Colette

- Tata
- 2025-05-21
- 2025-05-21
- Joanna Prądzyńska
Najnowsza powieść Valérie Perrin, zdobywczyni statuetki Bestsellera Empiku 2024 w kategorii literatura piękna, dwukrotnie nominowanej do tej prestiżowej nagrody.
Książka, która już kilka dni po premierze znalazła się we Francji na pierwszych miejscach list bestsellerów!
Zawiłe ludzkie historie, pełna napięcia intryga i tajemnica, która do ostatniej strony wstrzymuje oddech czytelnikom.
Nikt nie umiera dwa razy…
A jednak...
Rok 2010. Agnes nie potrafi pogodzić się z porzuceniem przez męża, który odszedł do młodszej kobiety – tej samej, którą jako reżyserka sama wybrała na jego partnerkę w filmie. Kiedy zmaga się z zawirowaniami we własnym życiu, otrzymuje telefon z żandarmerii w burgundzkim miasteczku Gueugnon z informacją o śmierci jej ciotki, Colette Septembre. Problem w tym, że Colette zmarła już trzy lata wcześniej.
Agnes postanawia udać się do Burgundii i spróbować sama odkryć, kto tak naprawdę został wówczas pochowany na cmentarzu w Gueugnon. Wkrótce odkrywa, że nie znała swojej ciotki tak dobrze, jak sądziła i jak niewiele wiedziała o kobiecie, u której w dzieciństwie i młodości spędzała wakacje.
W prywatnym śledztwie pomagają jej dawni przyjaciele i detektyw z wydziału dochodzeniowego policji, osoby z tak ciekawą historią, że każde z nich mogłoby być bohaterem oddzielnej powieści. Razem odkrywają wiele zaskakujących rzeczy na temat ciotki, na przykład to, że była fanką lokalnej drużyny piłkarskiej, która w 2000 roku nieoczekiwanie dostała się do finału Pucharu Ligi Francuskiej i wygrała ze słynnym Paris Saint-Germain.
Rozwikłanie zagadki i dopasowanie do siebie fragmentów układanki, obejmującej losy wielu ludzi – w tym również Agnes – wiąże się z tajemniczym zniknięciem jej ciotki na kilka dni po tym legendarnym meczu. A wskazówek, gdzie szukać prawdy, udzieli sama Colette Septembre.
Kup Colette w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Colette
Dwukrotna śmierć i walizka pełna słów
Agnès próbuje ułożyć swoje życie po rozwodzie, kiedy otrzymuje wiadomość o śmierci ciotki. A właściwie: wiadomość o powtórnej śmieci ciotki, która zmarła trzy lata wcześniej. Colette za życia była cichą, szarą, zamkniętą w sobie kobietą, ale po śmierci okazuje się, że skrywała wiele tajemnic. Dlaczego od trzech lat żyła w ukryciu? Kto przez ten czas spoczywał w jej grobie? Jakie historia skrywa zostawiona przez nią walizka pełna taśm magnetofonowych? Agnès nie mogła ocalić Colette przed jej pierwszą ani drugą śmiercią, ale może ocalić ją przed trzecią, tą najgorszą: przed śmiercią zapomnienia.
Valérie Perrin stała się w Polsce znana dzięki powieści „Życie Violette” oraz za sprawą statuetki bestsellera Empiku z 2024 roku dla książki „Zapomniane niedziele”. „Colette” to jej kolejna powieść, która w niczym nie ustępuje pozostałym, a może nawet je przewyższa. Tym razem głównym tematem jest historia rodzinna i tajemnice z przeszłości, choć trudno wskazać jeden główny wątek, bo powieść jest podzielona na wiele głosów i linii czasowych sięgających lat 50., a nawet czasów II Wojny Światowej. Bieżące wydarzenia przeplatają się z tymi sprzed lat i wzajemnie się uzupełniają, a autorka oddaje głos wielu bohaterom, pokazując czytelnikom, że nie ma ludzi, którzy nie mieliby do opowiedzenia jakiejś historii.
Bohaterka powraca do miasteczka, gdzie w dzieciństwie spędzała wakacje, spotyka dawnych przyjaciół i stara się rozwiązać zagadkę podwójnej śmierci ciotki, a co ważniejsze: zagadkę jej życia. Colette pozostawia bratanicy w darze swoje słowa zza grobu. Charakterystyczne dla autorki stało się to, że stawia swoich bohaterów w trudnych sytuacjach żałoby, samotności, przemocy czy wykorzystywania, a mimo to jej powieści nie przygnębiają, ale pozostawiają nadzieję. Pomimo przeciwności bohaterowie doświadczają ciepła i wsparcia, mają też swoje wielkie pasje, takie jak muzyka, film i piłka nożna. Ale tym, co daje im siłę w codziennych zmaganiach są przede wszystkim więzi z innymi ludźmi, piękne gesty przyjaźni i wzajemnego oddania.
Valérie Perrin udowadnia nam, że każdy, nawet najbardziej niepozorny człowiek, ma swoją historię do opowiedzenia i swoją rolę do odegrania w życiu innych. A ci, którzy żyją w pamięci innych nie muszą się bać nawet dwukrotnej śmierci.
Agnieszka Kruk
Oceny książki Colette
6201 użytkowników ma tytuł Colette na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 299
- Przeczytane 2 774
- 2025 212
- 2026 77
- Literatura piękna 38

OPINIE i DYSKUSJE o książce Colette
Autorka ma świetny styl. Stworzyła ciekawe, dobrze osadzone w realiach postacie – takie, przy których ma się wrażenie, że naprawdę istniały. Na początku widzimy obraz zwykłej rodziny i samotnej, nieco tajemniczej ciotki Colette. Z czasem jednak zaczyna się rozwijać kłębek skrywanych sekretów.
Fabuła rozwija się powoli-momentami aż chciało mi się ją przyspieszyć. Były fragmenty, przy których trochę się nudziłam, ale były też takie, które pochłaniałam strona po stronie. Mimo wszystko naprawdę polubiłam tę historię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła rozwija się powoli-momentami aż chciało mi się ją przyspieszyć. Były...
To książka z ciekawą historią i wartościowym przekazem. Poruszająca wiele ważnych tematów, a sama opowieść potrafi wzruszyć i skłonić do refleksji. Jest uwrażliwiająca i pełna emocji.
Ale... Mimo tych zalet momentami miałam wrażenie, że w książce "upchane" jest za dużo wątków/problemów naraz, przez co całość jest lekko przytłaczająca i trudniej się przez nią przebić. Czasami wydawało mi się, że spokojnie można by z powodzeniem część z tych motywów rozwinąć w innej książce.
To nadal wartościowa i interesująca lektura, jednak nagromadzenie wątków sprawia, że czyta się ją nieco ciężej, a historia trochę gubi rytm.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle... Mimo tych zalet momentami miałam wrażenie, że w książce "upchane" jest za dużo wątków/problemów naraz, przez co całość jest lekko przytłaczająca i trudniej się przez nią przebić....
To mi się czytało gorzej niż poprzednie, ale nadal bardzo wysoki poziom.
To mi się czytało gorzej niż poprzednie, ale nadal bardzo wysoki poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj cienki ten opis w LC i podpisu brak. Życie i śmierć, miłość i nienawiść, dobro i zło. Najważniejsi są ci, którym ufam na dobre i złe. Niby tragedia a jakże budująca. Odnoszę wrażenie, że to już było.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała, wielowątkowa powieść. Początkowo ciężko mi było zapamiętać imiona i nazwy, ponieważ nie znam francuskiego. Książka porusza trudne tematy, mimo to jest w jakiś sposób lekka. Powieść jest gruba i ma wiele wątków, ale autorka prowadzi je wyraziście i nikt nie zostaje pominięty. Postać Colette jest wspaniale wykreowana, pokochałam tą osobę- pełną ciepła, miłości, zrozumienia i przede wszystkim poświęcenia. Zachowania wielu osób budzą sprzeciw - oczywiście ojciec Blanche czy Szmata, ale również ograniczona i chłodna matka Gorgette czy markiz. Są też postacie, które dają nadzieję, jak właśnie Colette czy jej szewski mistrz.
Akcja ma różne ciekawe wątki i zwroty, więc czytelnik bywa zdziwiony. Pomimo wielu stron książki i wielu wątków autorka wykazuje wyraźny kunszt przechodzenia od jednego do drugiego i łączenia w jedną całość.
Pomimo wielu trudnych tematów książka pozostawiła mnie jednak z uczuciami nadziei i wiary w dobrych ludzi. Polecam!
Wspaniała, wielowątkowa powieść. Początkowo ciężko mi było zapamiętać imiona i nazwy, ponieważ nie znam francuskiego. Książka porusza trudne tematy, mimo to jest w jakiś sposób lekka. Powieść jest gruba i ma wiele wątków, ale autorka prowadzi je wyraziście i nikt nie zostaje pominięty. Postać Colette jest wspaniale wykreowana, pokochałam tą osobę- pełną ciepła, miłości,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książka szła mi dość opornie, niechętnie do niej wracałam bo nie sądziłam, że główny wątek mógłby być poprowadzony do końca w ciekawy, angażujący i zawiły sposób, w jaki ostatecznie okazał sie dla mnie być. Myślałam, że rozwiązanie tej sprawy będzie proste i przewidywalne. Jakie też było moje zdziwienie, kiedy mniej więcej w połowie książki nagle poczułam się wciągnięta oraz zżyta z postaciami. Książka jak najbardziej warta polecenia, podobała mi się, ale nie wstrząsnęła mną jakoś mocno.
Na początku książka szła mi dość opornie, niechętnie do niej wracałam bo nie sądziłam, że główny wątek mógłby być poprowadzony do końca w ciekawy, angażujący i zawiły sposób, w jaki ostatecznie okazał sie dla mnie być. Myślałam, że rozwiązanie tej sprawy będzie proste i przewidywalne. Jakie też było moje zdziwienie, kiedy mniej więcej w połowie książki nagle poczułam się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne! Śliczna historia, wszystko się zgadza, pięknie napisana.
Piękne! Śliczna historia, wszystko się zgadza, pięknie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku nie przypuszczałam, że ta opowieść przypadnie mi do gustu, że historia mnie wciągnie i oczaruje, a jednak tak się stało.
Cenię literaturę piękną, a w tej powieści odkryłam jej nieoczywiste piękno.
Wielowątkowość utworu ukazuje kunszt autorki.
Agnes, wielokrotnie nagradzana reżyserka, wraca do Gueugnon, gdzie dorastała i spędzała wakacje z ciotką. Odnawia kontakt z przyjaciółmi z dzieciństwa i stara się wyjaśnić ten dziwny obrót spraw.
Przede wszystkim pragnie się dowiedzieć, kto leży w grobie Colette i gdzie przez te trzy lata przebywała jej ciotka.
Jednak poszukiwania odpowiedzi dotyczących Colette, której nie znała zbyt dobrze, prowadzą do kolejnych pytań.
Okazuje się, że Colette miała do zaoferowania znacznie więcej niż skromny warsztat szewski, cichy podziw dla utalentowanego muzycznie ojca Agnes (brata Colette) oraz żarliwe kibicowanie lokalnemu klubowi piłkarskiemu, którego historię dokumentowała przez dekady.
Świadectwa osób z różnych środowisk, od czasów II wojny światowej po współczesność, niespodziewanie ukazują trudne dzieciństwo Colette oraz relacje i udręki, które ją ukształtowały.
To, czym Colette nigdy nie dzieliła się ze swoją siostrzenicą, pozwala teraz Agnes poznać ciotkę i tych, których Colette kochała i nienawidziła. Retrospekcja życia Colette stawia Agnes w nowym świetle, gdy wraca do własnych bolesnych wspomnień i lęków, które doprowadziły do jej obecnej, artystycznej niemocy.
Valérie Perrin sprytnie konstruuje tę puszkę Pandory, którą Colette przekazuje swojej siostrzenicy, poprzez wielowarstwową narrację, obejmującą różne okresy i postaci.
Fragmenty nagrań audio, listów, skryptów, rozmów, myśli i wspomnień wzajemnie się uzupełniają, w miarę jak Agnes postępuje w swojej misji.
Technika wielonarratorska jest ambitna, choć przejścia między wątkami momentami wydają się mniej płynne, co sprawia, że czasami gubiłam się w narracji. Niemniej jednak uwielbiam wszelkie odniesienia do muzyki, filmu i literatury.
Fabuła jest wciągająca i poruszająca; niektóre postacie mają głębię, która rezonuje z czytelnikiem.
Relacje między bohaterami, ich osobiste wybory - zarówno pozytywne, jak i negatywne - nieuchronnie rozchodzą się niczym efekt motyla w czasie i przestrzeni.
„Colette” jest zdecydowanie warta przeczytania ze względu na kreowane postacie i zapadającą w pamięć fabułę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCenię literaturę piękną, a w tej powieści odkryłam jej nieoczywiste piękno.
Wielowątkowość utworu ukazuje kunszt autorki.
Agnes Dugain dowiaduje się, że jej ciotka, Colette Septembre, zmarła, mimo że jej pogrzeb odbył się trzy lata wcześniej....
Bardzo wciągająca książka, było w niej bardzo dużo wątków, ale każdy miał swoje zakończenie, dałabym 10/10 ale uważam że od 500 strony na samo zakończenie autorka przedobrzyła.
Zmieniając wizję całej rodziny i Jeana jako wrażliwą duszę artystyczną, w zwykłego egoistycznego pianistę, podobnie ze zmianą miejsca pochówku Blanche aby była obok grobu jej rodziców, uważam że był to zbyt duży przeskok fabularny.
Gdyby nie zakończenie, byłaby to zdecydowanie moja ulubiona książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmieniając wizję całej rodziny i Jeana jako wrażliwą duszę artystyczną, w zwykłego egoistycznego pianistę, podobnie ze zmianą miejsca pochówku Blanche aby była obok grobu jej rodziców, uważam że był...
Fantastyczna, piękna książka. Wybitnie napisana, fabuła poprowadzona tak, że nie można się oderwać. I mimo, że losy różnych ludzi są dość zawiłe, autorka tak to opisuje, że nie można się pogubić. W tej książce wszystko ma ręce i nogi. Zaczyna się tajemniczo, Agnes dostaje telefon o śmierci ciotki, ale przecież jej ciotka Collete zmarła 3 lata temu... Czy to nie jest ciekawe...? Mam piękne wydanie książki, z barwionymi brzegami. Ta lektura była czystą przyjemnością. Gatunek, to zdecydowanie literatura piękna. Perypetie różnych ludzi na przestrzeni lat. Życie. Czasem smutne, czasem szczęśliwe. Tak, zdecydowanie lektura, która nie pozostawia Cię obojętnym. Po przeczytaniu chce się chwili refleksji. Polecam gorąco.