Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej

- poradniki dla rodziców
- 2024-12-03
- 2024-12-03
Odczaruj swoje macierzyństwo!
Gdy zostajemy matkami, natychmiast zaczynamy się martwić. Dręczą nas pytania o to, czy robimy wszystko jak należy. Czy nasze dziecko dostaje od nas to, co powinno. Czy niczego ważnego nie zaniedbujemy. Trapią nas sprawy błahe i najwyższej wagi. Wszystko zaczyna się w dniu narodzin lub w ciąży, a kończy... Cóż, troska o dziecko i o jakość opieki, jaką mu zapewniłyśmy, dla niektórych z nas nie kończy się nigdy. Kultura masowa nam tego nie ułatwia, wciąż atakując kobiety na łamach prasy, radia, telewizji i internetu radami w stylu "matka powinna", "matce nie wolno". Dokładają nam znajomi i nawet obcy ludzie na ulicy. Bo przecież w dobrym tonie jest upominanie matek i ich pouczanie, prawda?
Prawda. Znamy to. I mamy tego serdecznie dość! W pewnym momencie dochodzimy do ściany i do wniosku, że droga do własnego sposobu na macierzyństwo, do poczucia kompetencji w roli matki nie wiedzie tropem wyznaczonym przez świat, popkulturę, doświadczenia innych i "dobre" rady wszystkich dookoła. Prowadzi wyłącznie przez nasze wnętrze. I tą drogą autorka poprowadzi Cię w tej książce. Chciałaby, abyś po jej przeczytaniu była bardziej świadoma złożonych mechanizmów, które wpływają na Twoje poczucie własnej wartości i kompetencji macierzyńskich. Pragnie również, abyś umiała doceniać się za to, co robisz dobrze jako matka i jako kobieta.
Kup Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej
116 użytkowników ma tytuł Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 82
- 2025 5
- Parenting 2
- Macierzyństwo 1
- Poradniki dla rodziców 👨👩👧 1
- Psychologia 1
- Wychowanie 1
Tagi i tematy do książki Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej
Cytaty z książki Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej
Dodaj cytat z książki Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej
Bardzo mądra i przydatna książka!
Bardzo mądra i przydatna książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka- poradnik jak nie wpaść w błędne koło bycia jak najlepszą mamą opierając się na poradach i oczekiwaniach innych (matek, cioć, babć czy kobiet np. "z grzeczniejszym" dzieckiem, z większą ilością dzieci, z większym doświadczeniem itp.). Jest tu też sporo o presji społecznej wywieranej na matki i jak to wpływa na jej pewność siebie w tej roli. Książka może pomóc matkom (zwłaszcza tym na początkowej drodze) odnaleźć siebie i radość w tej krętej drodze macierzyństwa.
Książka- poradnik jak nie wpaść w błędne koło bycia jak najlepszą mamą opierając się na poradach i oczekiwaniach innych (matek, cioć, babć czy kobiet np. "z grzeczniejszym" dzieckiem, z większą ilością dzieci, z większym doświadczeniem itp.). Jest tu też sporo o presji społecznej wywieranej na matki i jak to wpływa na jej pewność siebie w tej roli. Książka może pomóc matkom...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStarając się być "dobrą matką" łatwo przedobrzyć. Tak bym podsumowała wniosek z całej książki. Składa się ona z historyjek "z życia wziętych", które następnie są analizowane. I tak to zapamiętałam, chciałaś dobrze a jest jeszcze gorzej. Więc z jednej strony uświadom sobie, że nie ma co aż tak się starać, a z drugiej staraj się jeszcze bardziej, aby nie być kolejnym przykładem do tej książki. Pomimo że miał to być "nieporadnik", i tak w wielu miejscach znajdziemy instrukcje, tu lepiej zachowaj się tak, tu mniej tego a więcej tego.
Jeszcze nie wiem, czy ta książka wniosła coś do mojego życia na tyle, żeby zacząć cokolwiek robić inaczej i lepiej.
Starając się być "dobrą matką" łatwo przedobrzyć. Tak bym podsumowała wniosek z całej książki. Składa się ona z historyjek "z życia wziętych", które następnie są analizowane. I tak to zapamiętałam, chciałaś dobrze a jest jeszcze gorzej. Więc z jednej strony uświadom sobie, że nie ma co aż tak się starać, a z drugiej staraj się jeszcze bardziej, aby nie być kolejnym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW psychologii mówi się o wystarczająco dobrej matce - a jednak w social mediach nikt o niej nie myśli, nie mówi. Internet zalany jest idealizowanymi obrazkami bycia mamą albo dewaluowanymi obrazami pod hasztagiem "macierzyństwo bez lukru". Książka ta, w sposób mądry, czuły i szczery pokazuje prawdę - że macierzyństwo nie jest czarno-białe, a różnokolorowe, że matki mają prawo do całej gamy uczuć i zachowań. Cenne jest też to, że autorka podaje historie innych kobiet, które pomagają zrozumieć temat tym, które matki jeszcze nie są i poczuć "nie jestem sama" tym, które nimi są. Jako psycholog okołoporodowy - polecam!
W psychologii mówi się o wystarczająco dobrej matce - a jednak w social mediach nikt o niej nie myśli, nie mówi. Internet zalany jest idealizowanymi obrazkami bycia mamą albo dewaluowanymi obrazami pod hasztagiem "macierzyństwo bez lukru". Książka ta, w sposób mądry, czuły i szczery pokazuje prawdę - że macierzyństwo nie jest czarno-białe, a różnokolorowe, że matki mają...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo dobra książka ... mądra życiowo, wspierająca i prawdziwa ... Autorka ujęła mnie swoją umiejętnością spojrzenia głębiej, szerzej (czasem z innej perspektywy) na daną sytuację ... wraz z ową wnikliwością przyniosła zrozumienie (z czego wynika np. dany model zachowania? Jakie są intencje rodzica? Jaka została przyjęta strategia? Jaki jest jej skutek?) ... bez osądzania, krytykowania, porównywania. K. Wasilewska wskazuje na oparty na szacunku i empatii sposób prowadzenia dialogu, uczy słuchania, zażegnywania konfliktów, ... odpuszczania (nie zaniedbywania, ale i nie spinania się). W książce ukazane są różnorodne życiowe sytuacje z perspektywy rodzica, dziecka ... a następnie psychologa ... Naprawdę warte uwagi!
Bardzo, bardzo dobra książka ... mądra życiowo, wspierająca i prawdziwa ... Autorka ujęła mnie swoją umiejętnością spojrzenia głębiej, szerzej (czasem z innej perspektywy) na daną sytuację ... wraz z ową wnikliwością przyniosła zrozumienie (z czego wynika np. dany model zachowania? Jakie są intencje rodzica? Jaka została przyjęta strategia? Jaki jest jej skutek?) ... bez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBycie Mamą to najpiękniejsza i jednocześnie najtrudniejsza rola jaką dane jest nam pełnić w życiu. Jako kobiety wciąż się martwimy, myślimy o milionach rzeczy, podejmujemy miliardy mniejszych i większych decyzji, zastanawiamy się co będzie najlepsze dla naszego dziecka, popełniamy błędy. Chcemy być jak najlepszymi Mamami na świecie czasami gubiąc się w tym perfekcjoniźmie i morzu oczekiwań z każdej strony. Nie dostałyśmy przy porodzie instrukcji obsługi, a gdyby nawet, to w życiu bym z niej nie chciała skorzystać. Czemu? Proste! Bo odkąd zaszłam w ciążę wiedziałam, że chce być lepszą Mamą niż moja własna. Do dziś dnia uwielbiam czytać książki, które ułatwiają mi podjęcie niektórych decyzji w procesie wychowania Syna. Jednak od początku z każdej strony dostawałam "dobre rady i oceny" które z całą mocą podkopywały moją pewność siebie, którą budowałam latami. Ciągła kontrola i zwracanie uwagi, której miałam dość więc zaczęłam walczyć, mówić wprost, że ich czas na wychowanie dzieci minął i teraz to moje zadanie. To mój czas na podejmowanie decyzji, popełnianie błędów i wycieranie łez pełnych dumy przy każdym rozwojowym kamieniu milowym.
Marzyłam o wsparciu, w którym ktoś spyta jak się czuję, czy chcę odpocząć, albo zaproponuje byśmy z Mężem wyskoczyli na weekend odpocząć mając czas dla siebie. Niestety nic z tego nie miało miejsca. Musiałam być, nadążać, dawać sobie radę i nie marudzić, no bo skoro mam już dziecko to nie mam prawa do tego. Wielokrotnie otarłam się ponownie o depresję - zwłaszcza gdy przychodziły trudniejsze dni. Wielokrotnie wtedy płakałam i biłam się z myślami czy powinnam być matką, wręcz byłam pewna, że jestem w tym beznadziejna!
Czuje, że mogłabym napisać o tym książkę... .
Zaczęłam czytać wstęp i przepadłam! poczułam jakby to wszystko było o mnie! Bezradna, sfrustrowana, samotna kobieta, która nie zdawała sobie sprawy jakie niespodzianki ma dla niej macierzyństwo, a także jak odbije się ono na małżeństwie i każdej minucie dalszego życia. Historie kobiet to moje historie, ich uczucia nie,wykle podobne do moich... .
Ten "nieporadnik" pomoże Wam odnaleźć siebie, nauczy jak stawiać zdecydowane granice i jak czerpać tę prawdziwą, świadomą radość z macierzyństwa.
Bycie Mamą to najpiękniejsza i jednocześnie najtrudniejsza rola jaką dane jest nam pełnić w życiu. Jako kobiety wciąż się martwimy, myślimy o milionach rzeczy, podejmujemy miliardy mniejszych i większych decyzji, zastanawiamy się co będzie najlepsze dla naszego dziecka, popełniamy błędy. Chcemy być jak najlepszymi Mamami na świecie czasami gubiąc się w tym perfekcjoniźmie i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, Marta Wasilewska, z dużą empatią i zrozumieniem podchodzi do trudów macierzyństwa i pokazuje, że każda mama jest wystarczająco dobra, nawet jeśli nie spełnia idealnego obrazu, który często jest nam narzucany.
Książka ta to nie tylko zbiór porad, ale przede wszystkim wsparcie i zrozumienie dla matek, które często czują się zagubione i niepewne w swojej roli. Ważnym aspektem książki jest również zwrócenie uwagi na presję społeczną, która często jest wywierana na matki.
Autorka pokazuje, jak radzić sobie z tymi oczekiwaniami i jak odnaleźć własną drogę w macierzyństwie.
"Matka wystarczająco dobra" to książka, która z pewnością pomoże wielu mamom uwierzyć w siebie i odnaleźć radość w macierzyństwie.
To lektura obowiązkowa dla każdej kobiety, która chce być dobrą mamą, ale przede wszystkim dla siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta to nie tylko zbiór porad, ale przede wszystkim wsparcie i zrozumienie dla matek, które często czują się zagubione i niepewne w swojej roli. Ważnym...
"Czy wychowuję swoje dziecko wystarczająco dobrze ?
Jak dbam o jego potrzeby ?
Co mogłam zrobić inaczej ? "
Macierzyństwo to temat rzeka , każda matka starać się tak jak potrafi i chce dla swojego dziecka jak najlepiej , jednocześnie zastanawiając się czy dobrze wychowuję swoje dziecko .
Pytanie czy będzie potrafiła zrobić wszystko dobrze, zaczyna się to od momentu ciąży i najczęściej nigdy się nie kończy. Matka od samego początku dostaje rady na temat wychowania , jest ciągle oceniana , nie tylko przez najbliższych , ale również przez obce osoby , które widzą tylko urywek życia .
Presja perfekcyjnego macierzyństwa sprawia , że pojawia się frustracja i poczucie winy .
Ale czy jest możliwe perfekcyjne macierzyństwo ?
Niekiedy trzeba odpuścić sobie i dzieciom , docenić siebie i to co robimy dla dzieci . Każda matka ma swój własny sposób na wychowywanie dzieci , nie ma jednej właściwej drogi , bo każda kobieta jest inna . Każda matka popełnia błędy , najważniejsze żeby z dzieckiem zbudowała zdrową i dobra relacje .
Dzięki tej książce , poczucie winy może zostać zastąpione poczuciem własnej wartości i większą świadomością mechanizmów które na nie wpływają .
Książka zawiera przykłady z życia z komentarzem i przykładowymi rozwiązaniami problemu , który można dopasować do swojej sytuacji. Dzięki czemu nie jest to tylko poradnik z radami , ale też ciekawy zbiór różnych historii , które mogły się przytrafić każdej kobiecie . Dzięki temu poradnik czyta się bardzo ciekawie i gorąco polecam każdej matce i kobiecie która planuje macierzyństwo.
Książka pomaga radzić sobie z frustracją , jak radzić sobie z poczuciem winy , złością , z radami i komentarzami innych i jak w tym wszystkim zadbać o siebie i swoją równowagę .
"Czy wychowuję swoje dziecko wystarczająco dobrze ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dbam o jego potrzeby ?
Co mogłam zrobić inaczej ? "
Gubisz się czasem w macierzyństwie? Starasz się spełniać oczekiwania narzucone przez społeczeństwo? Czujesz, że jesteś pod presją, aby być mamą idealną?
“Jej imię zostało zastąpione słowem “mama” i zauważyła, że wiele osób chętnie postrzegało ją właśnie przez tę funkcję.”
Gdy dowiedziałam się, że zostanę mamą, wiedziałam, że moje życie bardzo się zmieni. Jednak nie zdawałam sobie sprawy, jak wielkie to będą zmiany. Pojawienie się małego człowieka na świecie sprawia, że kobieta całkowicie przedefiniowuje swoje dotychczasowe “Ja”. Nie każdej z nas przychodzi to z łatwością, czasem jest się ciężko pogodzić ze stratą wolności i bycia odpowiedzialnej głównie za siebie. Dla mnie w dalszym ciągu jest to naprawdę trudne, dlatego ogromnie się cieszę, że powstają książki takie jak ta.
“Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej” to lektura, która pomaga nabierać zdrowego dystansu do problemów, z jakimi borykają się mamy. Każdy temat, który porusza autorka jest poparty sytuacjami z życia pacjentek, a następnie przeanalizowany. Bardzo podobały mi się rady zawarte w książce, były logiczne i wyczerpujące temat.
Poradnik pozwala “wyluzować’ i nauczyć się odpuszczać, spojrzeć na tematy z innej perspektywy. Jest otulaczem dla naszych zestresowanych serc i umysłów i przypomina, że teoria teorią, a życie życiem 🙂
Bardzo podobała mi się książka, chociaż pod koniec historie przytaczane przez autorkę wydawały mi się trochę naciągane: jednak przymykam oko ze względu na sens takiego postępowania. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do lektury, gdy mój syn trochę podrośnie: autorka podaje fajne rozwiązania w szczególności dla mam mających dzieci w wieku szkolnym, a także tych, które mają rodzeństwo.
Szczerze polecam!
Dziękuję za egzemplarz Wydawnictwu Sensus @wydawnictwo_sensus #współpracabarterowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli odpowiedziałaś twierdząco na chociaż jedno z tych pytań, polecam Ci sięgnąć po książkę Pani Katarzyny Wasilewskiej.
Macierzyństwo to jedna z najbardziej wymagających ról społecznych, a zarazem obszar życia, w którym współczesne kobiety spotykają się z olbrzymią presją. Idealizowany obraz matki doskonałej obecny w mediach i kulturze popularnej nieustannie kreuje nierealistyczne oczekiwania wobec matek, czyniąc ich codzienne wybory polem do niekończących się ocen. Katarzyna Wasilewska w książce *„Matka wystarczająco dobra. Jak nie dać sobie wmówić, że inni wiedzą lepiej” proponuje radykalnie inne spojrzenie na macierzyństwo – takie, które koncentruje się na autentyczności, samoświadomości i redefinicji pojęcia wystarczająco dobrej matki.
Autorka już na wstępie zwraca uwagę na szkodliwe mechanizmy społeczne, które wpływają na postrzeganie macierzyństwa. Kobiety od pierwszych dni ciąży są bombardowane poradami, ocenami i sugestiami dotyczącymi wychowywania dzieci. Towarzyszy temu presja perfekcjonizmu – zarówno w obszarze opieki nad dzieckiem, jak i własnego rozwoju zawodowego czy dbałości o wygląd. Wasilewska podkreśla, że ciągłe porównywanie się do innych oraz dążenie do spełniania sprzecznych oczekiwań prowadzą do frustracji, poczucia winy i utraty wiary we własne kompetencje macierzyńskie.
Czym jest wystarczająco dobre macierzyństwo? Autorka nawiązuje do koncepcji brytyjskiego psychoanalityka Donalda Winnicotta, który podkreśla, że wystarczająco dobra matka to nie ta, która nie popełnia błędów, ale ta, która potrafi budować autentyczne, zdrowe relacje z dzieckiem, dostosowane do swoich możliwości i realiów.
Jednym z zagadnień poruszanych w książce jest poczucie winy, które stało się niemal nieodłącznym elementem współczesnego macierzyństwa. Autorka analizuje, w jaki sposób narzucane przez społeczeństwo wzorce prowadzą do nieustannego kwestionowania własnych decyzji. Czy poświęcam dziecku wystarczająco dużo czasu? Czy moje metody wychowawcze są właściwe? Czy jestem zbyt surowa, czy może zbyt pobłażliwa? Te pytania stają się źródłem niepotrzebnego stresu i podkopują pewność siebie.
Autorka wskazuje na destrukcyjne skutki poczucia winy proponując strategie jego przezwyciężenia. Kładzie nacisk na budowanie samoświadomości i rozwijanie własnych kompetencji macierzyńskich w zgodzie z indywidualnymi potrzebami i wartościami, a nie pod dyktando otoczenia.
Zachęca czytelniczki, aby zamiast dążyć do spełnienia zewnętrznych standardów, skupiły się na budowaniu wewnętrznego poczucia kompetencji opowiadając na pytanie "czego ja potrzebuję, aby być dobrą matką?" Zamiast próbować być „wszystkim dla wszystkich”, warto nauczyć się odpuszczać – zarówno w codziennych obowiązkach, jak i w ocenie samych siebie.
„Matka wystarczająco dobra” to pozycja skierowana przede wszystkim do kobiet, które zmagają się z presją społeczną i pragną odzyskać kontrolę nad swoim macierzyństwem.
Książka Katarzyny Wasilewskiej to przede wszystkim przewodnik po emocjonalnym krajobrazie współczesnego macierzyństwa. To lektura, która pomaga spojrzeć na siebie łagodniej, jednocześnie wyposażając czytelniczki w narzędzia potrzebne do budowania zdrowej relacji z dzieckiem i samą sobą. Być wystarczająco dobrą matką to przede wszystkim pozwolić sobie na bycie człowiekiem – z emocjami, potrzebami i ograniczeniami. To książka, która pomaga odzyskać spokój w świecie pełnym sprzecznych oczekiwań.