To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

Okładka książki To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej autora Zbigniew Marcin Kowalewski, 9788397388802
Zbigniew Marcin Kowalewski Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Książka i Prasa historia
historia
2025-01-09
2025-01-09

Kup To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

Ciekawy kawalek historii, warto sprobowac poczytac chociaz tekst nie jest napisany latwo i przyjaznie dla zwyklego czytalnika. Duzo rozwazan na poziomie eksperckim w dziedzinie. Fajne spojrzenie na sprawe polska i mozna zobaczyc jak inny kraj walczyl o niepodleglosc.

Skrupulatna praca naukowa rzuca nowe światło na temat równie zapomniany, co fascynujący swoją egzotyką. Mamy więc rozłożoną krok po kroku analizę sytuacji na Haiti. Analiza nie skupia się na jednym aspekcie. Pod lupę brane są perspektywy klasowe, rasowe, etniczne, ekonomiczne, polityczne, kulturowe, religijne, by dopiero razem rzucić pełne światło na zagadkową sprawę polską w pierwszej udanej rewolucji niewolniczej na świecie i zarazem w pierwszej przegranej przez Napoleona kampanii. Rozprawia się z mitami zarówno negatywnymi jak i heroizującymi. Oto widzimy świat, gdzie podhalański chłop pańszczyźniany odnajduje w sobie podobieństwo do czarnoskórego niewolnika na drugim końcu świata, mimo że ten drugi zamierza go brutalnie mordować. Zapraszam do krainy voodoo, maronażu, kolonializmu, fermentu rewolucji francuskiej w cieniu mrocznego losu tysięcy niewolników, którzy w końcu odpłacają panom pięknym za nadobne.

Jeśli ktoś szuka książki by dowiedzieć się jak najwięcej o polskich żołnierzach na Haiti, a także by dowiedzieć się o politycznych, socjologicznych i rasowych cechach rewolucji haitańskiej - to tutaj znajdzie to wszystko.

Chciałbym napisać więcej o tym jak bardzo bogata w informacje jest ta pozycja, ale rozpisałbym się tak, że każdy omijałby moją recenzję ze strachu przed ilością tekstu, dlatego napiszę tak krótko jak się da.
Znajdziecie tutaj szczegółową analizę tekstów dotyczących polskich żołnierzy na Haiti pisanych w XIX i XX wieku, opis rewolucji haitańskiej oraz roli afrykańskich niewolników w 1. pokoleniu w niej, szczegółowe omówienie udziału każdego oddziału polskiego w ekspedycji wraz z obaleniem niektórych mitów, jak tych o udziale w masakrze polskich żołnierzy spopularyzowanej przez "Popioły" Wajdy czy o masowym przyłączaniu się Polaków do powstania (choć Polacy rzeczywiście przyłączali się do powstania, nie było to zjawisko masowe),o czarnym integralizmie Dessalinessa oraz przede wszystkim o roli Polaków i polskiego półbatalionu w polityce Dessalinessa.

Zawsze staram się pokazać także wady książek, więc i tutaj nie zrobię wyjątku. Będzie to jednak opinia subiektywna. Osobiście ciężko było mi czytać niektóre akapity, gdyż autor czasem, gdy nie cytuje innych autorów, lecz formułuje swoje własne tezy, posługuje się językiem trudnym, bardzo akademickim.

Podsumowując, książka zdecydowania warta przeczytania i godna polecenia dla każdego kto jest zainteresowany tematem legionów polskich, historii Ameryki łacińskiej albo haitańskiej rewolucji.

60 użytkowników ma tytuł To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

Zbigniew Marcin Kowalewski
Zbigniew Marcin Kowalewski
Zbigniew Marcin Kowalewski - zastępca redaktora naczelnego „Le Monde diplomatique – Edycja polska”, badacz ruchów społecznych (zwłaszcza rewolucyjnych),autor kilku książek, od "Guerrilli latynoamerykańskiej" (Ossolineum 1978) po "Rap. Między Malcolmem X a subkulturą gangową". Naród Islamu w czarnej Ameryce (Książka i Prasa 2020). Publikował również w Wenezueli, Francji, Stanach Zjednoczonych, Ukrainie. Tłumacz z hiszpańskiego, francuskiego i portugalskiego. Poza Domem duchów Isabel Allende przełożył m.in. Filozofię Marksa Étienne’a Balibara, Wywłaszczonych Daniela Bensaïda, Zmurszały kapitalizm Samira Amina, Kapitalizm bez znieczulenia oraz Jak wyjść z kapitalizmu Michela Hussona, trzy książki Ladislaua Dowbora, w tym Poza kapitalizm.

Cytaty z książki To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

Dodaj cytat z książki To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

Ciekawostki historyczne