ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska169
Shield of Sparrows

- romantasy
- Shield of Sparrows (tom 1)
- Shield of Sparrows
- 2025-05-06
- 2025-05-06
- angielski
The gods sent monsters to the five kingdoms to remind mortals they must kneel.
I’ve spent my life kneeling - to their will and to my father's. As a princess, my only duty is to wear the crown and obey the king. I was never meant to rule. Never meant to fight. And I was never supposed to be the daughter who sealed an ancient treaty with her own blood.
But that changed the fateful day I stepped into my father’s throne room. The day a legendary monster hunter sailed to our shores. The day a prince ruined my life.
Now I’m crossing treacherous lands beside a warrior who despises me as much as I despise him - bound to a future I didn’t choose and a husband I barely know. Everyone wants me to be something I’m not - a queen, a spy, a sacrifice.
But what if I refused the role chosen for me? What if I made my own rules? What if there’s power in being underestimated?
And what if - for the first time - I reached for it?
Kup Shield of Sparrows w ulubionej księgarnii
Oceny książki Shield of Sparrows
1723 użytkowników ma tytuł Shield of Sparrows na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 443
- 2026 18
- Fantasy 12
- Fantastyka 7
- Do kupienia 6
Tagi i tematy do książki Shield of Sparrows

Cytaty z książki Shield of Sparrows
- Nie chcę mieć tej nadziei, Odesso.[..]
- Więc ja będę mieć tę nadzieję za nas oboje.
- Nie chcę mieć tej nadziei, Odesso.[..]
- Więc ja będę mieć tę nadzieję za nas oboje.
- Nie lubię trzymać się za ręce.
- Skąd wiesz? Nigdy nie trzymałaś mojej.
- Nie lubię trzymać się za ręce.
- Skąd wiesz? Nigdy nie trzymałaś mojej.
Dreszcz przebiegł mi po ciele i zmusiłam się, by wbić wzrok w ziemię.
To potwór. To potwór, potwór, potwór. Piękny potwór, ale wciąż potwór. Zabił brata Bannera. Był mordercą.
A ja byłam mężatką.
Mężatką. Mężatką. Mężatką.
Niech to diabli, policzki mi płonęły.
Dreszcz przebiegł mi po ciele i zmusiłam się, by wbić wzrok w ziemię.
To potwór. To potwór, potwór, potwór. Piękny potwór, ale wciąż ...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Shield of Sparrows
W końcu coś nowego, świeżego, co chce się czytać do ostatniej strony. Cudowna główna bohaterka (miła odmiana na tle wszystkich romantasy),świetny romans, fajnie wykreowany świat. Chciałabym spędzić na czytaniu jeszcze więcej czasu.
Czekam na kolejną część. Końcówka pozostawia dużo pytań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus za średnią korektę książki. Fajnie wydana, ale znalazłam kilka błędów w tekście.
Czekam na kolejną część. Końcówka pozostawia...
Romantasy z cudownie rozbudowanym światem, czyli poznajcie „Przymierze wróbli”.
Świat w tej książce to totalna topka! Przepadłam! To wszystko zostało wykreowane tak dobrze, że sama miałam ochotę tam wskoczyć i zobaczyć to na własne oczy- a poniekąd czułam się właśnie tak, jakbym tam była. Te potwory, leśne klimaty, podróże… Totalnie mnie to kupiło i właśnie dzięki temu zaangażowałam się w tę historię w stu procentach! Bo tak, trzeba jej to przyznać - ta książka była niesamowicie angażująca.
Pierwsza połowa książki była nieco wolniejsza. Bohaterowie sporo czasu spędzają w podróży, a autorka bardzo dokładnie wyjaśnia nam, jak działa ten świat i opisuje magiczne potwory. Dopiero w drugiej połowie zaczyna się dziać znacznie więcej… Razem z główną bohaterką krok po kroku odkrywamy kolejne tajemnice i mimo że części rzeczy się domyślamy to potrafi zaskoczyć, oj potrafi!
Sam romans? Naprawdę mi się podobał! To „enemies” między bohaterami bujało jak cholera! Były sprzeczki, było napięcie i ciągle chciało się więcej 🤭. Aż w końcu nastąpił pewien przełom… jedna informacja i totalnie przepadłam! Siedziałam jak wmurowana po przeczytaniu tego i nie mogłam przestać się cieszyć. A Obrońca? Cóż, nie pogardziłabym takim 😏😂.
Końcówka była mocna… i szczerze? Dalej do końca nie wiem, co tam się wydarzyło! Z tego powodu chciałabym drugi tom jak najszybciej… (i tak, poważnie zastanawiam się, czy nie sięgnąć po niego po angielsku).
Naprawdę polecam! A tak rozbudowanego świata w romantasy życzę nam wszystkim jak najczęściej! ❤️🔥
+ Mimo rozbudowanych opisów świata to wcale nie jest ciężkie fantasy. Czyta się to dosyć prosto i naprawdę przyjemnie, więc nie ma co się jej obawiać.
Romantasy z cudownie rozbudowanym światem, czyli poznajcie „Przymierze wróbli”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, że moją topką jeśli chodzi o zwierzęta w książkach, zawsze będą smoki. Nie spodziewałam się, że coś jeszcze kupi mnie tak bardzo jak one… a jednak!
OMG. Przepraszam bardzo i jak ja mam teraz funkcjonować bez drugiego tomu. Ja go potrzebuje na już. Ta ksiązka jest przecudowna. Kochałam ją już po cytatach ale jak ja poznałam w całosci to zdobyła moje serce. Wchodząc w ten świat, chwilami czułam ten sam ból co Odessa. Ból bycia tą drugą, gorszą, nigdy nie wybieraną jako pierwsza. Jej przekomarzanie się z Obrońca, ahhh aż czuć to napięcie między nimi. Mam tu cudowna romantasy połączone ze slow burn. A do tego walka z potworami w tle. Odkrywanie czemu Obrońca jest taki silny. Po raz kolejny potwierdziło się, że nadaje się na detektywa, bo moje przypuszczenia związane z ich małżeństwem się potwierdziły. Do tego mamy tu wielu bohaterów pobocznych, którzy także zdobędą wasze serca, np Tillia, Evie, Dray. Oczywiście pojawia się postacie, których znienawidzicie już od pierwszego pojawienia, a także takie, które okażą się zdradzieckimi szujami dopiero pod koniec książki. A po zakończeniu mam takie kombo w głowie, że nie wiem. Muszę wiedzieć już teraz dlaczego Vosterowie tak działaja na Odessę, no o oczywiście czy są w końcu źli czy nie. Czy ci którzy chce przezyją. Dlaczego z zabitą kruksą stało to co się stało czy to ma jakieś powiązania z Dess. No i czy nasz Wróbelek odnajdzie się ze swoim księciem i dostaną swoje szczęśliwe zakończenie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka tej książki dosłownie rozwala na łopatki! Całość jest naprawdę dobra – choć trzeba przyznać, że wiele motywów powtarza się z innych romantasy. Mimo to czyta się ją świetnie i bardzo szybko można się wciągnąć. Ja przepadłam totalnie!
To dopiero pierwszy tom zapowiadanej trylogii, więc pełni raczej rolę wprowadzenia do historii. Zostawia czytelnika z ogromną ilością pytań i niedopowiedzeń, co tylko podsyca ciekawość na kolejne części.
Bardzo fajna książka – zdecydowanie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo dopiero pierwszy tom zapowiadanej trylogii, więc pełni raczej rolę wprowadzenia do historii. Zostawia czytelnika z ogromną ilością...
To nigdy nie miała być ona.
To siostra Odessy była szkolona, by walczyć.
To ona miała zostać przyszłą królową.
Ale wszystko zmienia się w jednej chwili, gdy do sali wchodzi przyszły król Turah… i wybiera właśnie ją.
Odessę.
Dziewczynę zupełnie nieprzygotowaną na rolę, w której nagle musi się odnaleźć. Wyrusza do nowego królestwa, gdzie życie bardzo szybko okazuje się zupełnie inne niż to które znała na dworze. Pełne zasad, napięć i potworów… a one nie tylko zabijają 👀
Do tego dochodzi zadanie od ojca, które komplikuje wszystko jeszcze bardziej. Ma zabić Obrońcę i znaleźć drogę do Allesarii.
Tylko że… żadna z tych rzeczy nie jest prosta, kiedy na jej drodze staje właśnie on.
Obrońca.
I ahhh… ten slow burn 🤌❤️🔥 Ta książka jest jednym z lepszych jakie czytałam, nie zliczę ile razy w głowie krzyczałam PO PROSTU SIĘ NIE ODSUWAJ 😂😂
Uwielbiam też przemianę Odessy. Z dziewczyny, która została wrzucona w coś, czego nie chciała i na co nie była gotowa stała się bohaterką, która odnajduje w sobie siłę. A ja mam ogromną słabość do silnych babeczek w książkach 🤌❤️
No i może nie czytam dużo fantastyki, ale to jak szybko wciągnęłam się w ten świat?
Jest jednym z tych, w które się wchodzi i zapomina o rzeczywistości, ja wtedy mam w głowie jednocześnie „CHCE WIEDZIEĆ CO DALEJ” i „PROSZĘ NIECH TO SIĘ NIE KOŃCZY” 😂
Jest to też moje pierwsze spotkanie z piórem autorki, ale już wiem, że zdecydowanie nie ostatnie. Mam nadzieję @mustread.wydawnictwo , że nie będziemy musieli długo czekać na kontynuację 🥹💚
To nigdy nie miała być ona.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo siostra Odessy była szkolona, by walczyć.
To ona miała zostać przyszłą królową.
Odessę.
Solidne 8,5.
Solidne 8,5.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mnie wciągnęła ta historia i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że zatracę się w niej tak bardzo. W końcu (!) mamy ciekawe postaci, ciekawą intrygę, świetnie rozwijająca się relacje i brutalny świat wokół. Wszystko mi do siebie pasowało i czekam na dalsze losy. To jedna z tych książek które nie chcą wyjść z głowy na długi czas.
Książkę czyta się naprawdę przyjemnie. Świat i postacie zostały ciekawie wykreowane, choć momentami brakowało mi głębszego zanurzenia się w tej rzeczywistości. Pojawia się dużo treningów i podróży, jednak zabrakło mi odrobiny tej wyjątkowej magii, która mogłaby nadać całości większej wyrazistości.
Główna bohaterka jest cudowna — prawdziwa, życzliwa i zawzięta. Polubiłam ją od pierwszych stron. Wątek romantyczny między bohaterami był poprawny, ale zabrakło mu iskry. Niby pojawiało się napięcie, jednak nie czułam między nimi emocji, namiętności ani prawdziwej miłości — a jeśli już, to raczej jednostronnie, ze strony Odessy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka jest cudowna — prawdziwa, życzliwa i zawzięta. Polubiłam ją...
Totalnie rozumiem zachwyty - nie nudziłam się ani sekundy a z każdą stroną książka wciąga coraz bardziej.
Jedna z lepszych pozycji w tym roku - koniecznie do przeczytania ❤️ a ja z utęsknieniem będę wypatrywać kolejnego tomu, bo zakończenie pozostawia niedosyt 💔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAranżowane małżeństwo, enemies to lovers, slow burn, potwory, rodzinne tajemnice - znajdziecie to wszystko 😍
Przeczytałam wiele romantasy i ta książka jest jedną z lepszych. Ciekawie skonstruowany świat. Razem z główną bohaterką, która została zmuszona do poślubienia księcia wybieramy się w podróż do jej nowego domu. A w tle potwory, tajemnicze kruksy, intrygi i tajemnice na dworach królewskich. Rozwijająca się relacja między dwójką bohaterów i zakończenie, które zostawia wiele pytań. Podobało mi się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam za romantasy, ale to to naprawdę mi się podobało. Dobrze przedstawieni bohaterowie, powoli rosnące napięcie, świetnie wykreowany świat.