Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu

- poradniki
- The Science of Stuck
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- 2022-02-22
- Aleksandra Adamczewska
Czy czujesz, że w twoim życiu codziennym, w pracy lub w związku panuje stagnacja? Pragniesz coś zmienić i się rozwijać, ale z jakiegoś powodu ciągle wracasz do punktu wyjścia?
Być może sądzisz, że po prostu brak ci motywacji lub cały świat sprzysiągł się przeciwko tobie, ale tak naprawdę na twoją sytuację wpływa wiele czynników – takich jak wieloletnie nawyki, przyzwyczajenia, fałszywe przekonania czy lęk – nad którymi możesz odzyskać kontrolę, jeśli tylko poznasz kryjące się za nimi mechanizmy. Ta książka pomoże ci je zrozumieć! Dzięki niej:
ośmielisz się wychodzić poza strefę komfortu i zerwiesz z prokrastynacją,
nauczysz się wpływać na sposób działania narzucony ci przez mózg i układ nerwowy,
przełamiesz rutynę w związku i ożywisz przyjaźnie,
zaczniesz świadomie kształtować swoją ścieżkę kariery,
uwolnisz się od toksycznych nawyków, uzależnień i wymówek,
zerwiesz z ograniczeniami i w pełni wykorzystasz swoje możliwości,
wytrwasz we wszystkich postanowieniach,
staniesz się niezależny, bardziej pewny siebie i odważny.
W każdym rozdziale znajdziesz rzetelną wiedzę, która pozwoli ci zidentyfikować źródło problemu, oraz praktyczne porady, dzięki którym wreszcie ruszysz przed siebie i zaczniesz spełniać marzenia.
Kup Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu
113 użytkowników ma tytuł Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu na półkach głównych- Chcę przeczytać 83
- Psychologia 2
- Poradniki 2
- Chcę przeczytać (2026) 1
- 2025 1
- Popularnonaukowe 1
- Biznes 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu
W każdym rozdziale znajdują się zadania, które można wykonać w dosłownie 5 minut.
Każdy rozdział książki można czytać oddzielnie, zależnie na co w danej chwili mamy ochotę, więc to jest naprawdę fajne. Książka porusza wiele ciężkich tematów jak lęk, trauma, praca z cieniem, jak porozumieć się z partnerem, przyjaźń, rodzina, style przywiązania, toksyczne nawyki. Autorka wspomina wiele o emocjach. Atak paniki nie jest atakiem, to organizm próbuje zwrócić na coś uwagę.
Złość to reakcja na niesprawiedliwość. Smutek to reakcja na stratę, a strach na zagrożenie.
Tak naprawdę nie istnieje ktoś taki jak osoba leniwa lub niezmotywowana. Mózg ma motywację do dokonywania świadomych wyborów lub do przetrwania zagrożeń. W książce jest wiele tabelek zarówno do przeczytania, jak i do wypełnienia. Są w niej także zawarte myśli na wynos pod koniec każdego rozdziału, co mnie urzekło. Pod koniec książki jest gra - kwadrat stagnacji, siedem reguł. Każdy pionek jest dla nas, musimy ustalić którym chcemy ruszyć a którym nie, więc trochę tak jak w życiu 🩵
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy rozdział książki można czytać oddzielnie, zależnie na co w danej chwili mamy ochotę, więc to jest naprawdę fajne. Książka porusza wiele ciężkich tematów jak lęk, trauma, praca z cieniem, jak porozumieć się z partnerem, przyjaźń, rodzina, style przywiązania, toksyczne nawyki. Autorka...
Wiosna w większości z nas budzi chęć do życia na wyższych obrotach, tworzenia nowych projektów - generalnie pozwala nam wrzucić wyzszy bieg i niesamowicie nas motywuje do działania. Czasami jednak wiosna nadchodzi a wraz z nią towarzyszy nam cały czas ten sam zimowy zastój. Z czego to może wynikać i jak sobie z tym poradzić?
Zapraszam do lektury ,,Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu" od @wydawnictwo_feeria, która z każdą stronicą, z każdym kolejnym rozdziałem będzie rozdmuchiwać w Was ogień do działania!
Wpaśćw błędne koło to jedna z najgorszych sytuacji, która może nas spotkać w życiu. Wiem, bo sama w takowe wpadłam i doskonale pamiętam jak ciężko było po pierwsze zrozumieć tą sytuację, a po drugie wyjść z niej. A jeszcze trudniej jest z niej wyjść w taki sposób, by chwilę później nie wrócić w to samo miejsce.
Każda nasza niemoc bierze się z lęku i o ile pewna dawka lęku jest zdrowa i nas motywuje to jednak bardzo często tego lęku pojawia się na tyle dużo, że wpadamy w czarną otchłań. Zacznijmy od tego, by najpierw sobie to uświadomić, zaakceptować tę sytuację a następnie krok po kroku konsekwentnie ten lęk budować jako fundament motywacji i siły do działania.
Jedynie z pełną świadomością i akceptacją masz szansę zmieniać swoje wieloletnie nawyki i budować nową pewność siebie. Lektura książki pomoże Ci wychodzić z własnej strefy komfortu, przerwać życiową rutynę i uwolnić się od toksycznych przyzwyczajeń, które z każdym dniem ciągnęły Cię w złą stronę. Dzięki niej również zaczniesz budować powoli nowego siebie - świadomego, konsekwentnego i niezależnego.
Powodzenia!
[Współpraca recenzencka]
Wydawca: @wydawnictwo_feeria
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam do lektury ,,Jak ruszyć z miejsca,...
Przeglądając nowości książkowe natrafiłem właśnie na tą pozycję i już wiedziałem ,że muszę to przeczytać !
Wiadomo jak to jest z poradnikami nie zmienia naszego życia na lepsze ale po części otworzą oczy na różne sprawy oraz aspekty życia codziennego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli tak jak autorka i ja uważasz ,że właśnie twoje życie to tytuł tej książki to właśnie warto !
Nie da się jej przeczytać szybko.
"Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu." Britt Frank.
Bardzo empatyczna, ale też powiedziałabym, że kontrowersyjna. Niektóre propozycje, są absolutnie nie do zaakceptowania dla katolików.
Uwaga, zaproponowane tu techniki naprawdę działają! Odkryjesz siebie na nowo - wiem co piszę.
Miejscami dziwnie przetłumaczona i przebija mocno kultura Amerykańska, jednak da się zastosować na naszym Słowiańskim "gruncie".
Jeden z lepszych poradników jakie miałam przyjemność przeczytać.
Nie da się jej przeczytać szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu." Britt Frank.
Nie skreślam jej. Jesteśmy inteligentnymi ludźmi i potrafimy odróżnić co jest dla nas dobre a co nie. A z książki można czerpać garściami....
Od czasu do czasu lubię sięgnąć po dobry poradnik z gatunku self-care, który doda mi motywacji i zachęci do działania. Właśnie taką pozycją okazała się ta książka. Autorka w przystępny i lekki sposób przedstawia proste kroki, które pomogą nam ruszyć z miejsca i zawalczyć o siebie. Muszę przyznać, że czytało mi się ją bardzo przyjemnie. Styl jest przystępny i klarowny, dzięki czemu poradnik sprawdzi się dla każdego, niezależnie od etapu życia.
Co ważne, autorka nie namawia do rewolucji — proponuje małe, stopniowe zmiany, które mogą przynieść duże efekty. To wartościowe rady, które w całości składają się na przemyślany plan działania. Książka zachęca m.in. do wyjścia ze strefy komfortu, odbudowania relacji, świadomego kierowania swoją karierą oraz do uwolnienia się od toksycznych nawyków i uzależnień. A to tylko fragment tego, co znajdziecie w środku.
Ciekawym pomysłem jest także to, że autorka nie zaleca czytania książki od deski do deski. Zamiast tego proponuje, by skupić się na rozdziałach, które w danym momencie najbardziej Was dotyczą i nad którymi chcecie popracować.
To świetnie skonstruowany poradnik, napisany w swobodnym i przystępnym stylu. Jeśli czujesz, że Twoje życie utknęło w miejscu, serdecznie polecam sięgnąć po tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie raz w życiu mamy moment, gdy nie wiemy co dalej, nie chce nam się czy myślimy, że stanęliśmy w miejscu. Britt Frank dobrze to zna, dlatego postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą na ten temat w książce „Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu."
Na początku napisz o tym co najbardziej mi się spodobało, czyli budowa rozdziałów. Mamy zawsze przedstawione o czym będzie. Bardzo dobrze dobrane nagłówki i tytuły. Na końcu mamy podsumowanie i zadanie do zrobienia. Sama autorka wspomina, że książkę można i warto czytać fragmentami, gdy wiemy, że coś przyda nam się właśnie w tym momencie. Na dodatek, gdy brak nam czasu, możemy właśnie sięgnąć do podsumowań. Na dodatek autorka często używa tabelek, aby pokazać nam różnice czy ważne fakty dotyczące danego zagadnienia. Dodatkowo spodobało mi się odnoszenie do postaci fikcyjnych, zarówno z filmów jak i książek. Dzięki temu czasem łatwiej wyobrazić sobie o czym autorka właśnie pisze.
Przeczytanie książki od deski do deski, tak jak zrobiłam to ja jest moim zdaniem trochę trudniejsze. W pewnych momentach czułam się przytłoczona ilością wiedzy, która chciałaby się wbić do mojej głowy. Z tej perspektywy wiem, że lepiej by mi się podobała w momencie, gdybym raz na jakiś czas przeczytała rozdział czy dwa. Jednak po zapoznaniu się z nią wiem, że jest ona warta uwagi, a sama z chęci do niej wrócę, gdy poczuję potrzebę.
Dla kogo jest książka? Myślę, że dla każdego, kto ma chęć poczytać co ma do przekazania osoba na codzienne pracująca jako terapeutka oraz osoba, która sama przeszła trudne momenty w swoim życiu. Pani Frank nie pisze o czymś czego się nauczyła i zna tylko z doświadczeń innych, sama podkreśla, że potrafi lepiej zrozumieć ludzi przez swoje własne doświadczenie i chce o nim opowiadać. Książka powinna być dobrą lekturą w momencie, gdy czujemy stagnację, gdy nie wiemy co dalej robić lub jak wyjść z sytuacji postojowej. Autorka także wspomina wiele razy, że gdy czujemy, że jest ciężko to warto zgłosić się do specjalisty, co moim zdaniem jest ważnym faktem i zwracam czy jest to podkreślane w książce, która jest poradnikiem lub dotyczy rozwoju osobistego.
Warto dodać, że książka podejmuje tematy takie jak istota lęku i jego pozytywne aspekty, zalety pozostania w martwym punkcie przez jakiś czas, zagrożenia wynikających z nadmiernej presji względem motywacji, aspekty intymności i jej roli w życiu, dojrzewanie emocjonalnej, rola miłości i przyjaźni w procesie samorozwoju.
Dziękuję za książkę wydawnictwu Feeria Science, książka czytana w ramach współpracy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku napisz o tym co najbardziej mi się spodobało, czyli budowa rozdziałów. Mamy zawsze...
Wielu z nas mysli o zmianie, ale działanie często jest trudniejsze. Ile osób zaczyna odchudzanie "na wakacje" a w ostateczności nie traci wagi? Ile postanowień noworocznych kończy się zanim się na dobre zacznie? "Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu" to książka, która chce pomóc wyjść poza strefę komfortu, przełamać rutynę, zacząć działać i wytrwać w postanowieniach.
Moją pierwszą myślą, gdy znów nie dotrzymuję własnych postanowień jest brak motywacji. Jednak dzięki książce poznałam, jak wiele czynników wplywa na nasze zachowanie. Lęk, długoletnie nawyki, przyzwyczajenia, fałszywe przekonania. Gdy już zdamy sobie sprawę z ich istnienia i działania, łatwiej będzie nam je przełamać i w końcu zacząć działać.
Autorka dzieli się w niej swoimi osobistymi doświadczeniami oraz przypadkami ze swojej praktyki. Używa przystępnego języka, łącząc medyczne terminy z codziennym słownictwem. Wszystko jest łatwe do zrozumienia. Czasem autorka dzieli się też swoim humorem, a takie podejście "na luzie" jeszcze lepiej pomaga przy czytaniu i przyswajaniu wiedzy. Ale żeby nie było za miło, znajdą się też ćwiczenia, które zmuszą nas do przemyślenia własnego życia. A to wszystko popartą długą bibliografią.
Tematyka jest naprawdę różnorodna, a sposób, w jaki autorka pisze, jest bardzo angażujący. Dzięki temu nie czułam się przytłoczona nadmiarem informacji. Ciekawe podejście miała do tematów takich jak żałoba lub uzależnienia. Dowiemy się, że stanie w martwym punkcie też jest ważne oraz, że stagnacja ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Poznamy traumę oraz dowiemy się, że każdy z nas walczy z mniejszymi lub większymi traumami w swoim życiu. Poznamy bliżej tematy rodziny, przyjaciół, toksycznych nawyków i wiele innych.
Autorka daje też wskazówki jak czytać książkę, by się nie zniechęcić i jednocześnie wynieść z niej jak najwięcej. To kolejna z książek, do których będę wracać i mam nadzieję, że zainspiruje mnie do zmian. Na końcu każdego rozdziału znajdziecie skrót najważniejszych informacji oraz ćwiczenia do wykonania. Na pewno będę wracać właśnie do tych skrótów szczególnie no i do ćwiczeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyśle, że każdy z nas doświadczył w życiu momentów stagnacji, gdy brakuje motywacji, a codzienność wydaje się przytłaczająca. Książka "Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu" to wartościowy poradnik, który pomaga zrozumieć źródła tych trudności i znaleźć sposób, by się z nich wyrwać. Autorka nie obiecuje cudownych rozwiązań, ale oferuje praktyczne narzędzia, które mogą stać się punktem zwrotnym w życiu czytelnika.
Autorka w klarowny sposób wyjaśnia psychologiczne mechanizmy stojące za naszymi blokadami. Dzięki licznym przykładom i ćwiczeniom książka nie tylko diagnozuje problemy, ale też pokazuje, jak małymi krokami wprowadzać zmiany. Jej styl jest lekki i pełen empatii, co sprawia, że nawet trudne tematy stają się zrozumiałe.
To, co wyróżnia ten poradnik, to nacisk na działanie. Znajdziemy tu konkretne techniki walki z prokrastynacją, sposoby na wyjście ze strefy komfortu oraz metody przeprogramowania negatywnych nawyków. Każdy rozdział działa jak drogowskaz, prowadzący do stopniowej przemiany.
Książka nie tylko uczy, jak radzić sobie z kryzysem, ale też zachęca do głębszej refleksji nad własnymi wartościami i relacjami. Pokazuje, jak otaczać się ludźmi, którzy nas wspierają, i jak uwalniać się od toksycznych schematów.
Dla kogo jest ta książka?
Dla tych, którzy czują, że utknęli w rutynie, dla osób zmagających się z brakiem motywacji, a także dla wszystkich, którzy chcą świadomie kształtować swoje życie. To lektura, która nie tylko inspiruje, ale i daje realne narzędzia do zmiany.
Polecam 💙
Myśle, że każdy z nas doświadczył w życiu momentów stagnacji, gdy brakuje motywacji, a codzienność wydaje się przytłaczająca. Książka "Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu" to wartościowy poradnik, który pomaga zrozumieć źródła tych trudności i znaleźć sposób, by się z nich wyrwać. Autorka nie obiecuje cudownych rozwiązań, ale oferuje praktyczne narzędzia, które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem wydaje się, że jak na złość wszystko idzie nie tak. Czujemy się, że utkwiliśmy w jakimś martwym punkcie i ciężko ruszyć do przodu. Myślimy, że brak nam motywacji, że ktoś lub coś sprzysięgło się przeciw nam a tak naprawdę trzymają nas w stagnacji nasze wieloletnie nawyki, przyzwyczajenia, lęk czy przekonania.
Britt Frank w przystępny sposób dzieli się z nami swoją wiedzą a są to konkretne informacje mające spowodować, że w końcu ruszymy z miejsca w związku, przyjaźni czy pracy. Książka jest podzielona na rozdziały, które można czytać w zależności od potrzeb i sytuacji. Nie musimy czytać jej po kolei i to jest w tym fajne. Na końcu każdego z nich jest pięciominutowe wyzwanie, które można wdrożyć już od razu. Autorka wyjaśnia przyczyny niektórych naszych zachowań i podrzuca rozwiązania i ćwiczenia. Oczywiście bez pracy nie ma kołaczy ale zawsze warto poszerzyć swoją wiedzę i wdrożyć w życie niektóre wskazówki zawarte w tej książce. Z pewnością jest to ciekawa pozycja i warto ją przeczytać oraz uszczknąć z niej coś dla siebie tak jak ja to zrobiłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBritt Frank w przystępny sposób dzieli się z nami swoją...
Pewnie każdy z nas miał kiedyś uczucie, że utknął w miejscu, że nie potrafi wyrwać się z marazmu i beznadziei. Książka „Jak ruszyć z miejsca, kiedy utkniesz w życiu” to poradnik, który powinien przeczytać prawie każdy. Oczywiście nie jest to żadna „magiczna różdżka”, za pomocą której znikną wszystkie nasze problemy, jednak w ciekawy sposób przedstawia, jak można podejść do problemów ze stagnacją, które mogą dotknąć każdego z nas.
Autorka w przystępny sposób przedstawia psychologiczne aspekty naszych zachowań i potencjalne źródła naszych problemów. Podaje również możliwe rozwiązania i ćwiczenia, które mogą pomóc nam w wyjściu ze stagnacji. W kilku miejscach podkreśla, że jej książka nie może być traktowana jako remedium na wszystkie problemy.
Osobiście odnalazłam w tej książce kilka istotnych dla siebie informacji, które pomogły mi zrozumieć niektóre z moich trudności. I choć samo przeczytanie poradnika zapewne nie rozwiąże ich w magiczny sposób, to fajnie nakierowuje na potencjalne rozwiązania.
Autorka ma lekki i przyjemny styl pisania, dzięki czemu książkę czyta się dość szybko.