The Silver Bone

- Tajemnice Kijowa (tom 1)
- 2024-01-01
- 2024-01-01
- angielski
- 006335229X
Kyiv, 1919. The Soviets control the city, but White armies menace them from the West. No man trusts his neighbour and any spark of resistance may ignite into open rebellion.
When Samson Kolechko's father is murdered, his last act is to save his son from a falling Cossack sabre. Deprived of his right ear instead of his head, Samson is left an orphan, with only his father's collection of abacuses for company.
Until, that is, his flat is requisitioned by two Red Army soldiers, whose secret plans Samson is somehow able to overhear with uncanny clarity. Eager to thwart them, he stumbles into a world of murder and intrigue that will either be the making of him - or finish what the Cossack started.
Inflected with Kurkov's signature humour and magical realism, The Silver Bone takes inspiration from the real life archives of crime enforcement agencies in Kyiv, crafting a propulsive narrative that bursts to life with rich historical detail.
Kup The Silver Bone w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
The Silver Bone
Kijów roku 1919go jest miejscem iście surrealistycznym. Z jednej strony rozwrzeszczana rewolucja, spuchnięta od czerwonoarmistów, z drugiej kozacka, gorąca i gwałtowna krew, z trzeciej jeszcze ci, którzy nie przyjmują do wiadomości zakończenia okresu caratu. W takich okolicznościach poznajemy młodego chłopaka, którego ojciec ginie od kozackiej szabli, a on sam traci ucho. Fakt ten okaże się być wielkiej wagi, bo pozwoli autorowi wprowadzić do powieści fantazyjny, istotny dla bohatera, paranormalny wątek. Żeby odebrać tę powieść z należytą rezerwą, trzeba mieć świadomość obcowania nie z typową, logiczną powieścią detektywistyczną, lecz z wartką falą chaosu i absurdu. Kurkowowi udało się je połączyć łotrzykowskim stylem i dialogami, przy których łapiemy się za głowę powalani głupotą, bezradnością albo dezorientacją. Wszystkie te cechy ma bowiem nowa władza, która jest przy tym śmiertelnie niebezpieczna. Jak u Kafki czy Orwella: ci u góry są przerażąjcą wizją motłochu, któremu ktoś dał do ręki wszelkiego rodzaju broń. Jak u Mrożka: tylko patrzący na wszystko z dołu drabiny decyzyjnej dostrzegają prymitywną stronę przejmowania władzy i pozwalają sobie na ironię w nomen omen logicznym komentowaniu rzeczywistości. Samson to dobry chłopak z zamożnej (jeszcze niedawno) rodziny. Kompletnie pogubiony w otaczających go realiach, skupia uwagę na sprawach czysto kryminalnych. Jako, że został milicjantem na skutek kolejnego z absurdów, nie jest ani na tyle głupi ani mądry, by plątać się w polityczne gierki. Trwa przy roli 'porządkowego' śledczego, a na scenie pojawiają się szewcy i krawcy, przedziwnie skrojony garnitur, tytułowa srebrna kość i pudełko po landrynkach. Wszystko to razem zdaje się nie mieć sensownego powiązania, a jednak Kurkow potrafił przykuć moją uwagę na całe godziny. Z pewnością będę chciała poznać ciąg dalszy Tajemnic Kijowa, bo miłość do Nadii, bo mądrość dobrze wykształconego i świadomego pokolenia rodziców, bo etap wschodniej historii , który zwykle zamyka się w kilkuzdaniowych wzmiankach. (Mam tylko dość bladą nadzieję, że autor pozbędzie się przesady w używaniu wykrzykników; )) Jest tu chaos, są głosy rozsądku. Jest mnóstwo przypadkowej śmierci i kilka wartych zbadania mordów. Jest rechot z ideologii i kpina z mentalności. Jest uwodzenie nowością i sceptycyzm wobec sposobów na jej wprowadzanie. Jest wreszcie kuriozalny śledczy z jeszcze bardziej zaskakującą, nabytą zdolnością i jest czułość dla młodzieńczej miłości. A żeby się nie pogubić w przestrzeni, jest i mapa Kijowa z opisem. Czyta się to znakomicie, załamując ręce, kręcąc głową i pamiętając, że taki poziom abstrakcji może osiągnąć tylko prawdziwe życie. Polecam. Katarzyna we współpracy z Wydawnictwem Noir Sur Blanc
Oceny książki The Silver Bone
202 użytkowników ma tytuł The Silver Bone na półkach głównych- Chcę przeczytać 145
- 2025 4
- 2024 3
- Sensacja 2
- Literatura piękna 2
- Przeczytane 2024 2
Cytaty z książki The Silver Bone
Herbata to lekarstwo, które nie ma skutków ubocznych!

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Silver Bone
Lubicie retro kryminały?
Kołeczko wpada na trop przestępczej działalności czerwonoarmistów, których dokwaterowano do jego mieszkania.
Andrij Kurkow umieszcza swoją powieść w Kijowie, w 1919 roku, kiedy to miasto targane jest brakiem żywności, przemocą i wszechobecnym strachem. Nieustanna zmiana władzy sprawia, że nikt za tym, nie nadąża, a to z kolei prowadzi do absurdów. Ludzie zachowują się irracjonalnie, pchani strachem, albo głupotą.
Mam wrażenie, że w "Srebrnej kości" nie chodzi o rozwiązanie zagadki, chociaż w finale tak się dzieje. Tutaj autor stawia bardziej na pokazanie miasta w czasie rewolucji. O pokazanie, jak mieszkańcy starali się sobie radzić.
Nie stroni także od groteski, ironii, absurdu, nie boi się przerysowywać bohaterów czy sytuacji.
Kurkow pokazuje, jak chwilami bezsensowna była biurokracja, jak chaotyczna była to epoka, a wplatając w fabułę humor pokazuje, że jedynie ich poczucie humoru, śmiech sprawiały, że ludzie byli w stanie przetrwać w niepewnych czasach.
„Srebrna kość” otwiera cykl 'Tajemnice Kijowa', a to bardzo dobra wiadomość, ponieważ już się cieszę na kolejne spotkanie z Samsonem Kołeczko.
Pierwszy raz sięgnęłam po literaturę ukraińską i wiecie co? To moje niezwykłe zaskoczenie roku!!
Lubicie retro kryminały?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie ulicznych walk Kozacy zabijają ojca Samsona Kołeczki, a jemu odcinają ucho szablą. Dla dalszej fabuły jest to bardzo ważny fakt. Młody mężczyzna zostaje zupełnie sam i musi się odnaleźć w tej trudnej sytuacji. W bardzo nietypowych okolicznościach wstępuje na służbę do milicji, nie wiedząc nawet na czym ma polegać praca śledczego....
Zupełnie przeciętna, miejscami naiwna do bólu. Ciekawi bohaterowie, ale intryga kuleje. Nie marnowałabym czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria młodego Samsona Kołeczki, mieszkającego w Kijowie doświadczanym mocno przez trwajacą rewolucję, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Chłopak, którego poznajemy w momencie gdy na jego oczach z rąk Kozaków ginie ojciec, a on sam zostaje mocno okaleczony, zostaje sam. Pozostali członkowie jego rodziny zmarli wcześniej. Musi sobie od tej chwili poradzić z trudnymi warunkami życia, w jakich przyszło mu żyć. Utrudniony dostęp do żywności, opału, problemy z elektrycznością i trwająca w mieście rewolucja to tylko część jego problemów. Wkrótce poznaje Nadię, dzieki której nie czuje się aż tak samotny. Samson postanawia zostać milicjantem i odkrywa w sobie pewien dar, który własciwie zawdzięcza swojemu okaleczeniu. Bez odpowiedniego przeszkolenia próbuje na swój sposób rozwiązać zagadkę skradzionego srebra I tytułowej Srebrnej kości. Jego metody są oryginalne i bardzo inne od metod o jakich czytamy w kryminałach osadzonych w teraźniejszości. Idzie mu jednak zaskakująco dobrze.
Jest to I tom serii Tajemnice Kijowa. Drugi tom, "Serce za bezcen" wyszedł niedawno, co mnie osobiście bardzo cieszy ponieważ z ciekawością przeczytam co słychać u Samsona, jak potoczyły się jego dlaczego losy i kariera w milicji
Historia młodego Samsona Kołeczki, mieszkającego w Kijowie doświadczanym mocno przez trwajacą rewolucję, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Chłopak, którego poznajemy w momencie gdy na jego oczach z rąk Kozaków ginie ojciec, a on sam zostaje mocno okaleczony, zostaje sam. Pozostali członkowie jego rodziny zmarli wcześniej. Musi sobie od tej chwili poradzić z trudnymi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybierając te książkę zasugerowałam się opisem wydawcy. To było nadużycie zaufania. To zmarnowany potencjał na kryminał retro. Osadzenie akcji w Kijowie 1919 r. to za mało. Akcja jest płaska, brak bohatera, któremu mogłabym kibicować. Nie czekam na ciąg dalszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Srebrna kość” Andrija Kurkowa to zaczerpnięcie z literatury ukraińskiej. Tą kryminalną zagadką odkrywamy radziecki Kijów, z wszelkiego rodzaju absurdami w tle.
Na pierwszym planie jednak zagadka kryminalna, którą rozwiąże Samson - człowiek przypadkowy, a jednak nieprzypadkowo dokładny w kluczowych kwestiach jeśli chodzi o śledztwa. Bez doświadczenia, a jednak z polotem. Z pozornym upośledzeniem, które daje jednak przewagę (👂)
🌱
Przyjemnie poznawało się ten inny świat, jestem ciekawa jak potoczą się losy bohaterów, kto okaże się złoczyńcą.
Język zgrabny, klimat oryginalny, ale jakoś mówiąc szczerze, nie zapałałam miłością do żadnego z bohaterów, co więcej nawet sympatia mnie nie nawiedziła - taki minusik!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pierwszym planie jednak zagadka kryminalna, którą rozwiąże Samson - człowiek przypadkowy, a jednak nieprzypadkowo dokładny w kluczowych kwestiach jeśli chodzi o śledztwa. Bez doświadczenia, a jednak z polotem. Z...
Spacer ulicami Kijowa w 1919 roku to nie lada wyzwanie. Przekonał się o tym dobitnie Samson Kołeczko, bohater „Srebrnej kości” autorstwa Andrija Kurkowa, wydanej nakładem Oficyny Literackiej Noir sur Blanc w przekładzie Agnieszki Matkowskiej. I choć w trakcie jednego z takich spacerów stracił ukochanego ojca i został pozbawiony ucha, to nie pozwolił spisać się na straty i udowodnił, że ma temu miastu do zaoferowania więcej niż mogłoby się wydawać.
Z zaciekawieniem podążałam tropem głównego bohatera naznaczonego cierpieniem psychicznym i fizycznym, który odważył się przeciwstawić złu. Trzymałam mocno kciuki za jego miłosne wybory i za śledztwo w sprawie tytułowej kości odlanej ze srebra, której właściciela usilnie poszukiwał. Jego rozwaga i niezłomność w dążeniu do celu okazały się na tyle imponujące, że wprost nie mogłam się oderwać od zmagań Samsona z czerwonoarmistami, lokalnym światkiem przestępczym i jednym, dosyć nietypowym, krawieckim zamówieniem.
Moje pierwsze czytelnicze spotkanie z literatura ukraińską okazało się wspaniałą podróżą za Naszą wschodnią granicę. Andrij Kurkow skutecznie przekonał mnie do tego, że warto wiązać wątki kryminalne i historyczne, by móc raz jeszcze poczuć klimat minionych czasów i chłonąć atmosferę miejsc, których dziś nie odnajdziemy już w topografii miasta nad Dnieprem. Zachwycona tym prozatorskim anturażem, z niecierpliwością będę wyczekiwała dalszych losów bohaterów „Srebrnej kości” w nadziei, że przed Nami jeszcze wiele wspólnych emocjonujących chwil.
Polecam „Srebrną kość” każdemu, kto lubi ów specyficzny klimat wschodniej literatury, w której człowiek co i rusz musi się mierzyć z przeciwnościami losu, a miasto, w którym żyje zdecydowanie mu tego nie ułatwia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Srebrna kość" jest moją pierwszą książką Andrieja Kurkowa i drugim, po "Towarzyszu mój" Juliji Jakowlewej, kryminałem historycznym dziejącym się na terenach dawnego ZSRR. Opowiada historię Samsona Kołeczki, młodego mieszkańca Kijowa, któremu w 1919 roku Kozacy zabijają ojca, a jemu samemu odcinają ucho.
W kryminałach historycznych najbardziej lubię to, że wątek kryminalny nie służy jedynie do popychania akcji do przodu i do utrzymywania czytelnika w napięciu, ale przede wszystkim służy do ukazania niuansów historii. W "Srebrnej kości" nie jest inaczej - wątek kryminalny bezpośrednio wynika z historycznej rzeczywistości i sam w sobie nigdy nie byłby tak ciekawy, gdyby nie to, w jakim miejscu i w jakim czasie go umieszczono. Autor w bardzo plastyczny sposób opisuje kijowską rzeczywistość schyłku drugiej dekady XX wieku, gdzie żadna władza do końca się nie umocniła - w przeciwieństwie do występku, który ma się nadzwyczaj dobrze. Do tego autor stworzył bardzo ciekawą postać głównego bohatera, do którego czytelnik od razu może poczuć nić sympatii. To młody człowiek, trochę idealista, intelektualista z dobrym sercem, ale też ze swoimi drobnymi wadami. Nie jest superbohaterem, ale robi to, co jest w zasięgu jego możliwości, by uczynić świat wokół siebie choć odrobinę lepszym niż jest.
To powiedziawszy, muszę jednak wymienić dwie wady tej książki. Pierwszą jest niezbyt satysfakcjonujące wyjaśnienie zagadki kryminalnej, a drugą - przedwczesne zakończenie powieści. Wiem, że planowane są kolejne tomy, ale nawet w dziełach wielotomowych lubię, kiedy historia w każdym tomie jest domknięta. Porównałabym trochę cykl "Tajemnice Kijowa" do serialu, a "Srebrną kość" do odcinka - po odcinku serial może zapowiadać się obiecująco, ale nie jest możliwe wystawienie maksymalnej oceny serialowi tylko na podstawie jednego, urwanego w dodatku odcinka.
Summa summarum, polecam i czekam na kolejne tomy, ale ostatecznie za tę książkę wystawić mogę tylko 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW kryminałach historycznych najbardziej lubię to, że wątek kryminalny...
Srebrna kość to powieść, która z powodzeniem łączy elementy powieści detektywistycznej z literaturą historyczną i obyczajową oraz sporą porcją elementów groteski. Andriej Kurkow zabiera nas do Kijowa w 1919 roku, gdzie w samym sercu rewolucyjnej zawieruchy młody mężczyzna, Samson Kołeczka, staje się przypadkowym śledczym. Zmagając się z brutalnymi warunkami wojny domowej, chaosu politycznego i osobistymi tragediami, staje w obliczu niebywałej zagadki kryminalnej.
W książce ciekawie nakreślono atmosferę Kijowa pogrążonego w rewolucyjnej wojnie domowej. Bolszewicy próbują odzyskać kontrolę nad miastem. Niezbyt im się to udaje. Brak porządku i powszechny chaos sprawiają, iż doskonale się wiedzie rzezimieszkom i bandytom. Kurkow w mistrzowski sposób buduje klimat niepewności i strachu, a zniszczone miasto staje się tłem dla prywatnego śledztwa Samsona, którego życie wywróciło się do góry nogami po brutalnym zamachu.
Narracja jest pełna ironii i zaskakujących zwrotów akcji, które sprawiają, że książka nie jest tylko klasycznym kryminałem, ale również głębszą refleksją nad społecznymi i politycznymi skutkami wojny. Kurkow umiejętnie wplata w fabułę również wątki obyczajowe. Samson Kołeczka, samozwańczy detektyw, wykazuje się niezwykłą determinacją i umiejętnością analitycznego myślenia. Bardzo ciekawe jest jego życie, ale także rozwój w pracy detektywa.
Najciekawsza w książce jest jednak ironia i mroczny humor. Autor zręcznie się nimi posluguje. Czarny humor jest wpleciony w sytuacje, które w innych okolicznościach mogłyby wydawać się wyłącznie tragiczne. Dzieje się tak dzięki postaciom, które mimo trudnych czasów zachowują swoją osobistą godność i szukają sensu w małych, codziennych chwilach.
Warto także zwrócić uwagę na warstwę społeczną i polityczną powieści. Kurkow z niebywałą precyzją przedstawia życie codzienne, niuanse społeczne i polityczne Kijowa, w którym rządy i systemy zmieniają się z dnia na dzień. Ta chwiejność rzeczywistości tworzy niepewność i dezorientację, w której każdy krok może oznaczać nieoczekiwany przełom, zarówno w śledztwie, jak i w życiu bohaterów.
Srebrna kość to książka, która wciąga czytelnika od pierwszej strony, a jej wielowątkowa fabuła i dynamiczna akcja sprawiają, że trudno się od niej oderwać. Kurkow stworzył powieść, która nie tylko bawi i intryguje, ale także zmusza do refleksji nad naturą człowieka i mechanizmami, które rządzą społeczeństwami w czasie kryzysu. Jeśli szukasz literatury inteligentnej, nieoczywistej, pełnej napięcia, ironii i głębokich analiz społecznych, to Srebrna kość z pewnością spełni Twoje oczekiwania. https://pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Człowiek przyszłości powinien być stanowczy, pracowity i dobry".
Głównym bohaterem powieści jest Samson, który podczas ulicznych zamieszek traci ojca. Zostaje zupełnie sam i musi się w tej bolszewickiej rzeczywistości odnaleźć. Istotne dla powieści jest to, że traci również ucho. Ten fragment ciała staje się ważnym elementem całej powieści i też niejako symbolem czasów, gdzie zdobyta i usłyszana informacja jest na wagę złota. Samson zostając zupełnie sam trafia do policji, gdzie wkrótce otrzymuje pierwszą sprawę kryminalną. Jest ona zagadkowa i niecodzienna. Tak jak metody Samsona 😉
Kurkow w swojej powieści kryminalnej zabiera nas do Kijowa do czasów gdy u władzy stoją bolszewicy. Są to czasy w których brakuje żywności, wody, prądu a także porządku na ulicach. Mieszkańcy żyją z dnia na dzień starając się przetrwać... Miasto to jest również bohaterem tego kryminału. Na końcu książki jest mapka, która odzwierciedla Kijów tamtych czasów. Często do niej zaglądałam, śledząc wędrówki Samsona.
"Srebrna kość" to lekki, niespieszny kryminał, który wciąga od pierwszej strony. Ciekawym zabiegiem autora jest stosowanie kontrastów, które dodają barw i uroku temu kryminałowi. Pierwszy kontrast dotyczy czasu i miejsca akcji z początkiem pracy Samsona, budowaniem nowego życia. Z jednej strony mamy krew na ulicach a z drugiej Samson spokojnie chodzi tymi ulicami do pracy. Drugi kontrast polega na wpleceniu delikatnego humoru do tych ciężkich czasów. Autor ma ogromne wyczucie w tym temacie, nic nie jest przerysowane ani wyolbrzymione.
"Srebrna kość" to pierwszy tom serii detektywistycznej #tajemnicekijowa a ja już z niecierpliwością czekam na kolejny. Chętnie poznam również inne książki autora, gdyż styl pisania ocierający się o literaturę piękną bardzo mi odpowiada. Ten kryminał retro przypomina mi również serię z Fandorinem, Akunina do której mam ogromny sentyment 🥰
"Człowiek przyszłości powinien być stanowczy, pracowity i dobry".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem powieści jest Samson, który podczas ulicznych zamieszek traci ojca. Zostaje zupełnie sam i musi się w tej bolszewickiej rzeczywistości odnaleźć. Istotne dla powieści jest to, że traci również ucho. Ten fragment ciała staje się ważnym elementem całej powieści i też niejako symbolem czasów,...
Masz ochotę na zagadkę kryminalną w stylu retro? Oto idealna książka.
Powieść detektywistyczna. Pierwsza część cyklu „Tajemnice Kijowa”.
1919 rok, Kijów. Bolszewicy przejmują władzę nad miastem. Niepokoje nękają mieszkańców. Wszędzie bieda. Na wszystkich czyha wiele niebezpieczeństw. Nie wiadomo, kto swój, kto obcy. Łatwo zostać okradzionym, łatwo jest zginąć.
Ofiarą napaści pada także Samson. Jego ojciec w wyniku ataku ginie. Samson traci ucho. Ta niepełnosprawność sprawia, że słyszy teraz więcej. Samotny mężczyzna stara się przetrwać w niesprzyjających okolicznościach. Nie ma nikogo, na kogo może liczyć.
Wstępuję do milicji i tu zaczyna się wielka przygoda. Musi rozwikłać zagadkę srebrnej kości.
Czyta się znakomicie.
Polecam.
Masz ochotę na zagadkę kryminalną w stylu retro? Oto idealna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść detektywistyczna. Pierwsza część cyklu „Tajemnice Kijowa”.
Ofiarą...