Córka z Werony

- literatura obyczajowa, romans
- Daughter of Montague (tom 1)
- A Daughter of Fair Verona
- 2025-02-12
- 2025-02-12
- Agnieszka Kalus
Jestem najstarszą córką Romea i Julii. Tak, tych Romea i Julii. Nie, wcale nie zmarli. Żyją, mają się dobrze i mieszkają w pięknej Weronie z siedmiorgiem niezwykle porywczych dzieci. A ja jestem ich dziewiętnastoletnią córka Rosaline…
Dawno temu młoda para poznała się i zakochała w sobie. Prawdopodobnie znacie tę historię i jej zakończenie (wskazówka: mylicie się). Rzecz w tym, że wcale nie tak to się skończyło. Romeo i Julia żyją i mają się dobrze.
Jestem najstarszą, z naciskiem na „stara” – panną i cieszę się, że tak zostało. Nie jest łatwo zachować zamiłowanie do romansów z rodzicami takimi jak moi. Wyobraźcie sobie to – ciągłe monologi, namiętne deklaracje, kłótnie, obściskiwanie się… to wyczerpujące. Za każdym razem, gdy proponowano mi zaręczyny, robiłam wszystko by do tego nie dopuścić. Teraz trafił się Stephano – rozpustnik, który miał już trzy żony, a każdą z nich spotkał niefortunny koniec.
Na naszym balu zaręczynowym – gdzie całkiem przypadkowo spotykam pięknego młodzieńca, który sprawia, że zaczynam zastanawiać się, czy może jest w nim coś, co można pokochać od pierwszego wejrzenia – Stephano zostaje znaleziony ze sztyletem w piersi. Ale kto go zabił? Połowa Werony miała motyw. Wiem, że to ja muszę odkryć zabójcę…
Kup Córka z Werony w ulubionej księgarni
- NIE CZYTAM 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka z Werony
Okropny humor 🥲 Lubię zabawne książki, ale musza trzymać jakis poziom
Okropny humor 🥲 Lubię zabawne książki, ale musza trzymać jakis poziom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdpowiednia dla nastolatek :) ja jestem za stara
Odpowiednia dla nastolatek :) ja jestem za stara
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzień dobry, Książkoluby! Jakiś czas temu wpadła mi w ręce niezwykle interesująca powieść pt. „Córka z Werony” autorstwa Christiny Dodd. Już sam tytuł brzmi tajemniczo i… rzeczywiście, taka jest cała historia! Ostrzegam, że pojawią się spoilery. Akcja rozgrywa się w słynnej włoskiej Weronie – tak, tam, gdzie żyli Romeo i Julia. Ale nie spodziewajcie się zakochanych balkonów (przynajmniej nie w takim stylu, jakiego się spodziewacie!). Zamiast tego poznajemy dziewczynę, której życie przypomina niezłą telenowelę – pełno niedomówień, starych spraw i ogólny vibe . Co tu się właściwie dzieje?.
Główna bohaterka to prawdziwa petarda! Nie jest damą w opałach, lecz ogarniętą dziewczyną, która postanawia rozwikłać zagadki swojej rodziny a uwierzcie mi, tych zagadek jest więcej niż lajków pod najnowszym postem waszego ulubionego influencera. Dziewczyna bada przeszłość jak detektyw z Netflixa i odkrywa takie smaczki, że oczy wychodzą z orbit. Co mi się bardzo podobało? To, że autorka nie serwuje nam wszystkiego na tacy. Trzeba trochę pogłówkować razem z bohaterką, łączyć fakty i zastanawiać się, kto jest dobry, a kto kombinuje jak koń pod górę. Bywały momenty, kiedy naprawdę siedziałam z otwartą buzią, myśląc: „O kurde, tego się nie spodziewałam!”.
Klimat Włoch jest opisany tak, że naprawdę czułam ten włoski klimat. Słońce, stare kamienice – po prostu chce się tam wskoczyć i zjeść pyszną pizzę. A bohaterowie? Cóż, są różnorodni i mają swoje za uszami. Nie są idealni, przez co wydają się tacy… ludzcy. Można się z nimi wkurzać, im kibicować i naprawdę przeżywać ich dramaty. Ale dobra, żeby nie zdradzać za dużo – nie powiem Wam, co dokładnie się wydarzyło. Musicie sami to odkryć! Powiem tylko, że przygotujcie się na niezłe zwroty akcji i momenty, które sprawią, że będziecie chcieli czytać dalej pod kołdrą z latarką.
„Córka z Werony” to mieszanka młodzieżowej powieści z elementami ciut thrillera i ciut dramatu rodzinnego. Nie jest to typowa, lekka lektura na nudny wieczór, (chociaż wciąga jak diabli!). Zmusza do myślenia, pokazuje, że rodzinne sekrety potrafią namieszać w życiu i że warto walczyć o prawdę, nawet jeśli jest trudna. Czy polecam? Jasne, że tak! Jeśli lubicie historie z tajemnicami, silnymi bohaterkami i klimatem fascynującego miejsca to tak książka jest dla Was. Nie będziecie się nudzić, gwarantuję! Może nie znajdziecie tu wielkiej romantycznej historii w stylu Romea i Julii, ale za to dostaniecie dawkę emocji i wciągającą opowieść, która zostanie z Wami na dłużej.
Dla kogo ta książka? Dla tych, którzy lubią, gdy w książce coś się dzieje i nie ma czasu na nudę. Dla fanów silnych, ogarniętych bohaterek, które nie dają sobie w kaszę dmuchać. Dla tych, co kręcą ich rodzinne dramy i sekrety z przeszłości. Dla każdego, kto chciałby na chwilę przenieść się do słonecznej Italii. Uważam, że to wciągająca i pełna tajemnic historia, która pokazuje, że przeszłość potrafi zaskoczyć.
Dzień dobry, Książkoluby! Jakiś czas temu wpadła mi w ręce niezwykle interesująca powieść pt. „Córka z Werony” autorstwa Christiny Dodd. Już sam tytuł brzmi tajemniczo i… rzeczywiście, taka jest cała historia! Ostrzegam, że pojawią się spoilery. Akcja rozgrywa się w słynnej włoskiej Weronie – tak, tam, gdzie żyli Romeo i Julia. Ale nie spodziewajcie się zakochanych balkonów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawialiście się kiedyś co by było gdy historia Romea i Julii zakończyła sie happy edem? Gdyby nie umarli, a ich uczucie przetrwało wszystkie sztormy i biurze i zaowocowało gromadką uroczych dzieciaków? Wg scenariusza napisanego przez Dodd tak się właśnie stało. Niemłodzi już państwo Monteki mieszkają w pięknej Weronie i wiodą życie typowej wielodzietnej rodziny. Ich myśli zaprząta jedynie szaleńcza miłość do siebie i Troska o niezamężne jeszcze, ale gotowe już do ożenku córki. Najstarsza z nich, 20-letnia Rosalina Rosie” Monteki bardziej od zamążpójścia zainteresowana jest sztuką zielarską i jak się później okażę zabawą w detektywa, gdy w jej bliskim otoczeniu zaczną ginąć kolejne osoby. Kto i dlaczego zabija niewinne duszyczki? Oto jest pytanie.
Muszę przyznać, że książka dostarczyła mi mnóstwo rozrywki, a główną bohaterkę bardzo polubiłam. Jest świetnie napisana, bogata w rozbudowane porównania i naprawdę wciągająca. Autorka zastosowała bardzo ciekawy zabieg narracji, gdzie narrator w osobie Rosaliny zwraca się bezpośrednio do czytelnika i ujawnia swoją obecność. Z humorem i dystansem komentuje bieżące wydarzenia, zupełnie jakby nie był ich głównym uczestnikiem a jedynie obserwatorem. Jeśli jednak tak jak ja spodziewaliście się otrzymać gorący romans niczym spod pióra Szekspira, to możecie się nieco zawieść. Rosalina to dziewczyna o silnym charakterze, mająca jasno sprecyzowane poglądy na życie i niebojąca się mówić głośno o swoich marzeniach. A nie jest nim na pewno zaaranżowany przez rodziców ożenek z bogatym, lecz owianym złą sławą księciem. Jak myślicie, do czego może posunąć się zdesperowana dziewczyna, aby uniknąć małżeństwa z rozsądku? Zapraszam do lektury ! Zapewniam was, że nie będziecie żałować.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska
Zastanawialiście się kiedyś co by było gdy historia Romea i Julii zakończyła sie happy edem? Gdyby nie umarli, a ich uczucie przetrwało wszystkie sztormy i biurze i zaowocowało gromadką uroczych dzieciaków? Wg scenariusza napisanego przez Dodd tak się właśnie stało. Niemłodzi już państwo Monteki mieszkają w pięknej Weronie i wiodą życie typowej wielodzietnej rodziny. Ich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem zachwytów nad książką. Tak jakby wystarczyło nawiązać do Szekspira i historii Romea i Julii, aby książka stanowiła perełkę literatury. Jak dla mnie bohaterka "dziewica" i "stara panna" Rosalina, córka Romea i Juli (którzy jakimś dziwnym splotem okoliczności przeżyli) wyróżnia się tylko tym, że udaje jej się nie zostać zabitą. Mierna intryga kryminalna sprawia, że książka naprawdę należy do tych mocno "odkładalnych". No ale nie byłoby nawiązania do Romea i Julii, gdyby nie było jakiegoś romansu... Tutaj pojawia się w mocno okrojonej i nieco niestrawnej wersji. Od razu wiadomo, kto zostanie wybrankiem Rosie, ale cały romans to kilka rozmów i jedna niedwuznaczna sytuacja. Kończy się zanim się zacznie. Może komuś się to spodoba, ja czytałam inne książki tej autorki i ta zdecydowanie jest ze wszystkich najsłabsza. A szkoda, potencjał był. Niestety jak na mój gust zmarnowany. Oczywiście możecie sami się przekonać czy podzielacie moje zdanie i przeczytać książkę. Z książką jak z potrawą, nie każdemu smakuje to samo ;)
Nie rozumiem zachwytów nad książką. Tak jakby wystarczyło nawiązać do Szekspira i historii Romea i Julii, aby książka stanowiła perełkę literatury. Jak dla mnie bohaterka "dziewica" i "stara panna" Rosalina, córka Romea i Juli (którzy jakimś dziwnym splotem okoliczności przeżyli) wyróżnia się tylko tym, że udaje jej się nie zostać zabitą. Mierna intryga kryminalna sprawia,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba każdy z nas zna historię Romea i Juli, jednak co by było, gdyby najbardziej romantyczna i dramatyczna historia znana ludzkości zakończyła się w ciut inny sposób? Co, gdyby młodzi zakochani przeżyli?
Rosalina jest córką Romea i Julii, jednak bardzo różni się od swoich rodziców. Ma już dwadzieścia lat i o zgrozo, wciąż nie znalazła sobie męża. Czas odkryć jej historię i sprawdzić, czy po latach Romeo i Julia wciąż są w sobie zakochani na ZABÓJ.
Rodzina Montekich nie ustaje w próbach wydania za mąż swej najstarszej córki, jednak do tej pory ich starania okazywały się klapą, a Rosie bawiąc się w swatkę, odnajdowała inne „damy serca” swym narzeczonym. Niestety nadchodzi w końcu dzień, gdy rodzice stawiają Rosaline przed faktem dokonanym. Tym razem kandydatem na męża jest książę Stefano, znany ze swej rozwiązłości i szybkiego uśmiërcania swych żon. Miał już trzy i każda z nich ümarła w dość tajemniczych okolicznościach. Teraz mężczyzna upatrzył sobie Rosaline. Niestety w dniu ich zaręczyn zdarza się koszmarna w skutkach tragedia, książę Stefano zostaje zamördowany, a co najmniej kilka dowodów wskazuje, że Rosie może być winna.
Czy delikatna panna Monteki mogłaby, zrobić krzywdę swemu narzeczonemu? A może uda się odnaleźć prawdziwego sprawcę? Już w tym głowa Rosie i jej Niani oraz nieustraszonego podesty Werony - Eskalusa Leonardiego.
Cudownie czytało mi się tę historię: książkę wypełnioną miłością namiętną, pierwszą miłością, miłością rodzicielską i taką nie do końca chcianą, choć piękną i prawdziwą. Zdradzę Wam pewien sekret, od początku dopingowałam księcia Eskalusa i liczyłam, że jakoś dotrze do Rosaliny, pasowali do siebie. On chłodny i opanowany, za to ona temperamentna i pełna pasji, w dodatku ich wspólne rozmowy, za każdym razem bardzo mi się podobały.
Lekki i mocno współczesny język dodaje nierealności książce, ale zarazem sprawia, że czytanie jest dużo prostsze, a historia mocniej wciąga. Zakochałam się w stylu autorki i jeśli tylko będę miała okazję, to sprawdzę inne jej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosalina jest córką Romea i Julii, jednak bardzo różni się od swoich rodziców. Ma już dwadzieścia lat i o zgrozo, wciąż nie znalazła sobie męża. Czas odkryć jej historię...
Tytuł: Córka z Werony. Daughter of Montague. Tom I.
Autor: Christina Dodd
Wydawnictwo Skarpa Warszawska
Data premiery: 12.02.2025r
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
"Kobiecość nie jest skomplikowana. Każda kobieta jest wielowymiarowa sama w sobie. Podobnie jak każdy mężczyzna."
Q: Czytaliście "Romeo i Julia"?
A gdyby tak ich historia potoczyła się inaczej? 🤔
"Mam na imię Rosie, Rosalina, kiedy sobie nagrabię, i jestem córką Romea i Julii. Tak, tego Romea i tej Julii. Nie, nie umarli w grobowcu. Przygotujcie się na skrót wydarzeń i niczym się nie martwcie. To ciekawa historia i nieraz zapytacie: O Boże, chyba sobie żartujesz?"
Historia, która wciąga od pierwszej strony.
Rosalina, najstarsza z rodzeństwa w dodatku stara panna i dziewica.
Amantów na męża nie brakuje, ale los nie sprzyja dziewczynie, gdyś każdy z kandydatów odnajduje miłość swojego życia zaraz po zaręczynach. Ostatni z nich jednak podnosi poprzeczkę, gdyż na przyjęciu zaręczynowym, ktoś wbija mu sztylet w pierś.
Rosalina, jako narzeczona staje się główną podejrzaną. Dziewczyna na własną rękę postanawia oczyścić swoje imię i znaleźć mordercę.
Czy uda jej się dowieść swojej niewinności?
Intrygująca i zaskakująca historia z ciętym językiem i dreszczykiem emocji, które zawładną zmysłami czytelnika i wciągną w fabułę i rozgrywającą się akcją. Lekkie pióro autorki i świetnie wykreowani bohaterowie to podstawa tej historii.
Gorąco polecam.
Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.
#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl
Tytuł: Córka z Werony. Daughter of Montague. Tom I.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Christina Dodd
Wydawnictwo Skarpa Warszawska
Data premiery: 12.02.2025r
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
Q: Czytaliście "Romeo i Julia"?
A gdyby tak ich historia...
Córka z Werony.
Główna bohaterka to: Rosalina, która ma dziewiętnaście lat, a jej rodzice koniecznie chcieli ją wydać za mąż.
Miała ożenić się z pewnym księciem Stephano, który był strasznym rozpustnikiem i miał trzy żony. Niestety. Plan się nie powiódł, bo mężczyzna został zamordowany. Co miała z tym wspólnego Titania, to tego Wam jak zwykle nie zdradzę.
W historii pojawia się wątek Romea i Julii, którzy ciągle żyją i są rodzicami Rosaliny. Ale powiem Wam jeszcze coś. Kobieta zakochuje się w pewnym mężczyźnie. W Lysandrze. Czy Rosalina i Lysander będą razem? Co ma z tym wspólnego książę Eskalus? Czy zezwoli na miłość kobiety do Lysandra i odwrotnie? Zawsze o tym mówię, że miłość jest tylko jedna i jedyna. Warto o nią walczyć.
Moja ocena to: 1000/1000 punktów.
Jest naprawdę wysoka, a historię jak najbardziej polecam.
Pozdrawiam Wszystkich.
Córka z Werony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia to romans, który moim zdaniem jest świetny. Postacie są super wykreowani. A akcja toczy się w Weronie. Elegancko się czytało.
Jest to całkiem przyjemna lektura. Książka jest lekka, łatwa i przyjemna i z tego powodu nie zapadnie mi w pamięci. Romeo i Julia są w tej historii zupełnie zbędni (momentami wręcz mnie irytowali). Moim zdaniem gdyby zamienić ich na zwykłe nieznane nazwiska to historia by na tym zyskała. Polubiłam główną bohaterkę choć raziło mnie to, że była taka inteligentna i rezolutna i nagle "zakochała" się w ładnej buzi od pierwszego wejrzenia. Moja ocena byłaby wyższa gdyby nie młodzieżowy język głównej bohaterki. Wyrażenia typu kopnąć w kalendarz, wyczesany, opiernicz i migdalenie nie pasują mi do Werony sprzed wieków. Na szczęście większość z nich znajduje się na kilku pierwszych stronach a później pojawiają się sporadycznie. Można przeczytać dla odmiany ale po kolejne tomy serii raczej nie sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosalina to jedna z siedmiorga dzieci Romea i Julii ( tak, dobrze myślicie tego Romea i tej Julii😉). Według przyjętych zasad jako dwudziestolatka jest już Starą panną a w dodatku dziewicą, co nie do końca przemawia na jej korzyść 😃. Dziewczyna jest bardzo przebojowa i z mnóstwem pomysłów na minutę
Wydawać by się mogło iż skoro jest już Starą panną to kandydatów na męża będzie jak na lekarstwo. Jednak jest to złe założenie. Było ich już kilku, jednak każdy z nich zaraz po zaręczynach z Rosaliną cudownym sposobem odnajdywał miłość swojego życia i do ślubu nie dochodziło. Jednak ostatni z nich był wyjątkiem. Gdyż na odbywającym się przyjęciu zaręczynowym ktoś wbił mu sztylet w pierś. Oczywistym jest iż Rosalina staje się główną podejrzaną. Dziewczyna nie zamierza czekać na rozwój wypadków tylko postanawia odnaleźć sprawcę i oczyścić swoje dobre imię.
Czy uda jej się udowodnić swoją niewinność? Kto okaże się mordercą?
Już od pierwszych stron wiedziałam że ta książka znajdzie się na liście moich ulubionych. Postać Rosaline została tak świetnie wykreowana że z góry zyskała moja sympatię. Cięty język oraz mówienie co myśli były zdecydowanie na plus 😄😉 Tej książki się nie czyta, przez nią się zwyczajnie płynie. Bardzo ciekawy oraz oryginalny pomysł na książkę, zasługuje na ogromne gratulacje dla autorki. Ta historia Romea oraz Julii zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Do tego wątek kryminalny, z wieloma zwrotami akcji. Wielokrotnie uśmiałam się czytając tą książkę i naprawdę bardzo dobrze się bawiłam czytając ją. Wszystko jednak idealnie ze sobą współgrało a książka jaką otrzymaliśmy to jak dla mnie sztos. W sam raz na zastój czytelniczy czy lekką lekturę na wieczór. Gorąco polecam 😊😉
A wydawnictwu @skarpawarszawska bardzo dziękuję za egzemplarz książki do recenzji 😘😘
#recenzja #romeoijulia #świetnaksiążka #wartoprzeczytać #polecam #współpracabarterowa #współpraca #book
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawać by się mogło iż skoro jest już Starą panną to kandydatów na męża...