Najnowsze artykuły
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1

- komiksy
- Nina z Gwieździstego Królestwa (tom 1)
- Hoshi Furu Oukoku no Nina
- 2025-03-26
- 2025-03-26
Oczy Niny, z racji na ich niezwykły kolor, były dla tej młodej sieroty odwiecznym źródłem problemów. Pewnego dnia okazało się jednak, że to właśnie przez nie przypadnie jej zadanie... udawania zmarłej księżniczki?! Jak odnajdzie się na królewskim dworze, w samym centrum pałacowych intryg?
Kup Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 w ulubionej księgarnii
Oceny książki Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1
53 użytkowników ma tytuł Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 37
- Mangi 6
- Manga 4
- 2025 3
- Serie 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1
Wydaje się takie trochę bardziej dla dzieci (chyba przez tę kreskę i dlatego, że Nina i Azure wyglądają bardzo młodo),ale są intrygi, śmierć i walka o władzę, więc jest git.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie kochani 💖
Poznajcie Ninę z Gwieździstego Królestwa ✨
Nie ukrywam jest to jeden z nowszych tytułów, który nie tylko zauroczył mnie swoją kreską, ale i ogromnie zaciekawiły wykreowanym światem, fabułą oraz postaciami - a nie ukrywam, że w tym roku nie jeden nowszy tytuł sobie odpuszczam po pierwszym lub drugim tomie, gdyż nie czuję potrzeby, aby dalej w niej siedzieć. Tu jednak czuję się jak przy poznawaniu każdego kolejnego tomu Freyji - i każdy mnie zachwyca.
Dlatego też mam ogromną nadzieję, że z Niną będzie dokładnie tak samo. Już od pierwszego tomu dzieje się się nie mało, bo nie tylko porwanie i nauczanie głównej bohaterki, jak zachowywać się i udawać zmarłą księżniczkę, ale również przekonać dwór, że nią jest.
Także jeśli szukacie tytułu, który posiada w sobie dworskie klimaty, udawanie zmarłego członka tejże rodziny oraz niemałą ilość komizmu sytuacyjnego to gorąco polecam!
A za możliwość poznania pierwszego tomu tej genialnej serii dziękuję @wydawnictwowaneko
Moja ocena to 9/10 🌟
Witajcie kochani 💖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKojarzy się może tytuł "Freyja. Fałszywy książę"? Jeśli tak i nie możesz się doczekać kolejnych tomów tej mangi, to mam dla was coś idealnego. Choć co prawda tu główna bohaterka nie udaje płci przeciwnej i następcy tronu.
Poznajcie Ninę z Gwieździstego Królestwa ✨
Główną bohaterką mangi Nina z Gwieździstego Królestwa jest młoda sierota, która nie miała zbyt łatwego życia. Dziewczyna wychowuje się na ulicy i życie z tułaczki wraz z innymi dzieciakami w podobnej sytuacji. Jej los odmienia się w momencie zdrady przez najbliższych kolegów. Bohaterka zostaje sprzedana w niewolę i jej przyszłość zapowiada się jeszcze gorzej. Tym, co ratuję Ninę od okropnego losu, jest jej niezwykły kolor oczu. Dziewczyna może pochwalić się niezwykłym i zapierających dech w piersi błękitem oczu. Taki sam kolor oczu miała księżniczka, która zmarła w dziwnych okolicznościach, a jej śmierć jest sekretem w najwyższych sferach. Księżniczka miała zostać wydana z wpływowego władcę potężnego państewka. Powstaje więc plan, by Nina wcieliła się w rolę księżniczki i wykonała jej powinność. Tylko czy młoda dziewczyna będzie w stanie odnaleźć się w tej roli? No i co z jej uczuciami i pragnieniami?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jest to przeurocza manga, pochłonie cię w całości.
Ale jest to przeurocza manga, pochłonie cię w całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to{współpraca reklamowa z @wydawnictwowaneko}
Na początku mangi poznajemy tytułową Ninę jako żebraczkę, która zamieszkiwała fikcyjną krainę Fortuna. Jej życie zmienia się całkowicie, gdy bohaterka poznaje księcia Azure’a, który z powodu jej nietypowej urody obsadza ją w roli niedawno zmarłej księżniczki Alishy. Dziewczyna została nawet zaręczona z dziedzicem tronu Galgady, lecz Azure ma w sobie coś, czemu Nina nie może się oprzeć…
Bardzo miłe zaskoczenie!
Do niedawna myślałam, że współczesne romanse shoujo/josei niczym mnie już nie zaskoczą. Nie macie pojęcia jak bardzo się myliłam, bo świetnie się bawiłam na lekturze tych tomików. Główni bohaterowie są cudowni, uwielbiam patrzeć jak ich relacja przeistacza się w coś więcej. Dużo jest tam intryg dworskich, humoru też jest sporo. A kreska jest taka śliczna 💞!
Muszę też przyznać, że na początku myślałam, że ten tytuł okaże się być kalką „Freyi, fałszywego księcia”, ale niepotrzebnie się martwiłam (jedyne co obie mangi łączy to główna bohaterka udająca członka rodziny królewskiej).
Jeżeli, tak jak ja, lubicie romanse w klimacie fantasy, na pewnie wam się ta manga spodoba <3! Drugi tom zakończył się cliffhangerem, przez który nie mam innej opcji jak sięgnąć po kolejne tomiki! Jak to dobrze, że trzeci tomik wyjdzie jutro!
PS - w tej mandze występuje przeurocza papuga, jako, że jestem ogromną fanką papużek, nie potrafiłam się powstrzymać, by zrobić sesję z mangami i Rikiem 🦜.
{współpraca reklamowa z @wydawnictwowaneko}
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku mangi poznajemy tytułową Ninę jako żebraczkę, która zamieszkiwała fikcyjną krainę Fortuna. Jej życie zmienia się całkowicie, gdy bohaterka poznaje księcia Azure’a, który z powodu jej nietypowej urody obsadza ją w roli niedawno zmarłej księżniczki Alishy. Dziewczyna została nawet zaręczona z dziedzicem tronu Galgady,...
Sierota, której się poszczęściło bo została porwana i ... musi zastąpić księżniczkę. Porywaczem zaś okazuje się Drugi Książe królestwa - oczywiście przystojny, a jakże. Nina musi teraz nauczyć się dworskich manier, niuansów zachowań, nie dać się zdemaskować, a wszystko dlatego, że jako "księżniczka" ma do spełnienia ważną misję.
Historia oprawiona ładną kreską, pachnąca egzotyką i pewną przewidywalnością. Bohaterka ma 15 lat i choć z początku wykazuje silny charakterek szybko łagodnieje (czyżby to oczy złotookiego księcia tak na nią działały ;) ). Pewne jej zachowanie trochę mnie drażniło choć, będąc szczerą, znając jej przeszłość mogę przyznać, że nie jest ono zrobione na siłę.
Po pierwszym tomie nie był zbyt wciągnięta, dedykowany czytelnik to 13+ i myślę, że właśnie te osoby mogą znaleźć tu dużo więcej przyjemności.
Sięgnęłam jednak po drugi tomik i tam już coś mnie zaskoczyło. Ale tu zapraszam do recenzji pod nim :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria oprawiona ładną kreską, pachnąca...
Prosta historia o biednej sierocie Ninie, która z pewnych przyczyn została księżniczką Alishą i była zmuszona poznać całą królewską etykietę i ważne osobistości. Kreska jest przepiękna, a najbardziej mi się podoba postać przystojnego księcia Azure, który mimo, że uprowadził główną bohaterkę, to jest odpowiedzialny i potrafi dopilnować jej bezpieczeństwa. Dialogi między główną dwójką czasem potrafią rozmieszyć choć były też poważniejsze momenty. Ich relacja jest urocza. Przyjemnie i szybko się to czyta. Dobry początek romansu w świecie fantasy. No i ma przepiękną obwolutę, na której jak spojrzy się pod światło to widać błyszczące gwiazdki ;3
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNina jest biedną, osieroconą dziewczyną, która próbuje po prostu przetrwać. Za towarzyszy niedoli ma dwóch braci – również sieroty. Nie będzie jej jednak dane cieszyć się dłużej ich towarzystwem. Dziewczyna zostaje sprzedana – jak jej się wydaje – handlarzom niewolników. Jednak szybko okazuje się, że uprowadził ją drugi książę Fortuny – Azure.
Tłumaczy on dziewczynie, że od dzisiaj Niny, którą była, już nie ma. Od teraz ma ona na imię Alisha i jest księżniczką-kapłanką Fortuny, która za 3 miesiące ma poślubić dziedzica tronu mocarstwa Galgady. Wszystko po to, aby dwa narody się zjednoczyły i by Fortuna była bezpieczna.
Nina na początku nie znosi złotookiego Azure, jednak szybko zmienia o nim zdanie. Sam książę okazuje się mieć ciekawą historię. Pamiętajmy, że na horyzoncie jest jeszcze dziedzic Galgady, więc jak nic szykuje się nam miłosny trójkąt.
„Nina z Gwieździstego Królestwa” to ciekawie zapowiadający się romans w świecie fantasy.
Wydawnictwo Waneko postarało się o efektowne wydanie. Na obwolucie pięknie mienią się gwiazdki, a do pierwszego tomu mangi dołączany jest pojemniczek z kamykiem lapis lazuli oraz pudełko na srebrnym papierze do samodzielnego złożenia.
[współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTłumaczy on dziewczynie, że...
Nina z Gwieździstego Królestwa może się wydawać opowieścią prostą. Ot żebraczka staje się księżniczką. Jest w Ninie jednak znacznie więcej niż można by podejrzewać. To historia o ludzkich uczuciach i ich sile, o pragnieniach, żądzach i wszystkim pomiędzy, a także o więziach, które pomagają przetrwać. Oglądałam też anime, które wybiega dalej, ale w tej opinii omówię jedynie pierwszy tom.
Nina żyje na ulicach królestwa Fortuna. Ukrywa swoje oczy w kolorze lapis lazuli, by nie ściągnąć na siebie uwagi. Trzyma się z dwójką braci Sajim i Colinem. Wkrótce los ją od nich oddziela. Colin jest chory i umiera, a Saji pogrążony w rozpaczy wydaje ją handlarzom niewolników. Tak poznaje drugiego księcia Fortuny, Azure. Od tej pory ma udawać niedawno zmarłą księżniczkę Alishę. Musi nauczyć się zachowywać przystało na osobę ze swoją pozycją, co nie przychodzi jej z łatwością.
Główna bohaterka jest nieokrzesana, zadziorna i nie pozwala sobą pomiatać. Początkowo nie chce grać roli księżniczki i buntuje się, ale szybko zdaje sobie sprawę, że ucierpią na tym inne osoby, takie jak damy dworu Alishy. Zaczyna zatem współpracować, nawet jeśli nauka etykiety przychodzi jej z trudem. Jak to często bywa nie od razu dogaduje się z księciem Azure i obwinia go za to w jakiej sytuacji się znalazła. Rozwój ich relacji jest bardzo naturalny i stanowi jeden z jaśniejszych punktów mangi. Azure sam jest zresztą postacią ciekawą. Nieprzenikniony i milczący szybko przekonuje się do dziewczyny i zaczyna okazywać więcej emocji i pokazywać swoją cieplejszą stronę. Wkrótce dowiadujemy się także, że łączy go z Niną więcej niż mogłoby się wydawać.
Nina pragnie relacji i pragnie być kochana. Przywiązuje się nie tylko do Azure, ale także do służby czy młodszego księcia Mulhuluma. Chłopiec czuje się niepewnie w roli następcy tronu, co sprawia, że między nim, a Niną rodzi się nić porozumienia. Dziewczyna potrafi zjednywać sobie ludzi dzięki swojej energii i szczerości. Nie wszyscy są jednak jej przychylni. Królowa jest w swej niechęci otwarta, a w cieniu kryją się także spiskowcy, którzy będą chcieli pozbyć się Niny.
Piękny jest motyw lampionów, który pojawia się w jednym momencie. W królestwie, co roku odbywa się święto, podczas którego są puszczane. W pierwszych latach swego życia Nina świętowała razem z rodzicami, później z Sajim i Colinem. Jest to festiwal ludzkich marzeń. Wraz z lampionem do nieba leci życzenie. Nina wspomina poprzednie święta i tęskni za dawnym życiem. Teraz nie ma już nikogo, kto mówiłby do niej Nina, ale czy na pewno?
Wspomnę jeszcze o rysunkach, są delikatne i estetyczne. Nina jest bardzo ekspresyjna. Dużo uwagi poświęcono także oczom i temu, co wyrażają. Scena z lampionami jest przepiękna.
Pierwszy tom Niny z Gwieździstego Królestwa jest dobrym wstępem do opowieści. Zapoznaje nas z głównymi bohaterami (choć nie wszystkimi, później na scenę wkroczy książę Sett, którego zresztą już tu zapowiedziano),daje początek ważnym relacjom oraz pokazuje świat przedstawiony i jego zwyczaje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadziwiająco przyjemnie się czytało. Narysowana w stylu który lubię. Historia zapowiada się ciekawie. Na pewno sięgnę po tom drugi.