Zanim zaczniesz rozwiązywać jakiś problem, upewnij się, czy to twój problem.
Po całym dniu pracy marzysz o chwili spokoju. Ale zanim zdążysz odetchnąć, dzwoni telefon – koleżanka znów czegoś potrzebuje. Mąż i syn pytają o wakacje, a pies czeka na spacer. W pracy wyświadczasz przysługi, a uznanie zbiera ktoś inny. Jesteś zmęczona, ale – jak zawsze – działasz. Bo to ty ogarniasz wszystko. Bo to ty dbasz o wszystkich. Bo inaczej się nie da.
A jeśli się da?
Terri Cole, ceniona psychoterapeutka i autorka Strażniczki swoich granic, obala mity dotyczące wysokofunkcjonującego uzależnienia (HFC),które prowadzi do nadmiernej troski o innych, przez co zapominamy o sobie. To może skutkować wypaleniem i utratą siebie.
Dzięki tej książce nauczysz się rozpoznawać schematy HFC, zaczniesz chronić siebie i opiekować się sobą, a nie tylko innymi. To przyśpieszony kurs dla każdego, kto bierze na siebie za dużo (bo nie potrafi odmówić) i cierpi z tego powodu.
Kup Jak przestać zadowalać innych. Uwolnij się od wysokofunkcjonującego współuzależnienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak przestać zadowalać innych. Uwolnij się od wysokofunkcjonującego współuzależnienia
151 użytkowników ma tytuł Jak przestać zadowalać innych. Uwolnij się od wysokofunkcjonującego współuzależnienia na półkach głównych- Chcę przeczytać 117
- 2025 3
- Poradniki 3
- Psychologia 2
- Recenzencka 2025 1
- 2 Poradniki 1
- Popularnonaukowe 1
- Idealna na prezent 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak przestać zadowalać innych. Uwolnij się od wysokofunkcjonującego współuzależnienia
W porządku, choć mam niejasne wrażenie, że wszystko jest podciągnięte pod tezę.
W porządku, choć mam niejasne wrażenie, że wszystko jest podciągnięte pod tezę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie wartościowa lektura. W końcu nie miałam wrażenia, że autorka po prostu cytuje prace innych. Niesamowicie napisana i praktyczna. Polecam absolutnie każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przychodzę do Was z recenzja książki która wielu z Was na pewno się przyda a wydawnictwo @wydawnictwootwarte potrafi zaskoczyć mega pozytywnie.
Jak przestać zadowalać innych
Książka o nas samych, o przebodzcowanych, zmęczonych, odizolowanych, wyczerpqnych i można tak wymieniać bez końca.
Nie macie wrażenia, że bierzecie na swoje barki ponad miarę tego co jesteście w stanie znieść? Czasami chcecie usiąść spokojnie a jednak nadmiar obowiązków i rzeczy odkladanych rosną w przyspieszonym tempie i zamiast wypoczynku jest jeszcze więcej stresu niż jesteśmy w stanie ogarnąć.
Praca, dom, rodzina, czasami problemy zdrowotne, natłok dnia codziennego to wszystko powoduje, że chcecie gdzieś się oddalić by choć na chwilę nadmierna troska zeszła z Waszych barków.
Jak nauczyć się dbać przede wszystkim o siebie by problemy nasze czy innych nie spowodowały wypalenia?
W książce znajdziecie wiele cennych wskazówek, by nauczyć się mówić nie. By w końcu uwolnić się od trosk innych, którzy obarczaja nas swoimi problemami, że aż w końcu zapominamy o sobie.
To książka dla każdego, kto chce wyjść z doczepionych schematów bo tak "musi być", dla tych co chcą uciec od musimu tolerancji toksyków "bo to rodzina", nie musicie ogarniać wszystkiego co Wam na siłę ktoś wciska "bo tak trzeba"
Czas zawalczyć o siebie dla Siebie 🌞
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak przestać zadowalać innych
"Jak przestać zadowalać innych. Uwolnij się od wysokofunkcjonującego współuzależnienia", autor: Terri Cole.
Autorka poradnika jest cenioną psychoterapeutką. Terri Cole obala mity dotyczące wysokofunkcjonującego współuzależnienia (HFC),które prowadzi do nadmiernej troski o innych, skutkiem czego staje się zapominanie o sobie, co prowadzi do wypalenia i utraty siebie. Dzięki prezentowanemu dziś tytułowi nauczycie się rozpoznawać schematy HFC oraz nauczycie się jak chronić siebie i opiekować się sobą, a nie tylko innymi. Książkę czyta się dobrze i zawiera ona wiele cennych informacji i wskazówek dotyczących wysokofunkcjonującego współuzależnienia. Polecam ją każdemu zainteresowanemu tematem 👍 W mojej ocenie 9/10 👍 Szczerze polecam 👍
#współpracarecenzencka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka poradnika jest cenioną psychoterapeutką. Terri Cole obala mity dotyczące wysokofunkcjonującego współuzależnienia (HFC),które prowadzi do nadmiernej troski o innych, skutkiem czego staje się zapominanie o sobie, co prowadzi do wypalenia i utraty siebie....
Trafiła w moje ręce kolejna ciekawa książka na temat współuzależnienia. Z wielką przyjemnością zacząłem czytać. Zawsze czytam, coś, co dotyczy także i mnie. Poznając rozdział po rozdziale, widzę po sobie, że jestem osobą współuzależnioną. Chce być potrzebny. Dobro innych stawia wyżej niż własne. Moja wartość jest wyższa, dzięki pomaganiu innym.
To jest błędne myślenie. Za sprawą książki pani Terri można w końcu powiedzieć dość. Pora najwyższa zająć się swoimi sprawami, własnym zdrowiem. Lekcja asertywności, sztuka odmawiania innym oraz samoobrona przed narcyzami i potencjalnymi wyzyskiwaczami. Takich cwaniaków w świecie wielu, którzy potrafią Ci się przymilać, aby coś w ten sposób osiągnąć. Od takich lepiej się trzymać, jak najdalej.
Po lekturze poznałem takie pojęcia, jak hiper pomoc. Można za dużo pomagać, można się też od tego uzależnić, a świadomość z zagrożenia pozwoli ustalić rozsądne granice.
HFC ciekawe pojęcie i jak wielu ludzi ono dotyka. Autorka zdradza, jak przeciwdziałać temu, jak podążać drogą dla zdrowia i równowagi psychicznej.
Stać się wszystkim dla wszystkich, to jest niemożliwe! Nie zdołamy uratować całego świata, to niemożliwe. Dobrze, że oferujemy ludziom, coś, co ma wielką wartość, lecz nie każdy jest w stanie to docenić i nie można też ignorować własnych potrzeb. Taki społecznik to naprawiacz, a nie ma możliwości naprawić całego świata… Stanisław Staszic powiedział kiedyś: człowiek w wyrzeczeniu się siebie może stać się wielkim! Nie do końca, nie można ignorować swoich potrzeb, ani potrzeb innych stawiać wyżej niż własne, czyli jak pomagać to w taki sposób, aby nie zaniedbywać swoich spraw.
Jeszcze nieuleczony wstyd. Skrywany pod postacią pracoholizmu, perfekcjonizmu i nadmiernych ambicji. O kurde, jaka ciekawa książka, wiele mogę znaleźć siebie w niej!
Nie zdawałem też sobie sprawę, że istnieją także mini uzależnienia, ale nie ma sensu zdradzać, na czym one polegają! Przeczytaj książkę!
Ostatnia rzecz, która bardzo mnie zaciekawiła to lęk antycypacyjny, który według mnie towarzyszy non stop każdej osobie, która jest współuzależniona…
Podoba mi się ten poradnik i zawsze bardzo chętnie sięgam po książki, które dotyczą problemu współuzależnienia, zwłaszcza, gdy mają jakiś związek ze mną. To taka autoterapia albo biblioterapia. Książka dla mnie w sam raz!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest błędne myślenie. Za...
Kolejna książka nie do odsprzedania, a do wielokrotnych powrotów. Myślę że uświadomiła mi więcej niż po nie jednej rozmowie z psychologami. Nigdy nie słyszałam wcześniej o HFC, a to jest połączenie i kulminacja wszystkiego co przeczytałam do tej pory. Do tego napisana w prosty sposób, z konkretami , pytaniami i ćwiczeniami. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTerri Cole jak zwykle niezawodna!
Terri Cole jest matką, jaką chciałabym mieć a z czasem być. Uwielbiam ćwiczenia i dodatki.
Terri Cole jak zwykle niezawodna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUjęła mnie współczuciem w rozdziale o narcystycznej matce, czy o tym jak łatwo padamy ofiarom kolejnym narcystycznym relacjom, czy niedojrzałych emocjonalnie.
Znacie to? Bierzecie na siebie obowiązki, odpowiedzialność za wszystko i wszystkich wokół, zamęczacie się nie tylko swoimi problemami, ale i problemami innych, czujecie się często wykorzystywani, wypaleni, zmęczeni...
Znam to doskonale ...
Terri Cole, psychoterapeutka, trenerka rozwoju osobistego, idzie nam z pomocą.
W swoim poradniku „Jak przestać zadowalać innych” rozprawia się z nieustającą potrzebą niesienia pomocy innym, brania wszystkiego na swoje barki, często kosztem własnego dobrego samopoczucia, prowadzącego do wyczerpania i wypalenia. Autorka uczy dostrzegać granice pomiędzy uprzejmością, dbaniem o innych, a nadmiernym zaangażowaniem kroczącym w stronę zapomnienia o swoich potrzebach, odczuciach, emocjach. I nie jest to egoizm a zwyczajne dbanie o siebie.
Terri Cole rozprawia się z wieloma mitami funkcjonującymi w społeczeństwie i naszych wyobrażeniach na ten temat, nazywając problem po „imieniu” - wysokofunkcjonującym współuzależnienieniem (HFC). Niesie wiele rad, spostrzeżeń, przykładów z własnego doświadczenia terapeutycznego, by jak najpełniej uzmysłowić czytelnikowi głębię omawianego zagadnienia. Prowadzi nas krok po kroku do celu, którym jest poznanie mechanizmów działania HFC, zrozumienie ich i podjęcie działania w kierunku polepszenia swojego samopoczucia.
Bardzo podoba mi się forma tego poradnika. Jest przejrzysta, czytelna, zawiera wyróżnione graficznie „autorefleksje”, czy też „czułe uwagi”. Zabieg ten powoduje, że nie tylko odbiór staje się przystępny, ale czytelnik ma wrażenie, jakby autorka przemawiała właśnie do niego indywidualnie. Znajdziemy tu nie tylko rady, ale i ćwiczenia, mające na celu pracę nad sobą, co uważam za wielki plus.
Język Terri Cole pełen jest zrozumienia, ciepła i empatii, autorka pisze niezwykle przystępnie. Myślę, że to bardzo wartościowa lektura dla wszystkich osób mających problem ze stawianiem granic, asertywnością ale i własnym dążeniem do perfekcji i nadmiernego wykazywania się na wszystkich płaszczyznach działania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnam to doskonale ...
Terri Cole, psychoterapeutka, trenerka rozwoju osobistego, idzie nam z pomocą.
W swoim poradniku „Jak przestać zadowalać innych”...
„Jak przestać zadowalać innych” Terri Cole to książka, która powinna trafić w ręce każdego, kto zbyt często mówi „tak”, gdy w środku czuje „nie”. Autorka w niezwykle przystępny i zrozumiały sposób opisuje mechanizmy wysokofunkcjonującego współuzależnienia – stanu, który dotyka wielu z nas, choć nie zawsze jesteśmy tego świadomi. Już od pierwszych stron czuć, że Terri Cole pisze z autentycznym zrozumieniem i empatią, opierając się na własnym doświadczeniu jako terapeutka, ale też jako kobieta.
Największym atutem tej książki są konkretne narzędzia, które pozwalają czytelnikowi rozpoznać swoje wzorce zachowań i stopniowo je zmieniać. Ćwiczenia, pytania i refleksje pozwalają naprawdę się zatrzymać i spojrzeć na siebie z nowej perspektywy. Książka nie ocenia, ale zachęca do tego, by zaufać sobie i własnym granicom. Cole pokazuje, że zdrowy egoizm to nie coś złego – to fundament dobrego życia.
Podobało mi się, jak autorka tłumaczy, skąd biorą się nasze zachowania – często zakorzenione w dzieciństwie, relacjach z rodzicami, czy społecznym oczekiwaniu bycia „dobrą dziewczynką” czy „miłym chłopakiem”. Nie brakuje przykładów z życia pacjentów, co sprawia, że łatwiej utożsamić się z opisywanymi sytuacjami. Język książki jest prosty, zrozumiały i płynny – nie trzeba być psychologiem, by wyciągnąć z niej maksimum.
To nie jest książka do przeczytania w jeden wieczór – warto ją sobie dawkować, robić notatki i wracać do niektórych fragmentów. Dla mnie była to pozycja otwierająca oczy, a momentami wręcz terapeutyczna. Nauczyłam się, że rezygnowanie z siebie nie prowadzi do prawdziwego szczęścia – wręcz przeciwnie.
Książka daje odwagę, by postawić siebie na pierwszym miejscu, bez poczucia winy. To piękna lekcja szacunku do samego siebie i przypomnienie, że nie musimy zasługiwać na miłość – wystarczy, że jesteśmy. „Jak przestać zadowalać innych” to podręcznik samouzdrowienia dla każdego, kto chce żyć bardziej świadomie i w zgodzie z własnym sercem. To lektura, która zostaje w głowie i sercu na długo po zamknięciu ostatniej strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem typowym “zadowalaczem”. Bardzo często zdarza mi się być na zawołanie innych, pomagać, czasami wbrew sobie i wbrew swoim sprawom. Gdy odmawiam, od razu czuję wyrzuty sumienia, jakby mój czas nie był tylko mój tylko całego wszechświata. Jestem też panią „dobra rada”, która gdy tylko słyszy na temat problemów drugiej osoby, w głowie tworzy możliwe rozwiązania, czasem zapominając, że ta osoba może nadzwyczajnie w świecie nie chcieć mojego rozwiązania. Tylko wysłuchania. Zapominam bowiem, że każdy ma prawo do swoich decyzji, a moje remedium na problem nie koniecznie musi być właściwe dla kogoś innego. Te i wiele innych przypadków przekraczania własnych granic dla dobra innych opisane są w książce Terri Cole „Jak przestać zadowalać innych”. Znajdziecie tu szeroki opis wraz z licznymi przykładami tego czym jest wysokofunkcjonujące uzależnienie (HFC),którego cechą charakterystyczną, jest właśnie nadmierna troska o innych, brak wyraźnie postawionych granic i tym samym brak czas na siebie, własne życie i własne odczucia (aczkolwiek to autorka właśnie stosuje osób wykazujących nadmierną troskę, zwykle stosowany jest wobec np. partnerów osób przemocowych). Jeśli wszystko robimy pod innych, zapominając o sobie, bardzo łatwo możemy zapomnieć o własnej osobowości i własnych potrzebach, czego skutkiem może być choćby przemęczenie, brak pewności siebie, czy wypalenie. Nie chodzi tu by w ogóle nie pomagać innym. Chodzi o to, by odnaleźć granice, które każdy z nas ma a o których często zapominamy, lub (co gorsza) nie wiemy, że je mamy i możemy z nich korzystać. Jestem daleka od stwierdzenia, by żyć w swoim małym indywidualnym świecie, zapominając o innych (podobnie jak autorka zresztą). Natomiast zapominając o sobie i swoich potrzebach, w przyszłości nie będziemy mogli pomagać nikomu, bo po prostu nie będziemy mieli na to siły. W książce znajdziecie mnóstwo przykładów, ćwiczeń i autorefleksji. Podoba mi się to, że po każdym rozdziale na końcu książki znajdziecie zestaw, ćwiczeń, poświęcony konkretnie tej jednej wybranej tematyce. To, czego zwykle mi brakuje przy tego typu pozycjach, to znacznie większej bibliografii, bo bazowanie jedynie na swoim doświadczeniu (choćby wieloletnim jak w przypadku autorki) jest dla mnie niewystarczające. Cenię sobie większe odniesienie do badań, natomiast również rozumiem, że książka jest bardziej przystępna w odbiorze, gdy opiera się na historii poszczególnych osób. Polecam tę pozycję choćby dla własnej autorefleksji, bo jednak mam poczucie, że wiele osób, szczególnie wrażliwych, zmaga się z problemem, wiecznej pomocy i wiecznego zadowalania. Słuchajcie, nie jesteście sami!
Jestem typowym “zadowalaczem”. Bardzo często zdarza mi się być na zawołanie innych, pomagać, czasami wbrew sobie i wbrew swoim sprawom. Gdy odmawiam, od razu czuję wyrzuty sumienia, jakby mój czas nie był tylko mój tylko całego wszechświata. Jestem też panią „dobra rada”, która gdy tylko słyszy na temat problemów drugiej osoby, w głowie tworzy możliwe rozwiązania, czasem...