Stalkerów dwóch

Okładka książki Stalkerów dwóch autora Anna Kleiber, 9788367718578
Okładka książki Stalkerów dwóch
Anna Kleiber Wydawnictwo: Lind&Co Cykl: Komedia zagadek (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Komedia zagadek (tom 2)
2024-10-21
2024-10-21

Kup Stalkerów dwóch w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stalkerów dwóch

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stalkerów dwóch

Lekka i zabawna komedia pomyłek. Nie rzuca na kolana, ale pozwala odetchnąć, chwilami się uśmiechnąć.

Bohaterowie znani z „Twista” przenoszą się do małej miejscowości w Bieszczadach. Wydawać by się mogło, że po tym co działo się w ich życiu do tej pory teraz wreszcie sobie odpoczną. Nic bardziej mylnego... W książce dzieje się dużo. I jest tu zdecydowanie więcej komedii niż w poprzedniej części.

2026

Już pierwsza część, zupełnie mnie nie porwała. Mimo wszystko sięgnęłam po dalszą część. Nie zmieniłam zdania. Historia zupełnie nijaka.

34 użytkowników ma tytuł Stalkerów dwóch na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Stalkerów dwóch na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stalkerów dwóch

Anna Kleiber
Anna Kleiber
Anna Kleiber jest miłośniczką twórczości Joanny Chmielewskiej. Dotychczas wydała nagradzane w wielu konkursach opowiadania kryminalne. Jest doktorem nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa. Mieszka w Luboniu, pracuje w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu.

Bez litości Michał Larek
Bez litości
Michał Larek
Kryminał, który od pierwszych stron uderza w najczulszy punkt - rodzinę. Michał Larek nie daje czytelnikowi czasu na spokojne wejście w historię, bo dramat komisarza Jakuba Dalberga zaczyna się natychmiast. Porwanie córki zamienia policyjne doświadczenie w osobisty koszmar, a śledztwo staje się walką o wszystko, co jeszcze ma znaczenie. Fabuła opiera się na przewrotnej grze z przeszłością. Porywacz, ukrywający się pod pseudonimem Farmer, zmusza Dalberga do rozliczenia dawnej sprawy, w którą zamieszany był jego ojciec milicjant, dziś już nieżyjący. Niewinny człowiek został skazany, a prawdziwy sprawca pozostał bezkarny. Teraz cena za tamtą pomyłkę jest najwyższa. By uratować własne dziecko, komisarz musi odnaleźć prawdę sprzed lat. Larek znakomicie buduje napięcie, prowadząc równolegle dwa śledztwa: jedno oficjalne, drugie głęboko osobiste. Akcja jest szybka, pełna zwrotów i moralnych dylematów, a emocje narastają z każdą stroną. Dalberg to bohater zmęczony, niepozbawiony wad, rozdarty między lojalnością wobec ojca a własnym kodeksem etycznym. Jego wewnętrzne rozterki nadają historii autentyczności i ciężaru. Dużą siłą powieści jest atmosfera - surowa, gęsta, bardzo „polska”. Alkohol, samotność, niewyjaśnione sprawy z przeszłości i nieufność wobec systemu tworzą tło, które potęguje realizm opowieści. Autor nie ucieka też od trudnych tematów: depresji młodzieży, prób samobójczych i bezsilności rodzica wobec cierpienia dziecka.
bookreaders_pl - awatar bookreaders_pl
Szkielet Janusz Mika
Szkielet
Janusz Mika
To moje pierwsze spotkanie z Januszem Miką i myślę, że sięgnę po następne. Autor opisuje dzielnicę Krowodrzę, którą bardzo dobrze zna i przez to tło powieść staje się zdecydowanie bardziej wiarygodna. Mnie bardzo zaciekawiła ta krakowska dzielnica. Kornel Rączy jest doświadczonym dziennikarzem, a całe jego dorosłe życie kręci się wokół wykrywania zbrodni i opisywania kryminalnych afer. To on napotyka na ciało, co uruchamia pewien ciąg zdarzeń i komplikuje mu życie. Zbiegi okoliczności nie istnieją, a już na pewno nie w przypadku dziennikarza. W jakiś magiczny sposób przyciąga do siebie kłopoty i zagrożenie. Nie ucieka przed nimi i dzielnie stawia im czoła. Ma trudne zadania - tym bardziej, że ani środowisko przestępcze, ani organy ścigania nie darzą go sympatią. Jest skuteczny i bezkompromisowy, nie boi się wykorzystać swoich umiejętności walki wręcz. To w zestawieniu z przenikliwym umysłem i pomocą jedynego życzliwego mu człowieka, doktora Orędowskiego, czyni z Rączego naprawdę trudnego przeciwnika. Janusz Mika wprowadza dodatkowy wątek... znaleziony na budowie szkielet pochodzi jeszcze z czasów wojny. Momentami przenosimy się w czasie, by poznać jeszcze jedną zaskakującą opowieść. Ta zagadka będzie trzymać czytelnika w niepewności do samego końca. W powieści poznajemy sporo postaci. Każda intryguje i wnosi do powieści pewną zagadkę. Im bardziej zagmatwana intryga i większa liczba potencjalnych podejrzanych, tym lepiej. Kornel jako bohater szybko zjednuje sobie serce czytelnika i da się lubić. Jak na kryminał przystało, poszczególne elementy układanki wskakują na swoje miejsce powoli. Jest zbrodnia, są podejrzani, śledztwo, ale też pełen akcji i emocji finał. Jest to także opowieść o nienawiści, nietolerancji i zazdrości. Uczucia, które nawarstwiają się w ludziach przez lata... a uwolnione przynoszą cierpienie, brutalność i niepotrzebną śmierć. Polecam "Szkielet" miłośnikom gatunku i frapujących zagadek.
PijanaPoMalinach - awatar PijanaPoMalinach
Nóż w sercu. Sprawa chirurga Ałbena Grabowska
Nóż w sercu. Sprawa chirurga
Ałbena Grabowska
Witajcie kochani 🙋‍♀️ Jaki ja mam czytelniczo udany tydzień. Piątek trzynastego a ja trafiłam na kolejną perełkę. Tak więc, siadamy wygodnie. Warto poświęcić chwilkę na tą książkę. Franciszek Stawicki i Maja Kwiatkowska są partnerami w policji, prywatnie też przyjaciółmi. Podczas jednego z dyżurów trafia do nich sprawa zabójs*twa dilera narkotykowego. Podejrzanym od razu staje się lekarz, który próbował ratować mu życie. Czy tylko to robił? To właśnie będą musieli zbadać śledczy. Jednocześnie Franek robi bardzo nieprzemyślaną rzecz i będzie musiał zmierzyć się z konsekwencjami. Ten niesamowity kryminał był pierwszym, jaki przeczytałam spod pióra autorki i wierzcie mi, nie będzie ostatnim. Książkę przeczytałam w zasadzie na raz, a dostarczyła mi niemało rozrywki. Wątek kryminalny jest bardzo ciekawy, a w zasadzie powinnam powiedzieć wątki. Mamy tu bowiem sytuacje zupełnie ze sobą niepowiązane. Nadają jednak realizmu pracy policjantów. Pojawiają się interesujące postacie drugoplanowe, powiązane z Frankiem. Pierwszy mentor i pani mecenas, mająca przeszłość, w której sporą rolę on odegrał. Ciekawe były również retrospekcje z życia naszego chirurga. Z każdą kolejną wyłaniał się bardzo ciekawy obraz tego człowieka. Powiedziałabym, że dość niepokojący. Wątki obyczajowe związane z życiem śledczych nie odciągają od istoty powieści a są ciekawym dodatkiem. Ponadto pani aspirant wykazuje się ciekawą innością. Być może bywa czasem irytująca, jednak w obrazie całokształtu daje to poczucie autentyczności. Pióro i styl autorki jest lekki i pochłaniający. Czyta się płynnie i bardzo przyjemnie. Bardzo cieszy mnie więc fakt, że na mojej półce czeka kolejna jej książka. A dla was zostawiam polecajkę. Czytajcie!!!
czytajaca_monia - awatar czytajaca_monia
oceniła na1026 dni temu
Ścigany przez samego siebie Ewa Maria Ostrowska
Ścigany przez samego siebie
Ewa Maria Ostrowska
Postać pani Elizy Hoffmann prze-ko-za-cka! Maria i Henryk Jagodzińscy są małżeństwem od dwudziestu lat. Mieszkają na trzecim piętrze kamienicy przy ulicy Wysokiej 20. Pewnego wieczoru Maria wypada z okna. Milicja uznaje zdarzenie za nieszczęśliwy wypadek, jednak młody, niedoświadczony prokurator Andrzej Dolecki postanawia przyjrzeć się sprawie bliżej. To dopiero jego druga sprawa. 26-latek pierwszą, znacznie łatwiejszą, przegrał. Dolecki wychowywał się u babci, ponieważ jego rodzice zginęli podczas wojny. W śledztwie pomaga mu zastępca, Kazimierz Gorczyński, który nie dostrzega w tej sprawie znamion morderstwa. Czy słusznie? Autorka stworzyła bardzo ciekawą i zagadkową historię, prowadząc czytelnika przez interesujące fakty i stopniowo odkrywane tajemnice. W pewnym momencie wiemy już naprawdę dużo, jednak pełne wyjaśnienie następuje dopiero pod koniec książki. Od pierwszych stron widać, że to dopracowana powieść, która trzyma poziom do samego finału. To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i z pewnością nie ostatnie. Nie wystawiam jednak maksymalnej oceny. Zwracam dużą uwagę na detale i nie potrafię przejść obojętnie obok jednego wątku. Akcja toczy się między 12 a 15 czerwca, czyli w okresie najdłuższych dni w roku. Tymczasem w książce pojawia się informacja, że o godzinie 20:30 jest już po zmroku. Taki szczegół zaburzył mój odbiór całości. "Nie chciałem nikogo zabijać, ale musiałem".
CPK - awatar CPK
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Stalkerów dwóch

Dodaj cytat z książki Stalkerów dwóch