Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1

Okładka książki Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 autora Rikachi,
Okładka książki Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1
Rikachi Wydawnictwo: Waneko Cykl: Nina z Gwieździstego Królestwa (tom 1) komiksy
komiksy
Nina z Gwieździstego Królestwa (tom 1)
Hoshi Furu Oukoku no Nina
2025-03-26
2025-03-26

Kup Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1

Wydaje się takie trochę bardziej dla dzieci (chyba przez tę kreskę i dlatego, że Nina i Azure wyglądają bardzo młodo),ale są intrygi, śmierć i walka o władzę, więc jest git.

Na półkach: , , , , , , ,

Witajcie kochani 💖

Kojarzy się może tytuł "Freyja. Fałszywy książę"? Jeśli tak i nie możesz się doczekać kolejnych tomów tej mangi, to mam dla was coś idealnego. Choć co prawda tu główna bohaterka nie udaje płci przeciwnej i następcy tronu.

Poznajcie Ninę z Gwieździstego Królestwa ✨

Oczy Niny, z racji na ich niezwykły kolor, były dla tej młodej sieroty odwiecznym źródłem problemów. Pewnego dnia okazało się jednak, że to właśnie przez nie przypadnie jej zadanie... udawania zmarłej księżniczki?! Jak odnajdzie się na królewskim dworze, w samym centrum pałacowych intryg?

Nie ukrywam jest to jeden z nowszych tytułów, który nie tylko zauroczył mnie swoją kreską, ale i ogromnie zaciekawiły wykreowanym światem, fabułą oraz postaciami - a nie ukrywam, że w tym roku nie jeden nowszy tytuł sobie odpuszczam po pierwszym lub drugim tomie, gdyż nie czuję potrzeby, aby dalej w niej siedzieć. Tu jednak czuję się jak przy poznawaniu każdego kolejnego tomu Freyji - i każdy mnie zachwyca.

Dlatego też mam ogromną nadzieję, że z Niną będzie dokładnie tak samo. Już od pierwszego tomu dzieje się się nie mało, bo nie tylko porwanie i nauczanie głównej bohaterki, jak zachowywać się i udawać zmarłą księżniczkę, ale również przekonać dwór, że nią jest.

Także jeśli szukacie tytułu, który posiada w sobie dworskie klimaty, udawanie zmarłego członka tejże rodziny oraz niemałą ilość komizmu sytuacyjnego to gorąco polecam!

A za możliwość poznania pierwszego tomu tej genialnej serii dziękuję @wydawnictwowaneko

Moja ocena to 9/10 🌟

Witajcie kochani 💖

Poznajcie Ninę z Gwieździstego Królestwa ✨

Główną bohaterką mangi Nina z Gwieździstego Królestwa jest młoda sierota, która nie miała zbyt łatwego życia. Dziewczyna wychowuje się na ulicy i życie z tułaczki wraz z innymi dzieciakami w podobnej sytuacji. Jej los odmienia się w momencie zdrady przez najbliższych kolegów. Bohaterka zostaje sprzedana w niewolę i jej przyszłość zapowiada się jeszcze gorzej. Tym, co ratuję Ninę od okropnego losu, jest jej niezwykły kolor oczu. Dziewczyna może pochwalić się niezwykłym i zapierających dech w piersi błękitem oczu. Taki sam kolor oczu miała księżniczka, która zmarła w dziwnych okolicznościach, a jej śmierć jest sekretem w najwyższych sferach. Księżniczka miała zostać wydana z wpływowego władcę potężnego państewka. Powstaje więc plan, by Nina wcieliła się w rolę księżniczki i wykonała jej powinność. Tylko czy młoda dziewczyna będzie w stanie odnaleźć się w tej roli? No i co z jej uczuciami i pragnieniami?

53 użytkowników ma tytuł Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 na półkach dodatkowych

Jej opowieść o Shim Chong tom 1 비완
Jej opowieść o Shim Chong tom 1
비완 Seri
{współpraca reklamowa z @wydawnictwowaneko} Tytułowa bohaterka tej manhwy, Shim Chong jest żebraczką walczącą o swoje i ojca przetrwanie. Dziewczyna jest powszechnie pogardzana przez mieszkańców swojej wioski (chociaż początkowo czuli do niej litość). Pewnego dnia bohaterka ratuje życie pewnej kobiecie, która okazuje się być narzeczoną pewnego kanclerza. W ramach wdzięczności Panna młoda zaprasza Shim Chong na swoje zaręczyny. Między dwiema kobietami rodzi się nić porozumienia, która wkrótce przekształca się w coś więcej. To nie jest typowe girls’ love. Ten tytuł jest pełna przygnębiających scen, które wręcz bolą, gdy się ten tytuł czyta. Dziewczyny mimo różnic klasowych są bardzo nieszczęśliwe, marzą nawet o śmi3rci (nie próbują jednak się z@bić. Humoru i gagów w tej manhwie jest wyjątkowo mało, dużo więcej jest zaś melancholii. Relacja między dziewczynami jest delikatna, ale pełna drobnych gestów (robią wspólne kąpiele, odgarniają sobie nawzajem kosmyki włosów). Widać, że się wspierają. Kreska w tej manhwie jest zaś taka piękna! 😍 Cały ten komiks został wydany w pełnym kolorze, można więc podziwiać staranne ilustrowane panele. Najbardziej mi się podobają kwiaty, one są prześlicznie narysowane. Będę kontynuować tę serię (jest ona zakończona w siedmiu i jednym dodatkowym tomie). Przez smutny nastrój w tym tomie bardzo się boję, że miłość między głównymi bohaterkami okaże się tragiczna. Ciekawość jednak zwycięża, sięgnę więc po kolejne tomy. Zapowiada się naprawdę dobra historia z wątkiem zakazanego romansu.
Czytam_z_papugami - awatar Czytam_z_papugami
Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć. Tom 2 SUOL
Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć. Tom 2
SUOL Gwon Gyeoeul
Drugi tom Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć, poświęcony jest na szybki progres, jaki robi główna bohaterka tej serii. Dziewczyna znajduje się w grze tak naprawdę od niedawna, ale jej wiedza na temat tego jak wygląda fabuła tytułu, pozwala działać do przodu. Dlatego Penelope opracowuje nową taktykę przetrwania. Opiera się na wykorzystaniu wiedzy o ścieżkach z tytułu, w który dziewczyna kiedyś katowała. Na sympatię swoich przybranych braci dziewczyna nie może za bardzo liczyć. Za to ścieżka pewnego szlachcica, niewolnika z podbitego państwa daje spore szanse. Dlatego Penelope decyduje się zainwestować w niego. Dziewczyna opracowuje niebezpieczny plan wydostania go z niewoli i zaciągnięcia u siebie na służbę jako ochronę. W ten sposób bohaterka może zyskać cennego sojusznika, który może być pomocny w sytuacji, gdy zostanie ona uznana za złoczyńcę i uzurpatora według scenariusza gry. Tylko czy pomoc niewolnikowi nie obróci się przeciwko kobiecie, która ma na pieńku praktycznie ze wszystkimi? Może jest jakiś inny sposób na zdobycie sympatii fałszywej rodziny i przetrwanie w sytuacji, gdy oficjalnie wyda się, że Penelope nie jest tym, za kogo ma ją większość świata tej opowieści? Przy okazji dzieje się coś bardzo dziwnego. Sympatia rodziny i otoczenia wzrasta w trochę dziwnym tempie i bohaterka nie do końca rozumie co się dzieje. Bracia, którzy mają pozbawić ją głowy według fabuły gry, powoli stają się jej przychylniejsi. Dlaczego scenariusz Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć się zmienia?
Tomek Piotrowski - awatar Tomek Piotrowski
Moje szczęśliwe małżeństwo #3 Akumi Agitogi
Moje szczęśliwe małżeństwo #3
Akumi Agitogi Rito Kousaka
💚 „Tylko u Jego boku czuję się prawdziwie sobą. Nikomu… nikomu tego nie oddam.” 💚 Kobieta, która kiedyś czekała na rychłe nadejście śmierci… teraz już nie chce umierać. Miyo Saimori, która po raz pierwszy poczuła się prawdziwie kochana. Teraz jedynie pragnie pozostać u boku mężczyzny, z którym czuje się prawdziwie sobą. Oswobodzenie narzeczonej, ukaranie brutalnej rodziny, pożegnanie z jedynym przyjacielem… oraz oficjalne zaręczyny?! Dziewczyna po brutalnych wydarzeniach, w końcu goi rany w domu narzeczonego. Otoczona opieką mężczyzny oraz pani Yurie powoli dochodzi do siebie. Jednak nie zamierza osiąść na laurach, będzie dążyć do roli perfekcyjnej narzeczonej i pani domu nawet przez okres leczenia. Tak oto przy pomocy guwernantki-kogoś w roli nauczycielki- na nowo przyswaja wiedzę, którą miała pozwolenie nabywać jedynie w dzieciństwie. Pożegnanie dziewczyny z przyjacielem mimo, że jest przepełnione nostalgią i paroma niedopowiedzeniami, w takim zestawieniu pozostawia po sobie mieszane uczucia. Patrząc na całokształt postaci, po tej scenie nie jestem w stanie określić, czy postać Koji-ego jest prawdziwie pozytywna, a może wręcz przeciwnie. Koki jako jedna z najbliższych postaci w przeszłości dziewczyny, ale czy prawdziwie szczera i bliska… tego dalej nie jestem w stanie określić. Pomimo końca wydarzeń z rodziną Saimori, dziewczynę nieustannie nękają koszmary, a mocne zmęczenie wywołane nimi i zmartwienie narzeczonego dodają klimatowi romantyczno-troskliwy wydźwięk. Dodatkowe historie w postaci pisanej, tym razem obrazujące koszmar dziewczyny, nieustannie pozostają najlepszymi momentami mangi. Ciepłość dodatkowej historyjki jest gorętsza niż herbata, która się w niej pojawia. Oczywiście prawie równie ciepłą sceną jest niezapomniany moment zaręczyn, który również pojawia się w tym tomie-ps. z pięknymi kolorowymi stronami. Dziewczyna w tym tomie po raz pierwszy odczuwa uczucie zazdrości… obrazowane pragnieniem rodzinnego ciepła i bliższych relacji. Pomimo tej chęci niemiłe doświadczenia rodzinne dodają strachu oraz bólu do słów takich jak, ojciec czy też siostra. W jaki sposób dziewczyna pogodzi te dwa odmienne uczucia… no cóż przypuszczam, że dowiemy się tego w następnych tomach. Całokształt trzeciej części historii oceniam na 7/10. Podczas czytania odczułam mniejszą przyjemność z lektury. Wątek siostry narzeczonego i pożegnanie z przyjacielem były według mnie trochę mniej interesujące, może i scena z Koji-m była potrzebna do zakończenia jego wątku, ale miałam nadzieję że będzie przedstawiona w bardziej ciekawy sposób. Jeśli zdecydujecie się na przeczytanie tego tomu to życzę wam miłej lektury<3
Ivania - awatar Ivania
oceniła na77 miesięcy temu
Podziemne Tokio tom 1 Kenji Sakaki
Podziemne Tokio tom 1
Kenji Sakaki
Zbrodnia i kara to temat, który niejednokrotnie pojawia się w tekstach kultury. Jako pierwsza przychodzi do głowy powieść Fiodora Dostojewskiego o takim tytule, ale nie był on ani pierwszą, ani ostatnią osobą, która postanowiła poruszyć tę problematykę. W Podziemnym Tokio Kenji Sasaki przedstawia kolejną wizję kary za przewinienia. Jednak czy zawsze jest ona sprawiedliwa? [...] Manga tytuł wzięła od miejskiej legendy istniejącej w świecie przedstawionym. Otóż osoby, które przyczyniły się do czyjejś śmierci są zsyłane właśnie do Podziemnego Tokio. Jest to alternatywna wersja stolicy Japonii, w której grzesznikom wymierzana jest zasłużona kara. Dość szybko podczas lektury zaczynamy sobie jednak zadawać pytanie, na ile można tu mówić o sprawiedliwości. Pojęcie „przyczynienia się do śmierci” zostało moim zdaniem trochę nadużyte ma potrzeby fabuły. Samo Podziemne Tokio nie jest w pełni przekonujące. I nie mam tu na myśli pomysłu, który rzecz jasna jest czystą fantastyką. Bardziej chodzi o to, że wraz z posuwaniem się opowieści do przodu, pojawiają się drobne nieścisłości czy też nielogiczności. Jednak tym, co liczy się najbardziej, jest, jak to określił Tolkien, „zawieszenie niewiary”. Kenji Sakaki zdecydowanie nam to ułatwia. Zarówno lekko naciągana wina części z postaci, jak i dziury w konstrukcji świata przedstawionego są całkowicie nieznaczące podczas lektury. Oczywiście – możemy je zauważyć, ale w żaden sposób nie przeszkadzają w odbiorze tej pozycji. Świat, chociaż nierealny, jest wystarczająco przekonujący. Cała recenzja: https://ostatniatawerna.pl/swiat-ktory-na-szczescie-nie-istnieje-recenzja-komiksu-podziemne-tokio-t-1-3/
OstatniaTawerna - awatar OstatniaTawerna
oceniła na82 miesiące temu
Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1 Ryoko Kui
Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1
Ryoko Kui
🍓 Dungeon Meshi 🍓 🍓 Ten tytuł jest mi dobrze znany za sprawą anime, które całkowicie podbiło moje serce, dlatego ogromnie się cieszę, że na polskim rynku pojawiła się także manga 😤 🍓 Historia może na pierwszy rzut oka wydawać się mało ciekawa, bo skupia się na gotowaniu, ALE nie są to zwyczajne potrawy 👀 Składnikami są potwory, które bohaterowie spotykają na swojej drodze w lochach. Oczywiście to nie jedyny cel ich wyprawy - główną misją jest odnalezienie smoka, który pożarł siostrę Laiosa, by móc ją przywrócić do życia. Dlatego razem z nimi będziemy przemierzać kolejne piętra lochów, które nie są takie zwyczajne i skrywają wiele różnych istot jak i tajemnic. 🍓 Dlatego jest to naprawdę angażująca historia! Bo dostajemy ciekawie skonstruowane lochy, które potrafią nie raz zaskoczyć tym, co skrywają. A sam proces przygotowywania potraw jest niezwykle intrygujący. Widać, że każdy najmniejszy szczegół został dokładnie przemyślany przez autora. 🍓 No i tak bardzo doceniam poczucie humoru w tej mandze. Bo podczas czytania cały czas śmiałam się na głos. Szczególnie rozbrajają mnie memiczne miny bohaterów. Chociaż Marcille jest w tej kwestii absolutną mistrzynią. Uwielbiam, jak bardzo jest zniesmaczona jedzeniem potworów i jak uparcie się temu opiera… by ostatecznie zajadać się nimi ze smakiem xD 🍓 W dodatku całość dopełnia przyjemna dla oka kreska oraz bohaterowie, których zdążyłam szczerze pokochać. Ponieważ tworzą pocieszną grupkę, dzięki czemu nie brakuje zarówno zabawnych momentów, jak i takich, które potrafią chwycić za serce. Widać, że naprawdę wiele dla siebie znaczą 🥹 🍓 Dlatego jeśli szukacie historii, która Was rozbawi, ale też wciągnie w ciekawy świat odkrywany u boku bohaterów - tak, że poczujecie się jak część ich drużyny. To koniecznie sięgnijcie po Dungeon Meshi. Obiecuję, że się nie rozczarujecie, a przygoda, którą przeżyjecie, na długo zostanie w Waszej pamięci 🥹
_asyl_ - awatar _asyl_
Wyroki Marii tom 2 Junto Kamejima
Wyroki Marii tom 2
Junto Kamejima Kazuki
W 2 tomie historia nabiera tempa. Maria szykuje się do wymierzenia kolejnego wyroku, a czytelnicy poznają jej byłego męża, który prowadzi śledztwo nad zaginięciem pierwszego z dręczycieli. Życie Marii poza szkołą zostało świetnie pogłębione, a spokojna, manipulacją natura z chwilami 'kliknięć jej mroku' przyprawia o dreszcz. Oprawcy już przestają być jednolitą kupką, a stają się powoli indywidualnymi jednostkami. Spora część uwagii poświęcona była głębszemu poznaniu drugiej oprawczyni, jej relacją z innymi, jak cała grupa funkcjonuje. W skrócie o wiele więcej dowiedzieliśmy się o niej niż o pierwszej ofiarze, co podkreślone zostało poprzez śledztwo Marii nad jej osobą. Jej sposób śmierci już mniej groteskowy, ale nadal intrygujący i zasługujący na plusa za kreatywność, a przed wszystkim za większą ilość psychologicznej tortury względem poprzedniej śmierci. Postać byłego męża Marii znakomicie wpasowuję się w fabułę, wprowadzając więcej informacji o ich rodzinnym życiu, ale również i jego indywidualne przeżycia. Obawiałam się, że zostanie on przedstawiony jako kolejny typowo znieczulony mąż. Przyjemnie zaskoczyłam się, kiedy okazało się, że jest tym bardziej czującym, również nadal ubolewającym nad śmiercią syna. Jego przeciwstawny sposób żałoby względem Marii wprowadza konieczny balans i odświeża emocje, pobudzając element logiki, tym samym doprowadzając do zastanowienia się nad poczytaniami głównej bohaterki, już nie dając pola do bezmyślnego popierania jej w zemście.
Little_Crocell - awatar Little_Crocell

Cytaty z książki Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1