Bajbus. Pies, który przeżył powstanie

- bajki
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Bajbus. Pies, który przeżył powstanie w ulubionej księgarni
Oceny książki Bajbus. Pies, który przeżył powstanie
4 użytkowników ma tytuł Bajbus. Pies, który przeżył powstanie na półkach głównych- Przeczytane 3
- Wojenne 1
- Psie 1
- Dziecięce 1
- Filia Młodzieżowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajbus. Pies, który przeżył powstanie
Książka dla dzieci i dorosłych. Tematyka II wojna światowa, powstanie warszawskie widziane z perspektywy psa i małego chłopca. Opowieść na prawdziwych faktach .
Format większy. Oprawa twarda. Dobry gatunek papieru.
Przepiękne ilustracje wyszły spod pędzla Zuzanny Mukoid.
Publikacja zawiera nawet prawdziwe zdjęcia Piotrusia z pieskiem.
Moje dziecko dostało w szkole nagrodę za udział w konkursie z wiedzy o powstaniu warszawskim, przypieczętowane właśnie tą pozycją. Opowieść skierowana jest do dzieci w wieku 9–12 lat.
W pierwszej połowie książki narratorem jest pies Bajbus, w drugiej mały chłopiec imieniem Piotruś.
Akcja toczy się w 1944 roku, podczas wojny, a konkretnie w czasie powstania warszawskiego. Rodzice wraz z synkiem Piotrusiem, babcią , dziadkiem i psem Bajbusem uciekają z bombardowanej Warszawy. Próbują przetrwać w chaosie , przedzierając się pod barykadami ulic i chowając się w piwnicach.
Mamy tutaj nie tylko obraz wojny, powstania, wygląd zniszczonej stolicy , ale ponadczasowe wartości duchowe jak miłość, przyjaźń, przywiązanie do pieska i traktowanie jak członka rodziny, wsparcie i wolność.
Podczas ucieczki i ukrywania się spotykamy różnych ludzi , zarówno tych dobrych jak i złych.
W ferworze zawieruchy wojennej Bajbus odłącza się od rodziny, gubi się. Piotruś zaś wraz z rodziną trafia do obozu przejściowego Dulag 121 w Pruszkowie.
Czy chłopiec i pies jeszcze kiedykolwiek się spotkają?
Czy wszyscy przeżyją?
To lekcja historia dla młodych czytelników, wyrabianie empatii, stosunku do zwierząt. Wykazanie jak wielka siła drzemie w jedności rodzinnej i jak ważne jest wzajemne wsparcie w najtrudniejszych momentach życia.
Przepiękna książeczka. Polecam z całego serca do rodzinnego czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFormat większy. Oprawa twarda. Dobry gatunek papieru.
Przepiękne ilustracje wyszły spod pędzla Zuzanny Mukoid.
Publikacja zawiera nawet prawdziwe zdjęcia Piotrusia z pieskiem.
Moje dziecko dostało w szkole nagrodę...
Zacznijmy od tego, że Bajbus to pies, który żył naprawdę, a zatem jego historia jest jak najbardziej realna i wydarzyła się osiemdziesiąt lat temu. Na warsztat wzięły ją Anna Chomiak i Malwina Kozłowska. Swoją publikacją sprawiły, że Bajbuska i jego rodzinę pozna wiele osób, młodszych i starszych czytelników, którzy sięgną po tę książkę.
To, co wyróżnia tę opowieść spośród wielu traktujących o wydarzeniach z czasów II wojny światowej, to perspektywa. Narratorem części historii jest tytułowy Bajbus, pies, który przeżył powstanie. Dużym plusem jest sam tytuł, który sugeruje szczęśliwe zakończenie. Książki dla dzieci o tak trudnym temacie, jakim jest wojna, nie powinny zawierać tych najgorszych faktów. Nawet dla dorosłych czytelników są one czasami nie do przejścia. Dziecko trzeba oswajać z taką tematyką, ale zostawić obszerny margines na później, kiedy dorośnie i będzie gotowe na więcej szczegółów. Dlatego lubię poznawać wojenne historie pisane dla dzieci, ponieważ mogę je później wykorzystać na zajęciach czytelniczych z maluchami, które są niezmiernie ciekawe tego wszystkiego, co wydarzyło się w czasach, które dla nich są, nie przymierzając, jak prehistoria. Bajbus z pewnością skradnie ich serca.
Siedmioletni Piotruś wraz z mamą, tatą, babcią, dziadkiem i psem Bajbusem mieszka w ogarniętej wojenną pożogą Warszawie. Jest tysiąc dziewięćset czterdziesty czwarty rok. Życie chłopca i jego rodziny pełne jest wybuchów, nalotów i uciekania przed śmiercią. Kiedy pewnego dnia Bajbus po jednym z nalotów ucieka, jego rodzina nie ma czasu, aby wracać i go szukać. Muszą uciekać ze stolicy. Piotruś jest załamany, tęskni za psem, a tu czekają go kolejne trudne chwile w drodze, a potem w obozie przejściowym. Jak chłopiec poradzi sobie z utratą przyjaciela? Gdzie podziewa się Bajbus? Czy uda im się przetrwać wojenną zawieruchę i spotkać się ponownie?
Jeśli macie w domu małego pasjonata historii albo zwierząt, koniecznie przedstawcie mu Bajbusa. Opowieść o miłości, przyjaźni, trosce o bliskich i odwadze czeka na odkrycie. Gwarantuję, że czas spędzony na lekturze będzie wyjątkowy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, co wyróżnia tę opowieść spośród...