Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3

Okładka książki Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3 autora Ewa Beniak-Haremska, Joanna Berendt, Aneta Ryfczyńska, 9788363860462
Okładka książki Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3
Ewa Beniak-HaremskaJoanna Berendt Wydawnictwo: CoJaNaTo Cykl: Przyjaciele żyrafy (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Przyjaciele żyrafy (tom 3)
2020-06-01
2020-06-01

Kup Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3

Wydawało mi się, że o empatii napisano już wszystko i na każdy możliwy sposób, ale autorki "Przyjaciół żyrafy" zaskoczyły mnie, i to bardzo pozytywnie.

Razem z Olą miałyśmy okazję zapoznać się z trzecim tomem bajek, ale bez obaw - kolejność wydaje się tu nie istotna. Bohaterką opowieści jest tytułowa żyrafa - Bibi🦒, której różne perypetie poznajemy w książce. Niemałą rolę odgrywają też inni mieszkańcy Leśnego Zakątka🌳🌲, który wydaje się krainą idealną, gdzie to właśnie empatia kieruje działaniami mieszkańców (szkoda, że w naszym otoczeniu zwykle tak nie jest 😢).
Książka porusza ciekawe i ważne tematy, takie jak np.:
* jak zachować się gdy musimy odmówić komuś kogo bardzo lubimy?😍
* jak postępować, gdy opiekujemy się kimś w chorobie?🤧
* co to jest medytacja i dlaczego warto ją stosować?🍀
i wiele, wiele innych.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że opowieści są dość długie i momentami skomplikowane, wymagają wytłumaczenia przez rodzica, ale dzięki temu mamy możliwość poszerzania wiedzy dzieciaków na wczesnym etapie.

I jeszcze jedno: każda opowieść zakończona jest listą pytań, które warto przeanalizować z dzieckiem. Niektóre mogą być zbyt trudne dla 6-latka, ale w każdym zestawie znajdą się pytania na różnych poziomach poznawczych.

🦉Podsumowując "Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii" to ciekawa, niespotykana na rynku pozycja, którą warto spróbować przeczytać. Kto się tego podejmie na pewno się nie zawiedzie!

W Leśnym Zakątku mieszka żyrafa Bibi i jej przyjaciele.
Poznajemy różne sytuacje z życia wzięte, w których zwierzęta rozmawiają z sobą pięknym językiem komunikacji bez przemocy. Czasami jednak ten język wydaje mi się zbyt napuszony i trudny dla dziecka.

W historyjce "Czego potrzebuje chora żyrafa?" spotykamy Bibi podczas choroby. Doktor Borsuk nie mógł do niej zajrzeć, bo miał dużo pracy w szpitalu. Wiewiórka Rozalka postanowiła się zaopiekować Bibi. Wiewiórka uwielbia się opiekować innymi, a gdy była młodsza, z chęcią bawiła się w lekarkę. Teraz jest zachwycona, że może NAPRAWDĘ pomóc! Nakarmiła Bibi rosołkiem na siłę, zaraz potem wcisnęła syrop z cebuli do pyszczka żyrafy. Potem proponuje ledwo żywej przyjaciółce czytanie i opowieści o ostatniej wyprawie nad rzekę. W kuchni hałasuje, pokrywki lecą na podłogę. W końcu przychodzi lekarz Borsuk i dokładnie bada pacjentkę - mierzy temperaturę, patrzy w gardło, nos i uszy i stwierdza, że to grypa. Stwierdza też, że żyrafie się przyda spokój i cisza. A Rozalka w końcu pojmuje, jak to jest ważne w chorobie. Postanawia częściej pytać Bibi, na co ma ochotę, a na co nie.

Po każdym rozdziale są pytania do rozmów z dziećmi. Niektóre były naprawdę ciekawe i rozwojowe, np fajnie tłumaczyły czym jest medytacja i skąd się bierze spokój, albo pokazywały jak delikatnie rozmawiać z dzieckiem o problemach w szkole, inne były wymyślane jakby na siłę i nie zaciekawiły mojej córki - o pracy, przejadaniu się, głupawce i skrzyni skarbów. A niektóre były pisane tak poważnie, że musiałam skracać lub omijać fragmenty niezrozumiałe dla 8-latki. Podsumowując: ciekawa pozycja, ale czytać należy wybiórczo.

W Leśnym Zakątku mieszka żyrafa Bibi i jej przyjaciele.

4 użytkowników ma tytuł Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3 na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3

Cytaty z książki Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 3