Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Twist

- e-book
- Komedia zagadek (tom 1)
- 2023-05-17
- 2023-05-17
Ziemowit chce pomścić śmierć swojego przyjaciela Wojtka, do której rękę przyłożyła jego narzeczona Bożena.
Przez pięć lat poszukuje jej, a gdy namierza w Poznaniu, natychmiast się tam przeprowadza i zatrudnia w firmie, gdzie ona pracuje.
Poznaje również jej męża, Sławka, zaprzyjaźnia się z nim i zamierza wrobić w planowane morderstwo kobiety. Wszystko się jednak komplikuje, bo na jego drodze stają dwie unieszczęśliwiane przez swych mężów kobiety, które wobec poślubionych kreatur mają własne, karkołomne plany. Zagadek mnóstwo, a ich droga rozwiązania zawiła…
Anna Kleiber – żona, mama, a wieczorową porą pisarka. Mieszka w Wielkopolsce i pracuje w bibliotece.
Kup Twist w ulubionej księgarnii
- EmpikGo 2
- Legimi powieści 1
- * Storytel - audiobook 1
- W planach ebook 1
Tagi i tematy do książki Twist

Anna Kleiber
Anna Kleiber jest miłośniczką twórczości Joanny Chmielewskiej. Dotychczas wydała nagradzane w wielu konkursach opowiadania kryminalne. Jest doktorem nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa. Mieszka w Luboniu, pracuje w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Twist
Całkiem zgrabna komedia pomyłek. Niezła na odstresowanie po ciężkim dniu. Lekka i niewymagająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa odmóżdżenie
Na odmóżdżenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z prawdziwym „twistem". Chociaż nie do końca odnajduje tu komedię, ale w tym wypadku to absolutnie nie jest zarzut z mojej strony. Kolejny raz okazuje się za to, że najskuteczniejsza zemsta, to ta skrupulatnie zaplanowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA patent z przenoszeniem mebli jest jakby znajomy, tylko nie mogę sobie przypomnieć tytułu książki.
Komedia zagadek? Komedia??? Nie zauważyłam. Wymęczyłam się przy słuchaniu.
Komedia zagadek? Komedia??? Nie zauważyłam. Wymęczyłam się przy słuchaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwist to historia pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Komedia ale z dramatycznymi wydarzeniami. Bardzo dobrze przeczytana, wciągnęła mnie i słuchałam z ogromną przyjemnością. Spodobali mi się ciekawi bohaterowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Twist" Anny Kleiber to książka, która z początku wymaga od czytelnika cierpliwości. Pierwsze strony rozkręcają się powoli, a fabuła początkowo koncentruje się bardziej na budowaniu atmosfery i zarysowywaniu motywacji głównego bohatera, Ziemowita. Jednak nie dajmy się zwieść tym początkowym spokojnym tonom – historia nabiera tempa, gdy Ziemowit po pięciu latach poszukiwań dociera do Poznania, z mocnym zamiarem dokonania zemsty na Bożenie, kobiecie, którą obwinia za śmierć przyjaciela.
W momencie, gdy Ziemowit osiedla się w Poznaniu i zatrudnia w firmie, gdzie pracuje Bożena, powieść zaczyna wciągać bez reszty. Relacje, jakie nawiązuje – zwłaszcza z mężem Bożeny, Sławkiem – stają się wyjątkowo ciekawą grą psychologiczną, pełną emocji i napięcia. Pomysł, by zaprzyjaźnić się ze Sławkiem i uczynić go nieświadomym pionkiem w planie zemsty, intryguje, ale Kleiber nie idzie tu na skróty. Wkrótce na scenę wkraczają inne kobiety – ofiary swoich mężów, które również mają wobec nich własne, brawurowe plany. Każda z nich wnosi do fabuły coś osobistego, a ich motywacje i przeszłość tworzą zaskakującą siatkę powiązań.
Druga połowa książki przynosi znacznie większą dynamikę, wręcz filmową akcję, pełną zaskakujących zwrotów i wzajemnych manipulacji. Kleiber, zdając się prowadzić nas po znajomej ścieżce zemsty i moralnych dylematów, zgrabnie dodaje wątek przyjaźni i zrozumienia między bohaterami – także tymi, których pierwotnie postrzegamy jako antagonistów. W ten sposób książka zyskuje wymiar wielowarstwowy, bo nie chodzi jedynie o zemstę, ale też o złożoność relacji międzyludzkich, ból, przebaczenie i odkrywanie w sobie nieoczekiwanych sił.
Ostatecznie, "Twist" wciąga jak spirala – od spokojnych początków po narastające emocje i rozmaite intrygi. Książka ta przypomina, że czasem warto przebrnąć przez powolny początek, by dać się porwać pełnemu napięcia zakończeniu, w którym każda z zagadek znajduje swoje miejsce w zawiłej, lecz satysfakcjonującej układance.
"Twist" to powieść, która wymaga od czytelnika cierpliwości, ale jej drugi akt jest pełen napięcia i misternie tkanych wątków. Kleiber skutecznie gra z naszymi emocjami, zmuszając nas do rewizji początkowych ocen i angażując w historię pełną niejednoznaczności moralnych. Dla tych, którzy przebrną przez pierwsze, wolniejsze partie – satysfakcja z czytania jest tego warta.
"Twist" Anny Kleiber to książka, która z początku wymaga od czytelnika cierpliwości. Pierwsze strony rozkręcają się powoli, a fabuła początkowo koncentruje się bardziej na budowaniu atmosfery i zarysowywaniu motywacji głównego bohatera, Ziemowita. Jednak nie dajmy się zwieść tym początkowym spokojnym tonom – historia nabiera tempa, gdy Ziemowit po pięciu latach poszukiwań...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra komedia z morałem, że zdrada nie popłaca :) Świetny pomysł z przenoszeniem mebli :) Polecam!