Bajbus. Pies, który przeżył powstanie

Okładka książki Bajbus. Pies, który przeżył powstanie autora Anna Chomiak, Malwina Kozłowska, 9788394004392
Okładka książki Bajbus. Pies, który przeżył powstanie
Anna ChomiakMalwina Kozłowska Wydawnictwo: Muzeum Dulag 121 bajki
bajki
2024-01-01
2024-01-01

Kup Bajbus. Pies, który przeżył powstanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajbus. Pies, który przeżył powstanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajbus. Pies, który przeżył powstanie

Książka dla dzieci i dorosłych. Tematyka II wojna światowa, powstanie warszawskie widziane z perspektywy psa i małego chłopca. Opowieść na prawdziwych faktach .
Format większy. Oprawa twarda. Dobry gatunek papieru.
Przepiękne ilustracje wyszły spod pędzla Zuzanny Mukoid.
Publikacja zawiera nawet prawdziwe zdjęcia Piotrusia z pieskiem.

Moje dziecko dostało w szkole nagrodę za udział w konkursie z wiedzy o powstaniu warszawskim, przypieczętowane właśnie tą pozycją. Opowieść skierowana jest do dzieci w wieku 9–12 lat.
W pierwszej połowie książki narratorem jest pies Bajbus, w drugiej mały chłopiec imieniem Piotruś.

Akcja toczy się w 1944 roku, podczas wojny, a konkretnie w czasie powstania warszawskiego. Rodzice wraz z synkiem Piotrusiem, babcią , dziadkiem i psem Bajbusem uciekają z bombardowanej Warszawy. Próbują przetrwać w chaosie , przedzierając się pod barykadami ulic i chowając się w piwnicach.
Mamy tutaj nie tylko obraz wojny, powstania, wygląd zniszczonej stolicy , ale ponadczasowe wartości duchowe jak miłość, przyjaźń, przywiązanie do pieska i traktowanie jak członka rodziny, wsparcie i wolność.
Podczas ucieczki i ukrywania się spotykamy różnych ludzi , zarówno tych dobrych jak i złych.
W ferworze zawieruchy wojennej Bajbus odłącza się od rodziny, gubi się. Piotruś zaś wraz z rodziną trafia do obozu przejściowego Dulag 121 w Pruszkowie.

Czy chłopiec i pies jeszcze kiedykolwiek się spotkają?
Czy wszyscy przeżyją?

To lekcja historia dla młodych czytelników, wyrabianie empatii, stosunku do zwierząt. Wykazanie jak wielka siła drzemie w jedności rodzinnej i jak ważne jest wzajemne wsparcie w najtrudniejszych momentach życia.

Przepiękna książeczka. Polecam z całego serca do rodzinnego czytania.

Format większy. Oprawa twarda. Dobry gatunek papieru.
Przepiękne ilustracje wyszły spod pędzla Zuzanny Mukoid.
Publikacja zawiera nawet prawdziwe zdjęcia Piotrusia z pieskiem.

Moje dziecko dostało w szkole nagrodę...

Zacznijmy od tego, że Bajbus to pies, który żył naprawdę, a zatem jego historia jest jak najbardziej realna i wydarzyła się osiemdziesiąt lat temu. Na warsztat wzięły ją Anna Chomiak i Malwina Kozłowska. Swoją publikacją sprawiły, że Bajbuska i jego rodzinę pozna wiele osób, młodszych i starszych czytelników, którzy sięgną po tę książkę.

To, co wyróżnia tę opowieść spośród wielu traktujących o wydarzeniach z czasów II wojny światowej, to perspektywa. Narratorem części historii jest tytułowy Bajbus, pies, który przeżył powstanie. Dużym plusem jest sam tytuł, który sugeruje szczęśliwe zakończenie. Książki dla dzieci o tak trudnym temacie, jakim jest wojna, nie powinny zawierać tych najgorszych faktów. Nawet dla dorosłych czytelników są one czasami nie do przejścia. Dziecko trzeba oswajać z taką tematyką, ale zostawić obszerny margines na później, kiedy dorośnie i będzie gotowe na więcej szczegółów. Dlatego lubię poznawać wojenne historie pisane dla dzieci, ponieważ mogę je później wykorzystać na zajęciach czytelniczych z maluchami, które są niezmiernie ciekawe tego wszystkiego, co wydarzyło się w czasach, które dla nich są, nie przymierzając, jak prehistoria. Bajbus z pewnością skradnie ich serca.

Siedmioletni Piotruś wraz z mamą, tatą, babcią, dziadkiem i psem Bajbusem mieszka w ogarniętej wojenną pożogą Warszawie. Jest tysiąc dziewięćset czterdziesty czwarty rok. Życie chłopca i jego rodziny pełne jest wybuchów, nalotów i uciekania przed śmiercią. Kiedy pewnego dnia Bajbus po jednym z nalotów ucieka, jego rodzina nie ma czasu, aby wracać i go szukać. Muszą uciekać ze stolicy. Piotruś jest załamany, tęskni za psem, a tu czekają go kolejne trudne chwile w drodze, a potem w obozie przejściowym. Jak chłopiec poradzi sobie z utratą przyjaciela? Gdzie podziewa się Bajbus? Czy uda im się przetrwać wojenną zawieruchę i spotkać się ponownie?

Jeśli macie w domu małego pasjonata historii albo zwierząt, koniecznie przedstawcie mu Bajbusa. Opowieść o miłości, przyjaźni, trosce o bliskich i odwadze czeka na odkrycie. Gwarantuję, że czas spędzony na lekturze będzie wyjątkowy.

To, co wyróżnia tę opowieść spośród...

4 użytkowników ma tytuł Bajbus. Pies, który przeżył powstanie na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Bajbus. Pies, który przeżył powstanie na półkach dodatkowych

Anna Chomiak
Anna Chomiak
Kiedy była małą dziewczynką, nic nie wskazywało na to, że uwolni się z domowego piekła. Próg dorosłości przyniósł jej kolejne wysoko postawione poprzeczki. Musiała zmierzyć się ze stratą, ciężką chorobą i żałobą. „Nieidealnik” to opowieść o stawaniu się sobą bez względu na wszystko. Od zahukanej dziewczyny z Białegostoku, do miejsca w rankingu Jasona Hunta. Kilkanaście tysięcy fanów na Facebooku i kilkadziesiąt fanów bloga nie może się mylić. Stań się szczęśliwą bez retuszu razem z Nieidealnąanną.

Okładka książki Księga bajek najnowszych. Tom 2 Radosław Bicz, Kamila Bondarowicz, Anna Chrzanowska, Marta Domagało, Aleksandra Dominik-Reszke, Magdalena Florek, Agnieszka Hołyńska, Sara Daria Janczak, Emilia Kamińska, Martyna Kamińska, Natalia Mucha, Anna Pełka, Radosław Pietkiewicz, Marianna Piworun, Margo Puhachenko, Joanna Pyka, Małgorzata Skibińska, Patrycja Starzewska, Katarzyna Szlomska, Beata Zielińska
Okładka książki Opowieści z zielonego albumu. Prawdziwe historie Katarzyna Kołodziej, Rafał Skąpski
Okładka książki Ministerstwo Rozwiązań Mark Janssen, Sanne Rooseboom
Ministerstwo Rozwiązań Mark Janssen, Sanne Rooseboom