBO and Netflix shows. Yeah, she's a badass like that.

Cytaty z książki Damaged Goods

Dodaj cytat z książki Damaged Goods