ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Restore Me: Collectors Special edition

- romantasy
- Dotknij Mnie (tom 4)
- 2025-01-01
- 2025-01-01
- angielski
Discover the romantic, addictive and thrilling world of Tahereh Mafi’s fantasy Shatter Me series. This stunning hardback collector’s edition with its exclusive design and gold reading ribbon is the perfect gift for fans and new readers alike.
Kup Restore Me: Collectors Special edition w ulubionej księgarnii
Restore Me: Collectors Special edition
Podjęłam decyzję, że skończę wszystkie serie, które kiedyś zaczęłam i bardzo mi się podobały, ale z jakiegoś powodu od lat czekają na półce na dokończenie 😬🫣 Minęło 5 lat, odkąd przeczytałam 3 tom 🫢 Byłam zakochana w tej historii, więc sięgnęłam po 4 tom po angielsku 😁 Zabrakło mi jednak czasu i go nie skończyłam... Później wyszło polskie tłumaczenie – oczywiście kupiłam 📚 – ale i tak nie przeczytałam 😅 Na szczęście z pomocą przyszedł audiobook 🙏🙆♀️ I teraz wiem, że dokończę tę historię aż do samego końca 😄 W tej części jest mniej akcji – bardziej skupia się na relacjach między bohaterami i odkrywaniu tajemnic z przeszłości 🤫 Niektórzy mówią, że to nudna część, ale moim zdaniem musiała taka być, żeby w pełni zrozumieć zachowania postaci i to, co nimi kieruje 😌 Ja słucham dalej... 🥰 Polecam! 😍
Oceny książki Restore Me: Collectors Special edition
3548 użytkowników ma tytuł Restore Me: Collectors Special edition na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 832
- Przeczytane 1 640
- 2025 43
- 2023 39
- 2024 37
- Po angielsku 24

Inne materiały dotyczące książki Restore Me: Collectors Special edition

Cytaty z książki Restore Me: Collectors Special edition
Idioci są łatwopalni, kochana. Niech wszyscy spłoną w piekle.
Idioci są łatwopalni, kochana. Niech wszyscy spłoną w piekle.
Arogancja to fałszywa pewność siebie. Rodzi się z niepewności.
Arogancja to fałszywa pewność siebie. Rodzi się z niepewności.
- But you must never, ever let the idiots into your head. They will only lead you astray.
-But how? How do I get them out of my head?
-Set them on fire. In your mind. Let them fuel the fire that keeps you striving. Idiots are highly flammable, love. Let them all burn in hell.
-But how? How do I get them out of my head?<...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Restore Me: Collectors Special edition
Juliette jest najgorszą główną bohaterką z jaką się spotkałam w ostatnim czasie. Tak wkurzającej hormonalnej nastolatki, która zdaje sobie sprawę, że się nie nadaje, a potem nagle jest cudowna we wszystkim i dokonuje wielkich rzeczy, dawno nie widziałam. Po prostu szok, że ci ludzie pozwolili być jej przez nawet 3 dni na stanowisku bez wykształcenia. Ona o nic nie pyta, nie prosi o pomoc tych, którym poniekąd ufa... i tak też było w poprzednich tomach. A potem zdziwiona, że nie wiedziała. Siedzi w kącie i płacze. Dawno tak niemawidziłam jakiejś postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzułam w kościach że ten tom będzie mocny. Wkręciłam się w tę historię i naprawdę jestem ciekawa jak to się potoczy. Moje uwielbienie do Kenjiego i Aarona bez zmian ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mnie zawiodła. W przeciwieństwie do poprzednich tomów jestem po prostu rozczarowana. Zbyt dużo informacji rozwiniętych na zbyt małej ilości kartek. Odniosłam wrażenie, że autorce skończyły się pomysły na fabułę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍁𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊🍁
🄾🄲🄴🄽🄰: 9/10⭐️
🅃🅈🅃🅄🄻: Ulecz mnie
🄰🅄🅃🄾🅁: Tahereh Mafi
🅂🄴🅁🄸🄰: Dotknij mnie (TOM 4)
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: We need Ya
🅂🅃🅁🄾🄽🅈: 386
52/2025📚
Po zakończeniu 3 tomu obawiałam się, że od 4 części w górę będą inni główni bohaterowie, a nie dobrze mi znana Juliet. Ten tom był dla mnie bardzo dużym zaskoczeniem. Zostały w nim poruszone wątki, których się kompletnie nie spodziewałam. Widać też tutaj bardzo duże zmiany w zachowaniach bohaterów, ale autorka zrobiła to w taki sposób, że nadal pozostali oni sobą. Jeśli się zastanawiacie czy warto sięgać po ten czwarty tom, to jak najbardziej!
🍁𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊🍁
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🄾🄲🄴🄽🄰: 9/10⭐️
🅃🅈🅃🅄🄻: Ulecz mnie
🄰🅄🅃🄾🅁: Tahereh Mafi
🅂🄴🅁🄸🄰: Dotknij mnie (TOM 4)
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: We need Ya
🅂🅃🅁🄾🄽🅈: 386
52/2025📚
Mam wrażenie, że nic w tej części się nie działko. Juliette dalej irytująca, nowy zabieg i narratorami jest już kilka osób - nie wiem jeszcze czy mi się to podoba. Zakończenie ciekawe, ma zachęcić do sięgnięcia po następne części. Może już jestem za stara na taką tematykę :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie boli ta część 🫣 Trzy pierwsze tomy kocham szaleńczo, a tutaj... Było nudno, historia Juliette z przeszłość jest taka, o której istnieniu nawet nie myślałam, bo to jest pójście na łatwiznę! 😩 Aaron to już nie Aaron, zamienił się w mnięczaka Adama 🙄 Styl autorki nadal jest super, ale ta jakość akcji tak spadła, że to szok 🤦🏻♀️ Tu śmierdzi tym, że to miała być tylko trylogia na kilometr...
Ależ mnie boli ta część 🫣 Trzy pierwsze tomy kocham szaleńczo, a tutaj... Było nudno, historia Juliette z przeszłość jest taka, o której istnieniu nawet nie myślałam, bo to jest pójście na łatwiznę! 😩 Aaron to już nie Aaron, zamienił się w mnięczaka Adama 🙄 Styl autorki nadal jest super, ale ta jakość akcji tak spadła, że to szok 🤦🏻♀️ Tu śmierdzi tym, że to miała być tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam ten tom czytać ROK TEMU. Ta książka prawie wpędziła mnie w zastój czytelniczy po naprawdę fajnych 3 pierwszych tomach. Musiałam ją odłożyć j dzisiaj do niej wróciłam i przeczytałam całość na raz.
Wiele razy słyszałam tę opinię o tej serii, że była ona zaplanowana na trylogię i to WIDAĆ, a to co się dzieje w kolejnych tomach to chaos i bałagan. I ja się pod tym zdaniem podpisuję 🥹
Chyba mogę uznać moją przygodę z Juliette i Warnerem za kompletną po tych 3 pierwszych tomach, bo tamte były naprawdę dobre 🥰 Tutaj? Chaos, ludzie wracający z martwych, telenowela jak chodzi o relacje i naprawdę coś niestety mocno nie zagrało 🫠
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele razy słyszałam tę opinię o tej serii, że była ona zaplanowana na trylogię i to WIDAĆ, a to co się dzieje w kolejnych tomach to chaos i bałagan. I ja się pod tym...
Julia budzi się że śpiączki, wymiotuje, ma halucynacje, ale za pół godziny idzie z Warnerem do łóżka. A za kolejną godzinę już nie są razem, bo nie potrafi normalnie wysłuchać i wyjść poza swój własny nadmuchany egoizm. Co się ubawiłam to moje, ale szkoda marnować więcej życia na tą pseudo-literurę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ każdą kolejną częścią tylko bardziej zastanawia mnie fenomen tej serii. Całą dotychczasową fabułę można by z powodzeniem zamknąć w max. dwóch tomach i tylko by na tym zyskała.
Bohaterowie (z wyjątkiem Kenjiego) miałcy i nijacy, a jeśli wykazują już momentami jakieś cechy, to tylko negatywne i irytujące. Prym wiedzie tu wiecznie jęcząca i biedna pokrzywdzona Juliett. A Aaron? To naprawdę ten sam Aaron, którym tak zachwycają się bookmedia? Pytam, bo nie ma w nim absolutnie NIC, co mogłoby być jakkolwiek interesujące czy przyciągające. Ta dwójka jest równie mdła razem jak i osobno. Ich wspólne sceny z gatunku ,,kamera na firankę” są po prostu po nic. Nijak nie popychają akcji do przodu, wszystko stoi tu w miejscu i lekko rusza dopiero na końcu.
W tym tomie poznajemy też Nazirę, która była niczym innym, jak tylko desperackim krzykiem autorki (o irańskim pochodzeniu),że ,,hijab jest ok!!”. Wow, ok – kto pytał? Jaki ma sens wprowadzanie takiego głosu do fabuły, skoro jednocześnie nasza Nazira chodzi w rurkach i jest wykolczykowana? Jak to się ma do całej religijnej idei zasłaniania i wtopienia w otoczenie? Chyba nie tak powinno się reprezentować mniejszości. Skoro już chcemy wprowadzić postać z konkretnej kultury/wiary, to róbmy to konsekwentnie, bo w przeciwnym razie wychodzi to bardzo słabo i o skutku odwrotnym do zamierzonego. Gdyby autorka sprowadziła całość wyłącznie do mody czy ,,bo tak mi się podoba”, wypadłoby to znacznie realistyczniej i nie kłułoby w oczy. A tak, dostajemy -jakby nie patrzeć- konserwatywnie religijną postać, która ze swoją wiarą nie ma nic wspólnego. Cecha dodana na potrzeby posiadania jakiejś cechy.
Ubolewam nad tym, że w tak ciekawym apokaliptycznym świecie, czytelnik praktycznie nic z niego nie dostaje. Jakby autorka uznała, że skoro znamy już cały zamysł i wiemy jak on funkcjonuje, nie musi już nic do niego wprowadzać ani o nim mówić, bo wszystko zrobi się samo. W tym tomie jedynym przypomnieniem o tym, jaka wersja świata została nam przedstawiona, była zdechła ryba w wodzie, którą oczarowała się Juliett. Mało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie (z wyjątkiem Kenjiego) miałcy i nijacy, a jeśli wykazują już momentami jakieś cechy, to tylko negatywne i irytujące. Prym wiedzie tu wiecznie jęcząca i biedna pokrzywdzona Juliett. A...