- historia
- 2025-02-20
- 2025-02-20
- 2023-01-10
- Zbigniew Zawadzki
Rok 1943, Wielka Trójka – Roosevelt, Stalin i Churchill – ma wkrótce spotkać się w Teheranie. Podczas gdy alianci przygotowują konferencję, naziści pracują nad operacją, która może zmienić bieg historii – planują zamach na przywódców trzech mocarstw.
Związane z tym mało znane wydarzenia ożywają na kartach porywającej książki „Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla”, ukazującej przerażającą prawdę o morderczych zmaganiach wywiadów, podczas których ważyły się losy nie tylko przywódców sprzymierzonych państw, ale i całej Europy.
Kup Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę
35 użytkowników ma tytuł Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- History 1
- II wojna światowa 1939-1945 1
- II Wojna Światowa 1
- Angielskojęzyczne 1
- E-Booki 1
- Historia 1
Cytaty z książki Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę
Dodaj cytat z książki Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabić Roosevelta, Stalina i Churchilla. Jak naziści planowali zamach na Wielką Trójkę
Dość lekko, w dziennikarskim stylu napisana opowieść o niedoszłym zamachu na Wielką Trójkę podczas konferencji w Teheranie w listopadzie 1943 roku. Mamy tu do czynienia z ciekawą pajęczyną wątków takich jak działania SD w Iranie, operacje brytyjskiego wywiadu, działania Secret Service czy rzekome wykrycie przez NKWD niemieckich operacji mających na celu zamach na trzech przywódców w irańskiej stolicy. Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Jedyne co denerwuje to notoryczne używanie przez autorów terminu 'nazistowskie' jako substytut słowa 'niemieckie' - sprawia to wrażenie, jakby wstydzili przyznać, że naziści to w zdecydowanej większości byli Niemcy. Polecam!