Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą

Okładka książki Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą autora Anna Ferguson, 9788368053746
Anna Ferguson Wydawnictwo: Insignis nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The vagus nerve reset
2024-10-23
2024-10-23
2023-12-05
Katarzyna Dudzik

Kup Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą

Przystępnie opisany autonomiczny układ nerwowy, autorka użyła zrozumiałego języka i załączyła dodatkowe zadania praktyczne które mogą pomóc w resecie nerwu błędnego.

W zasadzie książka przegadana: ciekawy wstęp, teza, na końcu konkretne porady, ale cały środek to powtarzanie w kółko tego samego. Niestety, ale całą wiedzę z książki możnaby zawrzeć w 3 zdaniach. Cierpię na PTSD i wiem, że coś tam może mi się przydać, ale mimo wszystko książka to raczej strata czasu.

Znów w równowadze.

Każdy z nas potrzebuje czasem resetu. Dosłownie i w przenośni, warto jednak potraktować te słowa serio - zwłaszcza wtedy, gdy nasze nastroje dryfują w negatywną stronę, a organizm wysyła ciągłe sygnały o zmęczeniu. Może to bowiem świadczyć o tym, że coś jest nie w porządku z naszym nerwem błędnym (X). Jak to naprawić? Tego dowiemy się z książki "Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą".

Dlaczego nerw X (czyli nerw błędny) jest taki ważny? Odpowiada on za komunikację między sercem, przewodem pokarmowym i szeregiem narządów wewnętrznych. Reguluje w dodatku trawienie, układ odpornościowy i stany zapalne, a nawet nastrój. Wszystkie te działania są mimowolne, co oznacza, że Twoje ciało robi to, co trzeba, bez konieczności myślenia o tym. Wniosek jest prosty - to jedno z kluczowych dla każdego z nas połączeń nerwowych ciała.

Odczuwasz niepokój lub przygnębienie? Jesteś ciągle zmęczony, a przy tym pobudzony? To może oznaczać, że twój układ nerwowy potrzebuje restartu. Osiągniesz to, resetując nerw X, czyli nerw błędny.

"Celem programu resetu nerwu X jest przywrócenie twojemu ciału naturalnej zdolności powrotu do równowagi. Program składa się z trzech etapów i został zaprojektowany tak, żeby krok po kroku wyleczyć cię z traumy, lęku i stresu. Najpierw odzyskasz poczucie bezpieczeństwa, następnie nauczysz się, jak ponownie nawiązać kontakt ze swoim ciałem, a na końcu poznasz zastosowanie tych technik w codziennym życiu. Moją intencją jest prowadzić cię i wspierać w trakcie tej podróży najlepiej, jak potrafię."

Anna Ferguson to terapeutka somatyczna, specjalistka do spraw zaburzeń lękowych, certyfikowana nauczycielka pracy z oddechem, poprowadzi cię przez zestaw prostych narzędzi i ćwiczeń, dzięki któremu nauczysz się pracować ze swoim układem nerwowym. Dzięki wsłuchaniu się w głos swojego ciała i zastosowaniu konkretnych metod poprawisz swoją odporność, zaczniesz lepiej spać i trawić, a przede wszystkim uwolnisz się od niepokoju i wejdziesz na drogę ku uzdrowieniu własnej przeszłości.

Lektura godna uwagi i pełna użytecznych porad, które z całą pewnością nie zaszkodzą. Przeciwnie, mogą bardzo pomóc - o ile da się im szansę.

Dziękuję Wydawnictwu Insignis za egzemplarz recenzencki.

#resetnerwux #annaferguson #insignis #cosnapolce #bookstagram #bookreview #czytamksiazki #bookstagrampolska #recommendedbooks #instabooks #instabookspoland

Znów w równowadze.

270 użytkowników ma tytuł Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą

Anna Ferguson Reset nerwu X. Jak skutecznie poradzić sobie z lękiem, stresem i traumą Zobacz więcej