Śnieżna dziewczyna

Okładka książki Śnieżna dziewczyna autora Javier Castillo, 9788308083215
Okładka książki Śnieżna dziewczyna
Javier Castillo Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Miren Triggs (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Miren Triggs (tom 1)
La chica de nieve
2025-02-05
2025-02-05
2020-03-12
Marta Szafrańska-Brandt

Kup Śnieżna dziewczyna w ulubionej księgarnii

Śnieżna dziewczyna

Oceny książki Śnieżna dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śnieżna dziewczyna

Ciekawy, lekki kryminał, warty przeczytania. Serial względem książki różni się umiejscowieniem akcji (Nowy Jork w książce, Malaga w serialu),imionami, kilkoma wydarzeniami fabularnymi. Co do zasady sam wątek kryminalny został w serialu oddany wiernie.

„Śnieżna dziewczyna” (tom 1 i 2) to seria, która skutecznie przyciąga uwagę samym punktem wyjścia — zaginięciem dziecka i długotrwałym, pełnym napięcia śledztwem. Autor sprawnie buduje atmosferę niepewności, a krótkie rozdziały i zmiany perspektyw nadają narracji tempo, dzięki czemu książki czyta się szybko i z zainteresowaniem.
Pierwszy tom koncentruje się na samej tajemnicy i stopniowym odkrywaniu faktów, drugi natomiast rozwija wątki poboczne i przesuwa akcent w stronę sensacji oraz psychologii postaci. To dobre uzupełnienie historii, choć momentami sprawia wrażenie mniej spójnego i bardziej nastawionego na efekt niż na pogłębienie opowieści.
Mocną stroną serii jest klimat oraz umiejętne dawkowanie informacji.
Książka solidna i angażująca — dobra propozycja dla fanów kryminałów i thrillerów.

Pierwszy tom koncentruje się na samej...

Śnieżna dziewczyna to serial dostępny na Netflixie, bardzo często polecany mi przez algorytm. Na szczęście, zanim zabrałam się do oglądania, dotarła do mnie informacja, że serial jest ekranizacją książki, w zasadzie dwóch książek i to od czytania zdecydowałam się rozpocząć przygodę z dziennikarką Miren Triggs.
Podczas Święta Dziękczynienia 1998 roku znika trzyletnia córka Aarona i Grace – Kiera. Z każdym rokiem szanse na odnalezienie dziewczynki maleją. Nieustępliwa w poszukiwaniach jest dziennikarka śledcza Miren Triggs, która stale pomaga rodzicom dziewczynki i nie traci nadziei na odnalezienie Kiery. Właśnie mija pięć lat od jej zaginięcia, kiedy to ktoś dostarcza rodzicom przesyłkę z nagraniem wideo ich córki. Czy po latach uda się znaleźć Kierę całą i zdrową? Kto ją porwał i dlaczego?
To nie była zła książka, ale też nie mogę napisać, że zrobiła na mnie oszałamiające wrażenie. Początek był ciekawy i dobrze nastrajający mnie pod kątem klimatu. A potem do gry weszły przeskoki czasowe, które wybijały mnie z rytmu i choć bardzo się starałam, nie mogłam przestać się irytować tymi zmianami. Wiem, że były one potrzebne, ale wolałabym jednak, by wszystko działo się w kolejności chronologicznej. Może i byłoby to mniej atrakcyjne, ale o wiele bardziej dla mnie znośniejsze. Napięcie wytworzone przez autora spada w momencie, kiedy wiemy, kto porwał dziewczynkę. Mało mnie obchodziło po co. Zresztą motywacja sprawców w żadnym kryminale nie wzbudza mojego zainteresowania. Wolę do samego końca żyć w niewiedzy. Jeżeli zaś chodzi o Miren Triggs – chyba autor nie do końca wiedział, jaką ona ma grać w rolę w tej układance. Bo czasem była ważniejsza od zagadki kryminalnej, a momentami miałam wrażenie, że niepotrzebnie plącze się pod nogami, nie potrafiąc rozwiązać swoich problemów. Zobaczmy niedługo, jak się sprawy będą miały w drugim tomie. Ode mnie na ten moment 7/10. Mimo mojego częściowego niezadowolenia była to przyzwoita historia, w której był potencjał na ekranizację, do czego ostatecznie doszło.

Podczas Święta Dziękczynienia 1998 roku znika trzyletnia córka...

509 użytkowników ma tytuł Śnieżna dziewczyna na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Śnieżna dziewczyna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śnieżna dziewczyna

Javier Castillo
Javier Castillo
Javier Castillo Hiszpański pisarz i powieściopisarz urodził się 23 sierpnia 1987 roku w prowincji Malaga, gdzie dorastał. Ukończył studia wyższe w zakresie biznesu. Ukończył studia podyplomowe na kierunku Management Master w ESCP Europe. Dziś ma 34 lata.

Gray After Dark Noelle West Ihli
Gray After Dark
Noelle West Ihli
Z pewnością znacie to uczucie, gdy książka wciąga tak mocno, że adrenalina skacze do poziomu, którego dawno nie doświadczyliście, a dłonie stają się lodowate z przejęcia. 😰 Dokładnie takie emocje towarzyszyły mi podczas lektury •Gray After Dark•. To niezwykła książka! Dawno nie czytałam tak intensywnej historii, która wciąga i nie pozwala oderwać się od siebie, a po jej zakończeniu czuję ogromną wdzięczność, że na rynku są takie pozycje, które wywołują tak silne emocje. 🥹 Fabuła jest absolutnie porywająca. Miley, utalentowana biathlonistka, przyjeżdża do pracy w luksusowym hotelu, który znajduje się na terenie ogromnego rezerwatu leśnego, rozciągającego się na ponad 9 tysiącach kilometrów kwadratowych – największego kompleksu leśnego w Stanach Zjednoczonych. W jedną z niedziel, wolną od pracy, wybiera się na trasę, którą już wcześniej znała. Szlak prowadzi ją przez ciemny las aż do małego alpejskiego jeziora. Przed wyruszeniem dostała od współpracownika spray na niedźwiedzie, ale to nie one okazały się zagrożeniem. Tego dnia zostaje brutalnie porwana przez dwóch mężczyzn – ojca i syna, a następnie uwięziona w ich chacie na odludziu. Przez wiele tygodni będzie zmuszona stawić czoła brutalnym oprawcom, wykazując się sprytem, odwagą i determinacją, by przetrwać w dziczy, skuta łańcuchami. Autorka po raz kolejny mistrzowsko buduje napięcie, stopniowo dawkując emocje i trzymając w niepewności aż do ostatniej strony. Czytając, czułam, jakbym sama uciekała przed niebezpieczeństwem. To opowieść o sile przetrwania, niezłomnej woli i walce o wolność. Miley to bohaterka, której nie sposób nie kibicować. Jej spryt, odwaga i determinacja są prawdziwie inspirujące. Co ciekawe, autorka zainspirowała się prawdziwymi wydarzeniami z 1984 roku, co dodaje książce jeszcze bardziej mrocznego i autentycznego charakteru. Jeśli szukacie mocnych wrażeń, •Gray After Dark• jest strzałem w dziesiątkę. Gwarantuję, że nie będziecie się nudzić ani przez chwilę!🫶🏻
zbrodniaiksiazkara - awatar zbrodniaiksiazkara
oceniła na105 miesięcy temu
Brzydcy ludzie Żaneta Pawlik
Brzydcy ludzie
Żaneta Pawlik
„Brzydcy ludzie” to powieść, która dla wielu z nas może mieć coś z fantastyki. Bo powieści o dzieciństwie możemy sobie jakoś przybliżyć poprzez pamięć własnego dzieciństwa, lecz czytanie powieści, w których bohaterem jest osoba dużo, dużo starsza od nas, są jak wędrówka po nieznanym lądzie, a spoglądanie na świat z perspektywy emocji i funkcjonowania takiego bohatera, może okazać się wyzwaniem na miarę odnalezienia się w świecie stworzonym przez genialne pomysły twórców fantastyki. Za każdym razem – a w ostatnim czasie, z uwagi na bardzo podeszły wiek bliskiej mi osoby, czytam wiele o starości – zdumiewa mnie fakt, jak bardzo świat, który znamy, przyjęliśmy uważać za swój i w którym funkcjonujemy mając lat 20, 40 czy 60 zmienia się, deformuje, oddala w miarę, jak liczba naszych lat niebezpiecznie zbliża się do tych „życzonych” i wyśpiewywanych 100. I tak naprawdę o tym jest ta książka. Jak trudno jest zrozumieć starość, jak trudno ją oswoić i jak bardzo rozbiega się świat ludzi starych i tych o pokolenie czy dwa młodszych. Nawet, jeśli są to osoby sobie bliskie i mające najlepsze intencje. Żaneta Pawlik z dużą empatią i znajomością tematu otwiera przed czytelnikiem świat starości z dwóch perspektyw: tej widzianej i odczuwanej przez coraz mniej sprawnego seniora, z coraz większymi ograniczeniami, ale ciągle takim samym prawem do traktowania go jak człowieka, mającego prawo do własnego zdania, do decydowania o sobie, do intymności i chociażby namiastki niezależności. Z drugiej strony dostajemy starość widzianą od strony dzieci, które muszą, czują się w obowiązku lub chcą otoczyć opieką coraz bardziej bezradnego, w wielu sprawach, rodzica. I to byłoby na tyle. Bo pozostałe wątki uważam za niezbyt udane, nieciekawie poprowadzone lub potraktowane po macoszemu. I pod względem literackim mogłoby być lepiej. Jednak ze względu na spotkanie ze światem starości, za refleksje i odkrycie oczywistości - podwyższam moją ocenę. 7/10 w kategorii: literatura
beata - awatar beata
oceniła na72 miesiące temu
Inauguracja Agata Zamarska
Inauguracja
Agata Zamarska
Bardzo mi się podobała ta ksiązka. W wielkim starym domu nad jeziorem organizowany jest wyjazd integracyjny dla nauczycieli. Po wakacjach mają oni pracować z trudną młodzieżą. Ania przyjezdza tu ze swoją przyjaciółką, Weroniką, która szybko zbliża się z innym uczestnikiem, Pawłem. Żaden z nauczycieli nie darzy sympatią trójki swojego szefostwa - Magdy, Maksyma, oraz założycielki szkoły Danki. Danka wydaje się być dziwna - popada w ataki paniki, nie panuje nad swoimi emocjami, znika na całe dnie. Maksym, zbyt idealny jak na człowieka, podejrzany jest nawet obycie jej kochankiem. Dni mijają na wspólnych posiłkach i zabawach, aż któregoś wieczoru bez śladu znika Roman. Na początku nie wzbudza to jakiejś wielkiej sensacji, jednak z czasem ludzie powoli zaczynają panikować, gdy nagle zostaje znaleziony jego telefon. Nad ośrodkiem zaczyna się mocna burza i gaśnie prąd. Tej nocy zostaje zamordowany inny nauczyciel. To już powoduje ogromny strach we wszystkich. Kto zabija? Weronika nawet prowadzi swój notatnik ze swoim prywatnym śledztwem. Niestety i ona wkrótce ginie. Rozwiązanie dość zagmwatwane. Roman i Danka znali się w przeszłości. Roman molestował kobietę, kiedy ta była młodą dziewczyną a on jej wychowawcą w poprawczaku. Doczekali się dziecka, które Danka musiała porzucić. Tym dzieckiem okazuje się być Ania. Ania, która za wszelką cenę chce być znów ze swoją mamą... Wrzuca do jeziora Romana, musi zabić Witolda i Weronikę. Policja nie podejrzewa jej sprawstwa. Danka tymczasem rodzi zdrową córkę. Po chwilowej radości z odnalezienia ukochanej córki z przeszłości, w obliczu słodkiego bobasa, do Ani zaczyna odczuwać niechęć. A jej nie podoba się ta sytuacja..
Michalina - awatar Michalina
oceniła na81 miesiąc temu
Dziewczyna z wymiany Nelle Lamarr
Dziewczyna z wymiany
Nelle Lamarr
„Dziewczyna z wymiany” autorstwa Nelle Lamarr to thriller psychologiczny. Historia zaczyna się w momencie, który dla wielu byłby nie do zniesienia – matka, wciąż niepogodzona z tragiczną stratą córki, decyduje się przyjąć pod swój dach studentkę z wymiany. Nie jest to jednak przypadkowy wybór. Tanya to wizualna kopia zmarłej Anabel, żywy obraz, który ma wypełnić pustkę w zdruzgotanym domu. Lamarr mistrzowsko kreśli portret rodziny balansującej na krawędzi obłędu, gdzie granica między miłością a chorobliwą obsesją ulega całkowitemu zatarciu. Atmosfera powieści jest gęsta i klaustrofobiczna, co idealnie wpisuje się w ramy gatunku domestic noir. Autorka świetnie operuje kontrastami – z jednej strony mamy idealny, lśniący dom i uprzejmą, pomocną Tanyę, a z drugiej narastający niepokój młodszej córki, Paige. To właśnie jej postać wprowadza do fabuły niezbędną dawkę realizmu i zdrowego rozsądku. Relacje między domownikami są skomplikowane i podszyte dawnymi urazami, co sprawia, że każda rozmowa przy wspólnym obiedzie wydaje się polem minowym. Dużym atutem książki jest jednak gra pozorów, w którą Lamarr wciąga nas bez reszty. Kiedy Paige zaczyna drążyć przeszłość gościa, a na jaw wychodzą kolejne nieścisłości, zostajemy uwikłani w sieć pytań: kim naprawdę jest Tanya i jakie są jej motywy? Jednak prawdziwy dreszcz przerażenia wywołuje sugestia, że sekrety skrywane przez domowników mogą być znacznie mroczniejsze niż te, które przywiozła ze sobą nieznajoma. To thriller, w którym nikt nie jest tym, za kogo się podaje, a prawda okazuje się bronią obosieczną. „Dziewczyna z wymiany” powinna spodobać się fanom suspensu, którzy cenią sobie nieoczywiste zakończenia i skomplikowane portrety psychologiczne. Jak widać najstraszniejsze demony nie czają się w ciemnych zaułkach, lecz w zaciszu domowego ogniska, ukryte pod maską uprzejmości i nienagannych manier. To opowieść o tym, jak daleko potrafimy się posunąć, by odzyskać choć namiastkę utraconego szczęścia i jak wysoka może być cena za ignorowanie faktów, które burzą nasz idealnie wykreowany świat.
Malwi - awatar Malwi
ocenił na816 dni temu
Słuchajcie, jak kłamią Amy Tintera
Słuchajcie, jak kłamią
Amy Tintera
Świetna i oryginalna powieść kryminalna trzymająca w napięciu, miejscami odważna, czasem zabawna i z humorem, osadzona w małym teksańskim miasteczku Plumpton. Jednym z istotnych problemów powieści jest fenomen programów true crime w dzisiejszych czasach. Czy to jedynie przeciętna rozrywka, o której szybko zapominamy czy autentyczne dążenie do prawdy? Globalny charakter tego gatunku ujawnia fascynację społeczeństwa przestępczością, czasem jest to próba zrozumienia mechanizmów zła, poznanie psychiki sprawców i ofiar. Powieść przedstawia historię losów Lucy Chase podejrzaną o morderstwo swojej najlepszej przyjaciółki Savvy. Od wydarzeń minęło kilka lat, Lucy nie została osądzona przez władze sądownicze i nie pamięta co wydarzyło się tamtej nocy. Ten czas pokryła amnezja. Z chwilą, kiedy znany podcaster Ben Owens zaczyna nadawać swoją cykliczną audycję o tych wydarzeniach Lucy postanawia wrócić z Los Angeles w rodzinne strony. Niestety wśród większości znajomych spotyka się z ostracyzmem społecznym. Osądzają Lucy, twierdzą, że to było morderstwo lecz brak dowodów na jego udowodnienie, a tym samym skazanie winnej. Kolejne odcinki podcastu „ Słuchajcie, jak kłamią” to rozmowy z przyjaciółmi i znajomymi, którzy brali udział w weselu tamtej nocy. Powracając do tych wydarzeń Lucy odtwarza w pamięci minione wydarzenia dochodząc do przerażających odkryć. Książkę czyta się szybko, krótkie rozdziały przeplatane są kolejnymi odcinkami podcastów. To kryminał, który ukazuje, że nie zawsze prawda jest najważniejsza. Często kłamstwo, emocje i podszepty tuszują prawdę ukazując inne oblicze realiów.
Joanna - awatar Joanna
oceniła na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Śnieżna dziewczyna

Dodaj cytat z książki Śnieżna dziewczyna